Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig – Dag 14

Udland
16. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F-16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner.

Viceforsvarschef Per Ludvigsen sagde i går til TV 2 News: ’Det er klart min forventning, at det er et spørgsmål om dage,’ før de danske F16-fly begynder at deltage aktivt i kampen mod Islamisk Stat. Ifølge Ludvigsen mangler kun ’de sidste formaliteter’, før F-16-flyene letter fra Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait. Ud over det havde Værnsfælles Forsvarskommando intet nyt om de danske fly og de medfølgende ca. 140 mand.

Fra slagmarken

Koalitionens luftbombardementer er fortsat meget langt fra at have ’ødelagt og nedbrudt’ Islamisk Stat, som USA’s præsident Barack Obamas officielle hensigt lyder. De militante islamister har i de seneste døgn erobret stadigt mere territorium i Iraks Anbar-provins. Det er et problem for hovedstaden Bagdad, fordi IS’ erobringer øger risikoen for angreb på de hovedveje, der bruges til transport af både mennesker og handelsvarer.

I Syrien er grænsebyen Kobani fortsat hårdt presset af Islamisk Stat. De kurdiske krigere kunne tirsdag nyde en symbolsk sejr, da det lykkedes dem at fjerne IS’ sorte flag fra den bakke, som kunne ses fra Tyrkiet, hvorfra bekymrede kurdere og pressen så til. Islamisterne kontrollerer dog fortsat en tredjedel af byen.

Udfordringerne i Anbar og Kobani blev tirsdag anerkendt af Barack Obama ved et militærtopmøde, hvor forsvarschefer fra 22 lande var samlet. ’Det bliver en lang kampagne,’ sagde Obama.

Sammenlagt har koalitionen siden den 8. august udført 477 luftangreb, heraf 297 i Irak og 180 i Syrien. USA har udført 449 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien gennemført syv angreb, Holland mindst tre, Frankrig og Belgien to hver og Australien ét.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her