Læsetid: 5 min.

Putins penge lugter ikke

Mens en russisk bank yder et stort lån til det stærkt EU-kritiske parti Front National, der kan få magten i Frankrig, advarer eksperter om, at sanktionerne mod styret i Moskva næppe på sigt skaber et Rusland, som EU kan leve med
27. november 2014

I denne måned skulle det statskontrollerede franske skibsværft DCNS have leveret et nyt krigsskib til Rusland. Men russernes fremfærd i Ukraine og kritik af salget fra Frankrigs partnere i NATO har fået landets præsident, François Hollande, til foreløbig at ophæve kontrakten, som blev indgået i 2011 under hans forgænger, Nicolas Sarkozy:

»Betingelserne for leveringen bliver af årsager, som i dag er indlysende, ikke mødt,« udtaler den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, med henvisning til Minsk-aftalen om Sovjetunionens opløsning, der garanterer Ukraines suverænitet.

Samtidig har webavisen Mediapart afsløret, at det franske højrefløjsparti Front National har optaget et lån på ni mio. euro (cirka 67 mio. kroner) i en russisk bank, First Czech-Russian Bank. Aftalen er formidlet af et medlem af Dumaen, Alexander Babakov, der ligesom en række andre fremtrædende russere er på EU’s sanktionsliste. Front Nationals leder, Marine Le Pen, har aldrig lagt skjul på sin sympati for Vladimir Putins regime:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vesten støtter den "demokratiske" udvikling i øst og østen siger bare tak ved at støtte den "demokratisk" udvikling i vest. Længe leve demokratiet.

Bjarne Nielsen, Jeppe Petersen, Rune Petersen, Stig Bøg, Henrik Darlie og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Troede man at have eneret på mediebilledet og monopol på undermineringen af samfund, der ikke lystrer 'det internationale samfunds' Washington-konsensus? Regnede man ikke med, at sanktionerne ville blive mødt med bekostelige mod-sanktioner? Troede man, at russerne ikke også kunne spille det spil? Når man starter en krig, kan man aldrig vide, hvad der vil ske. Men man skal ihvertfald ikke regne med at være hjemme til jul, som kombattanterne gjorde for 100 år siden.

Niels-Holger Nielsen, arne poulsen, Anders Graae, Gert Selmer Jensen, Henrik Leffers, Bjarne Nielsen, Jeppe Petersen, Torben Selch, Marina Kasimova, Stig Bøg, Rune Petersen, Niels Mosbak, Jacob Jensen, Arne Hornborg, lars abildgaard, Christian Svenstrup Harder, randi christiansen, Preben Haagensen, Holger Madsen, Tue Romanow, Henrik Darlie, Claus Oreskov, erik mørk thomsen, Per Torbensen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

"Hvad mener Dansk Folkeparti egentlig om Rusland og konflikten med Ukraine? For nylig skrev Søren Krarup, at hans fornemmelse er, at Rusland er genstand for et overgreb fra »overnationale supereuropater« og at der er grund til at spørge om »den hovmodige behandling af Putin og hans Rusland er rimelig.« Og udenrigsordfører Søren Espersen har tidligere sagt, at der var grund til at anderkende afstemningen på Krim, som viste et overvældende flertal for løsrivelse og blev brugt som legitimation for at tilslutte havøen til Rusland." http://www.politiko.dk/nyheder/vesten-forstaar-ikke-putin

Torben Selch, ulrik mortensen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Der er meget, der tyder på, at DF netop ikke er danskvenlig. Søren Espersen har i flere omgange ført israelsk politik fra Folketinget. Måske har også fører russisk politik fra Folketinget?

Hvorfor resignere Europa bare frem for at tage stilling og sætte dagsorden. Europa er sværvægter i verden og ligger lagt fra i grus. Hvad er det, som får Europa til at tænke toget er kørt og slaget er tabt? Hvad få Europa til at give op og sælge det hele til Kina og tillader Rusland at intimidere Europa med sabel røsten og hvorfor lader Europa sig styre af USA?

- Hvorfor tror Europa ikke på Europa?

Europa har en befolkning næsten 1,5 gange større end USA og 4 gange så stor som Rusland. Nazisternes Tyskland ligger snart 80 år tilbage.

Europa mangler en slagkraftig udenrigspolitik vægtskål, som til en hver tid kan forsvare Europa og det ikke mindst militært på godt og ondt. Men alt og alle opruster omkring os.

- Europa har ikke andet valg end, at følge trop. Ikke for at gå i offensiv, men for til en hver tid, at kunne gå massivt i offensiv.

Når den økonomiske, politiske, og intellektuelle magtelite, sammen det bedre borgerskab, i deres magtfuldkommenhed og materielle overflod glemmer underklassen, kan den politiske udvikling gå to veje...

Bjarne Nielsen, Keld Sandkvist, Torben Selch, Rune Petersen, lars abildgaard, Holger Madsen, Claus Oreskov, erik mørk thomsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Gad vide, hvo mange partier/personer, USA støtter her i Europa?

arne poulsen, Per Torbensen, Bjarne Nielsen, Jeppe Petersen, Rune Petersen, Arne Hornborg, randi christiansen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Erik Mørk Thomsen, ja og i Ukraine! ;)

arne poulsen, Bjarne Nielsen, Rune Petersen, randi christiansen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Kunne Danmark ikke købe et af de mistral skibe? Sikkert bedre investering end nye kampfly, og helikopter piloter kan vel også bruges i det private eller ikke-militære offentlige ala ambulance helikoptere.

Og ville da være sjov hvis danske jens´er sejlede rundt i østersøen i en af putins både.

Sådan en båd kan vel også bruges nordpå. Grønland og deromkring.

randi christiansen

Moral er godt, dobbeltmoral dobbelt så godt ? Den skjulte magt og dens håndlangere har tabt enhver ære - og de er vist ligeglade, bilder sig vel ind, at de gør det nødvendige. Idiotiske, hjernedøde, fjernstyrede zombier. 1864, ole bornedals mesterværk, i n'te. Er menneskeliv virkelig så billige, at de igen og igen løseligt skal byttes med krigsøkonomi og ofres på våbenfabrikanternes alter. Det er i sandhed en mørk tid, vi lever i, og dem, der tillader krigens vanvid og gru, er de skyldige. Må de selv lide i den samme skærsild, som de skaber for andre.

Bjarne Nielsen, Torben Selch, Rune Petersen, Mads Berg, Denise Jerian og John Christensen anbefalede denne kommentar

" sanktionerne mod styret i Moskva næppe på sigt skaber et Rusland, som EU kan leve med"

Det stærkt nationalistiske, konservative og kristent ortodokte Ruslands stormagtsdrømme er nok heller ikke lige sådan at være nabo til.

@Jan Mogensen

Og det russiske hykleri bliver bestemt ikke mindre i denne sammenhæng med tanke på, at Kreml's officielle holdning til krisen i Ukraine udelukkende er, det er "den fascistiske junta" i Kiev, der bærer hele ansvaret for krisen. Det var i hvert fald ikke Rusland støtte til den dybt korrupte Yanokovicht, annekteringen af Krim eller deres ikke ret godt skjulte invasion af Øst-Ukraine, der har udløst krisen...

Vi kan takke sovjetunionen og Josef Stalin for vi har vores frihed i dag. Og vi kan takke Putin for, at vi får lov at beholde den.

Per Torbensen, Rune Petersen, Bjarne Nielsen og Denise Jerian anbefalede denne kommentar

Steen Sohn: Nej, det er bare underligt at såkaldte venstreorienterede er trofaste Putin støtter, når deres foragt for nationalkonservatisme er så stor...

Nu kender jeg ikke nogen 'såkaldte venstreorienterede,' der er trofaste Putin-støtter. Det ville være lidt underligt, hvis venstreorienterede skulle støtte en repræsentant for en oligarkisk kapitalisme.

Rasmus Knus, Erik Jensen , Per Torbensen, Jens Thaarup Nyberg, randi christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Jeg tror, de venstreorienterede, der støtter Putins syn på verden, gør det, fordi deres modstand mod USA er meget, meget stor. Man kan da også nemt argumentere for, at USA af mange forskellige årsager, jeg ikke skal komme ind på her, både på hjemmefronten og i udenrigspolitikken er et stærkt dysfunktionelt land.
Det, jeg bare ikke forstår ved Putin-støtternes synspunkt, er, at det er Rusland under Putin og hans Siloviki så sandelig også.

"Two wrongs kan never make a right" efter min opfattelse, men det lader til, der er dem, der mener, at Putins repressive, aggressive og kleptokratiske pseudo-demoktrati fungerer som en fin modvægt til USA's hegemoniske adfærd på verdensscenen.

Joen Elmbak - 12:52.
Du har helt ret i at IMF og Verdensbanken tvang Jeltzin til at lave en brutal privatisering og ekstrem liberalisering af det russiske samfund efter Sovjetunionens sammenbrud. Det skabte nogle få hovedrige oligarker og en masse dybt fattige russere.
At mange russere så ikke var imponeret af demokratiet i de første år, og ledte efter en stærk mand der kunne forbedre forholdene, er måske en følge af den brutalitet liberaliseringen blev gennemført med.

Jacob Jensen, randi christiansen, Stig Bøg, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Information er stiftet Børge Outze som organ i kampen for frihed under den tyske besættelse af Danmark, hvilket avisen er begrundet stolt af. Man har selv på selve befrielsesnatten i 1945 erobret lokalerne i Store Kongensgade fra den nazistiske avis Fædrelandet og har (modsat en vis anden modstandsavis) formået at beholde erobringen. Det er en avis, der med rette kan bryste sig.

I forlængelse af denne stolte tradition valgte Information under den kolde krig klart side til fordel for det vestlige demokrati og de vestlige frihedsidealer mod Moskva-kommunismen. Efter i en periode at have flirtet med også kritik af den vestlig imperialisme og amerikanernes krige, (hvilket fejlagtigt fik nogen til at tro, at det var en venstrefløjsavis), er Information vendt tilbage til sit oprindelige udgangspunkt som forsvarer for det vestlige demokratis idealer og frihedsrettigheder denne gang med Putins Moskva som fjende. Som i de glade frihedskæmperdage har redaktionen med både ledere og talrige artikler og telegrammer aktivistisk støttet først Maidan-oprøret (med egen mand i oprørslejren), så Kiev-kuppet og nu NATO's plan om at slå seperatistoprøret i Donbass ned og dernæst få Putin-styret, hvis ikke ikke væltet, så undermineret og svækket.

Informations partisanlinje er som forventeligt blevet modsagt i disse debatspalter af folk, der enten har været uenige, bedre orienterede, eller bare har ment, at det ville klæde avisen at være mere afbalanceret og mindre propagandistisk.

Det tjener avisen til ære og også dens frihedsidealer, at den i vidt omfang har givet netplads til disse kritiske kommentarer. Men et stykke hen ad vejen dukker en modsigelse op. Hvordan kan avisen være en frihedskæmperavis og samtidig tolerere indlæg, der direkte er imod denne kamp for friheden. Alle kan se, at det er noget tosset noget, og at løsningen er, at udelade de mest besværlige kommentarer. (Og indlæg, der beskylder frihedskæmperavisen for direkte eller indirekte at støtte nazier i Ukraine, som var Fædrelandet genopstået i lokalerne, er selvfølgelig af sidste slags.)

Jeg har selv fået fjernet kommentarer, men mener ikke desto mindre, at det er avisens suveræne ret at censorere sit debat-siste. Information er en privatejet avis og forretning, og selv om den årligt modtager mere end 25 millioner statslige støttekroner, så betyder det ikke, at redaktionen ikke har fuld frihed til selv at vælge sin redaktionelle politik.

(Bortset fra det, så er den danske stat jo bestemt ikke uenig i avisens anti-Putin-linje, det er officiel Nato-politik).

Niels-Holger Nielsen, Bill Atkins, Marina Kasimova, Nic Pedersen, Jens Høybye, randi christiansen, Stig Bøg, Gert Selmer Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil godt tillade høfligt og uden at bruge upæne ord at anklage artiklen for manipulation og fordrejning, idet overskriften er "Putins penge lugter ikke".

Jeg kan ingen steder se nogen der påviser, at Putin eller Rusland yder økonomisk støtte til partier.
Historien er tilsyneladende, at et russisk parlamentsmedlem har foranlediget, at en bank yder et lån til et parti i Frankrig. Som læser savner jeg så en professionel journalistisk behandling af dette lån. Hvorfor optager et lille parti et stort lån, og hvordan er vilkårene? Hvem er denne politiker, der har "formidlet" lånet og hvordan er det sket?

Nu er et Duma-medlem for mig at se ikke det samme som den russiske stat.

Jeg kunne godt tænke mig at spørge, om Infomations journalister ville have mod på en tilsvarende artikel "Obamas penge lugter ikke"? Forslag til indhold kunne være: en eller anden amerikansk politiker formidler støtte til naziparti i Ukraine, amerikansk politiker formidler støtte til muslimske ekstremister i Libyen, amerikansk politiker formidler støtte til muslimske ekstremister i Syrien, amerikanske politikere og hemmelige tjenester formidler støtte til [listen kunne nok fylde resten af siden]

Denise Jerian, Bo Carlsen, Jacob Jensen, Marina Kasimova og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

@Bjarne Nielsen

Hvad, Informations artikel ikke nævner, er, at Front National ikke har kunnet stille den nødvendige sikkerhed, hvorfor de ifølge Marie Le Pen selv har fået en lang række afslag fra banker i både Frankrig, Spanien og Storbritannien, hvilket hun mener, skyldes politisk modvilje,

Pludselig får Front National et uopfordret tilbud fra en russisk bankmand om at låne alle pengene (ca. 67 mill kr) i en russisk investeringsbank. Indehaveren af dén bank er en tidligere KGB-ansat og judopartner med Putin. Med andre ord: en af "ny-oligarkerne" i Putins inderkreds. Historien kan læses i bl.a The Guardian.

Michael Kongstad Nielsen

Ejeren er:
Roman Popov.
In 1992, Roman Popov graduated from the Moscow Institute of Electronics and Mathematics.
In 1994, Mr. Popov received a diploma in "Finances and Credit" from the Plekhanov Russian Academy of Economics.
In 1992-2002, he was the Head of the Financial Resources Directorate of Stroitransgaz, a leading Russian engineering construction company in the oil and gas sector.

Han er ishocky-spiller, ikke judo-mand. Jeg kan se, han har haft noget med KGB at gøre.

http://www.skolkovo.ru/public/en/skolkovo-management/skolkovo-coordinati...

@Lars Bo, siden du henvender dig til mig,
du nævner ikke at oligarkerne i stort tal hører til Putins kreds og selvsagt ikke kunne opretholde deres rigdom gennem så lang tid, uden Putin-styrets billigelse og lukrative aftalesystemer.

randi christiansen

Men engelsted, informations adelsmærke og vigtigste berettigelse bør jo netop være at lægge spalter til en nuanceret og faktabaseret samtale - selvom fakta måtte modgå ideologisk standpunkt - og således været hævet over ensidig propaganda og manipulation af den offentlige mening. Håndhævelse af det princip er validt ifht den nødvendige indsats at fjerne useriøse indlæg.

Rune Petersen, Jacob Jensen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted
Dit sidste indlæg var ganske flot og jeg er meget enig. Jeg har lige beskæftiget mig lidt med Fukuyama, derfor griber jeg lige et par sider om demokratiet og liberalismen (kapitalismen) hos ham.
”b) De borgerlige rettigheder er personlig privatliv og økonomi. 2 Åndelige (tro og overbevisning 3. Politisk ytrings- og pressefrihed.
c) begrænsninger og indskrænkninger i sådanne rettigheder må godtgøres, før de finder sted.
d) Søges listen af rettigheder udvidet, bliver følgen, at de kollidere, jf. fx kommunismen.
4) Folkesouverænitetsprincippet står i det liberale demokrati for borgerens ret til at have del i den politiske magt.
a) Retten udøves ved hemmelig og lige stemmeafgivning ved et parlamentsvalg med flere opstillede partier.
b) Heri ligger den formelle definition på det liberale demokrati og den gardere ikke mod manipulation.
c) Den beskytter dog effektivt mod diktaturet, og derved holder den vejen til et umanipuleret demokrati åben.”

Man kan klæde det enkelte menneske på, så det kan træffe et reelt valg eller man kan via manipulation fremme sit eget synspunkt. Når vi har en avis, der går ind for liberalisme og demokrati, så må den naturligvis leve op til disse idealer og klæde folk på til et reelt valg.

randi christiansen, Niels Engelsted og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Marina Kasimova

Tak, Bjarne Nielsen, for din kommentar d.
27. november, 2014 - 16:15
Og så skal man også husker på at et lån, der skal betales tilbage på et tidspunkt, er ikke det samme som Obamas uforpligtende støtte/gave på flere milliarder til Ukraines kup.

Joen Elmbak.
Jeg tror gerne at oligarkerne og Putin har udviklet et gensidigt afhængighedsforhold.
Lidt på samme måde som politikere i USA, er dybt afhængige af støtte fra 'oligarker', eller hvad man nu kalder det i USA.
Det ændrer bare ikke på at de hovedrige oligarker blev skabt under Jeltzin, efter pres fra IMF og Verdensbanken.

Jeg er absolut ingen fan af Putin og hans russiske nationalisme, eller det neoliberale samfund Rusland har udviklet sig til.
Jeg kunne bare godt tænke mig en mere nuanceret dækning fra den "frie" presse i vesten.

Mads Berg, randi christiansen, Jacob Jensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Randi,
Men engelsted, informations adelsmærke og vigtigste berettigelse bør jo netop være at lægge spalter til en nuanceret og faktabaseret samtale - selvom fakta måtte modgå ideologisk standpunkt - og således været hævet over ensidig propaganda og manipulation af den offentlige mening.

Og julemanden burde også favorisere de gode børn og ikke give alle gaverne til den ene procent, der jo allerede ejer verden.

Men det er vel netop et godt eksempel på den forskel mellem verberne 'at burde' og 'at være', som moralfilosofferne altid har plaget os med.

randi christiansen

Niels - jeg kan ikke anerkende den relativering, den er underlødig, en del af fællesskabets deroute, og inf burde holde sig for god til underlødig journalistik, som alligevel bliver gennemskuet

Niels Engelsted,

ikke for at ødelægge noget for dig her op til Jul, men der ER den væsentlige forskel på bl.a. Information og Julemanden, at førstnævnte rent faktisk eksisterer fysisk og ikke kun som ide´og dermed kan (OG bør) stilles til ansvar for sine faktiske og bevidste handlinger og undladelser!

Niels Engelsted

Nic,
juletræet på Rådhuspladsen bliver tændt på søndag, og jeg og mine børnebørn glæder os, så er det det rigtige tidspunkt at fyre sådan en lyseslukker-kommentar af?

randi christiansen

Hvis ik julemanden eksisterede, så var vi først helt fckd - så inf ska bare passe på, at medvind ikke blir til modvind

Michael Kongstad Nielsen

Niels Engelsted: - din analyse er forkert.
Du siger (16.14) at: "... Information (valgte) under den kolde krig klart side til fordel for det vestlige demokrati og de vestlige frihedsidealer mod Moskva-kommunismen. Efter i en periode at have flirtet med også kritik af den vestlig imperialisme og amerikanernes krige, (hvilket fejlagtigt fik nogen til at tro, at det var en venstrefløjsavis), ..."

Det er forkert, for Information vár virkelig venstreorienteret under den (første) kolde krig. Mange danskere, der havde holdt Information fra befrielsens tid, ophørte med at abonnere i 1960-erne og frem, fordi den var blevet for venstreorienteret. Den var stærkt kritisk overfor USA´s krige, den indførte ligeløn på redaktionen og den dyrkede venstrefløjs-fraktioner og kvindekamp så håret hang. I de seneste år er Information gledet mod højre, uden dog helt at miste grundlæggende venstreorientering. Det er mest på kulturområdet, det er gledet, og så den meget besynderlige vinkel avisen har valgt at lægge sig på i Ukrainekonflikten.

Michael Kongstad Nielsen 21:07

Når du kalder Information for venstreorienteret fra krigen og op i 1960'erne, så overser du, at avisen i den periode måske var den mest USA - og NATO-positive publikation dengang.

Så meget, at Børge Outze omkring 1970 - under indtryk af Vietnamkrigen - skrev artikler, hvor han undskyldte for bladets NATO-entusiasme.

Niels Engelsted

Breaking news:
Ukraines status som amerikansk/EU koloni er nu på vej til at blive officiel. Præsident Poroshenkho har netop i det nyåbnede parlament foreslået, at loven laves om, så det bliver tilladt for udlændinge at træde ind i Ukraines regering:
“My idea is to change the laws in order to give the right to engage foreigners in state service, including government,” President Petro Poroshenko said in his address to Parliament on Thursday.“
http://rt.com/news/209563-ukraine-foreigners-government-posts/

Claus Oreskov, Per Torbensen, randi christiansen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Kiev regeringen er igang med at prostituere hele nationen, men som nævt, penge lugter ikke. Et mere og mere sørgeligt og bankerot land - som sorte kræfter i Vesten har arbejdet på af få destabilitiseret, så konkursboet kunne overtages for en slik . Nu ser det endda ud til at udsigten til hvor dyrt det vil blive for EU - at de nu begynder at trække snuden til sig.
Ikke engang den nationale guld beholdning har de tilbage - den forsvandt i ly af natten - til den private bankvirksomhed FED.