Nyhed
Læsetid: 5 min.

Facebook ’inviterer den største fjende af alle indenfor’

Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, anklages for at lefle for Kinas kommunistparti i et forsøg på at komme ind på det kinesiske marked
Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, anklages for at lefle for Kinas kommunistparti i et forsøg på at komme ind på det kinesiske marked
Udland
10. december 2014

Mens Kinas kommunistparti har smækket døren i hovedet på Facebook, så ruller det sociale netværks grundlægger, Mark Zuckerberg, den røde løber ud for Kinas internetchef, Lu Wei, der er ansvarlig for den hårde kinesiske internetcensur, som bl.a. blokerer for kinesiske internetbrugeres adgang til netop Facebook.

Billeder offentliggjort denne uge af et statsligt kinesisk medie viser Lu Wei, lederen af Kinas nyoprettede cyberadministration, under et besøg i Facebooks hovedkvarter i Californien, der angiveligt fandt sted sidste uge. Den 54-årige Lu Wei sidder grinende i Zuckerbergs kontorstol. Ved siden af står den 30-årige Zuckerberg med et lige så stort grin. Og på Facebook-milliardærens skrivebord ligger iøjnefaldende en bog, hvis hvide omslag prydes af et billede af Kinas præsident, Xi Jinping, og som indeholder en lang række af toplederens taler. Bogen er for nylig udgivet af det kinesiske propagandaapparat som led i en storstilet kampagne for at styrke kommunistchefens politiske status.

Ifølge kritikere står den kinesiske præsident for den stærkeste internetcensur til dato, men Zuckerberg erklærede overfor Lu Wei, at han havde købt adskillige kopier af propagandabogen for, at han selv og hans kolleger kunne »lære mere om socialisme med kinesiske karaktertræk«, skriver den regeringskontrollede nyhedsportal china.com.cn.

Mark Zuckerberg har ikke lagt skjul på sit ønske om, at Facebook skal ind på det lukrative kinesiske marked. Men det besynderlige i mødet mellem internetentreprenøren, der har som sin erklærede vision at skabe forbindelse mellem hele verdens befolkning, og partifunktionæren, der står for kommunistpartiets forsøg på at isolere landets internet og dets brugere fra omverdenen, er ikke gået ubemærket hen blandt kritikere.

»Zuckerbergs forsøg på at indynde sig hos kommunistpartiet er en hån mod ofrene for internetcensuren i Kina, der er blevet værre,« siger den fremtrædende dissident Hu Jia i et interview med Information.

»Kommunistpartiet er den største fjende af alle mod internetfriheden, og Lu Wei står i spidsen for indsatsen for at undertrykke den frie information. Det er ham, en direkte fjende af ytringsfriheden, som Zuckerberg inviterer indenfor, viser respekt og står ved siden af som en anden slags logrende skoledreng i et forsøg på at komme ind på det kinesiske marked for at tjene penge. Det er et forfærdeligt signal at sende til den kinesiske befolkning, at han står side om side med denne mand og dette styre,« siger Hu Jia, der som straf for sin politiske aktivisme sidder i husarrest i Beijing.

Facebook har endnu ikke kommenteret på Lu Weis besøg, men på internettet har Mark Zuckerbergs ønske om at studere præsident Xi Jinpings taler bredt sig hastigt – ledsaget af et billede i stil med gamle kinesiske propagandaplakater, hvor Zuckerberg afbildes som en anden rødgardist med den kinesiske leders bog holdt tæt ind til brystkassen. På Sina Weibo, en kinesisk platform for mikroblogs a la Twitter, møder Mark Zuckerberg også kritik.

»Mark vil gøre alt for at tjene penge. Han er kun et lille skridt fra at blive medlem af kommunistpartiet,« skriver en kineser på sin mikroblog ifølge avisen The Telegraph.

Facebook har været blokeret i Kina siden 2009, da Kinas styre angiveligt er nervøst for, at internettjenesten kan bruges til at sprede kritik af kommunistpartiet og til at organisere protester.

Ingen adgang

Flere andre udenlandske sociale medier, som YouTube, Twitter og Instagram samt søgemaskinen Google og adskillige udenlandske medier er også spærret i Kina. I stedet har kinesiske internetselskaber lanceret egne sociale medier, som dog bliver stærkt censureret.

Og der er ingen tegn på, at den magtfulde internetchef Lu Wei vil gengælde Zuckerbergs gæstfrihed. Lu Wei, der også er vicepropagandaminister, har til opgave at bestemme, hvad Kinas omkring 630 mio. internetbrugere må og ikke må se på internettet.

»Kina har altid været meget gæstfri, men vi kan selv vælge, hvem vi giver adgang til vores hus. Hvis du skader Kinas interesser, Kinas sikkerhed eller Kinas forbrugere, så vil vi ikke tillade dig at komme indenfor,« sagde Lu Wei i september i et forsvar for Kinas internetcensur, der har til formål at undgå politisk uro.

I sidste måned sagde Amnesty International, at Kinas internetpolitik er karakteriseret ved »ekstrem kontrol og undertrykkelse«, og menneskerettighedsorganisationen anklagede Beijing for at blokere tusindvis af hjemmesider.

»Siden præsident Xi kom til magten er hundreder af personer blevet tilbageholdt blot for at udtrykke deres holdning på internettet,« lød det fra Amnesty, der samtidig opfordrede lederne fra vestlige internetvirksomheder til at »støtte internetfrihed og udfordre den kinesiske regerings skamfulde synderegister«.

Kinesisk intranet

Mark Zuckerberg har dog i stedet i en længere periode koncentreret sig om at få Facebook ind på det kinesiske marked. Under et besøg i Beijing i oktober scorede han en del pr-point, da han i en offentlig seance imponerede ved at kommunikere med universitetsstuderende på et hakkende, men alligevel imponerende kinesisk.

»Det kinesiske marked er for attraktivt til, at man kan holde sig fra det,« siger Lo Shih-hung, en professor fra kommunikationsfakultetet ved Taiwans National Chung Cheng University, til nyhedstjenesten Bloomberg.

»Hvis Facebook skal ind på markedet, vil det formentlig kræve, at de går på kompromis, f.eks. ved at oprette en lokal afdeling eller dele brugerinformationer.«

Kinas myndigheder insisterer på, at udenlandske internettjenester, der vil ind på det kinesiske marked, skal underlægge sig kinesiske regler – og dermed også skal lade sig censurere. Og dissidenten Hu Jia frygter, at Mark Zuckerbergs møde med Lu Wei er optakt til oprettelsen af et isoleret kinesisk Facebook, som regeringen vil kunne censurere, og som samtidig vil gøre det muligt for myndighederne at få adgang til brugeroplysninger.

»Jeg frygter, at Facebook risikerer at få for tæt et forhold til kommunistpartiet. Lu Wei står for at omdanne internettet til et kinesisk intranet, hvor kinesiske internetbrugere i stadig større omfang bliver afskåret fra omverdenen,« siger han.

»Internettet burde være frit, og det vil forårsage stor skade, hvis internationale internetvirksomheder lader sig underlægge censur for profittens skyld.«

Det sociale netværkssite LinkedIn har netop for at få adgang til det kinesiske marked besluttet at censurere i brugernes indhold og sletter selv indlæg, der f.eks. er kritiske overfor kommunistpartiet.

»Mens vi er stærke støtter af ytringsfrihed, så anerkender vi, at vi er nødt til at følge den kinesiske regerings krav for at være til stede i Kina,« siger Hani Durzy, talsmand fra LinkedIn, ifølge Bloomberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spørgsmålet er, hvor stor forskellen i sidste ende er. I Vesten har vi makkerparret Facebook og NSA. I Kina er det Renren og Lu Wei. I Kina er det den hårde, direkte politiske censur. I Vesten er det den bløde, skjulte, algoritmebaserede kulturelle censur. Problemet er det samme: centraliserede sociale medier.

Hvordan kan sociale medier skabe bedre fællesskaber? Skal vi have en EU-baseret løsning? Skal vi have en bitcoin-lignende løsning - som maidsafe.net? Deltag i debatten:
http://cultural-sustainability.eu/2014/11/20/social-media-cultural-susta...

Denise Jerian, Rune Petersen og Mogens Højgaard Larsen anbefalede denne kommentar

Zuckerberg er en prisværdig kapitalist.

Ja - hvem er egentlig slangen og hvem er paradiset.

Mark Zuckerberg er opmærksom på den ytringsfrihed hans produkt skaber og hvilke problemer den i en krisesituation kan skabe for magthaverne, og ved at samarbejde med Kina prøver han, at lægge en standard for den censur han i påkommende tilfælde kan komme til at acceptere i Vesten.

Nu er Zuckerberg & Co. jo ikke de eneste der flirter med Kina:
http://rt.com/business/213555-swiss-look-to-china/

Som man kan se - kapitalen og dens hemmelige baser er under press, ja så flytter den jo bare andre steder hen.