Læsetid: 5 min.

Med lov skal Zimbabwe bygges

Det tog tre år at skrive Zimbabwes nye forfatning. Nu ligger den syltet hos landets ubestridte leder, Robert Mugabe, der er alt andet end begejstret for resultatet
’Glem ej, hvorfra magten udgår’, sagde Zimbabwes leder siden 1980, Robert Mugabe, som svar på fremlæggelsen af den nye forfatning. Her ses Mugabe foran en gruppe tilhængere foran hans partis hovedkvarter.

Philimon Bulawayo

24. november 2014

Den danske dokumentarfilm Democrats er ikke blot et vigtigt stykke historieskrivning, det er også en lektion i demokratiudvikling og forsoning mellem stridende magtpolitiske parter.

I filmen igennem følger man de to hovedarkitekter bag Zimbabwes nye forfatning, Paul Mangwana fra det regerende ZANU-PF og Douglas Mwonzora fra det største oppositionsparti, MDC-T.

De to har fået til opgave at rejse land og rige rundt for at indsamle og nedfælde folkets mening om magtdeling og demokrati. I sidste ende skal det blive til en ny forfatning – en folkets lovsamling. Det viser sig imidlertid at være en ikke bare lang og praktisk besværlig proces, men også en ganske farlig én.

I en af filmens sidste scener holder præsident Robert Mugabe en tale i forbindelse med præsentationen af de to hårdtarbejdende herrers endelige resultat. Luften er ladet med spænding. Alle er klar over, at den forfatning, der nu ligger på bordet, ikke er Mugabes idé. Tværtimod vil den udfordre det jerngreb, han har holdt landet i siden 1980. Hvad vil han sige?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu