Læsetid: 2 min.

Al-Sisis autoritære dekreter

En kronologisk opremsning af de autoritære tiltag, som Abdul Fatah al-Sisi har indført
31. december 2014

Licitationsloven, september 2013

Et dekret fra Mansour gør det muligt for ministre at tildele kontrakter til bestemte virksomheder uden offentligt udbud. I månederne efter dette dekret får hærens selskaber tildelt byggekontrakter til en værdi af omkring en mia. dollar.

Loven om udvidet varetægtsfængsling, september 2013

Loven fjerner restriktioner, der tidsbegrænser varetægtsfængsling af personer anklaget for forbrydelser, der kan straffes med livsvarigt fængsel. Dette giver mulighed for at holde ikke-dømte politiske dissidenter i permanent varetægtsfængsel.

Protestforbud, november 2013

Protestforbuddet hører til den egyptiske stats vigtigste nye redskaber til undertrykkelse. Det muliggør bl.a. tilbageholdelse af tusinder af mennesker.

Lov om investeringer, april 2014

Denne lov forbyder tredjepart at appellere afgørelser om tildeling af offentlige kontrakter. »Dette er en problematisk lovbestemmelse«, siger Ahmed Ezzat. »Hvis man som borger kan se, at en kontrakt bygger på korruption, kan man ikke klage nogen steder. Dette er i sig selv allerede korruption«.

Ny valglov, juni 2014

Eksperter advarer om, at det nye afstemningssystem, som indførtes med denne lov, vil give de gamle privilegier fortrinsstilling og hæmme de liberale partier, der opstod efter revolutionen. »Valgloven er skræddersyet til at sikre, at det nye parlament udelukkende bliver for velhavende, muslimske mænd«, siger Abdulrahman.

Universitetsloven, juni 2014

Al-Sisi giver med denne lov sig selv beføjelse til at ansætte og afskedige universitetsrektorer, hvorved han, som Mubarak før ham, får kontrol over universitetscampusser, arnestederne for landets uroligheder siden Mursis omstyrtelse.

Skærpet indsats mod udenlandsk finansiering, september 2014

At søge om eller få midler fra udenlandske fonde med henblik på »at skade den nationale interesse« kan straffes med livsvarigt fængsel. Egyptens regeringen siger, at loven retter sig mod ’terrorister’. Rettighedsgrupper, der især får deres pengemidler fra udlandet, siger imidlertid, at den vage formulering kan bruges imod dem, og har allerede nedtrappet anmodninger om hjælp fra udlandet.

Udvidelse af militærets jurisdiktion, oktober 2014

Hæren får med denne lov jurisdiktion over store dele af det offentlige rum, herunder veje, broer og universiteter. Lovgivningsskridtet er officielt rettet mod terrorister, men gør det også lettere for regeringen at retsforfølge medlemmer af den politiske opposition ved landets uigennemsigtige militære domstole.

Ultimatum til rettighedsgrupper, november 2014

Rettighedsgrupper får en tidsfrist for enten at indordne sig under den mere restriktive lovgivning eller lukke. Flere grupper har allerede neddroslet eller helt indstillet deres aktiviteter.

Terrorismeloven, lovforslag fremsat december 2014

Med al-Sisis underskrift vil denne lov udvide definitionen på terrorisme til hvad som helst, der »skader den nationale enhed« – en vag formulering, der kan anvendes efter behag mod al opposition. »Dette tegner efter min mening til at blive den værste af de nye love,« siger Abdulrahman. »Den er meget vag og kan bruges mod næsten alt og alle. En sådan lov savner ethvert fortilfælde«.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer