Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig – dag 20

Udland
22. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F-16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner.

Værnsfælles Forsvarskommando havde i går intet nyt om de danske fly og de medfølgende cirka 140 mand, der p.t. opholder sig på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait.

Fra slagmarken

Irak blev mandag ramt en bølge af voldsomme angreb, der var rettet mod shia-muslimer, landets største religiøse gruppe, som også landets premierminister Haider al-Abadi tilhører. Det største angreb omfattede fire biler fyldt med sprængstof, der blev detoneret tæt ved to shia-muslimske valfartssteder i Karbala sydvest for hovedstaden Bagdad. 22 blev dræbt og 51 såret, siger myndighederne til New York Times. Islamisk Stat mistænkes for at stå bag, men har endnu ikke taget ansvaret for angrebet. Nusaif Jassim, en lokalpolitiker, siger til avisen, at han ser det som ’et modsvar på det fremskridt’, som den irakiske hær har gjort i kampen mod Islamisk Stat i byen Jurf al-Sakhr, en strategisk vigtig by mellem Karbala og naboprovinsen Anbar, hvor islamisterne besidder en del territorium. Angrebet i Karbala og andre angreb rettet mod shia-muslimer fandt sted samtidig med et højtprofileret møde mellem al-Abadi og Storayatollah Ali al-Sistani, landets vigtigste shia-muslimske leder. Mødet bliver ifølge New York Times tolket som en opbakning til regeringen i Bagdad, efter at Sistani i de seneste år ikke har mødtes med al-Abadis forgænger, den nyligt fratrådte Nouri al-Maliki.

Sammenlagt har koalitionen siden 8. august udført 603 luftangreb, heraf 332 i Irak og 271 i Syrien. Ét eller to er udført af Danmark. USA har udført mindst 580 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien har gennemført ti angreb, Holland mindst tre, Frankrig tre, Belgien to og Australien ét.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her