Læsetid: 2 min.

Rapport om russisk militærkonvoj sår tvivl om våbenhvile i Østukraine

Våbenhvilen i det østlige Ukraine ser ud til at være brudt sammen, efter at observatører rapporterer om konvoj af ’umarkerede’ militære køretøjer
14. november 2014

Våbenhvilen indgået i Minsk den 5. september mellem russisk-støttede oprørere i Østukraine og den ukrainske regering ser ud til at være tæt på sammenbrud efter flere oplysninger om nye kampe samt genoptagelsen af våbenleverancer fra Rusland til oprørerne.

Tirsdag rapporterede observatørgruppen SMM fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), at den havde observeret en konvoj med retning imod oprørshøjborgen Donetsk bestående af »43 umarkerede grønne militære lastbiler«. Fem af køretøjerne trak »howitzer-kanoner« efter sig, mens fem havde »delvist overdækkede raketsystemer« på slæb, skrev OSCE i en pressemeddelelse.

Observationen kom efter en række lignende anklager fra det ukrainske militær og bliver bakket op af NATO’s øverstbefalende general, Philip Breedlove.

»I løbet af de seneste to dage har vi set det samme, som OSCE rapporterer. Vi har set kolonner af russisk udstyr – primært russiske kampvogne, russisk artilleri, russiske luftforsvarssystemer og russiske kamptropper – køre ind i Ukraine,« sagde Breedlove onsdag.

Ukraines OSCE-udsending, Ihor Prokopchuk, gik forleden så vidt som til at erklære våbenhvilen for død med henvisning til, at den bliver brudt dagligt.

»Siden Minsk-aftalen har vi haft flere end 2.400 overtrædelser af våbenhvilen af militante grupper. Flere end 100 ukrainske soldater og dusinvis af civile er blevet dræbt,« siger han til den østrigske avis Die Presse.

Flere end 4.000 mennesker er indtil videre blevet dræbt i konflikten.

OSCE’s officielle talsperson i Ukraine, Michael Bociurkiw, gik ikke helt så langt som sin kollega, men advarede ifølge The Guardian om, at »voldsniveauet i Østukraine og risikoen for yderligere eskalering forbliver høj og er voksende«.

Ikke flere sanktioner

Trods de seneste rapporter – der onsdag fik USA til at indkalde til et møde i FN’s Sikkerhedsråd – er der ikke noget, der tyder på, at EU vil skærpe sanktionerne imod Rusland, når unionens udenrigsministre mødes på mandag.

»De eksisterende sanktioner gør ondt på Rusland, og de vil kun blive skærpet, hvis EU intet andet valg har,« sagde en EU-diplomat.

Rusland har afvist beskyldningerne som vestlig propaganda og benægter generelt at være involveret i konflikten. Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, har dog erkendt, at landet holder sine tropper kampklare på grund af »en forøget udenlandsk militær tilstedeværelse i nærheden af vores grænser«. En henvisning til, at NATO gennemfører træningsøvelser i bl.a. de baltiske lande. Af samme grund diskuterede det russiske forsvarsministerium onsdag forsvaret af Krim, som Rusland annekterede i marts i år. Shoigu meddelte også, at Rusland vil genoptage sine patruljer over Det Nordlige Ishav, Det Caribiske Hav og Den Mexicanske Golf – patruljer landet stoppede med ved afslutningen af Den Kolde Krig.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu