Læsetid: 3 min.

Stoltenberg åbner for dialog med Rusland

Jens Stoltenberg rækker i sin første tale som NATOs generalsekretær hånden ud til sit naboland Rusland – og erstatter dermed Anders Fogh Rasmussens knyttede næve med en åben hånd. Faren er, at Stoltenberg vil blive trukket rundt i manegen af Rusland, advarer retorikprofessor
NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg er – modsat sin forgænger Anders Fogh Rasmussens håndtering af konflikten med Rusland – ’den åbne hånd’ og ‘mere forsonlig, fordi han giver mere af sig selv’, påpeger professor i retorik Jens Elmelund Kjeldsen.

Emmanuel Dunand

30. oktober 2014

Jens Stoltenbergs overlæbe krøller i et smil målrettet publikum ved nordmandens første tale som NATOs generalsekretær.

»Jeg voksede op i en verden, der dengang føltes lige så farlig som den verden, vi lever i i dag. Som barn i Norge under Den Kolde Krig vidste jeg ikke meget om artikel 5 eller Washington-traktaten, men jeg vidste, at NATO var der for at beskytte os,« sagde Stoltenberg bag talerpodiet hos den tyske Marshall-fond i Bruxelles.

Allerede i starten af talen stod det klart, at Stoltenberg har en helt anden retorisk stil end sin danske forgænger. Det vurderer Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorik ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

»Han giver lidt af sig selv og fortæller, at han som lille dreng var bange. Kan du forstille dig Anders Fogh Rasmussen sige det? I think not,« siger Jens Elmelund Kjeldsen, der er dansker og mangeårig observatør af politik i Norge, hvor Stoltenberg frem til sidste efterår var statsminister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu