Nyhed
Læsetid: 4 min.

Økonomer nedtoner risikoen ved stor europæisk banktest

Søndag offentliggør Den Europæiske Centralbank som led i etableringen af EU’s bankunion den grundigste gennemgang og stresstest af de europæiske banker nogensinde. Resultatet kan spille en rolle for, om Danmark bør gå med i bankunionen
Mario Draghi - Den Europæiske Centralbanks chef - har tidligere sagt, at der nødvendigvis må være banker, der dumper i centralbankens stresstest - men økonomer vurderer ikke, at resultatet af testen, der offentliggøres søndag, vil føre til stor uro.

Mario Draghi - Den Europæiske Centralbanks chef - har tidligere sagt, at der nødvendigvis må være banker, der dumper i centralbankens stresstest - men økonomer vurderer ikke, at resultatet af testen, der offentliggøres søndag, vil føre til stor uro.

Nicholas Kamm

Udland
24. oktober 2014

Mere end et år har Den Europæiske Centralbank (ECB) brugt på at vandre rundt i de 130 største banker i eurozonen og tjekke, at alt er, som det skal være. I starten af november overtager centralbanken som led i implementeringen af bankunionen ansvaret for tilsynet med eurozonens banker, og inden da skal der være ryddet op i de dårlige udlån.

Når ECB søndag offentliggør resultatet af sin omfattende test, vil det kaste lys over, hvor skrøbelige de europæiske banker er, og det kan skabe fornyet uro om bankerne.

Men Niels Thygesen, der er professor emeritus ved Københavns Universitet, tror ikke, man skal forvente negative overraskelser fra stresstesten.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der vil komme så omfattende negative meldinger om et enkelt land eller om systemet som helhed, at det vil skabe fornyet krise. Det kan jeg ikke tro,« siger han.

Samme holdning har Jesper Rangvid, professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

Han forventer, at der vil være nogle banker i Sydeuropa, ikke mindst Italien, der vil dumpe testen og altså møde krav om at rejse mere kapital. Men han mener samtidig, at centralbanken ingen interesse har i at stille så store krav og dumpe så mange banker, at det skaber fornyet mistillid til banksektoren.

Årets vigtigste begivenhed

ECB’s omfattende gennemsyn af de 130 banker, der tegner sig for 85 pct. af den samlede banksektor i eurozonen, består af to dele. Først har centralbanken – i det såkaldte asset quality review – kigget bankernes udlån igennem for at tjekke, at aktiverne er så meget værd, som bankerne har opgjort dem til. Bagefter har centralbanken stresstestet bankerne. Det vil sige, at de har beregnet, om bankerne er polstrede til at modstå et økonomisk tilbageslag.

Det er første gang, at alle de store banker i eurozonen testes efter de præcis samme regler. Centralbankdirektør Mario Draghi har selv været med til at øge spændingen om udfaldet, da han for et år siden, inden gennemsynet blev igangsat, sagde, at »banker skal dumpe«, for at testen er troværdig.

»Det er helt indiskutabelt årets vigtige begivenhed for de finansielle institutioner i Europa – måske nærmest i verden,« siger Jesper Rangvid om søndagens offentliggørelse.

»Vi har i Europa og især i eurozonen ikke rigtig fået rettet tilstrækkeligt op på den finansielle sektor. Det har i min vurdering været en af de klart medvirkende årsager til, at det har været så svært at få gang i væksten i eurozonen.«

Derfor er håbet, at ECB’s gennemgang kan genskabe tilliden til bankerne ved at signalere, at der nu en gang for alle er ryddet op. Ifølge Jesper Rangvid står ECB dog i en svær situation, da den på den ene side skal gå hårdt til bankerne for netop at sikre, at der er ryddet helt op, og på den anden side må der ikke komme så store overraskelser, at det i stedet underminerer tilliden til bankerne.

»Det er det dilemma, ECB står i, og hvor det er svært at sige, hvad der så er det rigtige at gøre.«

Stor tiltro til de danske banker

Selv om Danmark endnu ikke har taget stilling til, om vi vil deltage i den europæiske bankunion, har Finanstilsynet i Danmark – ligesom alle andre EU-lande, der ikke er med i euroen – gennemført en stresstest af de største danske banker efter samme model som ECB.

Resultatet af den test offentliggøres umiddelbart efter, at ECB har fremlagt de samlede europæiske resultater søndag kl. 12.

Finanstilsynet vil ikke kommentere testen forud for offentliggørelsen, men 25. februar i år, inden den danske test blev igangsat, sagde Ulrik Nødgaard, direktør i Finanstilsynet, at han ikke »forventer store overraskelser«.

Hos de danske bankers brancheorganisation, Finansrådet, forklarer kontorchef Birgitte Bundgaard Madsen, at også Finansrådet regner med, at alle danske banker kommer glat igennem den danske stresstest.

Den opfattelse deles af både Jesper Rangvid og Niels Thygesen.

Danmark med i bankunionen

Tidligere i oktober meldte Finansrådet ud, at Danmark bør vente med at tilslutte sig bankunionen, da der fortsat er for meget usikkerhed om opbygningen.

Birgitte Bundgaard Madsen forklarer, at resultatet af stresstesten søndag er et af elementerne, der afgør, om Danmark bør gå med. Da bankunionen fungerer som en forsikringsordning, der skal betale for bankkrak, er det vigtigt at vide, at bankerne i de andre lande er sunde, inden man tegner en fælles forsikringsordning med dem.

Men der er stadig mange andre faktorer i beslutningen, og derfor ændrer søndagens rsultat ikke på, at Finansrådet fortsat mener, at Danmark bør vente med at tage stilling.

Foreløbig har Nationalbanken tilkendegivet, at den mener, at Danmark bør deltage, mens regeringen fortsat er afventende.

Også Jesper Rangvid siger, at testresultaterne er »en vigtig dimension i vores beslutning«. Men heller ikke han mener, at det er det eneste, der spiller en rolle for, om Danmark bør gå med.

Han lægger vægt på, at Danmark først sikrer sig garantier for, hvordan realkreditsektoren, der står for totredjedele af udlånene i Danmark, vil blive stillet, hvis vi går med i bank-unionen.

Niels Thygesen siger, at han er tilhænger af, at Danmark allerede nu melder ud, at vi vil deltage i bankunionen.

Han ser bankunionen som en styrkelse af EU’s indre marked for finansielle tjenesteydelser. Men det vil tage flere år, før de fordele bliver tydelige, og så længe mener han ikke, at Danmark bør vente med at tilslutte sig bankunionen.

»Hvis man er rimelig sikker på, virkningerne må gå i den retning, så ser jeg ikke særlig grund til at vente,« siger Niels Thygesen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Lögun

Vi kender allerede resultatet. 12-18 banker fejler direkte og ca. 40% af de 130 banker holder lige med hiv og sving næsen over vandet.
Enten starter ECB med massivt opkøb af aktiver ellers vil vi snart se et deflations kollaps der får 2008 til at ligne picnic på Kastellet. Det er på vej under alle omstændigheder, men ECB kan med et aktivt QE program forlænge pinen lidt endnu.

Karsten Kølliker

Så gik kejseren i processionen under den dejlige tronhimmel og alle mennesker på gaden og i vinduerne sagde: “Gud hvor kejserens nye klæder er mageløse! hvilket dejligt slæb han har på kjolen! hvor den sidder velsignet!” Ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum. Ingen af kejserens klæder havde gjort sådan lykke.

“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. “Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde.

“Han har ikke noget på, er der et lille barn, der siger, han har ikke noget på!”

“Han har jo ikke noget på!” råbte til sidst hele folket. Og det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “nu må jeg holde processionen ud”. Og så holdt han sig endnu stoltere, og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var.

Michael Madsen, Karsten Aaen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Danmark med i bankunionen ? Hvad med vores euro forbehold ?

Hentet fra EU oplysningen i et tæt samarbejde med Copy & Paste:

"Danmark har bevaret kronen og Nationalbankens beføjelser, men står uden for den fælles mønt og de organer, der træffer beslutninger om pengepolitik i EU"

Men det er måske lige meget i dag ? Det er nok fiflet væk lige som vores forbehold mod unionsborgerskabet.

Michael Madsen, Per Torbensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars B. Jensen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Ja, det skal nok gå godt. Soros ser ihvertfald tilfreds ud på billedet.

Men interesserer man sig for tingenes virkelige tilstand, så er denne Der Spiegel-analyse fra i går virkelig værd at læse og begreberne inklusion og ekstration i høj grad værd at lære:

http://www.spiegel.de/international/business/capitalism-in-crisis-amid-s...

Karsten Aaen, Lasse Glavind, Olav Bo Hessellund og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Bankernes 'stresstest' i EU - minder det ikke lidt rigeligt om - at lede efter 'halmstrået' for at gå i krig.

De europæiske politikere har brug for 'noget' at læne sig op ad - uanset om det så kan holde eller ej!

Logikken synes at være:
'Man skal jo ikke genere nogen der bare vil tjene flere penge' - derfor er kravene heller ikke så strikse at 'for mange' falder igennem.

Altså afbalanceret af hensyn til det psykologiske klima i EU - mere end for at sikrer, at vi ikke får en yderligere uddybning af krisen!

Unionen er stendød.

Jo før unionen kuldsejler - jo før kan vi komme videre med et andet og mere 'folkeligt' samlende Europa.
Et Europa der tager mindre hensyn til de multinationale monopoler og mere hensyn til de forskelligheder som gør os europæere særligt interessante for overfor hinanden og ift.. andre folkeslag.

NO TO CORPORATE OVERTAKE

God dag der ude

Michael Madsen, Karsten Aaen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Rusland hører til Europa f.eks.

John Christensen

Gør Putin?

Alan Strandbygaard

Med andre ord, en test der er fabrikeret som reklame for europas fantastisk stabile banksektor?

Ja, hvor skulle man ellers lave en test? Det er vel et simpelt salgsfremstød, eller?

Dan Johannesson

Det er altid hyggeligt med de artikler der af og til simulerer en form for demokratisk proces ifht. Danmarks rolle i EU. F.eks teksten fra denne artikels manchet, "Resultatet kan spille en rolle for, om Danmark bør gå med i bankunionen".. der herligt simulerer at Danmarks deltagelse i bankunionen faktisk ikke er givet på forhånd.

Danmark vil gå med i ALT hvad der hedder EU, undtagen hvad forbeholdende, endnu, skåner os for.
Det er ikke til debat, da en virkelig debat, eller usikkerhed omkring EU's kontinuerlige absorption af Danmark, forudsætter suveræne (selvstyrende) politikere. Det har vi ikke i Danmark.

Husk nu: Corydon, Thorning, Fogh, Folketingets formand Mogens Lykketoft er lige som en lang liste af andre dk- magtfigurer, BILDERBERGERE. (Se den kildeunderbyggede liste her: http://da.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen) Det betyder at de koordineres løbende af stærkere kræfter - uanset om du kan lide den konspiratoriske undertone eller ej. Møderne er meget virkelige, og blev som bekendt netop senest afholdt her i Danmark på Hotel Marriot i maj måned 2014. (Jf. DR..)

Så den suverænitet og integritet der kræves hos den enkelte toppolitiker, før nogen form for "usikkerhed" om den globale centraliserings dagsorden er mulig, eksisterer simpelthen ikke.

Den er en illusion, og dermed er ideen om demokrati også en illusion. For demo-krati betyder folke - styre, og forudsætter at politikeren styres af, ja, FOLKETS ønsker. Og det er netop hér den store fejlfunktion ligger, for vores politikere styres IKKE af folket, men af elitære loger og lobbyisme.

Men ok, 'demokratisk proces' er stadig en hyggelig vinkling på artiklerne. Rudimentær, uvirkelig og usand. Men ja, hyggelig.

Michael Madsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Karsten Aaen, Gert Selmer Jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

Der er godt nok mange der sidder og håber på, at det ikke går godt, så de rigtig kan sidde og godte sig. Det er fuldstændig ligesom at læse 180grader.

Morten Vesterbro-Hansen

Der er godt nok mange der sidder og håber på, at det ikke går godt, så de rigtig kan sidde og godte sig. Det er fuldstændig ligesom at læse 180grader.

Henning Lögun

@Morten Vesterbro-Hansen:

Uhm, der er vel forskel på at ønske at noget skal gå galt og så vide at noget er galt?
Det her kommer til at gå galt og gøre ondt på rigtig rigtig mange mennesker. Det er der formodentlig ikke mange der ligefrem vil sidde og godte sig over?

Ivan Breinholt Leth

Danmark med i en bankunion! Når det viser sig, at det bliver umuligt for politikerne at forklare danske skatteydere, at de skal være med til at dække evt. tab i sydeuropæiske banker, vil DK's deltagelse formentlig blive listet igennem på en eller anden smart måde, så man undgår 'ubehagelige' demokratiske afstemninger.

Michael Madsen, Bjarne Andersen, Karsten Aaen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

De samme mennesker der har opstillet rammerne for den finansielle sektor, skal nu også selv stå for valideringen af den finansielle sektor efter de anbefalinger de selv har opstillet i sin tid.

Altså med andre ord skal de vurdere deres eget arbejde og dets fortrinlighed, - og selvfølgelig er ingen i den sag inhabile, - tværtimod er de helt uafhængige i deres bedømmelse!

Det vil sige vi næsten med sikkerhed kender resultatet af denne stress-test for den finansielle sektor, - disse mennesker har gjort et "fremragende" stykke arbejde, som er helt uden sidestykke i verdenshistorien og for EU.

- Hvis er mistænksom overfor dette, så er man på rette spor, og med rette!

Tvivlen om deres uvildighed overfor deres egne råd og regler, er særdeles velbegrundet, idet det netop er det der er til bedømmelse, - og ingen vil vel tro på de vil fortælle omverdenen, - at de har fejlet, så hellere en lille "nødløgn", hvilket er så berettiget nu om stunder!

Michael Madsen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Karsten Aaen, randi christiansen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

@Henning Lögun
Gid det var så vel. Men jeg har læst for mange indlæg her og på 180grader til til at tage så optimistisk en tilgang.

randi christiansen

Fra niels engelsteds interessante der spiegel link :

'According to the latest Global Wealth Report by the Boston Consulting Group, worldwide private wealth grew by about 15 percent last year, almost twice as fast as in the 12 months previous.

The data expose a dangerous malfunction in capitalism's engine room. Banks, mutual funds and investment firms used to ensure that citizens' savings were transformed into technical advances, growth and new jobs. Today they organize the redistribution of social wealth from the bottom to the top. The middle class has also been negatively affected: For years, many average earners have seen their prosperity shrinking instead of growing.

Harvard economist Larry Katz rails that US society has come to resemble a deformed and unstable apartment building: The penthouse at the top is getting bigger and bigger, the lower levels are overcrowded, the middle levels are full of empty apartments and the elevator has stopped working.'

Så nu er det måske omsider ved at fise ind under tænkehatten, at den uhæmmede røverkapitalisme, som i særlig grad blev sluppet løs i ly af den såkaldte 'kommunismes' fald - endnu et usselt forsøg på cover up, den kommunistiske ide er stadig ikke realiseret - er en pind til alles ligkiste, og derfor stadig mere indiskutabelt kan identificeres som ondets rod. Alternativet til konkurrencestatens privatkapitalisme - tjah, you do the math.

Tue Romanow, Anne Eriksen, Bjarne Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En bankunion=fælles valuta i nødvendighedens navn.

Gert Selmer Jensen

Tænk at Soros sidder og "lurer" der i hjørnet.

Gert Selmer Jensen

Han skal lige tjekke ud, hvad de nu finder på i "Bank-børnehaven". Bare for en sikkerheds skyld.

Hvad gør en indsigtsløs kommunikationsmedarbejder på et komplekst stofområde ? Finder pålidelige kilder ... eller laver en såkaldt Praefke ? Venstre og CEPOS' Niels Thygesen ("Mr. Euro"), skiftende regeringers driftssikre CBS-mand Jesper "Kapitalfond" Rangvid, bankernes lobbyorganisation Finansrådet og det Finanstilsyn, som så orkanen trække op med hænderne i skødet. Så er sandheden vist dækket ind. Information holder sin "fagøkonomiske" stil.