Læsetid: 3 min.

Stoltenberg åbner for dialog med Rusland

Jens Stoltenberg rækker i sin første tale som NATOs generalsekretær hånden ud til sit naboland Rusland – og erstatter dermed Anders Fogh Rasmussens knyttede næve med en åben hånd. Faren er, at Stoltenberg vil blive trukket rundt i manegen af Rusland, advarer retorikprofessor
NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg er – modsat sin forgænger Anders Fogh Rasmussens håndtering af konflikten med Rusland – ’den åbne hånd’ og ‘mere forsonlig, fordi han giver mere af sig selv’, påpeger professor i retorik Jens Elmelund Kjeldsen.

Emmanuel Dunand

30. oktober 2014

Jens Stoltenbergs overlæbe krøller i et smil målrettet publikum ved nordmandens første tale som NATOs generalsekretær.

»Jeg voksede op i en verden, der dengang føltes lige så farlig som den verden, vi lever i i dag. Som barn i Norge under Den Kolde Krig vidste jeg ikke meget om artikel 5 eller Washington-traktaten, men jeg vidste, at NATO var der for at beskytte os,« sagde Stoltenberg bag talerpodiet hos den tyske Marshall-fond i Bruxelles.

Allerede i starten af talen stod det klart, at Stoltenberg har en helt anden retorisk stil end sin danske forgænger. Det vurderer Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorik ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

»Han giver lidt af sig selv og fortæller, at han som lille dreng var bange. Kan du forstille dig Anders Fogh Rasmussen sige det? I think not,« siger Jens Elmelund Kjeldsen, der er dansker og mangeårig observatør af politik i Norge, hvor Stoltenberg frem til sidste efterår var statsminister.

»Stoltenberg fremstår mere forsonlig, fordi han giver lidt af sig selv,« siger Jens Elmelund Kjeldsen, der på foranledning af Information har analyseret Stoltenbergs første tale og sammenlignet den med Foghs sidste samt en kronik, som den danske generalsekretær offentliggjorde i den britiske avis The Independent i sine sidste dage i embedet.

Foruden forskellene på sætningerne fra de to mænd, påpeger retorikprofessoren, at Stoltenberg har et forspring i kraft af sin »indledende etos« – det indtryk, folk har af en taler, inden han eller hun påbegynder sin tale.

»Stoltenberg har været statsminister for et land, der har haft Rusland som nabo og haft et godt forhold trods udfordringer. Derfor kan han sige de samme ting som Fogh, men slippe bedre af sted med det,« siger Kjeldsen.

Stærk kontrast til Fogh

Og da Stoltenberg så åbnede munden, var ordene også mindre fordømmende end Foghs.

»Når han taler om Rusland, så markerer han grænser og viser styrke, men han er meget mere konstaterende. Han nøjes med at sige, at vi ikke accepterer, at Rusland har overtaget Krim uden at have ret til det. Det er simpelthen ulovligt,« siger professoren.

Stilen står i stærk kontrast til Fogh, der ifølge Kjeldsen »går ud og fælder vurderinger« af dem, han taler om. Han fremhæver Fogh-talen »A Force for Freedom« som et eksempel på den bombastiske retorik:

»Rusland har trampet på alle de regler og aftaler, der har bevaret freden i Europa siden Den Kolde Krig,« sagde Fogh i sin tale ved tænketanken Carnegie Center.

Åbning for dialog

Retorikprofessoren ser paralleller mellem begge mænds tider som statsminister og som generalsekretær for NATO.

»Når jeg tænker på Fogh, er det altid én sætning, der falder mig ind: ‘Der er ikke noget at komme efter’. Stoltenberg er mere den åbne hånd, der siger ‘jeg kan ikke tvinge dig til at tro på det, jeg siger, men jeg kan give dig så gode argumenter som muligt for at afsøge om det, jeg siger, er rigtigt’. Fogh er det, vi kalder en knyttet næve. Han ved allerede i den forstand, at han har ret, når han siger, at der ikke er noget at komme efter. Og så er der meget lidt manøvrerum.«

Omvendt er faren ved Stoltenberg, at han kan komme til at fremstå svag over for Putin, der som Fogh heller ikke er kendt for sin forsonende retorik.

»Selv om man måske var uenig med Foghs politik, og han kan virke streng og utiltalende, har man tænkt, at han i hvert fald har kontrol. Han står op mod Rusland og finder sig ikke i noget.«

Jens Elmelund Kjeldsen forventer, at Stoltenbergs taler vil fortsætte i omtrent samme stil som den første.

»Det er hans styrke, og det kan blive hans svaghed. Man kan være urolig for, om Rusland vil svinge ham rundt. Men det er vel, som Teddy Roosevelt sagde engang: ‘Speak softly, and carry a big stick’.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu