Læsetid: 5 min.

Facebook ’inviterer den største fjende af alle indenfor’

Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, anklages for at lefle for Kinas kommunistparti i et forsøg på at komme ind på det kinesiske marked
Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, anklages for at lefle for Kinas kommunistparti i et forsøg på at komme ind på det kinesiske marked
10. december 2014

Mens Kinas kommunistparti har smækket døren i hovedet på Facebook, så ruller det sociale netværks grundlægger, Mark Zuckerberg, den røde løber ud for Kinas internetchef, Lu Wei, der er ansvarlig for den hårde kinesiske internetcensur, som bl.a. blokerer for kinesiske internetbrugeres adgang til netop Facebook.

Billeder offentliggjort denne uge af et statsligt kinesisk medie viser Lu Wei, lederen af Kinas nyoprettede cyberadministration, under et besøg i Facebooks hovedkvarter i Californien, der angiveligt fandt sted sidste uge. Den 54-årige Lu Wei sidder grinende i Zuckerbergs kontorstol. Ved siden af står den 30-årige Zuckerberg med et lige så stort grin. Og på Facebook-milliardærens skrivebord ligger iøjnefaldende en bog, hvis hvide omslag prydes af et billede af Kinas præsident, Xi Jinping, og som indeholder en lang række af toplederens taler. Bogen er for nylig udgivet af det kinesiske propagandaapparat som led i en storstilet kampagne for at styrke kommunistchefens politiske status.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Spørgsmålet er, hvor stor forskellen i sidste ende er. I Vesten har vi makkerparret Facebook og NSA. I Kina er det Renren og Lu Wei. I Kina er det den hårde, direkte politiske censur. I Vesten er det den bløde, skjulte, algoritmebaserede kulturelle censur. Problemet er det samme: centraliserede sociale medier.

Hvordan kan sociale medier skabe bedre fællesskaber? Skal vi have en EU-baseret løsning? Skal vi have en bitcoin-lignende løsning - som maidsafe.net? Deltag i debatten:
http://cultural-sustainability.eu/2014/11/20/social-media-cultural-susta...

Denise Jerian, Rune Petersen og Mogens Højgaard Larsen anbefalede denne kommentar

Mark Zuckerberg er opmærksom på den ytringsfrihed hans produkt skaber og hvilke problemer den i en krisesituation kan skabe for magthaverne, og ved at samarbejde med Kina prøver han, at lægge en standard for den censur han i påkommende tilfælde kan komme til at acceptere i Vesten.