Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fortsat kurs mod klimakatastrofe er ikke forsidestof i danske medier

Den globale opvarmning er vor tids største udfordring, men sagens alvor fremgår ikke i danske mediers dækning af COP20 i Lima, siden klimaforhandlingerne sluttede i søndags
Pressefolk og delegerede venter på en kopi af det endelige vedtagne topmøde-dokument kaldet ’Lima-opfordringen til at handle på klimaet’ ved det seneste klimatopmøde, der sluttede i weekenden i Peru. Men næsten ingen danske medier havde forsamlingens konklusion som top- eller forsidehistorie

Pressefolk og delegerede venter på en kopi af det endelige vedtagne topmøde-dokument kaldet ’Lima-opfordringen til at handle på klimaet’ ved det seneste klimatopmøde, der sluttede i weekenden i Peru. Men næsten ingen danske medier havde forsamlingens konklusion som top- eller forsidehistorie

Scanpix

Udland
17. december 2014

Klimatopmødet i Lima sluttede natten til søndag med en udvandet aftaletekst, som ikke giver anledning til at tro, det vil lykkes at holde den globale temperaturstigning under to grader. Situationens alvor taget i betragtning vækker det undren hos klimachef i WWF, John Nordbo, at de danske medier ikke prioriterede dækningen af COP20 højere.

»Det er et problem, at klimakrisen ikke når ud til den brede befolkning, fordi medierne generelt ikke prioriterer den nok. Klimaspørgsmålet bliver for de indviede, når det mest er nichemedier, som behandler en af de største udfordringer, vi står over for i dag,« siger han. Ingen af de store danske dagblade havde klimaforhandlingernes slutresultat som tophistorie mandag. Heller ikke Dagbladet Information. Jyllands-Posten og Berlingskes forsider nævnte slet ikke COP20. På Politikens forside var en nyhedsanalyse om slutresultatet placeret som en båndhenvisning på linje med »Danske topatleter vinder mere end ventet« og »Drømmen om det store julehit«.

Om end klimatopmødet fik større prioritet aftenen inden i TV 2-Nyhederne kl. 19 og i TV Avisen kl. 18.30, var COP20 reduceret til en del af Verden i dag i 21 SØNDAG, som ellers er DR Nyheders flagskib.

’Der er jo intet sket’

Forud for COP20 i Lima havde en gensidig aftale om mål for CO2-reduktion mellem USA og Kina vakt håb om, at de globale klimaforhandlinger kunne komme ud af dødvandet. I det lys var slutdokumentet fra Lima et skuffende kompromis og ikke det gennembrud frem mod COP21 i Paris næste år, som mange havde håbet på.

Det var årsagen til, at Berlingske ikke prioriterede historien højere, siger avisens udlandsredaktør, Anna Libak.

»Når vi generelt dækker den globale opvarmning heftigt, kræver det et gennembrud i forhandlingerne eller noget uventet, før de havner på forsiden. Vi forventede ikke overraskelser af Lima og sendte derfor ikke en reporter af sted,« siger hun og understreger, at COP20 er en optakt til COP21, som Berlingske tillægger større betydning.

Også både DR’s udlandschef, Thomas Falbe, og nyhedsredaktør på TV 2, Michael Dyrby mener, at deres dækning afspejler klimaspørgsmålets alvor, og at COP20 fik den fornødne plads. Som eksempel fremhæver Michael Dyrby, at TV 2 prioriterede at have en reporter i Lima:

»Vi gik i breaking på nettet og News fra morgenstunden, hvor slutdokumentet lå klart. Men når COP20 ikke kunne komme op med et skarpere resultat, blev tophistorien i 19’eren den om det russiske militærfly i dansk luftrum,« siger han.

Ifølge Thomas Falbe var klimatopmødets forløb ikke af en tilstrækkelig kaliber til at få 10 minutter i 21 SØNDAG. Forhandlingerne forløb som forventet: »COP20 er bare et skridt på vejen til COP21. Der var intet epokegørende eller nyhedsmæssigt sprængstof over slutresultatet«.

Christian Andersen, Informations souschef på udlandsredaktionen, erkender, at det skuffende resultat fra Lima burde have været på avisens forsidehistorie mandag.

»Information prioriterer generelt dækningen af klimaudfordringen højt; vi har haft stort fokus på klimaet hele efteråret og har også haft en mand udsendt til Peru. At vi ikke gjorde slutdokumentet fra COP20 til forsidehistorie er slet og ret en fejl,« siger han.

Bedre end COP15 i København

At klimaudfordringen sjældent er tophistorie i danske medier skyldes blandt andet, at medierne fokuserer mere på proces end substans, mener lektor og medieforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Lars Kabel, som var med til at kortlægge mediernes håndtering af COP15 i København i 2009.

»Mediernes dækning af klimakonferencer er blandt andet kendetegnet ved et snævert fokus på tabere og sejrsherrer samt ideen om den helt store aftale mellem samtlige aktører,« siger Lars Kabel.

Dog er dækningen siden 2009, hvor der var tale om en overeksponering, blevet bedre, tilføjer han. I dag afspejler mediernes dækning det forhold, at klimaspørgsmålet ikke kan løses ved forhandlingsbordet alene.

»Det er et problem, hvis borgerne får indtryk af, at det er FN, som skal redde klimaet. Dækningen skal facilitere samfundet og dets borgere, som også har en del af ansvaret. Så er det ikke hensigtsmæssigt at fokusere på et topmøde, hvor der reelt ikke skete noget«. John Nordbo, klimachef i WWF, er ikke enig i, at COP15 fik for meget plads i medierne. For klimakatastrofen kræver bevågenhed, og flertallet skal kende til den, hvis klodens tilstand ikke skal ignoreres.

»Det bliver nemmere for politikerne at negligere klimaproblemet, hvis det ikke får den tilstrækkelige opmærksomhed i medierne og på den måde når ud til et flertal af befolkningen.«

Information har forgæves forsøgt at få et interview med nyhedschef på Jyllands-Posten Lone Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det er ikke så svært at forstå, synes jeg, selvom det stadig er under al kritik,
at klimaforhandlingernes ikkeresultater bliver syltet.

Det er jo smadder uhyggeligt.
Og så lige op til jul, hvor forbrugerismen skal ha' det sidste nøk i år, og de, som ikk kan holde hysterisk opkørte gaveregnshøje barnehvis ud i gråvejr,
tager et fly til varme himmelstrøg og drikker PinaColada istedet for gløgg og føler sig let hævede over pøblen derhjemme.

Uhyggeligt, siger jeg !
Og butikkerne bugner af varer og indpakningspapir og pap og kæledyrsgodbidder, og det er det, der skal vækste i dansk økonomi i et helt år fremefter, så investorerne og aktionærerne kan holde sig vågne.

Resultatløse klimaforhandlinger. So whut.
Nap et stykke medisterpølse mere til grønlangkålen og lad snapsen gå rundt.

Estermarie Mandelquist, curt jensen, Vibeke Hansen, Peter Knap, Janus Agerbo, Grethe Preisler, Britta Hansen, morten Hansen, Kim Øverup, Mads Kjærgård og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

*barnehvin

Mads Kjærgård

Ja medierne herhjemme bringer jo kun X-factor og hvordan man steger en gås lignende ting. Og så det politikerne gerne vil have! En undtagelse er www.arbejderen.dk, må dog advare om, at det kan være lidt ødelæggende for humøret at nogen løfter det lyserøde slør!

Janus Agerbo, morten Hansen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

BREAKING NEWS - BREAKING NEWS:
Fortsat kurs med klimakatastrofe er ikke forsidestof i danske medier!

De store danske bladhuses dækning af COP20 i Peru har været katastrofalt ringe, de gad ikke engang sende et par af deres fastansatte korrespondenter til Lima for at dække begivenheden. Så hvad gør vi nu, lille du, her i det lille danske bladhus i St. Kongensgade, hvor klimakatastrofen er forsidestof?

Vi sætter en af vores vakse unge praktikanter på sagen og beder hende skrive en artikel om de store danske mediers utilstedelige mangel på interesse for klimakatastrofen. Så kan de ha' det så godt, de svumpukler.

Jeg har længe overvejet, om det var udgiften og ulejligheden værd at forny sit årsabonnement på 'pjoskeren', når det udløber i januar 2015. Men nu er al tvivl bortvejret - jeg fornyer det!

Sabine Behrmann, Kurt Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Hvis man ser det i et kosmisk perspektiv så er det bare sådan at jorden kan blive varmere og varmere. Universet er ligeglad. Planeten er ligeglad. Det er ikke jorden si skal frelse. Det er OS.
Jorden kan sagtens blive så varm at vandet fordamper og forsvinder ud i rummet, hvorinden vi selvfølgelig er døde men alligevel. Vi ser science fiction og hører på fantaster der snakker om at flyve ud og bosætte sig på en anden planet.
Det bliver hårdt. Det kommer til at koste liv. Hvad nu hvis denne planet er DEN ENESTE i universet der har de optimale livsvilkår for os ? Denne smukke smukke planet.
Det er skingrende gak i den kollektive bevidsthed at vi ikke har dette som første prioritet: AT REDDE VORES EGNE LIVSVILKÅR.
Vi hører så pladderhoverne på redaktionerne snakke om deres daglige journalistiske geschæft, hvilken historie "vi valgte at prioritere" og BLA BLA BLA.
Det er åbenbart ikke gået op mediefolkene at det er på tide at HOLDE OP med at være objektive og gå rent ind på at få folk til at forstå at det er alvor!!! NÅ "men så kan vi ikke sælge aviserne/internetsiderne/bloggene" synger bandets forsanger på TItanic........

Ole Steensen, Sabine Behrmann, Kurt Nielsen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Vores stenalderbevidsthed er indrettet så den kun reagerer når noget kan opfattes som virkelig truende. Det kan blive enden på den menneskelige civilisation. Fordi vi ikke blev bedre til at reagere på "små" tegn som "Det varmeste år nogensinde" "Mere tørke og flere oversvømmelser end nogensinde", "Større afsmeltning fra polarisen end nogensinde" o.s.v

Peter Knap, Kurt Nielsen, Vibeke Hansen og Preben Bollerup anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

I vores uendelige overmod kan vi ikke forstå at "point of no return" for den globale opvarmning måske ER point of no return. Vores overmodige civilisation har indbygget en ide om at til den tid SÅ er vi så teknologisk overlegne at vi kan klare problemet...Mere og mere svedende opdager vi så at det kan vi alligevel ikke........

peter fonnesbech

" Jordens undergang " må da være breakting news.

Come on !

Troels Brøgger

"Satans....til idioter... dem i 2014 til 16" bliver deres sidste ord inden de omkommer...

Troels Brøgger

@peter
Breaking News.........Ja.......det er søreme det vigtigste:)

Indtil nu har jeg ikke mødt én eneste person, som har sagt noget som helst om klimaændringer eller udvikling. Folk ignorere det simpelthen fuldkommen. Om det så er udtryk for afmagt eller ligegyldighed ved jeg ikke.

Jeg tror det for de fleste i et vist omfang skyldes, at det hele virker så virkelighedsfjernt og langhåret som snakken om muligt liv på Mars gør det. Desuden tænker de fleste de alligevel intet kan gøre og at det er et politisk problem.

- Og det er lige præcis det det er. Et politisk problem.

Det er først og fremmest politikernes ansvar at gribe til handling i denne abstrakte situation og politisk vanskelige situation.

- Først når der igen står vand i kælderen for tiende gang og gaderne står under vand begynder folk, at gøre sig tanker - Nemlig om forsikringsselskabet dækker ;-/

I øvrigt har jeg købt mig en gummibåd i Bilka til 450 kr. for nu at være på den sikre side, ikke ;-)

Mange har helt overset at der på denne COP faktisk blev diskuteret et punkt der hidtil har været en hvid elefant til de tidligere møder: overbefolkningskatastrofen. Det vil jo være fint hvis verden kan finde frem til løsninger så der ikke kommer de annoncerede 250 millioner klimaflygtninge i 2030. Men når der så i stedet kommer 2000 millioner befolkningsoverskudsflygtninge, er situationen jo faktisk være. Så at COP møderne har bevæget sig fra den rituelle USA bashing og had til Vesten, og over imod at behandle reelle problemer som stigning i udledning og forbrug pga. befolkningstilvækst giver grund til optimisme.

Naturen i sig selv er dybest set død for os i vores kultur. Den har kun betydning som noget der kan forbruges af, udvindes af, manipuleres med, underholdes med o.lign.
I menneskets udviklingshistorie har vi fjernet os mere og mere fra naturen. Naturen var magisk, blev åndelig og derefter guddommelig. Nu, efter at vi fandt ud af at gud var død, er naturen bare noget der er der og som vi kan gøre med hvad vi vil.
Kapitalismen er udpræget eksponent for sidstnævnte.
Men vi kan stadig nyde de brølende kronhjort i skovbrynet der hænger på væggen.

- Og det er lige præcis det det er. Et politisk problem.

Det er jo altsåkun marginalt varmere end i 1998.
Dér havde vi El nino – det har vi sørme også i år.
Måske er det ikke forsidestof fordi det ikke er overraskende.

Hvis man laver en liste over de alvorlige problemer, som fortjener forsidedækning hver eneste dag, så bliver den lang - f eks dør folk stadig af ebola, vi får flere og flere multiresistente bakterier, folk dør af sult og udnyttelse i flygtningelejre, mennesker handles hver eneste dag, menneskerettigheder krænkes til stadighed mange steder , i ulandene dør folk af banale ting som vi uden problemer kurerer med håndkøbsmedicin i bl a Danmark o s v .

Klimasagen er alvorlig, men den har mediemæssigt set "jævnbyrdige konkurrenter" - for dem, der f eks bor et sted, hvor man ikke kan få mad nok her og nu, så er alt andet formentlig underordnet ?

Mon ikke alle er rimeligt velorienterede om de globale problemer - danskerne er da generelt velorienterede og har typisk anstændige værdinormer ? Og vi har da på demokratisk vis sammensat et Folketing, hvis overvejende flertal overordnet set er klima-bevidst og fører en grøn politik ?

Danmark og danske vælgeres store flertal spænder ikke ben for globale løsninger, men går ind for sådanne ?