Læsetid: 2 min.

Rød svensk sejrherre kan ende med at føre blå politik

Ekspert i svensk politik mener, at Stefan Löfven får meget svært ved at danne en slagkraftig regering
Sveriges kommende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna

Sveriges kommende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna

Frederik Persson

15. september 2014

Det bliver yderst vanskeligt for Sveriges kommende statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterna, at danne en slagkraftig regering, selv om valget søndag endte med sejr til den rødgrønne blok i Riksdagen.

Det siger Lars Hovbakke Sørensen, lektor på Københavns Universitet.

»Det kan blive meget vanskeligt, fordi han ikke rigtig har flertal sammen med nogle partier, der minder om hinanden. Han vil allerhelst bare lave en regeringen sammen med Miljöpartiet, men en så smal regering har de borgerlige truet med at stemme ned,« siger han til Ritzau.

Dermed bliver det mest sandsynlige, at Stefan Löfven vil forsøge at få et borgerligt parti med ind i regeringen.

»Hvis det lykkes, vil han få en rød regering, der er nødt til at føre en relativ blå politik, nøjagtig som vi har set i Danmark. Det kan gøre ham upopulær i de socialdemokratiske rækker,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Oven i den i forvejen vanskelige situation kommer, at fagforeningsmanden Stefan Löfven ikke har ret stor politisk erfaring.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, blev valgets store sejrherre, men de store gamle partier på begge fløje vil ikke samarbejde med ham.

Anders Wiklund

Uanset hvilke partier, der ender i regering, kommer de ikke til at tage hensyn til de 12,9 procent af svenskerne, der stemte på det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna. Ingen af Riksdagens andre partier vil nemlig kendes ved partiet.

»Der var lidt en chokstemning blandt de gamle etablerede partier i Sverige i går (søndag, red.). Det minder meget om Jordskredsvalget i 1973 i Danmark, hvor et relativt nyt parti (Fremskridtspartiet, red.), som de andre partier ikke vil have noget med at gøre, pludselig bliver mere end fordoblet på én gang.«

Fremskridtspartiet var forløber for Dansk Folkeparti, der efter en årrække som det dårlige selskab i dansk politik, har fået enorm indflydelse og opbakning, og den vej kan det også gå i Sverige, spår Lars Hovbakke Sørensen.

»Der vil gå noget tid, før de vil komme ind i varmen og de andre partier vil begynde at omfavne dem. Jeg tror ikke, at det vil ske i denne her valgperiode, men måske om fire år, når de formentlig går yderligere frem.«

»Vi har set over hele Europa, at det sagtens kan få den modsatte effekt, når de etablerede partier tager afstand fra et parti. Det er helt klart en mulighed, at det her yderligere vil styrke dem,« siger han til Ritzau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Godt, at de svenske partier ikke vil føre samarbejdspolitik med højreekstremister. Danske partier står fortsat alene med deres samarbejdspolitik.
"Vi har set over hele Europa, at det sagtens kan få den modsatte effekt, når de etablerede partier tager afstand fra et parti. Det er helt klart en mulighed, at det her yderligere vil styrke dem,« siger "eksperten" Lars Sørensen - men det er jo ikke sandheden. I Danmark har vi nemlig set, at samarbejdspolitik med DF kun har styrket og gavnet DF.

"Uanset hvilke partier, der ender i regering, kommer de ikke til at tage hensyn til de 12,9 procent af svenskerne, der stemte på det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna. Ingen af Riksdagens andre partier vil nemlig kendes ved partiet."
Hatten af for det store flertal i Sverige.
Nostalgisk tænker jeg tilbage på dengang, da ingen i DK tog "landsby-tosserne" fra DF alvorligt.

Helene Kristensen

henrik hansen - måske fordi man har narren til at fortælle de ubehagelige sandheder - og måske viser det sig hen ad vejen, at landsbytosserne ikke var de mest tossede.

@ H Kristensen
Narren var en der grinede af den politiske elite, og kunne få denne til at reflektere over førte politik. Landsbytosserne var - som M Foucault beskriver - dem, som senere i historien blev lukket ind på sindsyg-hospitalerne eller sat i fængsel

Den svenske politiske elite og mediekongerne i elfenbenstårnene der længe har opført sig som statsligt "systembolag" for den rette mening om indvandrere i Sverige, og længe har knægtet den frie diskussion herom, fik i nat et politisk øretæve af 12,5 % af vælgerne, der ikke længere vil finde sig i denne udemokratiske tilstand, som det jo er for mennesker i et frit demokrati, - hvis Sverige da vil, eller overhovedet kan kaldes det?!

Vi må håbe den ægte frie og demokratiske debat vinder frem i det ellers så aflukkede politiske og medieoffentlige rum, så "systembolags" Sverige ikke længere begrænser og udelukker offentligt, sådan som diktaturer har for vane, fordi de ikke bryder sig om kritikken af den ene eller anden årsag.

Et frit demokrati med ret til debat om svære og ubehagelige emner, er ikke et "systembolags" demokrati forvaltet politisk og mediedemokratisk degenereret, af de få's egne synspunkter, som idealisering og opvisning af deres elitære rettighedsforvaltning af debat i det offentlige rum.

Den snæversynethed som den Svenske model her har fremholdt om sig selv af eliten egen selvgodhed og selvophøjethed, der nægtede debatten må nu skulle tage stilling til det demokratiske herved, men det må især undre, at medierne, såvel de statslige, elektroniske og trykte medier har fulgt og udført den politiske "systembolags"-opgave, at holde debatten ude af medierne for politisk salonfæhighed, på intet tidspunkt har spurgt sig selv om; "hvori det frie og åbne demokrati" i denne handling befandt, - eller rettere var knægtet ved udelukkelsen

@ Henrik Hansen

"Ups, læserskaren på Information har udviklet sig!"

Hvad mener du med den bemærkning, Henrik Hansen?
Har du virkelig behov for at forsøge at nedgøre andre og samtidig også puste dig selv op ved at forsøge med lidt namedropping så du kan vise, at du har hørt om en fransk filosof, der hedder Foucault?

Men, hvis du er så intellektuelt ressourcestærk, som du tydeligvis selv mener, at du er, hvorfor fremkommer du så med en så aldeles tåbelig analyse?
Har eliten, læs de andre partier i Danmark, ikke lyttet til DF og reflekteret over partiets politik? Er det ikke ret tydeligt, at stort set alle de andre partier reflekterer enormt over, hvad DF mener og argumenterer for og på mange måder efterligner dem? Hvem har ændret politik til f.eks. indvandringen, DF eller de andre partier???
På mange måder er DF jo determinerende for dansk politik og har været det siden 2001.

Så det med at ingen lytter til landsbytosserne er jo tydeligvis ikke korrekt i dansk sammenhæng, så skal vi ikke bare smide din "analyse" i skraldespanden med det samme?

@mikkel Jensen: du misforstod en del: "nedgøre" må stå for din regning. Tydeligt er dog, at den typiske venstrefløjsskare af informationslæsere har 'udviklet' sig.....din fortolkning må stå for egen regning. Jeg synes altid, det er interessant at debattere med også modstandere.
At du tillige synes jeg puster mig op med lidt "namedropping" (sjov vending, kendte den ikke), siger måske mere om din egen selvforståelse end om min 'oppustethed'.....selvom jeg godt kan føle mig sådan lige nu...har spist for meget aftensmad ;-)
Så det er fuldstændig korrekt, hvad du skriver: Siden Fogh dagene har DF virkeligt haft vind i sejlene, og de fleste partier lytter til partiet, så "landsbytosse"begrebet - som før Fogh tiden blev klistret på DF, om du vil det eller ej! - har uden tvivl spredt sig til andre partier - fra højrefløjen helt
over på 'venstrefløjen' (eller hvad vi efterhånden skal kalde den side af folketinget?)
Personligt mener jeg, at "landsbytossen" er en slags virus, et syndrom, som har ramt de fleste partier siden 2001. Jeg kan tydeligt huske, da jeg kom tilbage fra udenlandsrejse i 2002 og for første gang i dansk historie så Pia K blive taget alvorligt på TV. Det var en trist dag!!

NB: Beklager, at du betragter det som oppustethed at nævne Foucault.....måske jeg skal nævne Anders And næste gang....det er nok mindre 'kriminelt'.....?
;-)

Philip B. Johnsen

Det er befriende, at være vidne til Sverige, stadig kan mobilisere modstand imod kopiering, af det danske apartheid system.

Tak Sverige.