Nyhed
Læsetid: 1 min.

Danmark i krig – Dag 79

Udland
20. december 2014

Danske kampfly har smidt 74 bomber på i alt 93 missioner siden den første mission den 16. oktober, fremgår det af Forsvarets seneste pressemeddelelse, fra fredag den 12. december.

Fra slagmarken

Én million mennesker er blevet såret i den syriske borgerkrig, og i takt med, at at det bliver sværere at få medicin frem til patienterne, øges spredningen af sygdomme. Det siger Elizabeth Hoff, talskvinde for Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til Reuters.

Før borgerkrigens udbrud i marts 2011 var 90 procent af den syriske befolkning vaccineret, hvor tallet i dag er faldet til 52 procent. Dertil betyder forurening af vandforsyningen, at sygdomme som tyfus og hepatitis spreder sig yderligere.

»En million mennesker er blevet såret som direkte følge af borgerkrigen. Man ser det, når man rejser rundt i landet – der er mange med amputerede lemmer,« siger Elizabeth Hoff til Reuters.

Det største problem er, at mere end halvdelen af landets hospitaler er lukkede, oplyser hun, og kritiserer samtidig regimet under præsident Bashar al-Assad for at forhindre lægemidler i at komme frem til områder, der kontrolleres af oprørsgrupper.

Reuters har uden held forsøgt at få en kommentar fra regeringen i Damaskus. Ifølge nødhjælpsarbejdere mener regeringen, at lægemidler- og udstyr kan bruges til at hjælpe oprørsgrupperne.

Alene i år har 6.500 patienter fået konstateret tyfus, og 4.200 har fået konstateret mæslinger – den sygdom, der ifølge Hoff dræber flest syriske børn.

Talskvinden siger, at problemerne vokser hurtigere, end WHO kan følge med.

»Behovet (for medicin) er helt ufatteligt stort,« siger hun.

Siden 8. august har den amerikansk-ledede koalition udført 1.354 luftangreb, heraf 789 i Irak og 565 i Syrien.

Information følger løbende udviklingen i luftkrigen mod Islamisk Stat, som Danmark tilsluttede sig 2. oktober 2014.

Du kan se mange flere oplysninger om koalitionens angreb på Informations temaside på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her