Læsetid: 1 min.

Danmark i Krig - Dag 23

25. oktober 2014

Folketinget besluttede den 2. oktober 2014 at slutte sig til den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat (IS). Danmark støtter den væbnede aktion med syv F-16-fly og et Hercules-transportfly. Information opdaterer løbende denne spalte med oplysninger om krigen mod IS, herunder de danske flys aktioner.

USA og andre koalitionslande – det vides ikke, om Danmark var blandt – udførte mindst 12 luftangreb torsdag og fredag, skriver den amerikanske centralkommando, CENTCOM. Fem IS-bygninger blev tilintetgjort i et luftangreb nær byen Zumar, hvor IS ligger i kamp med kurdiske peshmergaer. Andre angreb var målrettet IS-positioner vest for Mosul-dæmningen, syd for olieraffinaderiet i Bayji og nær Fallujah. Værnsfælles Forsvarskommando havde fredag intet nyt om de danske fly og de medfølgende ca. 140 mand, der er udstationeret på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait. Forsvaret har ikke meldt noget ud om kamphandinger i Irak, siden det udsendte en kort pressemeddelelse mandag.

Fra slagmarken

Trods amerikanske og golfarabiske bombardementer mod Islamisk Stats olieinteresser i Syrien, tjener gruppen stadig styrtende på at sælge råolie. Det fortæller en række lokale samt ansatte i olieindustrien til Reuters. Luftangrebene har primært været rettet mod mindre, improviserede olieraffinaderier, og ikke de store oliebrønde, Islamisk stat kontrollerer. Bevægelsen tjener dagligt 12 millioner kroner på salget, vurderer en række eksperter over for Reuters. De amerikanskledede styrker har ikke bombet de vigtige oliebrønde, fordi det vil gøre større skade på civilbefolkningen og Syriens økonomi end på IS, lyder vurderingen.

Sammenlagt har koalitionen siden 8. august udført 653 luftangreb, heraf 363 i Irak og 290 i Syrien. Mindst et eller to er udført af Danmark. USA har udført mindst 613 af angrebene, i Syrien med bistand fra Jordan, Bahrain, Qatar, Saudi-Arabien og Emiraterne. I Irak har Storbritannien gennemført 11 angreb, Frankrig fire, Holland mindst tre, Belgien to og Australien ét.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu