Baggrund
Læsetid: 5 min.

IS i kamp med Twitter og YouTube

Politiet og efterretningstjenester samarbejder med de sociale medier om at stoppe udbredelsen af voldelige propagandavideoer fra IS, som bruger sofistikerede strategier for at sprede deres materiale så hurtigt som muligt
Screenshot fra en propagandavideo fra Islamisk Stat og lagt på Youtube i februar i år. På billedet ses angiveligt medlemmer af IS som er ved at henrette en gruppe irakiske soldater

Screenshot fra en propagandavideo fra Islamisk Stat og lagt på Youtube i februar i år. På billedet ses angiveligt medlemmer af IS som er ved at henrette en gruppe irakiske soldater

AFP Photo

Udland
26. september 2014

Propagandaagenter fra Islamisk Stat (IS) snylter på populære hashtags og internetfora for at sikre bredest mulig distribution af deres videoer i stadig mere udspekulerede forsøg på at snyde politi og internetudbydere, kan den britiske avis The Guardian afsløre. En analyse af distributionen af IS’ seneste videoer viser, at der anvendes forskellige teknikker – bl.a. udnyttelse af den store interesse for folkeafstemningen i Skotland – til at øge udbredelsen af deres ekstremistiske materiale på Twitter og YouTube.

De sofistikerede strategier har fået ordensmyndighederne til at arbejde tættere sammen med verdens største virksomheder inden for teknologi og sociale medier end nogensinde før for at forsøge at vinde propagandakrigen. I samarbejde med Twitter og YouTube blokerer og sletter en specialistgruppe i det britiske politi hver uge omkring 1.100 filer med grusomt indhold, som ifølge deres skøn er i strid med den britiske terrorlovgivning. Langt størstedelen af materialet, omkring 800 filer om ugen, handler om Syrien og Irak.

Signal til spredning

Repræsentanter fra den britiske terrorbekæmpelses internetenhed (CTIRU) anerkender, at de står over for en smart og hurtig udbredelse af propagandamateriale, og en stor del af bekæmpelsen handler om at suspendere Twitter-konti og fjerne videoer af mord, tortur, kampscener, snigskytteangreb og selvmordsaktioner. I sidste uge fik vi et godt eksempel på, hvad de er oppe imod. En af IS’ medieproduktionsenheder, al-Furqan, offentliggjorde den første video i en såkaldt »serie af programmer«, som viste den kidnappede britiske fotojournalist John Cantlie siddende iført en orange fangedragt bag et skrivebord og foran flere kameraer. Al-Furqan har også stået for produktionen af videoer med flere af Cantlies tidligere medfanger – James Foley, Steven Sotloff og David Haines – hvis grufulde henrettelser alle blev filmet og vist på internettet. Tirsdag offentliggjorde gruppen så en ny video med Cantlie få timer efter de amerikanske bombetogter i de områder i Irak og Syrien, som er under IS’ kontrol.

Ved hjælp af næsten ukendte fildelingstjenester, anonyme publikationssites og Twitter-konti lykkedes det for en gruppe IS-agenter at undgå webadministratorernes kontrol og i løbet af få timer at sprede videoen med Cantlie, som har titlen ’Lyt til mig’, på nettet. I minutterne inden lanceringen udsendte agenter tweets, som gav tilhængere et signal om, at der var noget på vej. En konto med brugernavnet @with_baghdadi anbefalede, at man skulle have mindst to konti som backup i tilfælde af udelukkelse og tilføjede: »Er I klar?«

Mens videoen blev uploadet til YouTube, blev links også lagt ud på sitet justpaste.it. Tjenesten, som bliver drevet af en 26-årig polak, er blevet en afgørende del af IS’ propagandamaskine, fordi den giver brugerne mulighed for at vise billeder og tekst anonymt. Derfra kunne man gå videre til tre andre hjemmesider for at hente videoen med Cantlie – gulfup.com, sendspace.com og directmirror.com – efter at have indtastet en lang række adgangskoder, som IS også havde leveret på justpaste.it-siden.

Hashtags og brugernavne

Jihadister har indset, at deres materiale er nødt til at opnå vis grad udbredelse ret hurtigt. Hvis ikke indholdet spredes hurtigt nok og deponeres hundredvis af steder, kan det lettere kontrolleres af personalet på Twitter og YouTube.

En anden propagandaagent kaldet Abdulrahman al-Hamid bad sine 4.000 følgere på Twitter om at angive de mest omtalte emner og populære brugernavne i Storbritannien, som de kunne koble sig på med henvisninger. Under det nu suspenderede brugernavn @Abu_Laila skrev han:

»Vi har brug for dem, der kan forsyne os med de mest aktive hashtags i Storbritannien og kendte menneskers brugernavne. Hashtaget for folkeafstemningen i Skotland bør være det første, mener jeg.«

Svarene fra de adspurgte følgere lød: #andymurray, #scotland, #scotlandindependence, #VoteNo og #VoteYes og link til David Camerons Twitter-konto. »Arbejd nu hårdt for at offentliggøre alle links,« indskærpede al-Hamid. Samtidig bad @with_baghdadi IS-tilhængere om at »invadere« hashtaget #voteno med videoen med den britisk fange. En anden IS-agent, Abu Omar al-Fateh, provokerede administratorerne på YouTube: »YouTube er begyndt at slette links til den nye video. Vi vil gerne fortælle administratorerne på YouTube, at vi snart sender jer et nyt parti links!«

Betroede rapportører

CTIRU leder aktivt efter ekstremistisk materiale på nettet og opfordrer borgerne til at anmelde alt materiale, der vedrører dem. Sidste år stod enheden bag fjernelse af mere end 45.000 filer fra nettet. YouTube, der ejes af Google, har givet en række regeringer status som »betroede rapportører« for at give deres indberetninger om farligt eller ulovligt materiale højeste prioritet. Twitter har så vidt vides ikke udviklet en officiel responsproces, men rapporteringer fra anerkendte myndigheders konti bliver behandlet først. Under en udvalgshøring i det britiske parlaments overhus i juli sagde Sinéad McSweeney fra Twitter, at firmaet har »mere end 100 mennesker«, som arbejder døgnet rundt med at undersøge indberetninger vedrørende en række forskellige spørgsmål. Under den samme høring sagde Simon Milner fra Facebook, at selskabets sikkerhedsafdeling i Dublin var »overbebyrdet« med materiale, som stammer fra borgerkrigen i Syrien.

En talskvinde fra politiet siger, at samarbejdet med de relevante internetvirksomheder er godt, men at man om nødvendigt også vil bruge lovgivningen i værtslandene for at modvirke spredningen af voldelige budskaber og videoer.

Politiets og efterretningstjenesternes modforanstaltninger har tilsyneladende en effekt. Efter endnu en af de stadig hyppigere udrensninger af flere jihad-konti på Twitter i sidste uge skrev Hamid, at aktionen var en katastrofe. Den 14. september tweetede han: »Vi har talt meget om slettede konti og om, hvordan vi får folk til at stå fast og fortsætte, selv om deres konti bliver suspenderet. Vi må indrømme, at det er en katastrofe, og vi må være tålmodige.«

I et svar til The Guardian nægter al-Fateh, som på nettet er blevet lykønsket med at have uploadet Cantlie-videoen 10 gange på YouTube, at gå i detaljer om al-Furqans metoder. Via Twitter fortalte han, at al-Furqans personale havde »mange års erfaring«, men vil hverken be- eller afkræfte, om han er en del af gruppen.

I nogle tilfælde har Twitters personale tilsyneladende suspenderet backup-konti, så snart de er blevet aktiveret, selv om de nye konti endnu ikke har overtrådt reglerne. Rayat al-Tawheed, der hovedsagelig taler på vegne IS-tilhængere af britisk oprindelse, fik tirsdag fjernet en reservekonto på Twitter blot få minutter efter aktiveringen. På det tidspunkt var der kun blevet udsendt tre tweets, alle uden krænkede indhold. En kilde i industrien for sociale medier siger, at der er fare for, at en politik, der går ud på at få indhold på nettet til at »forsvinde«, ikke løser problemet med de globale jihadisters retorik:

»Ved blot at lukke en konto gør man ikke noget ved den underliggende fortælling.«

Twitter vil ikke afsløre specifikke detaljer om virksomhedens politik:

»Vi gennemgår alle konti, som bliver indberettet for brud på vores regler, der forbyder ulovlig brug og voldelige trusler.«

Sandra Laville, Elena Cresci og Aisha Gani bidragede til denne artikel.

© The Guardian & Information. Oversat af Mads Frese.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forståeligt, at der gribes ind,

MEN på den anden side, så vil det usmagelige og voldelige propagandamateriale vel i de aller fleste lande også styrke viljen og ønsket hos et massivt flertal om at få IS nedkæmpet så hurtigt og effektivt som muligt ?

Ja, ja Information. Indrøm nu bare, at i ælsker IS-drengene. Det er jo derfor i fanatisk insisterer på at sprede billederne, mens alle andre prøver at stoppe dem.
De billeder som IS-drengene sender ud, er jo virkelig spændende må i synes, siden i bruger dem igen og igen.
IS er ovenikøbet så venlige at de slet ikke kræver ophavsvederlag. Information kan bruge billederne kvit og frit som det passer. Smart deal.
.
Information, - så er du underholdt!
.
ISIL and western media: Accidental allies?
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/09/isil-western-media-alli...

Carsten Straarup

Jesper Hansen:
Det Information vælger at vise er intet! I n g e n t i n g !! Tag du en tur på det dybe net, så skal du se sager :)

Nej tak. Jeg deler ikke din fascination.

Carsten Straarup

Jesper Hansen
Der fik jeg lige den! Slam!
Men i det mindste ved jeg da, hvad jeg taler om.
IS er r i g t i g t flittige til dokumentation..

Dan Johannesson

IS vil blive brugt som løftestang for mange våde New World Order drømme. Stækkelse af ytringsfriheden på internettet, yderligere reduktion af vores allerede eroderede civile og demokratiske rettigheder, og ikke mindst etableringen af en ny "fælles fjende", der kan hjælpe med at iscenesætte USA som verdens nye politiske kontrolenhed og således varme os op til den vestlige nær globale fascistiske union, som de skal lede, under TTIP / TISA helvedet.

Peter Ole Kvint, Hugo Pieterse, David Zennaro og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Carsten Straarup

Dan:
Man må godt nok sige, at det er en rolle IS indtager med stor villighed og indlevelse :)

Om terrorlovene kan bruges i den sammenhæng r tvivlsomt, da de derved rækker ud over egne landegrænser, og den ret rækkevidde har de vist ikke.

Vist er videoerne fra IS grusomme, og vist er de velarrangerede for at skabe tilhængere overalt fra, men til kommer så alene til at stå, de vestlige mediers krigsførelse i Tv-medierne med store bombninger både med døde IS-krigere, - men også med mange civile tab af menneskeliv, og danner alene billedet af vestens krig/krige mod andre lande/folkeslag.

De frie medier bliver i stedet lukkede medier statsstyrede via love som er landsbestemt, og ikke som de nu anvendes grænseløst og grænseoverskridende, men også tankegestemmende tanke-kontrollerende i vestens demokratier, - eller hvad der efterhånden bliver tilbage heraf!?

Man kan have nok så meget sympati for disse begrænsninger, men det ændrer ikke ved den virkelighed, at der også ligger gemt noget yderst farligt for demokratiets fortsatte eksistens i det åbne medie forum, som så ikke længere er et åbent medieforum.

Carsten Straarup

I det omfang IS video materiale er skabt for at "skabe tilhængere" må man sige, at de er henvendt til nogen usædvanligt blodtørstige, sadistiske og hadefulde rekrutter.. Jeg anser mig selv for rimelig hårdfør, men har ikke desto mindre ved flere lejligheder måttet vende ansigtet væk..

Der er selvfølgelig tale om en vidt udbredt grad af selvcensur i vestlige medier, når de vælger ikke at vise en brøkdel af IS efterhånden ret betydelige produktion. Det mener jeg også i demokratiets navn, at det er en rigtigt beslutning!

Man ville ganske enkelt risikere et irrationelt og rent følelsesstyret raseri blandt rigtigt mange ikke-islamister i Europa, hvis den slags var frit tilgængeligt - man kan gætte på at selv ikke-islamistiske krigsmodstandere ville blive lagt for et farligt had..

@ Carsten Straarup

Hvornår er den slags beslutninger så ikke rigtige(?), og hvem afgør det.

I øjeblikket sker det rent administrativt uden politisk stillingtagen i parlamenterne, og hvornår bliver det ophævet, nu hvor det altså, i stilhed, er accepteret af befolkningerne!?

Hvad og hvornår bliver det næste der sal censureres administrativt af hensyn til "folkesundheden i sjælene"(?), og hvem skal træffe beslutningerne herom.

Det er ikke selvskreven det alene er sundt for vestens borgere alene, at se krigene fra vestens optik via medierne, såvel de trykte som de elektroniske medier, hvor der kun vises de sejrrige ildkugler fra bomberne, tilsat kommentarerne om 20 jihadister er blevet dræbt, og omtalen af de 15 dræbte civile slet ikke nævnes!

Det er undergravende for demokratiet og borgernes rettigheder til uvildige oplysninger om virkeligheden, - og de træffes som nævnt rent administrativt udenfor parlamentarisk kontrol!

Carsten Straarup

Esben!?
Læste du overhovedet, hvad jeg skrev, før du stilede din kommentar til mig?!

Det er i k k e "rent administrative" beslutninger i "parlamenterne" der afgør, hvad der må vises eller ej. Det er medierne! Fuldstændigt uafhængige små aviser som Information vælger systematisk i k k e at vise de mest grafiske sager IS stiller til rådighed for publikum.

Der er ingen lov, der forbyder - eller på den korte bane nogen administrative muligheder for at forhindre TV-netværk eller netaviser i at vise IS-fighters tæske, misbruge eller skære hoveder af yezidi kvinder! Og jeg skal love for at et ellers ret obskurt organ som f.eks. Information, ville få '15 minutes of fame', hvis de opsøgte de værste af den slags fil-sharing steder, downloadede og stillede materialet til rådighed for læserne!

Hvem ville det gavne at gøre den slags alment tilgængeligt? Det ville ved Gud ikke være krigsmodstandere - tværtimod! Vestlige anti-islam hard-linere og det 'militær-industrielle kompleks' eller andre, der profiterer på en skærpelse af det store 'clash' ville være de eneste vindere..

Man kan undre sig over at IS ikke bare foretager sig, men også så ivrigt dokumenterer den slags ugerninger.. Er det virkeligt for at kunne hverve unge, utilfredse muslimske mænd i den vestlige verden? Jeg tvivler..

Jeg tror strategien er langt mere diabolsk. Jeg tror håbet er at den slags i det lange løb siver ud til det brede ikke-muslimske publikum i f.eks. Europa, og medvirker til at skabe så megen uvilje mod alt muslimsk, at kløften mellem muslimer og ikke-muslimer bliver uholdbar dyb..

Jeg tror med andre ord, at 'Kaliffen' og hans folk bevidst opererer med en 'dommedags'- eller 'ragnarok'-strategi

Carsten Strraarup skriver:
"I det omfang IS video materiale er skabt for at "skabe tilhængere" må man sige, at de er henvendt til nogen usædvanligt blodtørstige, sadistiske og hadefulde rekrutter.. Jeg anser mig selv for rimelig hårdfør, men har ikke desto mindre ved flere lejligheder måttet vende ansigtet væk.."

Godt at Carsten Straarup ikke skulle overvære USA's og Danmarks massemord i den forrige Iraq krig.
Så skulle han have vendt ansigtet væk en million gange.
Så havde Carsten Straarup nok fået slidgigt i halshvirvlerne.

Carsten Straarup

Ole Nielsen
Hvorfor er det jeg gætter på, at du ikke har set videomateriale af nogen af de nævnte begivenheder?

Dan Johannesson

Espen Bøgh
De amerikanske terrorlove rækker langt ud over egne grænser. NDAA loven er global, og siger at enhver borger i verden, også du, kan tilfangetages, og fængsles i ubegrænset tid, UDEN nogen form for juridisk proces, eller rettigheder. Ingen dommer involveres på noget som helst tidspunkt i processen, ingen skyld skal bevises mv. På denne måde lægger loven sig op at fascistiske metoder vi før kendte fra Soviet Unionen, DDR mv.

Se eksempelvis loven forklaret her:
http://www.counterpunch.org/2011/12/22/the-national-defense-authorizatio...