Læsetid: 1 min.

Danmark i krig - Dag 15

Udland
17. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede aktion mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner.

To af de i alt syv danske F16-fly var i går på vingerne for første gang i luftkrigen mod Islamisk Stat. Flyene var bevæbnede, men der blev under den fem og en halv time lange mission ikke smidt nogen bomber. »Der blev ikke bombet i nat, men det kunne man have gjort, hvis der havde været behov for det,« sagde forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i går til TV 2 News. Der blev til gengæld indsamlet »brugbare oplysninger til brug for venligtsindede styrker på jorden og i luften,« skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. Udover det havde Værnsfælles Forsvarskommando intet nyt om de danske fly og de medfølgende ca. 140 mand, der er udstationeret på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait.

Fra slagmarken:

Samme dag som de danske jagerfly fløj højt over irakernes hoveder, mistede mindst 12 mennesker livet, da en bilbombe eksploderede ved en af politiets kontrolposter i hovedstaden Bagdad. Blandt de dræbte er syv politibetjente og fem civile. 28 blev såret. Angrebet fandt sted i bydelen Talibiyah, hvor størstedelen af befolkningen er shiamuslimer. Hovedstaden har været udsat for næsten daglige angreb fra militante sunnimuslimer, skriver AP. Flere af grupperne, herunder Islamisk Stat, har en erklæret intention om at destabilisere og erobre den irakiske hovedstad. Ingen grupper har dog taget ansvaret for gårsdagens angreb.

Sammenlagt har koalitionen siden 8. august udført 501 luftangreb, heraf 289 i Irak og 212 i Syrien. USA har udført 493 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien gennemført syv angreb, Holland mindst tre, Frankrig og Belgien to hver og Australien ét. Danmark har endnu ikke bombet.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her