Læsetid: 9 min.

Syriens nabolande risikerer at kollapse under flygtningepres

Syriens flygtninge er allerede en stor udfordring for de nabolande, der huser dem. Men mens krigen fortsætter, vokser også erkendelsen af, at flygtningene ikke forsvinder foreløbig, og at de udgør en tidsindstillet bombe under stabiliteten i nabolandene
Syriens nabolande har modtaget millioner af flygtninge, der fylder i skolerne, på hospitalerne, i det offentlige rum. Og før eller siden vil hadet begynde at stige, mener en forsker. Billedet her er fra en flygtningelejr ved Suruç i Tyrkiet.

Syriens nabolande har modtaget millioner af flygtninge, der fylder i skolerne, på hospitalerne, i det offentlige rum. Og før eller siden vil hadet begynde at stige, mener en forsker. Billedet her er fra en flygtningelejr ved Suruç i Tyrkiet.

Bulent Kilic

21. oktober 2014

Alene i de seneste uger er 170.000 kurdere flygtet fra den belejrede by Kobani og over grænsen til Tyrkiet. Her er de ikke alene. Ingen kender det eksakte tal, men det vurderes, at der befinder sig over en million syriske flygtninge i landet. Og Tyrkiet er ikke engang værst ramt. I Libanon er et sted mellem hver fjerde og hver tredje indbygger i landet i dag en syrisk flygtning ifølge de fleste vurderinger. FN har registreret 1.125.000 flygtninge i landet, men det reelle tal er en del højere. Og vokser hver dag, når folk flygter over grænsen fra den stadigt værre humanitære situation i verdens værste brændpunkt.

Og mens udgangspunktet i de omgivende lande har været, at den syriske krise var et forbipasserende fænomen og flygtningene ligeså, er der i dag en stigende erkendelse af, at det ikke er tilfældet. Med fraværet af tegn på en politisk løsning, en ny krig mod terrorbevægelsen IS og en stadig mere kompleks og anarkistisk situation i Syrien er der så godt som ingen udsigt til, at flygtningene kan vende hjem inden for en umiddelbar fremtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Torsten Jacobsen
  • Pia Qu
David Zennaro, Torsten Jacobsen og Pia Qu anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tre lande Lebanon, Jordan og Tyrkiet har taget imod over tre millioner mennesker.
Lebanon som er mindre end Danmark har taget imod 1,2 millioner.
I Danmark kappes politikerne om, hvordan man kan undgå nogle få tusinde.
Det er der stemmer i.
Samtidig med at Danmark med til at skabe flere flygtninge.
Som under den forrige Iraq krig.
Man må skamme sig over at være dansker.

David Zennaro, Mette Hansen, Peter Hansen, Elisabeth Andersen, Lars B. Jensen, Keld Sandkvist og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det eneste af Syriens nabolande, der ikke nævnes med et ord i denne artikel, er Israel.
Hvad gør Israel for at afhjælpe denne humanitære katastrofe?
Hvor mange flygtninge fra Syrien har Israel givet asyl?

Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Nielsen, Gert Selmer Jensen, Mette Hansen, Peter Hansen, Elisabeth Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Straarup

Hans!
Jeg synes det er mere interessant at spørge, hvor er hele den arabiske halvø, de stenrige oliestater i den her misere?

Hvis nogen har råd og plads til at opføre hele byer til flygtninge, så er det vel et land som Saudiarabien?

Preben Haagensen, Mette Hansen, Henrik Ilskov-Jensen, Bjørn Jørnvig, Kim Øllgaard og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Det må snart være tydeligt, at vores indsats skal ske i nærområderne - og støtte til de lande der er nærområder - i stedet for at huse en tiendedel af antallet - endda bekvemmelighedsflygtninge, der har penge nok til at betale billetten hertil.
Til gengæld må Tyrkiet makke ret, glemme gammelt nag til kurderne og være medspiller.

Ole Brockdorff

Ja, Ole Nielsen, Danmark har fejlagtigt deltaget i nogle krige, men vi har trods alt gjort det ud fra et ønske om, at skabe demokrati og menneskerettigheder for millioner af muslimer, ikke for at okkupere de forskellige lande eller for at styre og administrere de muslimske befolkninger, og danske soldater har givet deres liv og helbred for dèn kamp.

Og, nej, Jens Jørn Pedersen, jeg får ingen verbalorgasmer, dertil er situationen med de store flygtningestrømme alt for alvorlig, men de europæiske kristne og ateistiske majoritetsbefolkninger kan ikke ensidigt betale prisen for, at millioner af muslimer i alverdens mislykkede stater ikke kan finde ud af, at leve i fredelig sameksistens med hinanden gennem sekulære love.

Dertil kommer den enorme risiko ved de muslimske flygtningestrømme til Europa, at de sekteriske krige mellem sunnimuslimer og shiamuslimer plus andre muslimske retninger – der jo er årsagen til krigene – i løbet af kort tid begynder at bekrige hinanden på dansk grund, og så kan vi etniske majoritetsdanskere stå midt imellem som de rene tabere, og så går det for alvor galt med samfundsordenen.

Vi er nødt til at gennemføre et asylstop lige på stedet.

Jan Mogensen, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Mette Hansen, Henrik Ilskov-Jensen og Vasili Frang anbefalede denne kommentar
Finn Olav Hansen

Saudi Arabien og øvrige olieproducerende kunne passende bruge nogle af deres olie milliarder til FN donation til flygtningelejre istedet for på luksusbiler og luksusliv. Støt grøn energi så vi kan frigøre fra russisk gas og arabisk olie. Olie milliardærerne må gerne komme på slankekur så vi kan få færre konflikter og klimaproblemer.

Gert Selmer Jensen

Ole Nielsen-
Jeg synes måske ikke man skal skamme sig over at være dansker. Og slet ikke i flygtningespørgsmålet. Vi har jo åbenbart modtaget flere flygtninge en Frankrig og Spanien, tilsammen.
Jeg synes snarere vores politikere skulle skamme sig over den måde de behandler den danske befolkning.!
Derudover mener jeg så også at den nuværende situation, påkræver en massiv indsats,
i nærområderne, fra alle parter.
Her kan vi gøre vores, men vi kan altså ikke overkomme det umulige. Vi er et lille land.
Faktisk har vi heller ikke råd til at indsætte kampfly, i sådanne konflikter.
Og det burde vi måske heller ikke gøre.

Gert Selmer Jensen.
De lande som vælger at følge USA i dets forbryderiske krige pådrager sig et særligt ansvar for at tage imod flygtninge.
Lande som ikke deltager i krigene, som f.eks. Sverige modtager næste år 100000 flygtninge.
Som nævnt i artiklen, så foregår der allerede en stor indsats i nærområderne.
Danmark deltager ikke i større omfang.
Hjælp fra Danmark i nærområderne er bare udenomssnak.

Ok jo.
Debatten om flygtninge i Danmark er skammelig.
En debat om hvordan Danmark bedst kan smyge sig udenom sit ansvar.

Sabine Behrmann

Carsten Straarup,

Der er ikke mange i Saudi Arabiens nærområde, der har stor lyst til at flygte til dét land, så kan de lige så godt blive i ISIS-land.

Sabine Behrmann.

Ja. Der er millioner af interne fordrevne i ISIS land.
Fordrivelserne startede under den forrige krig. Hvor millioner blev fordrevet.
Bl.a. fordi USA diskriminerede Sunnierne.
Dette er årsagen til de nuværende problemer.
Men man forstår godt at USA er blevet sur på IS.
IS var jo begyndt at sælge olie som USA mener tilhører dem.
Da den nuværende krig begyndte var olieinstallationerne da også det første, som USA bombede.

Hans Larsen: Det var dog en tåbelig kommentar, grænsen på Golan er mineret og livsfarlig at krydse, Syrien har aldrig ville anderkende Israel, det tror jeg ikke ISIS vil ændre på.

Morten Pedersen

@ Ole Nielsen "Debatten om flygtninge i Danmark er skammelig.
En debat om hvordan Danmark bedst kan smyge sig udenom sit ansvar." Debatten her går netop på hvordan man tager ansvar, men derfor er man jo ikke nødvendigvist enig med dig. Du skyder til højre og venstre, men jeg mangler at forstå hvad du mener er en løsning? Jeg kan så sige, at eftersom der er tale om mange millioner mennesker, og demografien taget i betragtning, mange mange millioner i det næste årti, ja så er det for mig ingen løsning at lade dem bo i Europa. Det vil vælte Europa socialt og politisk. Derfor er man - for at tage ansvar - nødt til at se dette i øjnene og medvirke til andre løsninger, og for min skyld kan vi godt hæve skatten en smule og bruge mange penge på den tragedie, der udspiller sig for vores øjne. Men igen, realiteterne er, at der syd og sydøst for DK er millioner af mennesker i fejlslagne lande, der i stigende grad vil have behov for at flygte.

Carsten Straarup, Gert Selmer Jensen, Leo Nygaard og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Morten Pedersen.
Ligesom Bjarne Henriksen (eller hvad han nu hedder) fra DF, så mener du åbenbart at ansvaret for de flygtninge, som vi skaber igennem vores krige skal tørres af på de omkringliggende lande.
Lebanon har allerede store problemer
De har modtaget over en million flygtninge.

Morten Pedersen.
I stedet for at spørge mig om løsninger.
Så burde du selv komme med nogle.
Du bakker jo tydeligvis op om de mennesker som starter krige og skaber flygtningestrømme.

Morten Pedersen

Ole, intet i det jeg skriver bakker op om de mennesker, der starter krige, som dem i Irak og Libyen. Jeg håber Anders Fogh stilles for en dommer for sin rolle i Irak-krigen………… så du tager fejl, og jeg forstår ikke hvordan du kan læse sådanne holdninger ind i det jeg skriver. Hvad løsninger angår, så er det ikke løsningen at lade dem komme ind i Europa, jeg formoder det er det du ønsker…? Derfor er mit bud på en løsning, at vi støtter zoner i nærområderne med mad, medicin og husly. Det er naturligt at det skal være i nærområderne, vi må jo formode at flygtningene ønsker at komme tilbage snarest. Hvis jeg skulle flygte, var det også mest nærliggende at det skule være til Sverige eller Tyskland. Det er en tragedie, og en voksende tragedie, og vi skal være med til at finde en bedre løsning end asyl i Europa eller lejre i nabolandene og ja, det må gerne koste.

Carsten Straarup

Sabine Behrmann
Et direkte lighedstegn mellem IS og Saudi Arabien er trods alt nok at stramme den! Men selvfølgelig har du en pointe; Saudi Arabien er vist ikke noget rart sted at være udlænding - slet ikke på gulvet som 'fremmedarbejder'eller flygtning..

Det er dog stadig en pointe, vil jeg hævde, at hvis der er eet land, som har milliarder og atter milliarder med hvilke de kunne bistå, så er det Saudi Arabien - og så vidt jeg er orienteret sidder de musestille på deres hænder..

I det hele taget er deres rolle i det her cirkus såre prekær; det er vist en almindelig udbredt antagelse, at i det mindste enkelte hovedrige saudier støtter - eller har støttet - IS massivt økonomisk, men jeg personligt kender ingen lødig dokumentation af påstanden.

Videoer jeg har set med tilfangetagne IS-krigerere under forhør kort før den obligatoriske henrettelse kunne tyde på at unge saudiske løver tager sig en på opleveren ved at melde sig til Jihad under kalifatets faner; ved een lejlighed var en sådan video tekstet engelsk, og det synes at fremgå at en af de tilfangetagne var en ung saudier af fin familie.... (med mit manglende arabisk må jeg tage alle forbehold for sandhedsværdien)

Ole Brockdorff

”Ja, Ole Nielsen, Danmark har fejlagtigt deltaget i nogle krige, men vi har trods alt gjort det ud fra et ønske om, at skabe demokrati og menneskerettigheder for millioner af muslimer, ikke for at okkupere de forskellige lande eller for at styre og administrere de muslimske befolkninger, og danske soldater har givet deres liv og helbred for dèn kamp.”

De fleste mennesker er nok efterhånden uenige i den udlægning. Det var et argument brugt til at retfærdiggøre disse krige, men ikke årsagen.

”Og, nej, Jens Jørn Pedersen, jeg får ingen verbalorgasmer, dertil er situationen med de store flygtningestrømme alt for alvorlig, men de europæiske kristne og ateistiske majoritetsbefolkninger kan ikke ensidigt betale prisen for, at millioner af muslimer i alverdens mislykkede stater ikke kan finde ud af, at leve i fredelig sameksistens med hinanden gennem sekulære love.”

Virkeligheden er langt mere kompleks end du beskriver den, en grov oversimplificering. Muslimer har været langt mere tolerante end dine såkaldte europæiske kristne og ateister med millioner og millioner af menneskeliv samt to verdenskrige på samvittigheden.

”Dertil kommer den enorme risiko ved de muslimske flygtningestrømme til Europa, at de sekteriske krige mellem sunnimuslimer og shiamuslimer plus andre muslimske retninger – der jo er årsagen til krigene – i løbet af kort tid begynder at bekrige hinanden på dansk grund, og så kan vi etniske majoritetsdanskere stå midt imellem som de rene tabere, og så går det for alvor galt med samfundsordenen.”

Du må være overordentlig uvidende, hvis du mener at krigene i MØ skyldes Sunni-Shia konflikten. Siger diktatur, fattigdom, proxy-krige, dominans, indflydelse, ressourcer osv osv dig slet ingenting?

Michael Kamp: Der er mange lag, men sunni-shia konflikten er klart det primære problem, der står mellem Golftstaterne og Iran der bruger deres proxyer, at bagatelisere denne årtusinder konflikt vil være idioti.
At befolkningstilvæksten så samtidig er fuldstændig ude af kontrol gør bare ressourcekampen parret med det religiøse islæt endnu værre.
At muslimer tidligere i historien har været mere tolerante end kristne gør dem ikke tolerate nu, når sunni og shia ekstremister myrder civile alene på baggrund af deres tro er man ikke anderledes end Hitler.