Nyhed
Læsetid: 5 min.

Snowden-dokumenter afslører britisk klimaspionage – COP15 blandt målene

Den britiske efterretningstjeneste GCHQ spionerer systematisk mod internationale klimaforhandlinger. Tjenesten benytter sig af både hacking og indhentning fra fiberkabler og servicerer blandt andre premierministerens kontor. Ved COP15-topmødet i december 2009 optrappede GCHQ sin indsats og sendte en medarbejder til København
Den britiske efterretningstjeneste GCHQ spionerer systematisk mod internationale klimaforhandlinger. Ved COP15-topmødet i december 2009 optrappede GCHQ sin indsats og sendte en medarbejder til København. Her ses blandt andre daværende premierminister Gordon Brown, der var en del af den britiske delegation.

Den britiske efterretningstjeneste GCHQ spionerer systematisk mod internationale klimaforhandlinger. Ved COP15-topmødet i december 2009 optrappede GCHQ sin indsats og sendte en medarbejder til København. Her ses blandt andre daværende premierminister Gordon Brown, der var en del af den britiske delegation.

Christian Als

Udland
1. november 2014

Read this news report in English

Mens delegationer fra hele verden i disse dage deltager i et stort anlagt møde for FN’s Klimapanel i København, kan Information nu fremlægge dokumentation for, at Storbritanniens elektroniske efterretningstjeneste, GCHQ, spionerer systematisk mod internationale klimaforhandlinger. Blandt andet har tjenesten spioneret mod den seneste store FN-klimakonference i København, COP15 i december 2009.

Det er tidligere blevet afdækket af Information, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod COP15. De nye dokumenter giver imidlertid indblik i en endnu mere systematisk og vidtrækkende klimaspionage fra britisk side, end hvad der hidtil er kommet frem om NSA.

Klimaspionagen er endnu et eksempel på, at moderne efterretningstjenester som GCHQ og NSA bliver indsat for at skaffe deres regeringer fordele i forbindelse med internationale forhandlinger ved at indhente efterretninger om andre landes fortrolige forhandlingsstrategier. Blandt en række andre eksempler er GCHQ’s spionage mod deltagerne i den økonomisk betydningsfulde G20-konference i London i foråret 2009, som den britiske avis The Guardian har afdækket.

De nye oplysninger om den britiske klimaspionage fremgår af en intern powerpoint-præsentation fra GCHQ samt en række andre klassificerede GCHQ-dokumenter, som er blevet lækket af Edward Snowden, og som Information har adgang til.

Powerpointpræsentationen fra februar 2011 oplister FN’s årlige COP-konferencer fra 2007 til 2010 som mål for GCHQ’s spionage, herunder COP15 i København i december 2009. Dog fremgår det ikke entydigt, hvorvidt tjenesten spionerede mod COP14 i Polen i 2008. Ifølge præsentationen blev GCHQ også sat ind mod Major Economies Forum on Energy and Climate Change (MEF), der fandt sted i Paris i foråret 2009 som et forberedende møde blandt verdens førende økonomier forud for topmødet i København senere på året.

Succes i København

Præsentationen viser desuden, at GCHQ optrappede sin spionageindsats ved den afgørende COP15-konference, hvor verdens lande ifølge planen skulle have fundet sammen om en global aftale om reduktion af CO2-udledning. Som et nyt tiltag sendte tjenesten en forbindelsesofficer til København for hurtigst muligt at kunne fordele friske efterretninger – formentlig primært fra tjenestens hovedkvarter i det sydvestlige England – til de såkaldte »kunder«, altså til modtagerne af efterretningerne inden for det britiske statsapparat. Og noget kunne tyde på, at indsatsen gav gevinst. For selv om COP15 endte som en politisk fiasko, betegner GCHQ indsættelsen af forbindelsesofficeren i København som en »succes«.

Det fremgår ikke af de GCHQ-dokumenter, Information har adgang til, hvem modtagerne af efterretninger om COP15 var. Forbindelsesofficerens tilstedeværelse i København tyder imidlertid på, at der primært må være tale om medlemmer af den britiske delegation, som blandt andre talte daværende premierminister Gordon Brown og daværende klimaminister Ed Miliband samt embedsmænd fra disses ministerier. Netop premierministerens kontor og det britiske klimaministerium står også anført blandt GCHQ’s kunder i forbindelse med det efterfølgende FN-klimatopmøde, COP16 i Mexico, der er mere udførligt beskrevet end COP15 i de dokumenter, Information har adgang til.

Om den mexicanske konference fremgår det desuden, at GCHQ skulle indhente efterretninger om nogle af de mest fortrolige oplysninger fra andre landes regeringer, nemlig om disse regeringers interne aftaler om, hvor langt de var villige til at gå under forhandlingerne, og om hvad regeringerne kommunikerede med deres udsendte delegationer om.

Noget lignende har formentlig været opgaven for GCHQ i forbindelse med topmødet i København.

Fra fiberkabler og hacking

Som beskrevet i dagens avis viser Informations gennemgang af statistiske oversigter fra GCHG, at tjenesten i halvåret op til COP15 indsamlede efterretninger på klimaområdet fra blandt andet fiberkabler indeholdende global telefon- og internettrafik. Desuden viser det sig nu, at tjenesten udnyttede det føromtalte britiske værtsskab for G20-mødet i London i april 2009 til at skaffe sig adgang til udenlandske ministre og embedsmænds mailkonti med henblik på at indsamle efterretninger om andre landes forhandlingspositioner forud for COP15 i København senere på året.

Oplysningerne om den britiske spionage mod COP15 stemmer overens med oplysningerne i et klassificeret NSA-dokument, som Information tidligere har fremlagt. Dokumentet blev lagt ud på et internt netværk hos NSA den 7. december 2009, samme dag som COP15 begyndte i Bella Center i København. I dokumentet står der, at NSA »vil fortsætte med at forsyne beslutningstagere med enestående, betimelige og værdifulde indblik i nøglelandes forberedelser og mål for konferencen så vel som overvejelserne i landene om klimaforandringspolitikker og forhandlingsstrategier«.

Og denne spionageindsats skulle ifølge dokumentet vel at mærke ske i samarbejde med NSA’s såkaldte andenpartspartnere blandt efterretningstjenesterne i Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.

’Dybt uretfærdigt’

John Nordbo, der er klimachef i Verdensnaturfonden WWF og igennem en årrække har deltaget i en lang række klimakonferencer verden over, er »chokeret over omfanget af overvågningen«. Han understreger, at det kan have afgørende betydning for forhandlinger, hvis et land eksempelvis kender til de interne aftale i andre landes regeringer om, hvor langt man er villig til at strække sig under forhandlingerne.

»Det er guld værd,« siger John Nordbo. Klimachefen påpeger desuden, at spionage kan give rige lande en stor fordel i forhold til fattige lande: »Det er dybt uretfærdigt, at man kan tillade sig at gøre det, når man tænker på alle de lande, som er en del af forhandlingerne og dybt påvirket af klimaforandringerne, men som slet ikke har de her ressourcer.«

Også klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Mattias Söderberg, fremhæver dette problem.

»Formålet med FN-forhandlinger er, at alle lande skal have en stemme, men hvis nogle lande kan bruge teknologi og spionage til at skaffe sig fordele ved forhandlingerne, så underminerer det systemet. U-landene har ikke de muligheder, som amerikanerne og englænderne og sikkert også kineserne benytter sig af. Det er ikke rent spil, og det er meget skuffende,« siger han.

FE, PET og GCHQ: No comments

Forsvarets Efterretningstjeneste, der er GCHQ’s samarbejdspartner i Danmark, har ingen kommentarer til denne artikel, ligesom det ikke har været muligt at få en kommentar fra Forsvarsministeriet. Politiets Efterretningstjeneste har heller ingen kommentarer til den konkrete sag.

GCHQ skriver i en mail til Information, at det er »en mangeårig politik, at vi ikke kommenterer efterretningssager«. Tjenesten understreger desuden, at dens aktiviteter holder sig inden for gældende ret og er under »strengt opsyn« fra en række kontrolorganer i den britiske stat.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra premierminister David Camerons kontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne M. Lassen

Det kan vel ikke komme bag på nogen! Alle, der kan, gør det da. De, der tror, at det kun er NSA, der kan finde på den slags, er efter min mening dybt naive...

Anne Eriksen, Ole Schultz, lars abildgaard, Arne Lund, Niels-Arne Nørgaard Knudsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Men derfor er det immervæk stadig ulovligt efter dansk lovgivning. De skiftende regeringer og især PET gør jo intet ved sagen. Og det kan for offentligheden kun betyde, at det med en sælsom logik bliver akcepteret. Dermed kan offentligheden roligt under sig over, hvad den I øvrigt er udsat for?...

Med venlig hilsen

Andreas Konggård-Andersen

Jeg tror roligt man kan regne med at det kommer bag på mange - naive eller ej! Der er mange der ville afvise at der var tilfældet hvis vi ikke havde Snowden til at dokumentere det fremfor sandsynliggøre det.

Stig Bøg, Michael Madsen, Dan Johannesson og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Tak til Snowden og Informationen for at synliggøre deres miljø spionage:
En flok CO2 afgift liderlige klima-ludere der er klart til at drive plat på miljøet, for at kunne bøffe hinanden mest tænkeligt muligt, uden at løse de klima udfordringer vi står overfor.
De slører jo de sande årsager til klodens klima forandring (solen) og de nødvendige tiltag der skal til for, at takle den kommende uundgåelige hav stigning, der jo vil resultere i en drastisk omlægning af vores infrastruktur og kystbyer.

"Regeringen fastholdt efter afsløringen, at de danske efterretningstjenester FE og PET ikke har kendskab til ulovlig amerikansk overvågning".
Nej, men aflytningen er heller ikke ulovlig, for denne såvel som tidl. regeringer har givet andre landes efterretningstjenester carte blanche til at udfolde sig her hos os, lige så meget de lyster.
Og det er ikke kun NSA og GHCQ, også Mossad udfolder sig med regeringernes stiltiende samtykke. Overrasket?

Snowden-afsløringerne kommer lidt drypvis , når han er ved at blive "glemt" - så vi kan vel fremover vente endnu flere "afsløringer " om spionage fra endnu flere lande og (måske) mod endnu flere mål?

Kunne Information ikke tage en fredsommelig "snak" med ham og få det hele "på bordet" her og nu ???

@Robert Kroll
Hvorfor dog det? Så vil derr blot blive talt en masse om det i en kort tid, og så går det meste af det i glemmebogen, og "befolkningen" kan så sove videre. Nu derimod, så holdes gryden i kog, og vi bliver hele tiden mindet om, hvor galt det står til.

Stig Bøg, Michael Madsen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Briterne spionerer for USA, så det må de godt. Ik' os'...?

Jeg begynder at forstå, hvorfor visse regeringer er så eddersure på Snowden.

/O

Andreas Trägårdh

Det kom jo frem allerede dengang. ..

Der er rigtig mange penge i menneskeskabt luft forurening
Så et klima forandrings skræk scenarie og indførsel af en international CO2 afgift, hænger selvfølgelig sammen og eneste grund til, at 'klima' spionage er blevet en del af deres årlige klima COP 'forretnings' møder.
Efterretningstjenesterne ryster helt sikker også på hoved over det, så der vil unægtelig komme flere whistles blowers på banen i klodens miljø debat, som vores stats ledere skammeligt har afgift voldtaget.

På den lange bane er der faktisk "flere penge" i at bekæmpe forurening end i at forurene.

Hvis folk begynder at tro på, at der globalt vil blive gjort noget effektivt ved forureningen,så vil pengestrømmene til forskning i og udvikling af "grønne løsninger" blive øget gevaldigt - og taberne bliver de aktionærer ( pensionsfonde, privatpersoner , samfund o s v), der ikke i tide skaffer sig "størst mulig bid af den nye miljø-kage".