Læsetid: 4 min.

Julestemningen er udeblevet i Betlehem

Juletraditionerne er mange i Jesu’ fødeby på Vestbredden, men begejstringen for dem er svær at få øje på i år. Turismen i Betlehem er så godt som gået i stå, og byens borgmesters juletale klinger af begravelsesstemning
Grotten i Fødselskirken er det allerhelligste sted, idet det var her, Jesus blev født. Under alteret i midten markerer en sølvstjerne i gulvet stedet. I 1948 udgjorde de kristne 82 procent af Betlehems samlede befolkning. I dag er de kun 22 procent.

Grotten i Fødselskirken er det allerhelligste sted, idet det var her, Jesus blev født. Under alteret i midten markerer en sølvstjerne i gulvet stedet. I 1948 udgjorde de kristne 82 procent af Betlehems samlede befolkning. I dag er de kun 22 procent.

Velar Grant

20. december 2014

På vejen op til Fødselskirken i Betlehem, henholdsvis står og ligger to mandshøje oppustelige plasticjulemænd foran en butik med palæstinensiske souvenirs.

Den liggende julemand er helt flad, og den stående er også så småt ved at miste pusten.

»Kirken, Muren, kong Davids palads. Jeg kan vise dig det hele,« lokker de mange turistguider og taxachauffører oppe på Manger Square, pladsen foran Fødselskirken og dér, hvor Jesu’ krybbe efter sigende stod.

Guiderne er mere servicemindede end normalt. Anmasende ville turisten med mindre overskud måske kalde dem. Det er højsæson, december måned i julens vugges hovedstad. På den tilstødende gade tæt pakket med turistbutikker er alt personale kaldt på arbejde. Der er bare ikke nogen kunder at betjene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor hører vi aldrig om hebræernes diskrimination af kristne i Palæstina, f.eks. i Bethlehem. For det er jo den, der får de kristne til at flytte fra eksempelvis Bethlehem, ikke den tiltagende islamisering...

I sidste år skrev Lars Lilholt en julesang om netop dette emne.
Lars Lilholt - Julenat i Bethlehem:
https://www.youtube.com/watch?v=MXHLPHenuVE

Sangen rummer en stærk kritik af Israels mur, som her i sangen er skyld i at julenatten i Betlehem er forstyrret; men UDEN at det bliver et angreb på jøder som helhed. Med denne sang beviser Lars Lilholt atter, at han er en af Danmarks største protestsangere; han er hverken pro-israeler eller pro-palæstinenser; han er pro-menneske!
Han har nemlig også skrevet denne sang, Bådene Sejler over Øresund:
https://www.youtube.com/watch?v=zsPfXM94m3g

Nu er det heller et angreb på jøder som helhed, jeg er ude i. Men mange glemmer at mange palæstinsere (omkring 33% eller mere) faktisk er kristne. Især dem som bor og boede i og omkring Bethlehem. Og jeg undrer mig bare over at vi stort aldrig hører om den israelske stats diskriminering af kristne...i Palæstina.

ps: Nogle har oversat Lilholts tekst til engelsk...og den kan nu også findes på muren....i Palæstina...

@Karsten Aaen
Mit indlæg var bestemt ikke møntet på dig. Det jeg mente var, at mange kunstnere, politikere m.m. er enten pro-palæstinensiske eller pro-israelske, når det kommer til denne konflikt. Men Lars Lilholts budskab er - som jeg fortolker det - at vi alle er mennesker, uanset om vi er israelere, palæstinensere, danskere, tyskere eller hvad vi måtte være.

Angående teksten, der blev sat op på muren:
http://www.larslilholtband.dk/nyheder/julenat-i-bethlehem/