Baggrund
Læsetid: 3 min.

Omstridt præsident står til at efterfølge Løkke i GGGI

Den indonesiske præsident, Susilo Yudhoyono, er blevet tilbudt jobbet som formand for klimaorganisationen GGGI. Anklager om magtmisbrug og forbindelser til korruption gør ham til et kontroversielt valg, mener EL
Udland
9. september 2014

Når Lars Løkke Rasmussen (V) senere på måneden stopper som formand for Global Green Growth Institute (GGGI), har klimaorganisationen udset sig den indonesiske præsident, Susilo Yudhoyono, til at tage over. Det skriver indonesiske medier.

»Præsident Yudhoyono er blevet tilbudt at blive formand for en Sydkoreansk-ledet klimaorganisation (GGGI, red.),« siger præsidentens talsperson, Julian Aldrin Pasha, til blandt andre The Jakarta Globe. Ifølge talsmanden er det »næsten sikkert«, at Yudhoyono vil tage imod tilbuddet.

En højtstående regeringskilde i et af GGGI’s donorlande bekræfter over for Information, at det kun er formaliteter, der mangler at falde på plads, før Yudhoyono kan overtage Lars Løkke Rasmussens formandspost.

Som præsident for Indonesien siden 2004 har den tidligere general markeret sig som fortaler for grøn omstilling i en grad, så Greenpeace har døbt ham »lederen, der vil redde vores klima«. Men beskyldninger om magtmisbrug og forbindelser til korruption klæber til hans person.

Ifølge amerikanske diplomattelegrammer lækket til Wikileaks har Yudhoyono i sin præsidentperiode blandt andet personligt lagt pres på anklagere og dommere for at beskytte sine politiske venner mod korruptionssager.

Han skulle også have brugt den indonesiske efterretningstjeneste til at spionere mod sine rivaler. Og så sent som i begyndelsen af denne måned kom det under en retssag frem, at han skulle have betalt en fremtrædende politiker omkring 100.000 kroner for dennes støtte til Yudhoyonos præsidentkandidatur. Yudhoyonos talsmænd har afvist alle beskyldninger som grundløse.

’De beder om dårlig omtale’

Den indonesiske præsident er ikke dømt i nogen sager, og derfor er beskyldningerne fortsat ikke andet end det. Og sådan forbliver det sandsynligvis også. Det fortæller Mark Philip Stadler, ph.d.-stipendiat på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

»Yudhoyono begyndte sin første periode som præsident med at erklære krig mod netop den omfattende korruption. Han har som den første præsident siden diktaturet siddet i flere perioder, og det viser jo, at han har været en populær præsident,« siger Mark Philip Stadler, der dog også peger på, at Yudhoyono i sin anden præsidentperiode har tabt i popularitet.

»Han begyndte med at love alverden til stort set alle grupper i samfundet. Men da han ikke kunne holde alle valgløfter, er han langsomt gået fra at være alles darling til at blive betragtet som måske lidt af en klovn.«

Men kan de her beskyldninger om korruption og køb af politisk opbakning risikere at ramme ham på et senere tidspunkt?

»Det tror jeg ikke. Det er der ikke tradition for i Indonesien, og jeg er ikke sikker på, at der overhovedet ville kunne bygges en sag op mod ham,« vurderer Mark Philip Stadler, der som forsker har fulgt Yudhoyonos politiske karriere.

Hos Enhedslisten har man alligevel svært ved at forstå, at en organisation, der har haft så store problemer med beskyldninger om korruption og misbrug, ikke vælger et mere sikkert kort til posten som formand: »Det er da at træde sig selv over tæerne. Burde de ikke have lært, at organisationen har brug for rene og klare linjer – så kan man ikke vælge en sådan kandidat. Det er, som om de selv beder om at få dårlig omtale,« siger udviklingsordfører hos Enhedslisten, Christian Juhl.

Fortsat dansk støtte

Enhedslisten er imod, at Danmark overhovedet støtter GGGI økonomisk. Men i februar i år besluttede regeringen, at Danmark fortsat vil støtte GGGI med 90 mio. kroner over de kommende tre år.

»Det virker som en farce, der er lavet for at underholde os. Man kan jo næsten ikke begå flere fejl,« siger Christian Juhl, der ønsker svar på, hvorfor man vælger en person som Yudhoyono til at stå i spidsen for den i forvejen så skandaleombruste organisation GGGI.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). I en skriftlig kommentar fra Udenrigsministeriet lyder forklaringen, at det endnu er for tidligt at kommentere på valget af den kommende GGGI-formand.

»Der er en proces i gang om at finde en ny formand for GGGI, og derfor er det for tidligt at kommentere på sagen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En værdig efterfølger til Lars Uløkke, men kan dog ikke overtrumfe vor egen mand.

Det hele er en fortsat farce med stort latterpotentiale - for manden ser ud til netop at være i besiddelse af de nødvendige kompetencer i dette job - næsten ligesom forgængeren i embedet ...