Læsetid: 8 min.

’På en måde elsker jeg den her krig’

Kvinderne har fået magt og spiller en helt ny rolle i selvstyret Rojava i Nordsyrien. Mod sig har de både en fastgroet mandsdominans og truslen fra kalifatet, men Rojavas kvinder går i brechen for sig selv med våben i hånd
Kadetter fra Rojavas nye politiskole fejrer, at de netop er blevet færdige med deres sidste eksamen. Revolutionen i det selvstyrende Rojava blev ledet af kvinder, som også udgør en stor del af forsvaret mod Islamisk Stat.

Thorkil Rothe

22. september 2014

Det knitrer fra højttalerne i salen, når mikrofonen sendes videre til en ny hånd. En mand i nydeligt jakkesæt får ordet og foreslår, at man introducerer en skærpet værnepligt, så der er soldater nok. Diskussioner bryder ud blandt de lyttende, og for enden af rummet må præsidiet snart bede om ro. Parlamentet i kantonen Cizire er samlet til endnu en session, hvor medlemmerne debatterer forsvar og udviklingen af den nye autonome enklave i Nordsyrien, som proklameredes i januar i år. Mindre end et år efter ses allerede tydelige fundamentale forandringer i samfundet med det spæde selvstyre.

Dagens parlamentsmøde ledes af en kvinde med kristen assyrisk baggrund. En minoritet i syrisk Kurdistan, hvor hovedparten af befolkningen er sunnimuslimske kurdere. Posten som formand for parlamentet deler hun med en arabisk mand, og da mødet hæves, giver parlamentsformand Nazira Goriye en forklaring: »Vi har et system med delt lederskab i hele administrationen, og der skal altid være én kvinde og én mand på posten. Denne model sikrer, at kvinder tager del i politiske beslutningsprocesser på lige fod med mænd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ervin Lazar
 • Olaf Tehrani
 • Karsten Aaen
 • Bjørn Pedersen
 • ellen nielsen
 • Helge Rasmussen
 • Torben Nielsen
 • HC Grau Nielsen
 • Jan Mogensen
 • Michael Skaarup
Ervin Lazar, Olaf Tehrani, Karsten Aaen, Bjørn Pedersen, ellen nielsen, Helge Rasmussen, Torben Nielsen, HC Grau Nielsen, Jan Mogensen og Michael Skaarup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fantastisk, godt at se en Kurdisk stat kommer tættere og tættere på virkeliggørelse.

Carsten Straarup, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Kim Houmøller, Alan Strandbygaard, HC Grau Nielsen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Stor tak
og anerkendelse
til modige kvinder i Syrien,
mens unge, "stærke" mænd
'stikker halen mellem benene' for HELLE og "beskyttelse"i Vest- Europa!

Carsten Straarup, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Mattias Pedersen, Viktor Knudsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Irak-krigen og den syriske borgerkrig har ikke budt på meget godt. Udviklingen er gået fra ondt til værre. En af de få ting, der kan tælles på den positive side, er en uafhængig kurdisk stat. Held og lykke med at forsvare den!

Alan Strandbygaard

Det har ofte været således, at i krigstider blev kvinderne hevet ud af deres roller, og bedt om at give et nap med i mændenes krige. Som regel endte kvinderne igen i deres gamle roller, når krigen var ovre.

Men i Europa kan man sige, at især den sidste store krig var medvirkende til at give kvinderne mere albuerum og selvstændighed. Var det ikke fordi der var brug for kvinderne under 2. Verdenskrig, så var udviklingen temmelig sikkert ikke gået så hurtig.

Anne Eriksen, Torben Nielsen og Leif Jørgensen anbefalede denne kommentar

Desværre er en nærliggende anden Kurdisk kanton Kobane- som også forsvares af YPG militsen og YPJ militsen, bestående af henholdsvis mænd og kvinder, netop nu under det hidtil voldsomste angreb af ISIS. Jihadisterne ønsker at udrydde disse kurdere og kalder dem "sekulære" hvilket er noget af det værste man kan være iflg de fundamentalistiske muslimer.
Det var selcsamme YPG og YPJ militser som for ca en måned siden krydsede grænsen til Iraq og lavede en korridor så mange tusinde Yezidier som var belejret af ISIS på Sinjar bjerget kunne undslippe. Dengang hjalp Amerikanske luftangreb og Pesh Merga (Irakiske kurdere) YPG i redningsaktionen.
Nu er det YPG som har brug for hjælp: de er dygtige og frygtløse krigere men er presset på grund af alle de amerikanske tunge våben ISIS har erobret fra både den irakiske og syriske regeringshær.
Over 100.000 kurdere fra Kobane, mest ældre, kvinder og børn, er flygtet over grænsen til Tyrkiet de seneste dage, og et frygteligt folkemord truer.
Men YPG har meget til fælles med PKK (også kurdiske sekulære socialister) som igennem årtier har ført guerilla krig mod den tyrkiske stat for kurdiske rettigheder, og da Tyrkiet er en NATO stat og erklærer PKK og YPG som terrororganisationer, gør USA og Danmark det også.
Derfor er der ingen der gør andet end at se til. Det er skammeligt.

donya salami, Ervin Lazar og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Så vidt jeg har forstået er PKK og den tyrkiske stat i forhandlinger om, ikke et selvstændigt Kurdistan, men mere selvstyre til den kurdiske del af Tyrkiet. Hvis de kunne speede den aftale lidt op, og siden PKK åbenbart (hvertfald foreløbigt) har opgivet kampen om en selvstændig kurdisk stat, kan det være at Tyrkiet løfter PKK fra terrorlisten - hvad også burde få resten af NATO landene til at gøre samme.

Carsten Straarup

Man aner et mønster her: De mest formørkede ideologer og samfund i Mellemøsten er også dem, hvor kvinder spiller en ringe rolle i det offentlige liv - måske kurderne kan gå foran med et eksempel på en vej ud af denne elendighed...

Morten Jespersen

@Bjørn Pedersen
Overhovedet ikke. Revolutionen bliver muligvis ledet af kvinder, ligesom Falklands krigen var ledet af Thatcher. Når der affyres skud er det stadig mænd der betalter med deres liv.

Carsten Straarup

Morten:
Nu er pointen jo så, at der er kvindelige soldater i de kurdiske styrker! De betaler potentielt også med deres liv - og kun fantasien sætter grænser for hvordan, hvis de bliver fanget levende af IS..

Morten Jespersen - Du er på vildspor. Kvinder er mindst lige så kolde et vest sted som mænd, når det gælder modstand.
Som der nævnes, er prisen for at blive taget til fange noget voldsommere også.

Morten Jespersen

@Carsten Straarup
At der er kvinder i de kurdiske styrker betyder ikke, at de også vil stå forrest når der affyres skud. Kurdernes sexistiske kvotesystem ser mere ud til at være designet til at gøre sig til overfor FN og vesten.

@Anne Eriksen
Jeg skrev ikke at kvinder er varmere end mænd. Blot fordi kvinder og børn er bedre til at skabe sympati end mænd, betyder ikke at mænd ikke også udsættes for brutale handlinger hvis de tages til fange i live. Det er der masser af jistoriske eksempler på.

Boko Haram har f.eks. slået drenge og mænd ihjel, mens de har enten har sendt pigerne hjem, eller taget dem med.

Carsten Straarup

Morten:
PKK har i hele sin over 30-årige historie haft kvindelige soldater - intet nyt i så henseende.

Det nye i Mellemøsten, generelt set, er snarere den ekstremt reaktionære tilbagerulning af kvinders stilling i samme periode.

Er du for ung til at have nogen erindring om 80'erne? Der var kvindelige PLO-medlemmer i uniform og med våben er forholdsvist almindeligt syn - i dag render deres døtre vist mestendels rundt i niqab.. (muligvis til tider med et bombebælte under...)

I øvrigt så jeg et sted den krølle på historien, at IS skulle være rædselsslagne for kvindelige soldater, fordi det at falde for 'kvindehånd' umuliggør adgangen til paradis og stunderne med de 72 underskønne, sortøjede jomfruer...

Carsten Straarup

Jesper:
Ja og i Den Røde Hær - inspirationskilden for PKK - var de skam alt andet en staffage. Bla. Havde russerne nogle særdeles effektive kvindelige skarpskytter...