Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig – Dag 16

Udland
18. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede aktion mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner. 

T-Pressevagten ved Værnsfælles Forsvarskommando ville i går »hverken be- eller afkræfte«, om de danske F16-fly havde været på vingerne natten til i går. Natten til torsdag var to af de i alt syv F16-fly, der holder til på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait sammen med en stab på omkring 140 mand, på deres første mission. Men Værnsfælles Forsvarskommando ville altså ikke ud med, hvorvidt torsdagens mission er blevet fulgt op af flere flyvninger i går.

Fra slagmarken

I byen Kobani på den syriske grænse til Tyrkiet holder Folkets Forsvarsenheder (YPG), den kurdiske hær, fortsat stand mod det hårde pres fra Islamisk Stat. Flere dage med amerikanske bombardementer ser ud til at have bremset islamisternes fremfærd, men byen er meget hårdt presset. Islamisk Stat »bliver ved med at sende bilbomber, mortergranater og endnu flere krigere« ind i Kobani, siger Anwar Muslim, en lokal regeringsleder, til Time. Anwar Muslim hævder, at »over 1.000 civile« fortsat er fanget i byens centrum. Samtidig har lokale læger i Kobani råbt om hjælp og anmodet om en såkaldt humanitær korridor til at evakuere sårede samt bedt om lægemidler til at behandle de sårede. Ifølge journalister i området er der en smule optimisme at spore blandt kurderne, der ikke regner med, at byen falder i hænderne på IS. 

Sammenlagt har koalitionen siden 8. august udført 501 luftangreb, heraf 289 i Irak og 212 i Syrien. USA har udført 493 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien gennemført syv angreb, Holland mindst tre, Frankrig og Belgien to hver og Australien ét. Endnu ingen forlydender om danske bombardementer. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her