Baggrund
Læsetid: 2 min.

Al-Shabaab: En adgangsbillet til hellig krig

Al-Shabaab har mistet lidt af sin appel på grund af IS, men tiltrækker stadig hellige krigere
Udland
7. oktober 2014

Den islamistiske bevægelse al-Shabaab i Somalia har længe været én blandt flere magneter for udenlandske krigere. Flere vesterlændinge har taget del i al-Shabaabs mest voldelige angreb. Danske Abdi fra Rødovre sprængte sig selv i luften og dræbte 24, herunder tre ministre, til en dimissionsfest for nyuddannede læger i Mogadishu i 2009. Norske Hassan Abdi Dhuhulow var blandt de Shabaab-krigere, der sidste år dræbte 67 mennesker i Westgate-indkøbscentret Kenyas hovedstad, Nairobi.

Harakat al-Shabaab al-Mujahideen eller ’Bevægelsen af unge mujahidinere’ udsprang fra Islamiske Domstole, der i 2006 kontrollerede størstedelen af Somalia. I dag sidder islamisterne stadig på store dele af landet, men er hårdt presset af tropper fra Den Afrikanske Union og den somaliske hær. I weekenden mistede al-Shabaab kystbyen Barawe, der i årevis har været en af bevægelsens højborge, hvor den trænede udenlandske krigere og tjente millioner på at eksportere trækul.

Danske forbindelser

Mindst to danske terrorsager trækker tråde til al-Shabaab. ’Øksemanden’ Muhudiin Muhammed Geele, der fik ti års fængsel og en terrordom for drabsforsøget på Mohammed-tegneren Kurt Vestergaard, havde ifølge PET forbindelser til al-Shabaab.

Det samme havde Warsame- brødrene fra Aarhus ifølge anklagemyndigheden – de blev sidste år dømt for forsøg på terrortræning i et Shabaab-kontrolleret område i Somalia.

I begge sager afviste de dømte at have forbindelser til bevægelsen.

Ligesom al-Qaeda, som al-Shabaab officielt tilsluttede sig i 2012, laver organisationen propaganda, der er rettet mod muslimer i udlandet, herunder også i Vesten.

Ikke et nulsumspil

Ann-Sophie Hemmingsen, terrorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, ser klare fællestræk mellem al-Shabaab og den tiltrækningskraft, Islamisk Stat har i dag.

»Man kan også sammenligne den med den tiltrækningskraft, al-Qaeda havde tidligere, og som man også så blandt forskellige al-Qaeda-associerede grupper i Afghanistan og Pakistan.«

Ifølge den amerikanske tænketank Jamestown Foundation var der i 2010 stærke beviser for, at vestlige lande, herunder særligt Storbritannien, leverede mange udenlandske krigere til al-Shabaab. Men efterhånden som islamistiske grupper vandt frem i Syrien og andre arabiske lande, mistede al-Shabaab en del af sin appel.

»På forskellige tidspunkter har der været forskellige grupper i forskellige konfliktområder, som har repræsenteret muligheden for at komme ud i kamp,« siger Ann- Sophie Hemmingsen.

Hun mener dog ikke, at Islamisk Stat, der vurderes at være en af de største magneter for udenlandske krigere, har erstattet al-Shabaab som adgangsbillet til hellig krig.

»Jeg tror ikke, at det er et nulsumspil. Det handler mere om, at konflikten i Syrien og Irak står til rådighed for større grupper, og at det har været meget nemmere at komme til Syrien end til Somalia,« siger Ann-Sophie Hemmingsen.

Al-Shabaab står på de officielle terrorlister i USA, Storbritannien, Canada og Australien, men figurerer ikke på EU’s terrorliste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her