Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig – Dag 77

Udland
18. december 2014

Danske kampfly har smidt 74 bomber på i alt 93 missioner siden den første mission den 16. oktober, fremgår det af Forsvarets seneste pressemeddelelse, der kom i fredags.

Fra slagmarken

FN’s Sikkerhedsråd fornyede i går det mandat, der giver nødhjælpsarbejdere tilladelse til at krydse grænsen til Syrien uden tilladelse fra regimet. Det drejer sig om fire grænseovergange fra Tyrkiet, Irak og Jordan. To af dem, Bab al-Salam og Bab al-Hawa har Tyrkiet på den ene side og Islamisk Stat-territorium på den anden, skriver Reuters.

Antallet af syrere, der har brug for nødhjælp, er inden for de seneste ti måneder steget med næsten tre millioner ifølge FN. Således lider 12,2 millioner syrere lige nu af mangel på basale fornødenheder som mad og tæpper.

Mandatet fra Sikkerhedsrådet, en såkaldt resolution, opfordrer til fortsat kontrol med nødhjælpskonvojer, der bliver læsset i nabolandene, således at de ikke bruges til at smugle våben eller krigere.

Selv om Sikkerhedsrådet grundet Kina og Ruslands vetoret har været fastlåst på mange spørgsmål omkring Syrien, er resolutioner med humanitære overskrifter ligesom gårsdagens blevet vedtaget enstemmigt. Det halter dog med implementeringen. I den seneste resolution er rådets 15 medlemslande ’stærkt bekymrede’ over, at det fortsat er voldsomt svært at levere nødhjælp til syriske civile, der på fjerde år kæmper for at overleve i en borgerkrig med tortur, tøndebomber og overgreb mod børn.

’Konfliktens parter ignorerer fortsat de mest basale menneskelige principper,’ sagde Valerie Amos, FN’s chef for humanitært arbejde, til Sikkerhedsrådet forud for afstemningen.

Siden den 8. august har den amerikansk-ledede koalition udført 1.343 luftangreb, heraf 784 i Irak og 559 i Syrien. Opgørelsen er baseret på CENTCOM’s seneste udmelding den 15. december.

Information følger løbende udviklingen i luftkrigen mod Islamisk Stat, som Danmark tilsluttede sig d. 2. oktober 2014. Du kan se mange flere oplysninger om koalitionens angreb på Informations temaside på www.information.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her