Interview
Læsetid: 3 min.

Kan sanktioner mod Israel hjælpe freden på vej?

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) opfordrer EU til at diskutere mulige sanktioner mod Israel, hvis landet ikke viser tilstrækkelig velvilje overfor Palæstina ved fredsforhandlingerne, som starter i Kairo i dag. Men er sanktioner den rette vej frem?
En palæstinensisk dreng cykler i ruinerne i Gaza efter den syv uger lange israelske bombekampagne mod Gaza. Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), lægger nu op til en ny og skærpet kurs over for Israel, hvis ikke israelerne skifter retning i de fredsforhandlinger, der indledes i Egypten i dag.

En palæstinensisk dreng cykler i ruinerne i Gaza efter den syv uger lange israelske bombekampagne mod Gaza. Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), lægger nu op til en ny og skærpet kurs over for Israel, hvis ikke israelerne skifter retning i de fredsforhandlinger, der indledes i Egypten i dag.

Mohammed Salem

Udland
24. september 2014

"Det hiver i begge retninger"

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Helle Malmvig

– Hvilken effekt vil sanktioner have på Israel?

»Nu er Martin Lidegaard (R) meget forsigtig og ikke særlig konkret, når han lægger op til en diskussion i EU om sanktioner mod Israel. Men i tilfælde af økonomiske sanktioner vil det ramme Israel, idet Europa er Israels vigtigste handelspartner. Samtidig kan sanktioner fra det internationale samfund slå til Israels følelse af at være en pariastat, som verdenssamfundet udelukker og peger fingre ad. Til den følelse hører en oplevelse af at blive uberettiget kritiseret af Europa, som israelere ikke sjældent gennem tiden har opfattet som anti-israelsk.«

– Men vil det rykke Israel i en anden retning?

»Nok vil sanktioner gøre ondt på Israels økonomi og selvforståelse, men om det vil ændre deres politik i forhold til bosættelser, er vanskeligt at svare entydigt på. I så fald vil det være på den lange bane. For selv om sanktioner kan mærkes, kan virkningerne være flertydige og længe undervejs. Så sanktioner ikke er det eneste nyttige værktøj til at finde en løsning på konflikten. Og det skyldes også, at EU og USA har enormt tætte forbindelser til Israel, både kulturelle, diplomatiske og økonomiske.«

"Sanktioner kan være en løftestang"

Ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet Leila Stockmarr forsker i forholdet mellem Israel og Palæstina og har før skrevet debatindlæg om konflikten   

– Vil sanktioner hjælpe freden på vej?

»Sanktioner kan være med til at presse parter – i det her tilfælde Israel – til forhandling og indrømmelser i forhold til en tostatsløsning, som stadig er det internationale samfunds strategi. Udenrigsministeren lægger op til et kig på samhandelspolitikken, hvilket vil være en effektiv sanktion over for Israel, som er afhængig af det europæiske marked. For USA vil det være gavnligt at se på den militære bistand til Israel. Sanktioner er et diplomatisk værktøj.«

– Hvilke andre redskaber kan fordre en løsning?

»Tiden er måske ved at løbe fra en realisering af en tostatsløsning. Derfor bør man adressere de politiske hovedspørgsmål mere direkte: grænsedragninger, sikkerhed, de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage og fordelingen af vandressourcer. Førhen har man mere diskuteret proces, tillidsbyggende mekanismer og statsforberedende initiativer.

– Men sanktioner bør vel gælde begge parter?

»Selvfølgelig handler det om at dele sol og vind lige, og længe har det internationale samfund krævet Hamas demilitariseret. Desuden er Hamas allerede sanktioneret, idet gruppen er på terrorlisten.«

"Konflikten er for kompleks til sanktioner"

Talsmand for Israels Ambassade i Danmark, Roi Dvir

– Vil sanktioner hjælpe freden på vej?

»Sanktioner løser ikke konflikten, som er mere kompliceret end som så. Det er ikke konstruktivt for fredsforhandlingerne kun at bebrejde Israel og bosættelserne. I stedet må det internationale samfund bidrage positivt ved at skabe gode betingelser for direkte forhandlinger mellem parterne, hvor alle spørgsmål kan blive drøftet.«

– Noget må man vel stille op over for bosættelserne?

»Bosættelserne er kun én del af konflikten, men langtfra den eneste. Der er andre vigtige udfordringer med eksempelvis opdelingen af Jerusalem, vandforsyning, flygtninge og sikkerhed, som bør løses ved forhandlingsbordet. Israel vil gerne forhandle med palæstinenserne.«

– Kan sanktioner ikke presse parterne til forhandlinger?

»Jeg anerkender, at internationale sanktioner i en vis grad kan få parterne til at forhandle. Israel lytter til sine venner i Europa. Men sanktioner får ikke Israel til at indgå kompromisser i spørgsmål, der er vitale for vores sikkerhed. Den største bekymring for den israelske regering er netop folkets sikkerhed. Når Danmarks udenrigsminister snart besøger Israel, håber vi, at besøget vil tydeliggøre nogle af de dilemmaer, Israel står overfor.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Ole Kvint

Svaret er at de israelske politikker ikke har muligheden for at gøre indrømmelser og er nødt at dræbe for at få en kortvarig politisk opbakning.
Et demokrati er ikke indrettet til fornuftige langsigtede beslutninger. Særligt hvis en stor del af befolkingen er udelukket fra at stemme.