Læsetid: 1 min.

Danmark i krig - Dag 22

24. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F-16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner.

USA og andre koalitionslande – det vides ikke, om Danmark var blandt – udførte mindst ni luftangreb onsdag og torsdag, skriver den amerikanske centralkommando, CENTCOM. Værnsfælles Forsvarskommando havde torsdag intet nyt om de danske fly og de medfølgende ca. 140 mand, der p.t. opholder sig på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait. Forsvaret i Danmark har ikke meldt noget ud om kamphandlinger i Irak, siden det udsendte en kort pressemeddelelse mandag.

Fra slagmarken:

Koalitionens luftangreb i Syrien har indtil videre dræbt 553 mennesker, viser en ny opgørelse fra det oppositionsvenlige Syriske Menneskeretsobservatorium (SOHR). Gruppen har base i London og baserer sine oplysninger på kilder inde i Syrien. 464 krigere fra Islamisk Stat blev dræbt i angreb ved oliefelter og mod IS’ hovedkvarterer. Ifølge SOHR var størstedelen ikke-syrere. 57 af de dræbte krigere var fra Jabhat al-Nusra, der er al-Qaedas officielle partner i Syrien. Ifølge SOHR har koalitionsangrebene haft 32 civile ofre, herunder seks børn og fem kvinder, nær oliefelter i landets østlige og vestlige provinser. Ved den nordlige grænse mod Tyrkiet fortsætter kampen om byen Kobani, hvor fire amerikanske luftangreb ifølge CENTCOM bl.a. tilintetgjorde et af Islamisk Stats kommandocentre, et køretøj og en af bevægelsens positioner.

Sammenlagt har koalitionen siden 8. august udført 632 luftangreb, heraf 348 i Irak og 284 i Syrien. Mindst et eller to er udført af Danmark. USA har udført mindst 607 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien gennemført 10 angreb, Holland mindst tre, Frankrig tre, Belgien to og Australien ét.

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu