Baggrund
Læsetid: 3 min.

Terrorangreb i Europa er næsten uundgåeligt

Det er kun et spørgsmål om tid, før europæiske terrorister, der er forrået af kampe for Islamisk Stat, vil udføre terroraktioner i deres hjemlande, vurderer sikkerhedsembedsmænd i EU
Udland
27. september 2014

Et stort islamistisk terrorangreb i Europa vil næsten være uundgåeligt, når europæiske jihadister og medlemmer af Islamisk Stat (IS) vender tilbage fra Syrien og Irak. Sådan advarer højtstående EU-embedsmænd med kendskab til den planlægning, der finder sted for at imødegå truslen.

Embedsmændene fortæller, at EU’s organer og unionens 28 regeringer presses intenst af USA for at få bugt med den trussel, som de tusindvis af europæiske borgere, der kæmper for IS, repræsenterer. Og Europa kæmper mod tiden for at nå at udvikle sammenhængende instrumenter, der kan mindske risikoen for grusomheder på europæisk grund.

»Terroraktioner må betragtes som forprogrammerede,« siger en højtstående sikkerhedspolitisk embedsmand. »Vi har klare signaler om, at dette er, hvad de udenlandske krigere stiler efter. Dette er den største trussel, vi står over for«.

Indenrigsministrene fra unionens 28 medlemslande mødes i Luxembourg om to uger for at forsøge at enes om en samordnet politik: »I Det Europæiske Råd for Indre og Retlige anliggender er vi meget bevidste om og meget bange for det her (...) Vores kolleger i landenes politiadministrationer ved simpelt hen ikke, hvordan de skal håndtere denne trussel. Alle frygter, at vi står over en fare, der kan ryge helt ud af kontrol – det kan allerede være for sent«, siger den højtstående embedsmand til The Guardian og fem andre europæiske aviser.

I et separat interview oplyser Gilles de Kerchove, belgisk EU-embedsmand og koordinator af Unionens terrorbekæmpelse, at ledere af de store sociale medieudbydere, herunder Twitter, Facebook og Google, vil deltage i indenrigsministrenes møde i Luxembourg for at drøfte, hvad EU kan gøre for at fratage IS-propagandisterne deres yderst effektive brug af internettet: »Vi ønsker, at disse virksomheder vil gå med til at udvikle en modfortælling. Vi forventer en omfattende diskussion med disse internetspillere,« siger de Kerchove. Han anslår antallet af EU-borgere, der kæmper i Syrien, til omkring 3.000.

Højtstående amerikansk efterretnings og sikkerhedsembedsmænd har også deltaget i de seneste møder med EU’s beslutningstagere, og de er alarmerede over, hvor let nogle af de europæiske krigere kan infiltrere USA: »Amerikanerne er meget bekymrede over, at europæiske statsborgere frit kan rejse ind i landet i kraft af visumfritagelsesprogrammet. De ser på dette med stor alvor,« siger de Kerchove.

Ud over dilemmaerne i forbindelse med de ekstremister, der vender tilbage til Europa, er EU-hovedstæderne og Washington forfærdede over ikke blot den brutale iscenesættelse af grusomheder, som IS bedriver i Syrien og Irak, men også over den påståede ankomst af ledende al-Qaeda-agenter til Syrien fra deres tilflugtssteder i Afghanistan og Pakistan for at samle sig i den såkaldte Khorasan-gruppe. Disse siges blandt andre at tælle den saudiske sprængstofekspert, Ibrahim al-Asiri.

»Den her fyr ser ud til at være en af verdens bedste bombemagere,« siger de Kerchove.

Nationale rivaliseringer

Stillet over for disse udfordringer er embedsmænd fra EU-landenes indenrigsministerier, efterretningstjenester og politi begyndt at mødes regelmæssigt. Men indsatsen for at udvikle en sammenhængende politik hæmmes af institutionelle og nationale rivaliseringer et varierende syn på prioriteter, siger højtstående embedsmænd.

EU har forsøgt at formulere en terrorbekæmpelsesstrategi igennem de seneste 18 måneder. Og selv om den nuværende alarmerende situation har fremskyndet processen, er embedsmænd dybt pessimistiske over, at resultaterne kan vise sig at være for små og komme for sent.

Forskellige ordninger bliver drøftet, især en EU-dækkende passagernavneliste (PNR) for alle flyrejser i EU, der skal indeholde op til 15 parametre, som en computeralgoritme skal anvende for at identificere mulige mistænkte. Ordningen møder imidlertid modstand i Europa-Parlamentet, fordi den vil indebære overvågning af millioner af almindelige rejsende. Tyskerne, der lægger stor vægt på databeskyttelse, er også skeptiske over for ideen og opsatte på at genindføre en skærpet grænsekontrol inden for det pasfri Schengen-område: »Vi mener, at PNR er et af de få redskaber, der vil kunne gøre det muligt af afsløre mistænkelige rejsende«, siger de Kerchove. »Men mange synes, det er en farlig glidebane, fordi der også bliver indsamlet data om uskyldige.«

Ifølge de franske myndigheder er antallet af indfødte jihadister i Syrien og Irak steget fra 555 til 932 i år. Af dem er 118 vendt tilbage til Frankrig. Ifølge eksperter, som europæiske embedsmænd har rådført sig med, udgør anslået én ud af ni af de tilbagevendte en terrortrussel.

© The Guardian og Information.
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Han anslår antallet af EU-borgere, der kæmper i Syrien, til omkring 3.000."

Det lyder som om man med vilje har valgt at se på det lavest mulige tal, og ifølge de franske myndigheder er antallet af indfødte jihadister i Syrien og Irak steget fra 555 til 932 i år.
Og det er kun dem de med sikkerhed kender til.

Men selv hvis vi forholder os til det urealistiske lave tal, 3000, så er det delt med 9 = med 333 terrorister med EU pas, som der er parate til at udfører terror i EU,