Nyhed
Læsetid: 3 min.

Julemanden og turisterne har det svært i Kina

Kinas massive forurening er en vægtig årsag til, at antallet af turister i Kina falder – og at kinesere i stadig større grad rejser til udlandet
Julemanden holder sig fra Kina i år på grund af smog og kinesernes uvenlige attitude, skriver en vittig kineser på internettet. Og julemanden er ikke den eneste turist, der bliver væk på grund af forureningen.

Fred Dufour

Udland
23. december 2014

Det kan godt være, at julemanden inden for de seneste mange år har udliciteret gaveproduktionen til Kinas fabrikshaller, men selv har han det svært i landet. Det fortæller en ’særmeddelelse’, der i disse dage bliver spredt på det kinesiske internets sociale medier: »Da julemanden på sin tur fra Danmark rejste ind over kinesisk territorium, styrtede han med sin kane, da smoggen var så massiv, at den forstyrrede hans udsyn,« starter meddelelsen.

Og det var blot begyndelsen på julemandens besvær. »Der var ingen kinesere, der var villige til at hjælpe ham i hans nød. I stedet, mens han stadig lå på jorden i en snedrive, begyndte folk at stjæle indholdet af hans gavesæk, indtil den var helt tom. Samtidig blev hans rensdyr taget væk af politiet og hans kane konfiskeret, da den ikke havde den rette tilladelse. Julen er derfor aflyst i år. Vær venlig at sprede budskabet!«

Onlinesatiren er endnu et eksempel på, at kineserne selv er de første til spydigt at kritisere deres lands horrible forureningssituation og den manglende hjælpsomhed og medmenneskelighed i samfundet.

Men julemanden er ikke det eneste offer for tilstanden i Kina. Det har også udviklet sig til et stort problem for den kinesiske turistindustri. Antallet af udenlandske turister i Kina – og specielt i Beijing – falder drastisk. Og årsagerne, der angives, er netop de samme som førte til julemandens kvaler.

Ifølge myndighedernes tal besøgte 4,5 mio. udenlandske turister sidste år Beijing, hvilket er et fald på 10 procent i forhold til året før. På landsbasis falder antallet også, om end i mindre grad: I år har der i alt været 129 mio. udenlandske besøgende, et fald på 2,5 procent.

Kinas nationale turistadministration siger, at landets berygtede og voldsomme smog er en hovedårsag til den tendens. Men kinesernes attitude over for gæster spiller åbenbart også en rolle. For i en undersøgelse tidligere i år på websiden TripAdvisor, hvor 54.000 brugere deltog, blev Beijings indbyggere kåret til at være verdens næstmest ’uvenlige’ over for besøgende.

Ren luft er attraktion

Mens antallet af turister i Kina falder, så stiger antallet af kinesere, der tager til udlandet imidlertid. Det vurderes, at flere end 100 mio. kinesere i år er taget på udlandstur sammenlignet med otte mio. i 1998. En vægtig grund til den udvikling er naturligvis kinesernes stigende velstand, men Kinas statslige medier skriver, at det også er Kinas byers »usunde luft«, der er en afgørende faktor – ren luft er simpelthen i sig selv blevet en turistattraktion for kineserne.

Ifølge en undersøgelse fra Asian Development Bank og Tsinghua Universitet er det kun én procent af Kinas byer, som lever op til verdenssundhedsorganisationen WHO’s standarder for luftkvalitet. Situationen er specielt slem i Beijing, hvor forureningen ofte er over 20 gange højere end det niveau, WHO vurderer som værende farligt. Udregninger fra Kinas Turistakademi viser, at antallet af udenlandske turister falder med næsten en halv million personer, for hver gang antallet af rene luftdage falder med et procentpoint. Samtidig siger akademiets undersøgelser, at flere end 90 procent af de rejsende siger, at smoggen ødelægger deres humør og rejseoplevelse.

Hvis der skal dæmmes op for faldet i antallet af turister lader det derfor til at afhænge af, om Kina får bugt med forureningen, som ifølge forskellige undersøgelser forkorter befolkningens forventede levetid i dele af landet – inklusiv Beijing, som forskere tidligere i år betegnede som »knap nok egnet« til menneskeliv – med mellem fem og 15 år. Regeringen har erklæret ’krig mod forurening’, men erkender også, at der går årtier, før problemerne er løst.

Vittige sjæle på internettet har foreslået, at Beijing skal omfavne forureningen og gøre den til en attraktion i sig selv: »Hvad med at sælge grå T-shirts med påskriften: ’Jeg overlevede Beijings smog’?« foreslår en kineser på sin mikroblog.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fra Beijing til Firenze

Jeg var selv i Beijing i 2001 og boede tæt på den Himmelske Freds Plads. Fra mit vindue kunne jeg følge, hvordan de omkringliggende hutonger blev jordet for at at give plads til moderne boligbyggerier, og i det fjerne kunne man skimte et stort hold arbejdere, der med skovle banede vej for en ny ringvej. Det var lidt surrealistisk. Samtidig fik jeg at vide, at den største McDonnald i verden lå i Beijing.

Der var en heftig trafik på ringvejene, men ikke mere end i Europa. Det var ikke luftforureningen, der generede mig, men støvet fra det nordlige Kina og Mongoliet, der ind i mellem bliver blæst ind over Beijing.

Jeg mindes ikke at have set kinesere på dét tidspunkt, der gik med ansigtsmasker. Det er nu meget mere udbredt, måske inspireret af Japan, hvor forureningen har været tidligere fremme.

Men jeg blev alligevel overrasket i går, da jeg i Firenzes domkirke så enkelte kinesere bære ansigtsmasker (mod forurening). Tillad mig en pædagogisk mellemregning: Firenzes centrum er lukket for almindelig biltrafik (kun taxaer, lokale minibusser og lokale beboere har ret til at køre i bil i denne del af byen). Naturligvis er der også luftforurening i den centrale del af Firenze, men ikke noget, der ligner kinesiske tilstande.

Tesen om, at kinesere flygter fra Kina som turister for at undgå luftforurening, er derfor i nogen grad svækket. Derimod er der god grund til at lægge vægt på det faktum, at det er lykkedes for den kinesiske regering gennem en målrettet politik at løfte hundredvis af millioner af kinesere ud af fattigdom (lumpenproletariat) og op i en industriel arbejderklasse og en middelklasse.

Det er, naturligvis, den sidste, der nu begynder at vise sig på det globale landkort som 'turister'. Iflg. mine herboende naboer var tyskere, hollændere og skandinaver foruden amerikanere for få år siden de mest synlige turister i Firenze. En kort overgang markerede japanerne sig. Men i dag er der en overflod af kinesere. De bevæger sig i selskaber som slanger gennem byen med en, ligeledes kinesisk, guide i spidsen, og i går i domkirken var 3/4 af de besøgende kinesere.

Det er velkendt, at den højere middelklasse i Kina er særlig stærkt repræsenteret i Kinas kristne mindretal. Det er næppe Frans af Assisi, de har i tankerne, men mere protestanter som Calvin (der også er en evig inspirationskilde til amerikanske kapitalister i deres religiøse legitimering af grådighed - materiel rigdom). De valfarter til Europa for at blive bekræftet i deres materialisme, og vel også for at låne lidt falsk dannelse.

Per Torbensen, Jens Carstensen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar

Fra Beijing til Firenze [2]

Jeg glemte at fortælle, at mine naboer siger, at kineserne i første bølge netop kom i store grupper, men at de nu også viser sig i bybilledet som individualister. Det minder lidt om danskernes eget rejsemønster til Sydeuropa.

Det er en misforståelse at tro, at Japanerne bærer ansigtsmaske på grund af luftforurening. Faktisk er luften særdeles ren i de fleste japanske byer. Jeg lider selv af astma, men har ingen problemer med at opholde mig i Tokyo, hvor miljøkravene til biler er meget strenge. Dertil kommer, at den almindelige japaner skifter sin bil ud hvert andet år og iøvrigt tager tog og metro til arbejde.

Der var fornylig en undersøgelse af, hvorfor så mange japanere bærer ansigtsmasker. Det anses for almindelig høflighed og anbefales af lægen at bære ansigtsmaske, hvis man er forkølet. Det er dog ikke hovedårsagen, hvilket den store kønsforskel i brugen af ansigtsmaske giver et fingerpeg om. De adspurgte kvinder oplyste, at årsagen til at de bruger ansigtsmaske i 40 procent af tilfældene skyldes, at de den pågældende dag ikke havde haft tid til at lægge makeup. Endvidere er det almindeligt at bære ansigtsmaske, hvis man har en bums eller lider af udslet eller uren hud i ansigtet. Det kan også være et middel mod generthed. Ingen af deltagerne i undersøgelsen angav forurening som årsag til at bære ansigtsmaske.

Erik Jensen , Lars Dahl og Jens Carstensen anbefalede denne kommentar

Jeg har set østasiatiske kvinder (skægt nok aldrig mænd, når jeg nu tænker over det) bære disse ansigtsmasker langt oppe i Alperne, hvor luften burde være (og også mærkbart er det) langt renere end Firenze m.fl. :-)

Tak til Frank Hansen. Research er altid på sin plads - ikkesandt Mihail?
http://en.rocketnews24.com/2014/02/21/why-do-japanese-people-wear-surgic...

ok ok. Man kan også gå mere scientific til biddet:
http://www.academia.edu/898030/Risk_Ritual_and_Health_Responsibilisation...