Læsetid: 1 min.

Danmark i krig - Dag 48

19. november 2014

Værnsfælles Forsvarskommando oplyser, at de danske F16-kampfly frem til mandag havde gennemført 61 missioner og kastet 42 bomber i Irak siden starten den 16. oktober på den aktive danske deltagelse i den væbnede aktion mod Islamisk Stat. Forsvaret afviser at oplyse, hvor i Irak de danske fly bomber.

Fra slagmarken

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har Islamisk Stat siden juni henrettet 1.432 personer ud over de egentlige kamphandlinger i Syrien. Ofrene er blevet halshugget, skudt eller stenet, og flertallet af dem – 882 – har været civile, oplyser observatoriet. Parallelt med disse meldinger har Amnesty International fra Irak berettet om, hvordan regeringsstøttede shiamilitser, der deltager i kampen mod IS, har »bortført og dræbt snesevis af civile sunnimuslimer gennem de seneste måneder og nydt fuldstændig straffrihed for disse krigsforbrydelser«.

»Ved at legitimere militser, som rutinemæssigt begår så afskyelige gerninger, blåstempler den irakiske regering krigsforbrydelser og forstærker en ond cirkel af sekterisk vold, der sønderriver landet,« siger Amnesty.

Oplysningerne har fået SF’s Holger K. Nielsen til at stille spørgsmål ved den danske deltagelse i den væbnede mission. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er ikke enig.

»Jeg deler frustrationen over, at det ikke er lykkedes at få alle shiamuslimer under regeringens kontrol. Det er et åbenlyst problem. Men det er for tidligt at kaste håndklædet i ringen,« siger Lidegaard, der vil øge det politiske pres på den irakiske regering for at få den til at agere som regering for alle irakere.

Siden den 8. august og frem til i mandags har den amerikansk-ledede koalition udført 948 luftangreb, heraf 515 i Irak og 433 i Syrien. Den amerikanske centralkommando rapporterede ikke i går om nye angreb.

Information følger løbende udviklingen i luftkrigen mod Islamisk Stat, som Danmark tilsluttede sig 2. oktober 2014. Du kan se flere oplysninger om koalitionens angreb på Informations temaside på information.dk. JSN og Raun

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu