Læsetid: 8 min.

Afrika er ikke et land, vi kan sætte hegn rundt om

Igennem flere hundrede år har vi europæere vænnet os til at placere det onde, det uforståelige og det vilde i Afrika. Det står måske i vejen for en ordentlig reaktion på ebola-epidemien, skriver forfatter Peder Frederik Jensen
En kvinde besvimer og en anden reagerer voldsomt, mens en kvinde, der er død af ebola, transporteres fra et hus i nærheden af Freetown, Sierra Leone. Virus fra Afrika er en kollektiv angst. En gammel racistisk angst.

Florian Plaucheur

4. november 2014

Essay

Livet i Afrika, sagde Nattevagten, er, som når du forgæves forsøger at komme forbi en kvinde på et marked. Hun går i mylderet med alle sine sager på hovedet, og hun flytter sig ikke, selvom du gør alt, hvad du kan for at få hende til det.

Vi sad ved boderne på markedspladsen i Kayes i det vestlige Mali, samme by, hvor det første tilfælde af ebola i det store land blev konstateret i sidste uge. Jeg gik tur for at finde frem til søvnen. Jeg var strandet i byen nær grænsen til Senegal og ventede på en lejlighed til at komme videre. Nattevagten var hyret af de småhandlende til at passe på deres stumper og telte. Det var blevet hans liv at sidde i en hvid stol med et kulbækken, en tekande, en klump sukker og en pose te. Der var ikke andre i gaderne, da hans stemme pludselig overraskede mig, da han bød mig på afrikansk kaffe, som viste sig at være te. Nattevagten var egentlig sanger. Han sang for mig i mørket. Toner, afbrudt af anekdoter om et andet liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sally Ingvorsen
Sally Ingvorsen anbefalede denne artikel

Kommentarer