Baggrund
Læsetid: 5 min.

Skotland vil være skandinavisk

Tilhængere af skotsk selvstændighed har en drøm om at forme Skotland efter nordisk forbillede og sågar blive medlem af Nordisk Råd. Men er kærligheden gensidig?
For Det Skotske Nationale Parti (SNP), der håber på, at et flertal af skotterne stemmer ja til uafhængighed på torsdag er Skandinavien forbilledet for et uafhængigt, moderne Skotland. De mener, at Skotland ligner sine skandinaviske naboer i det nordligste Europa mere end deres sydlige nabo, England

Anders Birger

Udland
15. september 2014

»Du burde starte med Margaret af Danmark,« siger den joviale Angus Robertson, medlem af Westminster-parlamentet i London og forsvarstalsmand for Det Skotske Nationale Parti (SNP).

»Hun var gift med Skotlands Kong James III. Jeg mener, at Sofie Gråbøl skal spille hende i et stykke på Edinburgh Festivalen,« fortsætter han, da vi mødes i Victoria Tower Gardens i skyggen af Westminster, mens han googler hende på sin smartphone.

For Angus Robertson er Margaret af Danmark, der i 1469 blev sendt til Skotland for at indtage rollen som landets dronning som en del af en fredsslutning mellem Danmark og Skotland, blot et af mange eksempler på Skotlands og Skandinaviens historiske integration.

Et andet eksempel er sproget.

»Det danske ’barn’ hedder ’bairn’ på skotsk, ’flytte’ er ’flit’,« pointerer han.

For Angus Robertson og hans parti, der håber på, at et flertal af skotterne stemmer ja til uafhængighed ved folkeafstemningen den 18. september, er Skandinavien forbilledet for et uafhængigt, moderne Skotland. De mener, at Skotland ligner sine skandinaviske naboer i det nordligste Europa mere end deres sydlige nabo, England.

Lars Bangert Struwe, forsker ved Center for Militærstudier ved Københavns Universitet, giver da også de skotske nationalister ret i, at der er reelle forbindelser.

»Man kan lave lange udredninger om de historiske forbindelser mellem Skotland og Norden, der går århundreder tilbage, og hvor den skotske kongefamilie har giftet sig ind i den dansk-norske kongefamilie. Så historisk, der er der den forbindelse. Spørgsmålet er, om Skotland kulturelt set er et nordisk land,« siger Struwe.

Dette spørgsmål er vigtigt i forhold til Angus Robertson og SNP’s planer for et uafhængigt Skotland – nemlig at skabe en tættere relation til de øvrige nordiske lande og sågar indmeldelse i Nordisk Råd.

»Tænk Nord og Øst i stedet for Syd og et mere radikalt og konstruktiv t alternativ toner frem – og ikke kun hvad angår det omstridte spørgsmål om militær planlægning. På den anden side af den uendelige diskussion om decentralisering, finanspolitisk autonomi eller uafhængighed (…) ligger en vej til varig social forandring. Skotland kunne ansøge om at blive medlem af Nordisk Råd. I dag,« har Robertson gentagne gange sagt, her i et debatindlæg i The Scotsman tilbage i 2009.

»Vend kortet over Nordeuropa på siden, og du ser en ny geografi for Skotland. Ruter, der tillod Vikingeinvasion for tusind år siden, leder nu til en ny, udfordrende nordisk fremtid – hvis vi har modet og ydmygheden til at spørge, om vi må blive medlem,« fortsatte han.

Realistisk?

Kim Minke, leder af det Danske Kulturinstitut i Edinburgh, er enig i, at Skotland og Skandinavien deler en mere socialdemokratisk politisk identitet.

»Der er ingen tvivl om, at Skotland er et slags socialdemokratisk område, og at skotterne er politisk indstillet på at skabe et velfærdssamfund som det danske, norske og svenske. Der er en ambition om at få et mere fair og solidarisk samfund,« fortæller Minke.

Imidlertid er han ikke så sikker på, at skotterne helt har forstået, hvor relevant Nordisk Råd er i verden anno 2014.

»Dem heroppe, der taler om medlemskab af Nordisk Råd, tror, at det er mere betydningsfuldt, end det er, og har ikke indset, at NATO og EU i dag er langt vigtigere. Historisk har det haft en betydning, og det kan give en i-følelse at blive en del af det, men praktisk, politisk og økonomisk har det ikke særlig stor betydning. Nordisk Råd er mere et kulturelt samarbejdsprojekt, end det er et politisk samarbejdsprojekt,« tilføjer han.

Lars Bangert Struwe er enig i, at der er forskel på, hvordan det nordiske samarbejde opfattes i Skotland og Norden.

»Der er ingen tvivl om, at det nordiske samarbejde for ja-siden knytter sig til en forståelse af de nordiske velfærdsstater og det nordiske militære samarbejde NORDEFCO, hvor det i Danmark primært handler om noget kulturelt,« siger han og mener desuden, at medlemskab ikke er så ligetil, som nogle skotter regner med.

Den skotske ja-lejrs håb steg ellers, efter at den islandske statsminister Sigmundur David i et interview sagde, at Island ville »byde Skotland velkommen med et nyt, blomstrende forhold« og er »meget fokuseret på øget regionalt samarbejde«.

»Men det vil kræve nogle krumspring,« mener Struwe. »Samarbejdet i Nordisk Råd bygger jo på en nordisk grundforståelse og fælles sprog. Det praktiske omkring at skotterne taler engelsk, kan man nok klare med oversættelse, men vil Nordisk Råd mene, at Skotland er nordisk nok? Det er jo en voldsom politisk beslutning – et kulturelt spørgsmål der skal besvares politisk,« siger han.

Han tilføjer, at en udvidelse af Nordisk Råd desuden vil rokke ved dets rolle i verden.

»Går Nordisk Råd så fra at være noget hyggeligt, som vi dog ikke har lagt så meget i, som andre har? Hvis Nordisk Råd vokser, så får det en ny betydning, og spørgsmålet er om de nordiske politikere er klar til det? Det er jeg ikke så sikker på,« siger han og berører dermed et centralt emne; nemlig om Skandinavien overhovedet er lige så interesseret i et samarbejde med Skotland, som de skotske nationalister er i at samarbejde med Skandinavien, hvad end det er gennem Nordisk Råd eller bilateralt.

Kim Minke er ikke så sikker og påpeger desuden, at bilaterale relationer »ikke har så stor betydning i dag«.

»Det, som vil afgøre Danmarks relation til Edinburgh, vil være EU, og hvordan optagelsesforhandlingerne vil komme til at forløbe. Jeg forestiller mig, at Danmark vil stå på sidelinjen og hjælpe Edinburgh i det små, men ikke slå et stort slag for dem,« siger han.

Lars Bangert Struwe mener derimod, at Danmark »klart vil være parat til at samarbejde med Skotland, hvis skotterne melder sig ud af Storbritannien«.

»For der har man en samarbejdspartner med mange fælles interesser,« siger han og mener, at det kan styrke Norden »at andre taler samme sag«.

Lige nu har Danmark ikke nogen officiel holdning til udfaldet af den skotske folkeafstemning om selvstændighed, da det vil være at betragte som indblanding i et lands interne anliggender, men selv om det – ifølge Struwe – »absolut vil støde London«, hvis Danmark knyttede sig tæt til et selvstændigt Skotland, så vil det give mening.

»Hvis Skotland melder sig ud af Storbritannien, vil spillet blive anderledes, og så må resten af Storbritannien finde sig i, at vi andre samarbejder med Skotland. Særligt hvis England vil ud af EU eller ændre radikalt på EU. Så vil Skotland få en røst som den part, der gerne vil EU. Så Skotland er ved at indtage den klassiske position som småstat, der gerne vil det internationale samarbejde, fordi det vil gavne den,« siger han.

Den skotske ja-sides første opgave er dog at gøre de nordiske naboer opmærksomme på, at de har så meget til fælles, og at alle vil have en fordel i at samarbejde. Lige nu er kun de færreste danskere klar over de fællestræk, der eksisterer mellem skotter og skandinaver, mener Kim Minke,

»De fleste danskere tænker det hele som England. Der er en forståelse af, at Skotland er noget med kilte, whisky og sækkepiber, men ellers tænker man ikke på dem som anderledes end andre briter,« siger han.

Serie

Skotsk drøm om uafhængighed

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Shetlandsøerne har været danske, men er nu skotske. - Det er jo ikke mange årtier siden, at Nordisk Råd faktisk spillede en betydelig rolle, og der er bestemt brug for det som en fraktionsdannelse i EU, hvor de små lande kan få større indflydelse udadtil og udbygge en mere direkte demokratisk og flad struktur internt.

Torben Jensen, Preben Haagensen, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Lene Christensen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

"Shetlandsøerne har været danske, men er nu skotske"

De er vel stadig bortpantet. Så formelt tror jeg egentligt ikke at de tilhører Skotland. Så til at starte med kunne skotterne jo tilbyde en indløsning af pantet, sådan for at demonstrere velvillighed. Da danskerne yder nok støtte til nordhavets bistandshungrende øsamfund, kan det være at Norge vil spendere et par oliemilliarder på det formål.

http://da.wikipedia.org/wiki/Orkney%C3%B8erne#Pants.C3.A6ttelse_af_.C3.B...

Mikkel Mortensen

Velkommen til, kære skotske venner.

Troels Brøgger, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Lilli Wendt, Torben Nielsen, Lene Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg vil hellere end gerne invitere skotterne med i et nordisk samarbejde; et nordisk samarbejde, der skal erstatte EU, og bygge på solidaritet!

Benjamin Bach, Troels Brøgger, Dan Johannesson, Mikael Velschow-Rasmussen, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Jakob Silberbrandt, Karsten Aaen, Kjeld Hansen, Filo Butcher, Michael Kongstad Nielsen, Martin Karlsson Pedersen, Bo Carlsen, lars abildgaard, Jacob Jensen, Niels Duus Nielsen, Kim Kristensen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

"Jeg vil hellere end gerne invitere skotterne med i et nordisk samarbejde; et nordisk samarbejde, der skal erstatte EU, og bygge på solidaritet!"

Så du vil have at Danmark, Sverige og Finland udtræder af EU? Og at Norge vil indgå i et statsligt samarbejde med nogen som helst? Det forekommer mig en kende urealistisk men god arbejdslyst.

Jeg drømmer og om et Danmark efter nordisk forbillede...

Benjamin Bach, Dan Johannesson, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Filo Butcher, Bo Carlsen, Peter Poulsen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Lene Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

EU har kostet Danmark 100.000 vis af arbejdspladser gennem outsourcing til øst Europa samtidig med insourcing af arbejdskraft fra øst Europa...

- Politikerne har de sidste 40 år systematisk løjet over for befolkningen om EU's lyksaligheder.

Gert Selmer Jensen, Bo Carlsen, Carsten Mortensen, Kim Kristensen, Torben Nielsen, Rune Petersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Vi har et "kinship" på tværs af nordsøen, østdanmark, er forbundet til sverige og østersøen, mens vi i vestdanmark altid har haft naturlige relasioner melem syd vest norge og nord england og skotland,

jeg har altid set nordenden af den brittiske ø, som del af vores nordiske samarbejde,

jeg mener vi i fællesskab skal udvikle en ny velfærds skattemodel efter vores fælles normer om frihed lighed og broderskab, vores nuværende modeller virker ikke hverken i storbrintainen eller vores nuværende dansk nordiske flexicurity model. og jeg vil advokere for et system med forfordeling frem for omfordeling, som det grundlæggende princip for velfærden,

Ubetinget basis indkomst er fremtidens velfærds system uanset om det er i norden eller resten af verden. penge lavet som gæld er en umulig konstruktion, ligningen går helt enkelt ikke op. idag ser jeg mig selv personligt først som jyde derefter nordeuropæer og så som dansker, dansk folkeparti gjorde det klart for mig hvor lidt dansk jeg faktisk føler mig og jeg siger tak til partiet for dette, danskheden er bund råden, og bygger på at vi er os selv nærmest hvor imod jyskheden handler om at være del af et samfund, ved at deltage i det og som københavn opføre sig nu, så græder jeg tøre tåre ved en jysk skilsmise fra danmark,

forsætter københavn med at opføre sig som london, så vil vores holdning til frihed få et skotsk håb, med valget den 18 september, jeg håber jeg ønsker at de stemmer ja til uafhængelighed, vi er et lige så uafhængeligt folk som jyder,

Karsten Aaen, Niels Jespersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Danskheden har homogeniseret os ens, ved simpel tyrani er alle vores jyske særtræk blevet, københavnerseret, at tale jysk er anset som at være dum. man er bondsk lidt enfoldig, ja lidt dum selv om nogen af vores største opfindere var ren jyske, kultur homogeisatoren har kørt på højtryk, og gjort os alle ens, selv om der er minst lige så stor forskel på os og københavnere som der mellem englændere og skottere,

som mejerist ved jeg hvad en homogenisator det er, det er en maskine som der ved højt tryk, tvinger uens molykyle størelse af partiker til at spaltes op i ens størslser ved at tvinge det i gennem en forsnævring, sådan har kultur homigenisatoren kørt i vores danske kultur siden nederlaget i 1864, hvor der kun var et rigtigt dansk mendeske nemlig homus københaverus, alle andre måder at være "danske" på var nu forkerte kun højt risdansk var og er det eneste rigtige "danske" ( homogenisator effekten) jeg NÆGTER at være en selvisk københaver og må erkende at vores måde at se verden på er meget mere ens i forehold til skotternes måde at se verden på. nej jeg ønsker ikke at gå i kilt og være skotter jeg er jyde og del af et helt andet folk, men dog et folk med en lige så rig kultur, vi har på jysk lige så mange ord som der gør jysk til et uafhængeligt sprog som skotsk er anderledes end engelsk, forskelen er at den engelske homogenisator ikke var lige så effektiv som den danske, hvor det faktisk er lykkes næsten at slukke vores egen identitet som jyske, jeg takker dansk folkeparti for at gøre det så indlysende klart for mig at jeg ikke er dansker men først og fremmest jyde, og satans stolt over at være jysk først, og herefter måske lidt dansk,

Karsten Aaen, Michal Bagger, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Selv med Skotland ville et norden samlet kun være omkring 30 millioner mennesker, et godt skykke under Polen befolkningsmæssigt. Vi er i en verden, hvor enhederne bliver større og større - Kina og Indien godt 1.5 milliard hver, EU 510 millioner USA 320 millioner, Rusland og Japan hhv. 140 og 130 millioner. Hvis vi tror at vi med en så lille enhed, fordelt over så mange lande med modstridende interesser, kan skabe noget som giver væsentlig vægt, så tror jeg vi stikker os blår i øjnene. Hvis europa vil være selvstændigt i den verden som kommer, så må det samarbejde. Men det måtte gerne være i et sundere samarbejde end EU, som efter min mening har spillet fallit.

Egentlig klarer England/Skotland hele selvstændigheds-sagen på en yderst civiliseret og demokratisk vis med en folkeafstemning - og så venter vi på resultatet, der bliver respekteret af begge parter - super fint.

(Havde man haft en flok "russiske nationalistiske ledertyper" ved "roret" i London - så havde skotterne bare fået bank.)

jens peter hansen

Nåh ja i gamle dage fik skotterne ellers bank af England, når de ville rive sig løs. Shetlandsøerne og Orkneyøerne var norske og blev pantsat af Chr. 1. i 14oo og rødkål. Et argument som flere gange har brugt fra skotsk side har været at små nationer fungerer bedre end store. Små nationer som DK, Norge og Sverige fx. Det forhindrer da ikke små nationer i at samarbejde og integrere sig, men der kunne jo være en pointe i at mindre enheder faktisk fungerede bedre end store.

Niels Mosbak, Gert Selmer Jensen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

På Færøerne kommer der, hvert femte år en flok skotske soldater og lægger blomster på mindesmærket, for de færøske faldne under ww2.
De mindes sammen, Skotland og Færøerne, de færøske fiskere der midste livet, som sejlede fisk mm. til Skotland.

Færøerne er en del af det danske kongelige, men ikke medlem af EU, men som dansker, tror jeg godt, jeg tør sige:

Føroyar og Skotland hava eitt samband, sum er meira enn bara vinskapur.

Benjamin Bach, Karsten Aaen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

@Nils Bøjden:
Nej, det er desværre ikke realistisk, sådan som den politiske og den folkeoponions-mæssige situation er nu.
Men det vil være den ideelle situation. Eller rettere: Den ideelle situation vil være, at EU blev nedlagt, og nationalstaterne blev frie og demokratiske, udbytningen af den 3. verden stoppede, og grænserne blev lukket for kriminelle.

Skotland, Færøerne, Island og Jylland - ville være fint for mig. Tror mere vore lune og humor passer sammen. Så kunne Grønland være med hvis de har lyst, men som selvstændige. EU out det samme med Nato.

Skotterne er meget søde. Men der regner for meget og desuden er jeg ikke til whiskey. Så jeg er lidt lunken overfor Skotland.

Kristoffer Larsen

EU har kostet Danmark 100.000 vis af arbejdspladser gennem outsourcing til øst Europa samtidig med insourcing af arbejdskraft fra øst Europa...

Danmark er det land der har høstet de største gevinster.

Den höchsten integrationsbedingten BIP-Zuwachs aller Gründungsländer im EU-Binnenmarkt verzeichnete Dänemark mit jährlich 500 Euro pro Kopf. Auf das zweitplatzierte Deutschland folgen Österreich (280 Euro), Finnland (220 Euro) sowie Belgien und Schweden (je 180 Euro).

http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xchg/bst/hs.xsl/nachrichten_1...

I øvrigt var der kæmpe folkefest i Catalonien - 2 millioner i fredlig koloristisk demonstration.
http://rt.com/in-vision/spain-catalonia-independence-rally/national-cele...

Gert Selmer Jensen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Niels Bøjden, strengt taget var Shetland og Orkney norske, og kom under den danske krone som følge af Kalmarunionen. De norske øer blev siden pansat af Chr. I fordi han ikke havde penge til at finansiere datteren Margrethes medgift i ægteskabet med James d. III. Pantet har været efterfølgende været forsøgt indløst, men de skotske konger var ikke interesseret at opgive dem.

Lone Christensen

»De fleste danskere tænker det hele som England. Der er en forståelse af, at Skotland er noget med kilte, whisky og sækkepiber, men ellers tænker man ikke på dem som anderledes end andre briter,« siger han.

Så må jeg tilhøre en mindre del af danskere, da jeg følger med i debatten om Skotland's valg om selvstændighed, og håber på et stort 'Aye' på torsdag!

Skotterne fremhæver ofte den kensgerning, at der er et stort flertal af Labour tilhængere i landet, og at de bliver påtvunget Tory afgørelser fra London om f.eks. deres økonomi og socialpolitik. Derudover bliver deres kommende olie eventyr fremhævet, samt det at de ikke ønkser deltagelse i England's krige. De retter blikket mod Skandinavien og vores velfærdsmodeller for inspiration til, hvordan de kan opbygge et frit Skotland.

Karsten Aaen, Rune Petersen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

In denial big time.

Det er muligt, at skotter og englændere er forskellige, men nu er den skotske selvstændighedsbevægelse ved at dyrke en sælsom myte i sit drivhus.

"Arh, vi er skandinaver!"

Den svarer til danskernes fornægtelse af, at vi hænger uløseligt sammen med Tyskland. På trods af det, har vi gået og bildt os selv ind, at vi har mere til fælles med briterne, så i umindelige tider har vi dyrket anglofili og glemmer de kulturelle rødder, vi har syd for grænsen. Det er fra Tyskland, at vores spydkastende stammefolk har importeret alt muligt som religion, tænkning og kultur.

Så jo, skotterne har også andre forbindelser end de engelske, men come nu lige on...

Preben Haagensen, Christel Gruner-Olesen og Glenn Lynge Andersen anbefalede denne kommentar

"Nej, det er desværre ikke realistisk, sådan som den politiske og den folkeoponions-mæssige situation er nu."

Norge vil sgu da ikke med i noget som helst fællesskab som har nogen som helst indflydelse på Norsk finanspolitik. Og de har absolut ingen intentioner om noget som helst i den retning før Oliefonden er tom. Og da den i øjeblikket vokser med ca 3% om året (eller rettere i 2013 voksede den med 25%) og nu indeholder 5.000mia Nkr, gå der nok lige et par decennier før nordmændene indgør i finansfællesskaber.

"Det er fra Tyskland, at vores spydkastende stammefolk har importeret alt muligt som religion, tænkning og kultur."

og kongehus, sprog, embedsstandens konstruktion og sådan noget.

Niels Jespersen

Jeg har arbejdet i Aberdeen og lagt mærke til den tydelige sproglige lighed mellem skotsk og vestjysk. Når jeg hørte folk tale sammen på gaden skete det hver dag flere gange at jeg uvilkårligt opfattede det som jysk (jeg opfattede ikke ordene tydeligt når det skete)! Tonefaldet og skanderingen af sætningerne er helt den samme! Ligesom der findes vestjyder som påstår de kan forstå meget af det skotske.

Humoren er også lidt den samme. Ligesom stædighed og sejhed jo nok er fællestræk.

Så, jo der er nok noget om det - skotterne og vi kunne sagtens finde ud af det sammen, hvor der er fælles "fodslaw".

Men Gud bevare os for politikere som ville skabe en "politisk konstruktion" bare for at demonstrere den skotske selvstændighed.

Hvis Finland er et nordisk land, hvorfor så ikke Skotland.

Tyskland fandtes slet ikke på det tidspunkt hvor den første indvandring skete i England og Skotland, men bestod af en række forskellige stammer. Saxerne, den største stamme i nordtykland, var nært beslægtede med danskerne, som det tidspunkt (år 0 til ca. 350) kaldtes "keltere". Indvandrere til England kaldes anglo-saxere, fordi de fleste kom fra de saxiske områder, men de inkluderede en masse keltere, dvs. danskere. Senere i vikingetiden røvede keltere, som nu var blevet til danske-vikinger, de engelse, skotske og irske kyster. Det var ikke så meget for at røve kirker for deres værdier, men for at skaffe slaver, som "vi" så kunne sælge i Rusland. Undtægterne fra det skabte vikingeimperiet, som holdt nogle hundrede år. En del af dem (slaverne) kom med til Island, hvor mændene (Y-kromosomet) stammer fra Danmark og Norge, mens kvinderne (X-kromosomet) stammer fra Skotland og Irland! Sådan der der så meget vi ikke bør vide noget om...

Dear Scotland!

Not even a previous left wing news papir like Information is it allowed to say Fuck the queen and the Brits. This papir censured my comments. They love now a guy named Fogh.

Denmark is no longer a socialistic state but a right wing Social Democratic farce.

I hope Scotland again finds socialism. Stay out of the European Union! Stay out of Nato! Show us previous socialist a new way!

David Wedege, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Et hvert land, som ønsker sig en samfundsstruktur som den nordiske har min respekt.

jan henrik wegener

Indrømmet: Jeg er ikke "Skandinaviens-ekspert", og er faktisk lidt i tvivl om hvad det er for et "Skandiland" der er tale om. Men fra ret tidligt kendte jeg til "Soria-Moria" og landet "Østen for Solen og vesten for månen" (en del af kulturen i hvert falds tidligere i et nordligere land tæt på her). Nogle gange får jeg indtryk af at det "Skandinavien" man snakker om har ret meget til fælles med disse stæder, med den forskel at man oprigtigt mener det ene findes eller i det mindste fandtes en gang (Det var vist den gang "Der var en gang") i virkeligheden, hvilket vist ingen tror om de andre stæder. Det ender så i frygtelige skuffelser, når man opdager at landene ikke er noget "humanutopia".

Dan Johannesson

I øvrigt til dem som i ekskluderende vendinger, mummer om hvad "norden er", er Skotland jo på stort set samme, nordlige, breddegrad som Danmark. Så hvis vi tager vores vanlige løse ideer om hvad "norden" er, væk, og forholder os til sagen ud fra hvad ordet "nordisk" faktisk betyder, jamen så er de jo som os: En del af landene liggende på den nordlige breddegrad. Desuden har jeg altid syntes at et nordisk fællesskab, baseret på sociale-demokratier, i ekstrem grad er at foretrække, frem for USA's primitive, åndsfattige, hund æder hund / rovdyrskaptialistiske model. (Som med TTIP og TISA som bekendt vil blive dagens orden i EU.)

So - hello Scotland, and welcome!

Niels Duus Nielsen, Rune Petersen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Skuld Gammel Venskab Rejn Forgo [?]

http://www.youtube.com/watch?v=GWTM-RtoUHE

In Denmark, the song was translated in 1927 by the famous Danish poet Jeppe Aakjær. Much like Robert Burns' use of dialect, Aakjær translated the song into the Danish dialect sallingbomål, a dialect from the northern part of western Jutland, south of the Limfjord, often hard for other Danes to understand. The song "Skuld gammel venskab rejn forgo" ("Should auld acquantaince be forgot"), is an integral part of the Danish Højskole tradition, and often associated with more rural areas and old traditions. Also, the former Danish rock group Gasolin modernised the melody in 1974 with their pop ballad Stakkels Jim ("Poor Jim").

http://en.wikipedia.org/wiki/Auld_Lang_Syne

Jeg spørger mig selv om, om det Skandinavien, skotterne forholder sig til, overhovedet eksisterer. Er det ikke en eller anden prins Valiant-version? Hvad ved skotterne om dansk kulturliv, om vore debatter, om de kraftige forskelle mellem dansk, svensk, norsk og finsk - at vi er adskilte lande med hver vores meget forskellige kulturer? At samtænke Skandinavien i forhold til de øvrige europæiske lande, er noget der falder os naturligt, ikke mindst på grund af de sproglige slægtskabsforhold, men Skotland... ? Er de ikke så anglificerede, at det ikke rigtigt giver mening at knytte sig til Skandinavien? Set fra vor ende af dynen er det ikke særligt naturligt.

jan henrik wegener

Hvorfor ikke stille spørgsmålet fra ovenstående post af Arne Nielsen om "skandinavernes", eller snarere en del "skandinavers"(jeg er vel selv en af slagsen?), version af "Skandinavien" eller Norden? Jeg har meget stærkt på fornemmelsen at der er masser af ønsketænkning forbundet med de begreber (foruden nogle gange med nationen), også her i landet og i de nordlige nabolande. Interesserer man sig for historien virker det ikke indlysende at en del af de karakteristika mange forbinder med det "nordiske" har så dybe rødder eller har været det eneste.
I øvrigt: Hvis nogle mener der har været udviklingstendenser væk fra det "nordiske" (som det er blevet fremstillet) så er de da vist i høj grad kommet indefra. Men en del af forestillingen er vel netop at truslerne kommer udefra, fygende som ugræs over hegnet?

Søren Lom.

Finland er ikke et nordisk land.
Det er en del af Skandinavien.
De nordiske lande er Sverige, Danmark, Island og Norge.

jens peter hansen

Ole Nielsen, hvis Finland ikke er et nordisk land så har det lige meldt sig ud af Nordisk Råd som det har været medlem af siden 1952. Nordisk Råd har nu også Færøerne, Ålandsøerne og Grønland som medlemmer sammen med de gamle lande, DK, SE, NO, IS og FIN. Skandinavien er geografisk set Norge og Sverige, men politisk er de skandinaviske lande Danmark, Norge og Sverige, mens Finland IKKE er et skandinavisk land, men et nordisk. Hvem siger at ikke både Skotland og England søger om optagelse i Nordisk Råd ? Mon ikke de fleste taler engelsk med finnerne og islændingene på møderne ?

Desværre Jens Peter Hansen.
Finland er ikke et nordisk land.
Det er skandinavisk.

Ole Nielsen.
Så vidt jeg ved
består
NORDEN af Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island....
og
SKANDINAVIEN af Sverige, Norge og Danmark....

@Ole Nielsen: Du har vent om på defintionerne! De skandinaviske lande er de lande hvor det skandinaviske sprog tales (som igen er den underafdeling af den germanske sprogstamme). Der er Danmark, Norge, Sverige,Island og Færøerne men ikke Finland hvor der tales finsk som er af en helt anden oprindelse end de skandinaviske sprog

Ellers skulle det jo også hedde 'Skandinavisk Råd' da Finland er med og ikke 'Nordisk Råd'

jens peter hansen

I følge Den danske Encyklopædi, er Skandinavien DK,NO og SE, men IKKE Fínland. I engelsktalende lande er Finland og Island dog ofte medtaget. Finland er i følge samme leksikon ét af de NORDISKE lande. At du Ole Nielsen har din egen inddeling må jeg konstatere , men korrekt er den ikke.

Desværre.
Min inddeling er korrekt.
Skandinavien er Finland, Danmark, Sverige og Norge.
Norden er Island, Norge, Sverige og Danmark.

Ok.
Så siger vi at de skandinaviske lande er Sverige, Norge og Danmark.
Hvis finnerne er enige.

jens peter hansen

En humørfyldt rundviser på havnerundfarten fortalte amerikanske turister: De tre kroner på spiret på Børsen symboliserede de tre skandinaviske lande: Denmark, Norway and Portugal. Nu vidste han selvfølgelig godt at han skulle have sagt noget andet, men syntes det var sjovt at man kunne komme af sted med at bilde turister hvad som hest ind. Det havde heller ikke været sjovt hvis han havde sagt Finland i stedet for Portugal, da man så kunne tro at han bare var galt afmarcheret, ligesom Ole Nielsen.

The difference between being Scandinavian and Nordic:

Have you ever been corrected in Finland when you called a Finn "Scandinavian"? Or perhaps this has happened to you in Iceland?
Is Denmark a Nordic country? Are the Danes actually Scandinavians?

Although in the rest of the world the words "Scandinavian" and "Nordic" are happily used in similar manner and are interchangeable, in northern Europe they are not. Europeans love to magnify even the smallest difference between neighbouring countries and you will probably be corrected if you don't use the words in their appropriate context. The problem comes when even Europeans themselves can't agree on the meaning of "Scandinavian" and "Nordic".

Where is Scandinavia:
Geographically speaking, the Scandinavian peninsula is the area shared by Norway, Sweden and part of northern Finland. In this view, the Scandinavian countries would therefore focus only on Norway and Sweden.

Linguistically, Swedish, Norwegian and Danish have a common word called "Skandinavien". That word refers to the ancient territories of the Norsemen: Norway, Sweden and Denmark. This definition is considered to be the most commonly accepted definition of "Scandinavia".

However, Iceland was also one of the Norsemen's regions. In addition, Icelandic belongs to the same linguistic family as Swedish, Norwegian and Danish. And so do the Faroe Islands. Therefore, you will find that many non-Scandinavian travelers connect Scandinavia to Sweden, Norway, Denmark, Finland and Iceland.

And finally, Swedish is used partially in Finland just as Finnish is spoken in Norway and Sweden. Again, this gives a new, wider, definition which includes Norway, Sweden, Denmark, Iceland and Finland.

What are the "Nordic countries":

In such a state of linguistic and geographical confusion, the French came to help us all and invented the term "Pays Nordiques" or "Nordic Countries", which has become a common term to bring together Scandinavia, Iceland and Finland under the same umbrella.

The Baltic countries and Greenland:

The Baltic countries are the three young Baltic republics of Estonia, Latvia and Lithuania. Neither the Baltic countries nor Greenland are considered Scandinavian or Nordic. However, there is a close relation between the Nordic countries and the Baltics and Greenland: The Baltic republics have been strongly influenced, culturally and historically, by the Scandinavian countries.

The same applies to Greenland, a territory which is closer to America than to Europe, but that belongs politically to the kingdom of Denmark. Half of Greenland's historical and cultural heritage is Scandinavian and therefore these strong ties often bring Greenland together with the Nordic countries.

Du er heldig jens peter hansen.
De enfoldige er aldrig i tvivl.

jens peter hansen

Nu synes jeg at det sjove er at der skrives på engelsk. Er det nu også nødvendigt ! Hvad med at holde sig til de danske definitioner. I øvrigt siger teksten jo ikke andet end hvad jeg hele tiden har skrevet. På dansk. Jeg synes du skulle læse din egen indsatte tekst, som ord til andet bekræfter hvad jeg citerede fra encyklopædien. Og hermed slut fra min side. Jeg orker ikke mere.

jens peter hansen

Du må gøre op med dig selv, om vi diskuterer geografi eller sprog/kultur.
Danske definitioner?
Du må se tingene i en bredere kontekst.

Sören Tolsgaard

Ole Nielsens udredning (reference savnes?) diskvalficerer sig selv:

"However, Iceland was also one of the Norsemen's regions. In addition, Icelandic belongs to the same linguistic family as Swedish, Norwegian and Danish. And so do the Faroe Islands. Therefore, you will find that many non-Scandinavian travelers connect Scandinavia to Sweden, Norway, Denmark, Finland and Iceland."

Der redegøres for, at islændingenes og færingernes sprog er nært beslægtet med norsk, svensk og dansk, naturligvis, idet disse folkeslag er udvandrede skandinavere! - men at finnerne derpå blandes ind i netop denne sammenhæng, må bero på en misforståelse. Det virker næsten som om, referencen forveksler finnerne med de færinger, som netop blev nævnt - i hvert fald glemmes færingerne i sidste ombæring, mens finnerne popper op uden sammenhæng med argumentationen.

Den historiske baggrund for begrebet Skandinavien er vistnok det latinske "Scandia", som oprindelig gjaldt Skåne inkl. omgivende landområder nord for Østersøen. De latinsktalende var ikke velbevandrede i Nordeuropas geografi, så begrebet var temmelig diffust, men det er da en overvejelse værd, at netop "Skånelandene" i Middelalderen var en del af det danske kongerige, og at Danmark dengang var den ubestridte stormagt i Norden, mens Sverige og Norge var relativt små kongeriger længere nordpå. "Skandinavere" angår således i sproglig og kulturel henseende de fra "oldnordiske" stammer udspringende folkeslag (som dengang var endnu nærmere beslægtede end i vore dage), og hertil kan man da meget vel henregne islændinge og færinger, ja befolkningerne på Shetland og Orkney talte langt op i tiden "norse", og har fortsat mange fælles træk med skandinaverne.

Finland er en helt anden sag. Om end det nordligste Finland i geografisk forstand rager ind over roden af den skandinaviske halvø, så udgør Finland stort set en anden halvø, og især udgør finnerne et helt andet folkeslag i kulturel og sproglig henseende. Noget lignende gælder "samerne" eller "lapperne", som vi helt har glemt. De lever i højere grad end finnerne på den skandinaviske halvø, men er heller ikke i kulturel og sproglig henseende "skandinavere" i ordets oprindelige betydning. Finnerne er nært beslægtede med esterne og har et slægtskab med samerne, men ikke med de oldnordiske folkestammer. Finnerne er sammenblandet med især svenskerne i kraft af langvarig kolonialisme, ligesom de grønlandske eskimoer/inuitter er sammenblandet med især danskerne. Når man taler om "de nordiske lande" er det gængs praksis at inkludere Finland, i visse tilfælde endda Baltikum (og måske snart Skotland), hvilket beror på den geografiske beliggenhed. Men vi bør ikke lade begrebet "skandinavisk" flyde helt derud, hvor det mister sin oprindelige betydning, for så får vi sikkert behov for et nyt begreb til at forklare, hvad det oprindeligt har betydet.

Søren Tolsgaard

Har du i det hele taget læst det som jeg har skrevet?
Og forstået det.

Sider