Nyhed
Læsetid: 3 min.

Opløsningstendenser på Tysklands militante venstrefløj

Trods spektakulære aktioner og europæiske krisetider har Tysklands radikale venstrefløj svært ved at tiltrække nye medlemmer. Senest har Berlins antifascister opløst sig selv
Udland
18. september 2014

Det ligner en gravskrift over den radikale tyske venstrefløjs militante modstand mod kapitalismen og dens fascistiske håndlangere. I sidste uge valgte den militante venstrefløjsgruppering Antifaschistische Linke Berlin (ALB) at opløse sig selv på grund af manglende medlemstilgang.

»ALB var i sin 11-årige levetid en af de vigtigste og mest toneangivende grupper på den radikale venstrefløj, også uden for Berlin,« skriver Malene Gürgen i en kommentar for avisen TAZ.

»Vores gruppe var aldrig en homogen sammenslutning, selv om det måske så sådan ud for udenforstående,« meddeler gruppen, der ifølge vurderinger kort før opløsningen bestod af omtrent 30-40 aktive medlemmer, på sin hjemmeside.

Samtidig medgiver antifascisterne, at den radikale venstrefløj i både Tyskland og andre dele af Europa befinder sig i en tilstand af »stivnet chok«. Antifascisterne mener, de har forpasset en gylden chance for at mobilisere nye tilhængere under den økonomiske krise i Europa.

Intern uenighed

Antifaschistische Linke Berlin skriver således, at man har forsømt »at intervenere i tidens afgørende spørgsmål« og ikke er lykkedes »med at forklare større sammenhænge, eksempelvis når det gælder imperialistisk politik, vestens militarisme, neokolonialisme, socialchauvinisme og kapitalistisk udbytning«.

Antifaschistische Linke Berlin blev stiftet for godt 11 år siden og blev hurtigt toneangivende blandt tyske venstreradikale. Men organisationen har på det seneste døjet med intern uenighed om, hvorvidt man skulle holde fast i en militant og kompromisløs kurs i det politiske arbejde, eller man skulle forsøge at appellere til bredere dele af samfundet. Og ekstremismeforskere ser opløsningen af ALB som et symptom på en mere generel opløsningstendens på venstrefløjen.

»I de seneste år har mange grupperinger med lignende problemer valgt at gå i opløsning. ALB er ikke den første gruppe, og den vil heller ikke blive den sidste,« siger protestforskeren Simon Teune til avisen Freitag.

I forsøget på at appellere bredere har Antifaschistiske Linke Berlin i de seneste år åbnet sig mod etablerede organisationer og har eksempelvis samarbejdet om antiracistiske demonstrationer med både den tyske evangeliske kirke og venstrefløjspartiet Die Linke.

Techno eller gadekamp?

Ifølge Simon Teune har netop Antifaschistiske Linke høstet kritik på den venstreradikale scene i Tyskland på grund af forsøget på at hverve udefrakommende medlemmer med mere mainstream-orienterede midler.

»Man har forsøgt at tale til folk uden for de snævre venstreradikale scener med en ny visuel strategi eller med elektronisk musik. I begyndelsen af 00’erne var lastbiler med technomusik begyndelsen på et nyt udtryk,« siger Simon Teune til avisen Freitag.

»Internt har det ført til spændinger, fordi det er svært at orientere sig efter alliancer og på den anden side holde fast i muligheden for militant adfærd.«

ALB har også markedsført sig som leverandør af venstreorienteret merchandise ved hjælp af postordrefirmaet Redstuff.

»Talrige venstregrupperinger har forstået, at de kun kan forandre samfundet, hvis de arbejder på at blive populære og dermed også med den radikale handlings æstetik,« skriver Martin Kaul i en kommentar for TAZ.

En parallel udvikling kan observeres blandt højreekstremistiske grupperinger i Tyskland, hvor bestræbelserne på at rekruttere blandt yngre generationer af tyskere har ført til en nedtoning af det militante aspekt og et øget fokus på eksempelvis internet og ungdomskultur med rødder i mainstream.

Trods opløsningstendenserne på den yderste tyske venstrefløj har politikere og myndigheder set med stigende bekymring på udviklingen blandt tyske venstreradikale. I første halvår af 2014 har Berlins politi registreret 324 tilfælde af vold med venstreekstremistisk baggrund. Det er en stigning på godt 100 tilfælde i forhold til sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Min erfaring med venstrefløjen her i Danmark er, at den stort set består af åndeligt dovne, eller åndeligt uformående, personer. For langt den overvejende del af venstrefløjen drejer det hele sig om personlig stil og intet andet. Her er ingen økonomisk analyse. Her er i det hele taget ingen højerestående tankevirksomhed. Man ser det ikke som et interessant emne at afdække, hvorfor kommunisternes eksperiment ikke lykkedes. Desuden står den demokratiske stjerne ikke højt på venstrefløjens himmel; man mener, at det er legitimt at forhindre politiske modstandere i at give udtryk for deres holdninger. Denne intellektuelt lave horisont er, sammen med regulær revolutionsromantik, grunden til at venstrefløjen ingen nytænkning at byde ind med, til stor skade for en masse mennesker, da liberalisterne har alt for let spil. Jeg synes, at det, der er totalt mangel på, er en analyse af, hvilke samfundsgruppers interesser man mener det værd at varetage. Hele dette emne er et totalt sort hul. Karl Marx mente jo åbenbart, at det var tilstrækkeligt at blotlægge det kapitalistiske samfunds funktionsmåde - så ville folk automatisk se lyset. Det gør folk ikke. I mellemtiden er der kommet en langt mere detaljeret analyse af alle de gode sider, der er ved et kapitalistisk samfund, og venstrefløjen har kun kunnet svare igen med citater fra "Das Kapital", citater, som de knapt selv har forstået. Klassetænkning er en død sild.

Arne Nielsen.

Hvis man tager begrebet "ensidighed" og kombinerer det med begrebet "politik", så er det vel ret nemt at konkludere, at jo længere man kommer ud til en af siderne des mere ensidig bliver man.

Du lyder til at være temmelig langt ude til højre.

Mon intelligentsiaen befinder sig ude til højre?

Næppe.

Tak til Carsten Hansen for svaret. Nej, jeg er ikke til højre. Jeg forsøger blot at kalde en spade for en spade. I alt for mange år har venstrefløjen kørt på frihjul og klassificeret enhver kritik som "borgerlig". Jeg er af den opfattelse, at min kritik er substantiel og burde tages alvorligt af alle, der opfatter sig som tilhørende venstrefløjen. Og nej, intelligentsiaen er ikke til højre. Jeg kan konstatere at den heller ikke er til venstre. Jeg er temmeligt overbevist, at dem, der har skruet pæren rigtigt i fatningen har meldt sig ud af politik - som jo i dag har udviklet sig til en konkurrence om, hvem der kan være mest kynisk.

Jeg sad og tænkte 'good cop bad cop' for lidt siden: 2 forslag hvor de begge er uspiselige, men typisk kommer det forfærdelige først, og folk danser lige i armene på den næste narresut. Det er lidt min opfattelse af det politiske virke anno 2014. Jeg kan slet ikke få øje på nogen fløje af betydning i Danmark. Der er det liberale Danmark. Det vil tidsnok blive illustreret ved næste valg.

Arne N-

Din definition af venstrefløjen som sådan, synes at være temmelig ensidig.
Som at sidestille Det radikale venstre med DF, på den borgerlige fløj.

Carsten Hansen, forstår jeg dig ret, hvis jeg antager, at du tillægger den righoldige buket af anskuelser, som er samlet under Enhedslisten, betydning?

Arne n.

Enhedslisten er kun en lille del af venstrefløjen.
Dette debatforum er fyldt med folk der befinder sig endnu længere ude.

Folk der antager at ovennævnte repræsenterer venstrefløjen er præcis ligeså ensidige som ovennævnte grupper.

PS.

Og så er er Enhedslisten endda ved at modnes.

Den stemmer ja til våbenleverancer til folk der bekæmper IS og betragter Ruslands adfærd i Ukraine som uacceptabel.

Som skrevet:

De ensidige befinder sig langt ude i siderne.

Både til højre og venstre.

Carsten Hansen, du taler i koder. Hvad med at indvi os andre i, hvad det er for en venstrefløj, du refererer til.

En ting, jeg ikke har nævnt, er venstrefløjens højrøvethed. Du skriver, som om venstrefløjen skulle bestå af en vældig masse mennesker. Jeg ser dem ikke. Hvor er de henne?

Højrøvethed.

Det er det jeg læser i denne tråds første indlæg !

Du svarer ikke på spørgsmålene. Hvad er det for en ensidighed, du taler om?

Spørgsmålet er, om ikke resterne af venstrefløjen består af nogle selvovervurderende syrehoveder og nostalgikere, der stadigt lever i 1968. Jeg ville gerne afkræftes i denne opfattelse.

Arne N.

"Min erfaring med venstrefløjen her i Danmark er, at den stort set består af åndeligt dovne, eller åndeligt uformående, personer."

Tak skæbne !!

Det er så din unuancerede og ensidige vurdering af folk på venstrefløjen.

Jeg har ingen tro på at jeg kan afkræfte en så generaliserende holdning.
Det kræver at modtageren er i stand til at bearbejde argumenter.

Niels Duus Nielsen

Begrebet "venstrefløjen" er blevet upræcist. Er Socialdemokraterne i dag en del af venstrefløjen? Er Radikale Venstre en del af venstrefløjen? Hvis ja, så har begrebet mistet enhver mening. Socialdemokratiet var historisk en del af venstrefløjen, men er i dag et borgerligt parti.

Efter min mening går skellet mellem højre og venstre i dag ned midt gennem Socialistisk Folkeparti. Men det er bare min personlige, historisk funderede mening, og Carsten Hansen har helt ret, når han erklærer, at jeg med en sådan holdning er langt ude.

Det virker som om, at du ikke har fattet, at der er brug for en venstrefløj, som er fit for fight. Det er simpelthen for dårligt, at liberalisterne bare behøver at sige bøh for at hele den samlede venstrefløj melder sig ud af debatten. Kom nu i gang!

Niels Nielsen, jeg er helt enig med dig, og du er ikke langt ude. Det er den vældige masse af liberalister, der er langt ude.

Niels Nielsen.

Som du kan læse, så mener jeg at selv enhedslisten er begyndt at melde modent ud.
Folk der befinder sig til venstre for Enhedslisten i forhold til Listens nye udmeldinger, betragter jeg som "langt ude".

Men bortset fra det, så har du ret i at folk har forskellige meninger om hvor venstrefløjen starter og slutter.
For det danske politiske landskabs vedkommende, så er det min personlige vurdering, at linjen går ned midt i Socialdemokraterne og ud af (I hvert fald for vælgernes vedkommende/deres egnen opfattelse af at være på venstrefløjen).

Skulle man være i tvivl om undertegnedes standpunkt, så kan man læse en kort beskrivelse under "min Profil" ved at klikke på mit navn.

Jamen, hvem er det, der er til venstre i forhold til Enhedslisten nye udmeldinger? Vi må da have at vide, hvem det er vi taler om. Og det kunne da være interessant at få at vide, hvad der bevæger disse mennesker.

Arne Nielsen.

Læs andre tråde i dette forum og du vil finde mange der går imod Enhedslistens udmeldinger på f.eks de områder jeg har omtalt i et tidligere indlæg i denne tråd.

PS: Har du fortrudt din generaliserende udtalelse i første linje i dit første indlæg?
Hvis ikke, så hører du til de ensidige der er "langt ude".
Andet kan der simpelthen ikke konkluderes .

Det, der er så trist ved denne debat, er, at den har ikke været i nærheden af noget substantielt. Jeg føler, at der, hvor vi er henne, er, at venstreorienterethed kun handler om at være venstreorienteret på den rigtige, venstreorienterede måde. Det kan ikke bruges til en skid. Hvad er der i vejen med at diskutere politik? Er det over de ærede meddebattørers horisont??

Nu kender du mig ikke som debattør, men hvis du gjorde, ville du vide, at alt, hvad jeg skriver, er nøje overvejet, og at jeg 100% står bag de synspunkter, jeg fremfører.

Niels Duus Nielsen

Eat shit, a billion flies can't be wrong.

Arne Nielsen, du provokerede mig faktisk, da du kaldte venstrefløjen åndeligt doven eller åndeligt uformående, fordi jeg identificerer mig med venstrefløjen i den gamle betydning af ordet. Men hvis alt til venstre for Venstre er venstrefløj, har du selvfølgelig ret i din generelle kritik: Flertallet i dette segment har jo ikke meget andet end åndsforladte og amoralske økonomiske argumenter at byde ind med.

Men jeg må nok erkende, at "venstrefløjen" som begreb har ændret sig, og at ordet i dag betyder noget helt andet, end da jeg var ung. Og det er derfor, jeg omfavner Carsten Hansen, når han erklærer mig og mine for "langt ude", fordi jeg er udmærket klar over at jeg - vi - tilhører et forsvindende mindretal. Men selv om vi ikke er så mange, betyder det jo ikke, at vi ikke har ret.

Arne Nielsen.

Nej; Det substantielle var fraværende allerede fra Indlæg 1.

Der er sjældent substans i generaliseringer !

Niels Nielsen

Alle har ret til politisk standpunkt.

Og selv om vi befinder os forskellige steder på venstrefløjen, så kunne jeg aldrig drømme om at falde så dybt at betegne alle de der står samme sted som dig for " åndeligt doven eller åndeligt uformående".

Så jeg deler din opfattelse af Arne Nielsens umodne provokation.

Jeg venter stadigt på en diskussion om politik.

Hvad er det, der bevæger venstrefløjen? På Karl Marx tid var det de engelske mine- og industriarbejderes kår, der fik Karl Marx til at ønske kapitalismen lagt i graven. I dag er der ikke sådanne kår, men vi kæmper med, at en stadig større del af de økonomiske ressourcer koncentreres på stadigt færre hænder. Hvad skal vi gøre ved det?

Arne Nielsen.

Men en seriøs diskussion om politik lægger du jo ikke op til, når du lægger ud med en generaliserende udtalelse om en hel fløjs samlede skare.

Prøv i et andet forum end dette.

Niels Duus Nielsen

Carsten Hansen, jeg tror godt, jeg har regnet ud, hvor du står, og selv om vi er uenige om mange ting, finder jeg det stadig umagen værd at udveksle synspunkter med dig.

Det afgørende for mig er at man kan forbinde sine måske højtflyvende politiske principper med en jordnær og pragmatisk sans for de konsekvenser, som en realisering af principperne vil have for almindelige menneskers hverdag. Der er ikke noget principielt forkert med økonomisk genopretning, men hvis det betyder at 138.000 danskere risikerer at ende i fattigdom, skulle det måske gøres på en lidt anden måde. Bare for at nævne et aktuelt eksempel, som jeg tror vi kan blive enige om. At vi så måske er uenige om, hvad vi så skal gøre i stedet, er jo netop en god grund til at tage diskussionen, for noget skal der jo gøres..

Okay, alt dette har kun indirekte noget med artiklens emne at gøre, så jeg vil stoppe her.

Jeg har åbenbart haft et hit med min oprindelige udtalelse. Man føler sig truffet. Jeg er åbenbart trådt sandheden lidt for nær. Havde der været lidt format over denne debat, ville man have skrævet over sådanne petitesser. Nærværende debattør er åbenbart mere interesseret i egen navle end i at få en meningsfuld, produktiv debat i gang.

Niels Nielsen.

At vi, på venstrefløjen, ikke er enige om modeller for løsninger, er et faktum; Så enig heri.

Angående dit eksempel med situationen for de mange der kan ende op i økonomisk ruin, kan vi sagtens finde enighed.

Og enighed om at man ikke kan generalisere over en hel fløj, høre som venstre, ligger også lige for.

Og enighed om at dette ikke har meget med selve artiklen at gøre , ligeså.

Arne Nielsen.

Jeg har for længst opgivet konstruktiv debat med ensidige mennesker.

Det er ikke et spørgsmål om at føle sig truffet, men udelukkende et spørgsmål om at reagere på en åbenlys tåbelig udtalelse fra din hånd.

Niels Duus Nielsen

On topic:

Da jeg var ung, blev vi på den revolutionære venstrefløj hånet for, at vi var så mange små grupperinger, der tilsyneladende brugte mere tid på at bekæmpe hinanden og Socialdemokratiet, end vi brugte på de onde kapitalister.

Efter min mening skyldtes dette, at vi i den marxistiske del af fløjen betragtede teori og praksis som uadskillelige: Hvis der var fejl i teorien, ville det blot betyde fejl i den praktiske udmøntning af teorien.

Det mener jeg i og for sig stadig, men jeg er nok blevet mere pragmatisk med årene. Personligt er jeg villig til at forhandle med Fanden selv, hvis det kan betyde en reel forbedring af vilkårene for almindelige mennesker.

Samtidig er jeg udmærket klar over, at dette kan være farligt. Se bare på danske SF og deres norske søsterparti, som slækkede på principperne for at få indflydelse, det gik jo helt galt for begge partier. Men her var problemet jo netop, at teorien var uklar: Da det kom til stykket viste det sig jo, at store dele af ledelsen var socialdemokrater og ikke SFere.

Eller niveauet over: Socialdemokraterne har slækket på de gamle principper for at tækkes den internationale finanselite. Det bliver spændende at se, hvordan det vil spænde af ved næste valg.

Er det ikke det, artiklen påpeger er ved at ske i Tyskland? ALB fik ifølge artiklen stor opbakning mere på grund af partiets æstetik end på grund af dets politik. Hvor mange af disse antifascister var reelt antifascister? Hvor mange af dem blev antifascister, fordi partiet holdt nogle gode fester?

Niels Nielsen, ikke for noget, men hvad er det for en teori, du refererer til? Hvad er det for principper, du refererer til?

Jeg tilhører den meget store del af befolkningen, som ikke har været til marxistiske oxfordmøder om hvem der var mest salig i den rette tro. Hvis det, denne diskussion drejer sig om, ikke kan fremlægges i en debat, er det spørgsmålet, om det er værd at beskæftige sig med. Er dette her et frimurermøde eller hvad?