Læsetid: 3 min.

Modelvalg handler om tiltro til markedet

De generelle ligevægtsmodeller antager, at markedet på sigt ordner tingene. Spørgsmålet er, hvor langmodig man skal være – for der vil være tabere undervejs, siger AE-direktør
11. november 2014

Globaliseringen er i gennemsnit noget, vi høster fordel af. Men det er bestemt ikke det samme som, at alle høster fordel af den.«

Det siger Lars Andersen, direktør og ledende cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Og dermed belyser han dilemmaet omkring, hvilket perspektiv man skal anlægge, når man via modelstudier analyserer den fremtidige økonomiske udvikling. Hvilket tidsperspektiv er rimeligt? Og hvad er afgørende – det gennemsnitlige billede eller konsekvenserne for udsatte erhverv og sektorer?

Når man vælger økonomisk model til f.eks. en analyse af The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)-aftalens virkninger, så vælger man også synsvinkel og perspektiv, defineret af de antagelser, der er lagt ind i modellen. Og dermed vælger man, hvilken karakter budskabet til beslutningstagerne skal have.

I debatten om TTIP-aftalen er to typer modeller i spil:

Generelle ligevægtsmodeller (CGE) brugt af EU-Kommissionens rådgivere, der forudsætter, at markedsmekanismen forhindrer stigende arbejdsløshed, fordi udbud og efterspørgsel følges ad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu