Læsetid: 4 min.

Danmark støtter skjult efterforskning af Islamisk Stat

Ved at alliere sig med moderate oprørsgrupper i Syrien har en danskstøttet efterforskningsgruppe siden årsskiftet indsamlet beviser på krigsforbrydelser begået af IS. Det har givet efterforskerne et indblik i maskineriet i bevægelsen – og givet de første brikker til en krigsforbrydersag mod den
Irakisk/kurdiske soldater genindtog tidligere på måneden byen Zumar i nærheden af Mosul, der havde været erobret af Islamisk Stat. Mange iagttagere regner med, at et afgørende slag om selve Mosul er på vej.

Irakisk/kurdiske soldater genindtog tidligere på måneden byen Zumar i nærheden af Mosul, der havde været erobret af Islamisk Stat. Mange iagttagere regner med, at et afgørende slag om selve Mosul er på vej.

Epa photo

15. november 2014

Danmark støtter sammen med Storbritannien en efterforskningsgruppe, der under radaren indsamler beviser mod Islamisk Stat (IS). Målet er at få medlemmer af IS for en domstol, når og hvis der en dag står sådan en klar. Gruppen har hovedkontor i en europæisk by, og selve efterforskningen ledes af en tidligere vestlig efterretningsagent fra et kontor nær grænsen til Syrien. Under sig har han en stribe betroede medlemmer af moderate oprørsgrupper, der er oplært til være efterforskere.

»Først var det primært efterretningsarbejde, fordi vi var nødt til at lære organisationen (IS, red.) at kende. Derfor mødtes jeg med lederne af de væsentligste oprørsgrupper for at få et samarbejde op at køre og for at gøre klart, hvad vi skal bruge fra dem. Og så har hver oprørsgruppe selv en til at arbejde for os,« siger efterforskningschefen, der har mere end et årtis erfaring i regionen, hvor han har arbejdet med terrorbekæmpelse for en vestlig efterretningstjeneste.

»Til at begynde med adskilte vores arbejde sig ikke ret meget fra anden terrorbekæmpelse i den forstand, at det starter med efterretningsarbejde og senere udvikler sig til en efterforskning af kriminalitet,« siger han.

Frem for at gå efter de lavt rangerende gerningsmænd, der eksempelvis halshugger folk for rullende kameraer, forsøger gruppen at bevise, hvem der har givet ordre til ugerningerne. Her er altså tale om lokale magtstrukturer som for eksempel kommandører, emirer og lokale guvernører under IS’ faner, hvis folk også efterlader sig et papirspor, omend ikke i samme grad som en reel anerkendt stat med veletableret bureaukrati.

»Når oprørsgrupperne tager territorium fra IS, tager de også et hovedkvarter. Der har vi flere gange oplevet, at IS har ladet deres hovedkvarter stå intakt. Det virker ret utjekket. På den måde har vi skaffet al mulig dokumentation, blandt andet identifikationspapirer og lister over både syriske og udenlandske krigere. Vi har også indsamlet adskillige vesterlændinges pas,« siger efterforskningschefen via en Skype-forbindelse. Han vil af hensyn til efterforskningen ikke røbe, om der er danske pas blandt.

Blandt gruppens bunker af bevismateriale finder man også mødereferater, USB-nøgler og dokumentation for befalinger, der er gået både op og ned til bevægelsens rangorden. Efterforskerne er desuden kommet i besiddelse af kontrakter med lister over de betingelser, som både oprørsgrupper og individuelle krigere tilsyneladende skal gå med til, når de tilslutter sig IS. Information har fået udleveret en kopi af kontrakterne, som du kan se i denne uges udgave af MoDERNE TIDER.

Afhøring af hellige krigere

Information omtalte i oktober en anden efterforskning rettet mod det syriske regimes krigsforbrydelser, hvor organisationen International Committee for Accountability and Justice har indsamlet over en halv million dokumenter, der bruges til at opbygge en krigsforbrydersag mod både Assad-regimets inderkreds samt eksempelvis lokale sikkerhedsfolk, der har givet ordensmagten ordre til at skyde på fredelige demonstranter.

Modsat regimet efterlader IS sig langt færre dokumenter, og derfor bliver efterforskerne inde i Syrien både oplært i at afhøre de IS-medlemmer, det lykkes de moderate oprørere at tage til fange, samt forsynet med kommunikationsgrej, kameraer og udstyr til at tage fingeraftryk. Med tiden håber efterforskerne også at kunne dokumentere ordrer, der kommer fra inderkredsen omkring lederen af IS, den selverklærede kalif Abu Bakr al-Baghdadi. Målet er at få de ansvarlige for en krigsforbryderdomstol, når omstændighederne en dag tillader det. Forbrydelserne omfatter ifølge efterforskerne blandt andet kidnapninger, korsfæstelser, halshugninger, skinhenrettelser og tortur.

»Vi er ikke ude efter ham, der skar hovedet af James Foley (henrettet amerikansk journalist, red.), selv om vi selvfølgelig ville give oplysningerne videre, hvis vi identificerede ham. Men han er en lavtplaceret gerningsmand. Vi er mere interesserede i medlemmerne af Baghdadis militær- og sikkerhedsråd og de lokale guvernører, der giver ordrerne,« siger lederen af organisationen, der ligesom efterforskningslederen fremstår anonymt af sikkerhedsårsager.

Information har tidligere omtalt efterforskningen af Islamisk Stat, inden det kom frem, at Danmark var donor. Pengene kommer fra Det Arabiske Initiativ, Udenrigsministeriets demokratiseringsprogram for Mellemøsten. Selve analysen af bevismaterialet foregår i et kontor i Europa, hvis nærmere placering er hemmelig på grund af terrortruslen fra hjemvendte IS-krigere.

»Vi sidder ikke og ryster i bukserne, men Islamisk Stat har været aktive i både Europa og Nordamerika. Vores projekt er ikke decideret hemmeligt, det er bare diskret på grund af risikoen for hævnangreb uden for Irak og Syrien,« siger lederen.

Videre til Irak

Siden efterforskningen begyndte i januar, hvor IS hed Islamisk Stat i Irak og Levanten (ISIL), er islamisterne stormet ind over grænsen til Irak, hvor de har indtaget store dele af landet, herunder byen Mosul, hvor over en million irakere bor. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) offentliggjorde i slutningen af sidste måned dokumentation for, at de sunni-muslimske krigere fra IS blandt andet stod bag en massakre på omkring 600 shia-muslimske fanger fra et fængsel uden for Mosul. HRW mener, at gerningerne udgør krigsforbrydelser og muligvis også forbrydelser mod menneskeheden.

Overgrebet er langtfra det eneste, IS har begået i Irak, og gruppen planlægger nu at udvide efterforskningen ved at åbne et kontor i Irak.

»Det vil være en simpel udvidelse af vores arbejde. Islamisk Stat styres jo stadig fra Syrien (IS har hovedsæde i byen Raqqa, red.). Men det er vigtigt at få sagerne for en domstol, og modsat Syrien har Irak relativt velfungerende domstole,« siger lederen.

Mange af efterforskningsgruppens ansatte har velplacerede kontakter i Irak, og de mener derfor at kunne hjælpe de irakiske myndigheder med at opretholde retssikkerheden.

»Vi skal give dem mulighed for at føre sagerne på retfærdig vis. Vi har ingen interesse i, at irakerne bruger vores sagsakter til en skueproces, der blot er en løftet pegefinger til Islamisk Stat,« siger lederen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Robert Ørsted-Jensen
Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

At der overhovedet er tid og midler til en så civiliseret tilgang er bare flot. Way to go. Og hvor er det fint at Irak, som jeg ellers troede var lidt af et muslimsk helvede, lægger retsal til. Verden er i forandring og måske for en gang skyld til det bedre.

Robert Ørsted-Jensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar