Læsetid: 4 min.

Danmark støtter skjult efterforskning af Islamisk Stat

Ved at alliere sig med moderate oprørsgrupper i Syrien har en danskstøttet efterforskningsgruppe siden årsskiftet indsamlet beviser på krigsforbrydelser begået af IS. Det har givet efterforskerne et indblik i maskineriet i bevægelsen – og givet de første brikker til en krigsforbrydersag mod den
Irakisk/kurdiske soldater genindtog tidligere på måneden byen Zumar i nærheden af Mosul, der havde været erobret af Islamisk Stat. Mange iagttagere regner med, at et afgørende slag om selve Mosul er på vej.

Irakisk/kurdiske soldater genindtog tidligere på måneden byen Zumar i nærheden af Mosul, der havde været erobret af Islamisk Stat. Mange iagttagere regner med, at et afgørende slag om selve Mosul er på vej.

Epa photo

15. november 2014

Danmark støtter sammen med Storbritannien en efterforskningsgruppe, der under radaren indsamler beviser mod Islamisk Stat (IS). Målet er at få medlemmer af IS for en domstol, når og hvis der en dag står sådan en klar. Gruppen har hovedkontor i en europæisk by, og selve efterforskningen ledes af en tidligere vestlig efterretningsagent fra et kontor nær grænsen til Syrien. Under sig har han en stribe betroede medlemmer af moderate oprørsgrupper, der er oplært til være efterforskere.

»Først var det primært efterretningsarbejde, fordi vi var nødt til at lære organisationen (IS, red.) at kende. Derfor mødtes jeg med lederne af de væsentligste oprørsgrupper for at få et samarbejde op at køre og for at gøre klart, hvad vi skal bruge fra dem. Og så har hver oprørsgruppe selv en til at arbejde for os,« siger efterforskningschefen, der har mere end et årtis erfaring i regionen, hvor han har arbejdet med terrorbekæmpelse for en vestlig efterretningstjeneste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Robert Ørsted-Jensen
Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

At der overhovedet er tid og midler til en så civiliseret tilgang er bare flot. Way to go. Og hvor er det fint at Irak, som jeg ellers troede var lidt af et muslimsk helvede, lægger retsal til. Verden er i forandring og måske for en gang skyld til det bedre.

Robert Ørsted-Jensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar