Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ban Ki-moon: Klimaspionage bør undersøges

Mens FN’s generalsekretær betegner britisk spionage mod blandt andet det danske klimatopmøde i 2009 som alvorligt, siger repræsentant fra den danske regering, ’at vi ikke skal danse efter Snowdens pibe’
»Min holdning som generalsekretær er, at alle diplomatiske forhandlinger og konferencer skal være beskyttet af fortrolighed. Det er et urokkeligt princip,« siger FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, som svar på Informations afdækning af britisk klimaspionage.

»Min holdning som generalsekretær er, at alle diplomatiske forhandlinger og konferencer skal være beskyttet af fortrolighed. Det er et urokkeligt princip,« siger FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, som svar på Informations afdækning af britisk klimaspionage.

Niels Ahlmann Olesen

Udland
3. november 2014

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, var klar i mælet, da han i går i TV 2 blev bedt om at kommentere Informations afdækning af britisk klimaspionage mod en række internationale FN-klimakonferencer.

»Jeg ved ikke på nuværende tidspunkt, hvad der præcis er sket. Jeg vil se nærmere på denne sag, men princippet er fast og klart: At alle diplomatiske lokaliteter, aktiviteter og informationer er ukrænkelige, og hvis der sker noget brud på det, bør det blive undersøgt, og det skal ikke gentages,« sagde generalsekretæren.

Baseret på dokumenter fra Edward Snowden kunne Information lørdag afdække, hvordan den britiske elektroniske efterretningstjeneste, GCHQ, i stigende grad har kastet sig over FN’s klimatopmøder og herunder har anvendt både hacking og tapning af fiberkabler op til og under COP15-topmødet i 2009, hvor tjenesten endda havde sendt en medarbejder, en såkaldt Government Communication Officer (GCO), til København. Efterfølgende har GCHQ i et dokument, som Information kunne fremlægge, omtalt GCO-agentens indsats under COP15 som en »succes«.

»Jeg har læst historien,« sagde Ban Ki-moon til TV 2 News og fortsatte:

»Min holdning som generalsekretær er, at alle diplomatiske forhandlinger og konferencer skal være beskyttet af fortrolighed. Det er et urokkeligt princip.«

Tavs regering

Tidligere har Information, ligeledes på baggrund af Snowden-dokumenter, afdækket, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA også spionerede mod klimatopmødet i København. I forbindelse med afdækningen var det Forsvarsministeriet, der svarede på spørgsmål fra pressen. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) lagde – allerede få timer efter lanceringen af Informations artikler om sagen – den linje, som regeringen siden har fulgt. Over for Ritzau konstaterede forsvarsministeren, at »vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark«.

De nye oplysninger om GCHQ’s spionage mod COP15 ønsker Nicolai Wammen imidlertid ikke at kommentere. Hans ministerium henviser til Justitsministeriet, hvor den nytiltråde justitsminister, Mette Frederiksen (S), heller ikke vil kommentere sagen. Justitsministeriet henviser i stedet til Politiets Efterretningstjeneste (PET), men heller ikke PET-chef Jens Madsen ønsker at kommentere den konkrete sag.

Det nærmeste, man kommer en kommentar fra regeringen, er en udtalelse til Berlingske fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup. Ifølge Ole Hækkerup giver artiklerne i Information ikke grundlag for, at man fra dansk side eksempelvis forhører sig nærmere om sagen hos briterne. Ordførereren har nemlig mistanke om, at dokumenterne fra Snowden er blevet lækket som led i en russisk manøvre.

»Det ville være forkert, hvis vi konfronterede allierede, hver gang Snowden kommer med et nyt udsagn, for han sidder i Moskva, og jeg tror, at Rusland puster ham i nakken. Vi skal ikke have problemer med vores allierede, hver gang Snowden eller Rusland synes det. Den pibe skal vi ikke danse efter,« sagde ordføreren således lørdag og henviste i stedet til Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne.

Kræver redegørelse

Det tilfredsstiller ikke Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, som endda netop er indtrådt i dette udvalg.

»Det er ikke tilstrækkeligt at henvise sagen til kontroludvalget, for udvalget har ikke krav på oplysninger fra efterretningstjenesterne. Udvalget har ikke mulighed for at igangsætte uafhængige undersøgelser, udvalget har heller ingen sanktionsmuligheder, men lever tværtimod på efterretningstjenesternes nåde, så nej, det udvalg kan vi ikke bruge til noget i den foreliggende situation, hvor vi har behov for åbenhed om, hvad der er foregået, fordi det er så alvorligt,« siger Pernille Skipper.

I stedet ønsker hun »en egentlig undersøgelse af, om der er sket spionage på dansk jord under COP15. Hidtil har vi kun fået en halv afvisning fra regeringen i forhold til NSA-overvågningen. Der er behov for at få klarlagt, hvad der er foregået, så vi kan træffe de diplomatiske konsekvenser og få signaleret til vores venner og samarbejdspartnere, at det finder vi os ikke i,« siger Pernille Skipper, der ser Ban Ki-Moons udtalelser til TV 2 News som »et klart signal om, at der er behov for at tage det alvorligt og få undersøgt, hvad der er foregået, og det vil jeg foreslå regeringen at lytte til.«

Også SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, har bemærket FN-generalsekretærens tone.

»Jeg er meget enig med ham. Det er dybt alvorligt. Når der bliver holdt klimatopmøde, har deltagerne en forventning om, at der ikke bliver spioneret mod dem og en forventning om, at værtslandet gør, hvad de kan for, at det ikke sker. For værtslandet er det totalt uacceptabelt, at en fremmed magt spionerer mod de gæster, der er hos os.«

Holger K. Nielsen vil derfor bede om en redegørelse i Udenrigspolitisk Nævn.

»Ban Ki-moons udtalelser viser, at der også er en udenrigspolitisk komplikation, og derfor er det relevant med en redegørelsen fra regeringen om, hvad der er op og ned i sagen, og hvad de eventuelt har tænkt sig at gøre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Christensen

»vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark«.

Og stadig kan regeringen mfl ikke læse enten loven eller Snowdens dokumenter... inkompetence, arrogance eller ligegyldighed florerer fortsat på diskvalificerende niveau, glæder mig til den bande får en vælgerlussing...

Janus Agerbo, Carsten Budde, lars abildgaard, Helge Rasmussen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"»Det ville være forkert, hvis vi konfronterede allierede, hver gang Snowden kommer med et nyt udsagn, for han sidder i Moskva, og jeg tror, at Rusland puster ham i nakken."

Glenn Greenwald har en kopi af hele molevitten, og han fik materialet inden Snowden kom i kontakt med russerne. Hvis Snowden begyndte at fifle, så ville Greenwald med sikkerhed rapportere det. Også en række medier har en kopi, så det er utopisk at forestille sig fiflerier uden at det opdages.

Man burde istedet spørge, om det ikke kalder på en retssag, hvis regeringen har solgt ud til fremmede magter.

Tue Romanow, Preben Bollerup, Janus Agerbo, Peter Kofod, Finn Årup Nielsen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Carsten Pedersen, Torben Nielsen, Henrik Christensen, Niels-Holger Nielsen, Viggo Helth, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Netop, Dennis Berg. Og det ved Ole Hækkerup selvfølgelig også udmærket godt.
Hvilket blot understreger stupiditeten i hans udtalelse.

Dennis Berg, Janus Agerbo, Finn Årup Nielsen, Anne Eriksen, Carsten Pedersen, Torben Nielsen, Niels-Holger Nielsen, lars abildgaard, Holger Madsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

ja dennis det udsagn fra hækkerup er helt hen i vejret, men er det ikke besnærende? Nu kan vi helt ignorere snowden's afsløringer, for nu er han russernes mand. Jeg synes det er en af de kløgtigste fordrejninger jeg har hørt, og den vil uden tvivl falde i god jord, når først dens PR-værdi bliver opdaget

Dennis Berg, Carsten Budde, Carsten Pedersen, Torben Nielsen, Niels-Holger Nielsen, lars abildgaard, Erik Jensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

The Government Communications Headquarters fløjte er meget bedre at danse til.
Snowden er en sladrehank.

"Ifølge Ole Hækkerup giver artiklerne i Information ikke grundlag for, at man fra dansk side eksempelvis forhører sig nærmere om sagen hos briterne. Ordførereren har nemlig mistanke om, at dokumenterne fra Snowden er blevet lækket som led i en russisk manøvre."

Det er nok det rent ud sagt dummeste, jeg længe har hørt fra den socialdemokratiske ordfører. Men at undsige FN's GeneralSekrætær Ban Ki-moon i sammenhængen gør dumheden rangen stridig. Ole Hækkerup dækker sine mærkværdige udtalelse under det forhold, at GCHQ slet ikke udtaler sig om noget som helst, samt at den siddende regering her til lands har sat sig på sine hænder i direkte modstrid med offentlighedens interesser i denne sag. Det ville derfor være tydeligt underligt, såfremt man på et senere tidspunkt skulle høre socialdemokraterne henvise til FN for regeringspartiets dispositioner. Man må da tro, at offentligheden osse' lever med hovedet under armen...

Med venlig hilsen

Leif Høybye, Helge Rasmussen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Burde det danske politi ikke have sikret at det var ikke muligt at hacke og lytte til kommunikationen?

Søren Kristensen

Enig med Viggo Helth. Der er altid nogle ting man bare ikke kan undersøge og så er det lidt dumt at bruge tid på det.

"FØLG PENGENE" dette handler IKKE om sikkerheds politiske problemer, men drejer sig om, hvorvidt de klogeste efterretningstjenester kan tørre regningen for VESTENS OVERFORBRUG af på de forskellige naive regeringer, der tror at klima samarbejds møder drejer sig om at samarbejde....for alles overlevelse ...
- Det handler ikke om hvilket land Snowden sidder i, det handler om milliarder af dollars...

Henrik Christensen! Du skriver:
"Og stadig kan regeringen mfl ikke læse enten loven eller Snowdens dokumenter... inkompetence, arrogance eller ligegyldighed florerer fortsat på diskvalificerende niveau, glæder mig til den bande får en vælgerlussing..."
Jeg er enig, og det kunne man ønske sig. Men findes der et alternativ, der virkelig er et alternativ, til levebrødspolitikerne og USA's stik-i-rend-drenge?

Bob Jensen! Du skriver:" Jeg synes det er en af de kløgtigste fordrejninger jeg har hørt, og den vil uden tvivl falde i god jord, når først dens PR-værdi bliver opdaget"
Desværre er den tyvstjålet. Amerikanske politikere og journalister har brugt den flere gange – næsten før Snowden kom til Rusland.

Hækkerup er i lommen på andre end russerne

Må håbe at Putin har et stort gulvtæppe - det er ikke småting der skal fejes derind under.

En repræsentant fra den danske regering udtaler ’at vi ikke skal danse efter Snowdens pibe’

Naturligvis ikke.
Vi skal danse efter USA's pibe.

Et kontroludvalg, der er lige så lukket som efterretningstjenesterne, det er rigtig smart. Ingen må referere derfra, hverken til folketingsmedlemmer eller offentligheden. Er der nogen, som kan fortælle mig, hvilken funktion et sådant kontroludvalg, bortset fra at kunne demonstrere, at vi er et demokrati, der har et "kontroludvalg".
Med hensyn til Ole Hækkerups udtalelse, så er den vel i overensstemmelse, hvad man kunne vente fra en socialdemokrat. Dum er den ikke - opbyg en Putin/Ruslandsforskrækkelse, og du kan afvise alt, hvad der kommer derfra - også fra enkeltpersoner, som forsøg på "angreb" på Nato/Danmark og derfor på et tidspunkt nærmest landsforræderi at være enig i/med.

Henrik Christensen

CB: Der er altid et alternativ, lige så længe vi stadig er her...

Første skridt er at dømme ikke bare nogle personer, men en hel struktur ude, nemlig den på kapitalistisk vis financierede lobbyisme, karriereisme og partiapparatnjik egoismus.

Helt åbenbart er det en proces over flere stadier - først ud med HTS, BC og MV (nåeh, hun nåede at smutte selv...), og så får vi sikkert LLR mfl i stedet. De skal så have en seriøs opposition,msom befolkningen tror på (derfor skal HTS mfl blive ude), og så skal regeringsmagten skifte fra LLR mfl igen. Og så måske vi kan se, om vi har fundet troværdigheden, lederegenskaberne og værdigrundlaget for menneskeheden her på disse breddegrader igen....