Læsetid: 2 min.

Trendspottere bærer også et ansvar for udviklingen

Forbrugskonsulent anfægter budskabet om, at den egoistiske forbrugerisme snart igen vil afløse bevægelsen for bæredygtighed og fællesskab
13. september 2014

Det kan godt være, der er trends og modtrends, men når man begynder at sige, at »sådan er menneskets natur«, er det for mig meget problematisk. Det er en fatalistisk indstilling, som fritager alle fra ansvar og specielt fritager erhvervslivet og regeringerne for ansvar.«

Sådan siger Kate Power, konsulent i bæredygtigt forbrug med rådgivning for bl.a. EU-Kommissionen, Det Europæiske Miljøagentur og Nordisk Ministerråd. I denne weekend er hun taler på den udsolgte konference Economy, People & Planet 2014, arrangeret af netværket Omstilling Nu i samarbejde med Information og Copenhagen Business School.

I en kommentar til trendanalysen fra pej gruppens direktør, Louise Byg Kongsholm, anfægter Kate Power »forestillingen om, at verden fungerer sådan, at man blot sidder og iagttager forbrugertendenser og så forholder sig til dem. Altså at vi ikke som f.eks. politikere eller erhvervsfolk er proaktive i udformningen af den verden, vi lever i.«

»Sandheden er, at vi påvirkes af alt omkring os – af regeringspolitik, medierne, erhvervslivets markedsføring, trendanalytikere, civilsamfundets aktører, vore venner og familie – alt dette skaber måden, verden er indrettet på,« siger Kate Power.

»Udviklingen er ikke noget, man blot observerer, det er noget, man er del af.«

Bryder ud af forbrugerrollen

»For mig er det virkelige spørgsmål, hvordan vi kan sikre, at det ikke går som forudsagt i den analyse, du refererer for mig. Der kan muligvis være en risiko for, at tingene vender og går i modsat retning igen, men det er ikke en holdbar vej. Vi har alle et ansvar for at sikre, at det ikke sker, og jeg mener faktisk, der er basis for optimisme. Den nuværende trend er meget inspirerende og skyder op overalt i verden, og det trods presset på folk for at skrue op for forbruget,« påpeger Kate Power.

»Det må jo være, fordi det giver mennesker noget at agere bæredygtigt, i fællesskab osv. Folk bryder ud af rollen som blot forbrugere. De kræver rollen som borgere tilbage, tager ansvar og skaber forandringer i det samfund, de lever i – en del er jo faktisk producenter, hvad enten de dyrker egne fødevarer, bygger egne huse, skaber vedvarende energi. Jeg tror ikke, disse mennesker sætter sig tilbage foran fjernsynet og reduceres til forbrugere igen.«

»På den anden side er det en stor del af vor kulturelle bagage, at flere penge og flere ting giver os mere lykke. Jeg tror, vi står ved en skillevej, hvor dette er en del af vores forestillingsverden, men hvor folk også indser, at det ikke rigtig fungerer, og at der er andre løsninger. Selv om det ikke i dag er flertallet i befolkningen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Fredsted
  • Niels-Simon Larsen
John Fredsted og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Vederkvægende læsning efter artiklen med hende der Louise Kors(i røven)Holm. Jeg plejer ikke at lave om på folks navne, men her var det på sin plads for en gangs skyld.