Læsetid: 2 min.

Egyptens militærstyre er mere diktatorisk end nogensinde

General Abdul Fatah al-Sisi hersker per dekreter, forbyder alle protester og indskrænker ytringsfriheden til et minimum
General Abdul Fatah al-Sisi har indført en række love i Egypten helt uden at inddrage parlamentet og med det norminelle tilsyn fra et kabinet og udvalg, hvor han selv har den overvældende indflydelse.

Massimo Valicchia

31. december 2014

Egypten indfører nye autoritære love, og det sker i et tempo, hvis lige ikke er set i landets sidste 60 års politiske historie. Det påpeger juridiske specialister fra fire institutioner, som Guardian har talt med.

Siden omstyrtelsen af Mohamed Mursi i juli 2013 har hans efterfølgere på præsidentposten, Adly Mansour og Abdul Fatah al-Sisi selv, udnyttet fraværet af et valgt parlament til næsten ensidigt at udstede en række drastiske dekreter, som stærkt begrænser ytringsfrihed, foreningsfrihed og forsamlingsfrihed.

Den hastighed, hvormed disse dekreter udstedes, overgår alle fortilfælde, selv under diktatorerne Anwar Sadat og Hosni Mubarak – de matches kun af den periode, der fulgte umiddelbart efter det egyptiske monarkis omstyrtelse i 1952. Det pointerer Amr Shalakany, lektor i jura på Det Amerikanske Universitet i Cairo; Amr Abdulrahman, direktør for borgerrettigheder ved Den Egyptiske Initiativ for Personlige Rettigheder; Mohamed Elhelw, leder af juridisk forskning ved Den Egyptiske Kommission for Rettigheder og Frihedsrettigheder; og Ahmed Ezzat, menneskerettighedsadvokat og tidligere juridisk forsker ved en anden prominent rettighedsgruppe.

»Hvad, vi har set her, er ikke normalt,« siger Shalakany.

»Historisk set er denne fremfærd helt uden for det mønster for normal lovgivningsprocedure, vi kender til her i landet.«

Det eneste relevante fortilfælde, siger Shalakany, var de dekreter, som blev udstedt af Det Revolutionære Kommandoråd i begyndelsen af 1950’erne.

»Lovgivningstempoet er hurtigere end selv i det sidste år af Sadats embedstid (1981, red.), og lovene har desuden fået bredere anvendelsesområder.«

Ingen national dialog

De love, som er indført af Mansour – den midlertidige præsident, som al-Sisi lod indsætte efter Mursis fjernelse, og siden af al-Sisi selv, der som daværende hærchef blev valgt til at efterfølge Mansour – omfatter love, der forbyder protester, udvider militærets jurisdiktion, fjerner væsentlige restriktioner for varetægtsfængsling og begrænser mediernes dækning for uden forudgående godkendelse at dække forhold, der vedrører de væbnede styrker.

Som det måske mest foruroligende er disse lovgivningsskridt sket helt uden at inddrage parlamentet og med kun det nominelle tilsyn fra et kabinet og udvalg, hvor al-Sisi har den overvældende indflydelse.

»Sadat og Mubarak udnyttede ikke deres muligheder for at dekretere kontroversielle love hen over parlamentet i nær samme omfang, som al-Sisi gør i dag,« siger Abdulrahman.

»Det er afgørende dekreter, der relaterer til de forskellige områder af det økonomiske og sociale liv, og de får retskraft uden nogen form for national dialog.«

Ifølge den køreplan, som blev udarbejdet efter omstyrtelsen af Mursi, der selv anklages for magtmisbrug, skulle et nyt parlament være valgt ved udgangen af 2013. Siden udskød en revideret køreplan valget til juli 2014. Men trods den hastighed, hvormed andre love indføres, er den nye lov, der er nødvendig for at fastætte valgets afholdelse, endnu ikke blevet til noget. Det betyder, at Egypten kan komme til at stå uden folkevalgt lovgivende forsamling helt frem til sommeren 2015.

Al-Sisi og Mansour har udfyldt tomrummet med kontroversielle beslutninger, der rækker langt ud over deres forfatningsmæssige beføjelser.

»Forfatningen giver ganske vist præsidenten ret til at udstede dekreter i ekstraordinære situationer, hvor der foreligger force majeure,« siger Elhelw.

»Men de love, som nu er udstedt, er ikke absolut nødvendige – det er ikke sådan, at staten ikke kunne overleve, hvis de ikke blev udstedt.«

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Det er stadig bedre med et udemokratisk Egypten end et islamistisk Egypten. Statslig islamisme er en konstant, global kerneeksplosion af lort, som dræber alt smukt i livet og til sidst også rammer dig. Hvis du ikke forsvarer dig.

”Det er stadig bedre med et udemokratisk Egypten end et islamistisk Egypten. Statslig islamisme er en konstant, global kerneeksplosion af lort, som dræber alt smukt i livet og til sidst også rammer dig. Hvis du ikke forsvarer dig.”

Sikke en tåbelig kommentar!
Egypten var på vej til at emulere den Tyrkiske model, og ikke Saudi Arabien eller Iran.
Men du kender nok ikke forskellen, så du er undskyldt.

Karsten Olesen

I Egypten blev det Muslimske Broderskab forbudt 1948, igen 1954 efter Nasser-Naguib-magtovertagelsen, og igen i 2013. alle gange på grund af terrorisme.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Republic_of_Egypt

I Syrien blev det forbudt 1963 og 1980, men forsøgte at komme tilbage 2011.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_Brotherhood_of_Syria

Den moderne bybefolkning betragter den politiske Islam som en risikofaktor for underudvikling og tilbageskridt.

Derfor praktiserer man i de fleste lande en form for "styret demokrati", hvor den politiske Islam holdes uden for det gode selskab.

@ Carsten

Du linker til to artikler skrevet under massehysteriet af to forfattere der med stor sikkerhed, ikke engang befandt sig i Egypten på noget punkt, og fra en periode hvor ingen rigtigt vidste hvad der var op og ned grundet den mængde propaganda og misinformation iværksat af de egyptiske medier og dybe stat. Artiklerne nævner eksempelvis ikke at foreslaget om mere magt til præsidenten blev annulleret af Morsi selv. Ej hellere nævnes motivet for Morsis dekret, nemlig at den dybe stat sammen med hæren ville forsøge at fjerne ham. Han søgte eksempelvis at lade den egyptiske stat overvåge (ikke engang overtage!) hærens budgetter der kører som en selvstændig stat i staten og sidder på op mod 40% af egyptens økonomi, og får penge af USA udenom den egyptiske stat. Nogen der sagde ”big time” korruption?
Jeg er ikke nogen fan af islamisme, men jeg råber højt når der bull shittes.
Morsi var ikke nogen engel, men han forsøgte rent faktisk at opbygge en civil stat, og fulgte mere eller mindre de demokratiske spilleregler.
Mange af de påstande der findes om Morsi og dennes motiver er ikke andet end påstande, modsat Sissy boy der har indført de mest autoritære love i nyere egyptisk historie og har tusindevis af liv på samvittigheden.

Carsten Hansen

OK Michael Kamp.

Når du har bragt nogle links der bekræfter det du skriver, så kan vi tage den derfra.
F.eks. kunne du finde et link der fortæller om hvorfor Morsi droppede de islamistiske tiltag.

Da det altid er muligt er finde links der passer i ens eget kram, så burde det være muligt for dig.

Carsten

Nu er det jo ikke en ”links-konkurrence” det her... suk

Jeg fornemmer at du har et meget forsimplet og ensidigt syn på konflikten i Egypten, hvilket kunne tyde på at du ikke har sat dig nok ind i tingene. Jeg overvejede at komme med en laaaaaang smøre der dokumenterer at tingene absolut ikke er sort/hvidt, og at der er langt flere nuancer end at ”Onde Morsi vil islamisere stakkels Egypten mod dennes vilje, indtil den noble og hæderlige egyptiske hær reddede dagen”. Det har jeg dog droppet, da jeg for det første ikke gider at spilde min tid på at overbevise de der ikke vil overbevises, samt at det rent faktisk ikke er mit job eller ansvar at søge viden for dig, det er alene dit...

Men du får lige et par links siden du efterspurgte disse.

Egypt's Morsi rescinds decree
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/egypts-morsi-rescind...

Egypt's Morsi reverses most of decree that expanded his powers.
President Mohamed Morsi relents to popular pressure to nullify his decree that put his office beyond judicial oversight. But he refuses to cancel a referendum on a draft constitution.
http://www.theguardian.com/world/2012/dec/09/egypt-mohamed-morsi-cancels...

Egypt: Mohamed Morsi cancels decree that gave him sweeping powers
http://articles.latimes.com/2012/dec/08/world/la-fg-egypt-morsi-20121208

Egypt's junta keeps budget secret
Army leaders defend private business enterprises and national expenses from public inquiry
http://www.timesofisrael.com/egypts-junta-keeps-budget-secret/

The Egyptian military empire
https://www.middleeastmonitor.com/articles/africa/12653-the-egyptian-mil...

Egypt’s Not-So-New New Rulers
http://www.al-monitor.com/pulse/tr/politics/2013/07/egypt-new-rulers-mil...

Og du får lige en sidste med
https://www.opendemocracy.net/barbara-zollner/who-wants-democracy-in-egypt

Carsten Hansen

Michael K.

"Jeg fornemmer at du har et meget forsimplet og ensidigt syn på konflikten i Egypten, hvilket kunne tyde på at du ikke har sat dig nok ind i tingene"

Her er jeg stået af.