Nyhed
Læsetid: 4 min.

Klimakampen er mere end COP20

Gamle fronter mellem i- og u-lande spærrede i går for ambitiøse resultater i Lima
Udland
13. december 2014

Højt over COP20-landsbyen i Lima cirkler en ørn. Måske iagttager den myretuen dernede, hvor små skabninger vandrer rundt på kryds og tværs, stopper op og taler, bevæger sig ind og ud af lokaler, som pludselig stimler sammen eller blot ligger i græsset under træerne, der værner mod den brændende peruvianske sol.

Måske har ørnen et overblik, som er vanskeligt at få, når man befinder sig i myretuen. Og hvis ørnen stiger, ser den måske ligefrem, hvordan COP20-landsbyen blot er en lille plet på et meget større landkort. En del af et meget større mønster.

Her på klimatopmødet gik dagen i går med anspændte forhandlinger i den store plenumhal og samtidig bag lukkede døre i små rum i forsøget på at lande en sluterklæring, der kan bringe verden videre mod en global klimaaftale i Paris om et år. Forud gik et drama torsdag, hvor det oprindelige udkast til en slut- erklæring på 12 sider var vokset til monstrøse 68 sider, og hvor klimamødets vært, Perus miljøminister Manuel Pulgar-Vidal, sidst på dagen skar igennem og bad forhandlingslederne starte forfra og producere et kortere bud på en sluterklæring.

Den forelå i form af blot syv siders tekst kort før midnat torsdag og var i går genstand for intense diskussioner, der endnu ved redaktionens slutning var i gang.

Striden foregår mellem i-lande og u-lande og handler om, hvad der skal indgå i de nationale klimamål, som alle lande forventes at indlevere i starten af 2015 samt om hvordan – hvis overhovedet – man efterfølgende skal vurdere, hvor tæt disse mål kommer på at sikre, at den globale opvarmning bremses før en stigning på to grader. Dertil er der uenighed om finansiering af u-landenes klimaindsats.

Mest stejle var i går en gruppe af u-lande med bl.a. Kina, Indien, Venezuela, Iran og Saudi-Arabien, som i en note til Manuel Pulgar-Vidal meddelte, at de er klar til at blokere en slut- erklæring, som de måtte finde utilfredsstillende.

»Det vil vi slet ikke opfatte som en fiasko,« hedder det i noten.

En sten i skoen

Forventningen sent i går var i bedste fald et uldent kompromis, som gør det muligt at komme videre mod COP21-mødet i Paris, men som også afspejler de fortsatte, dybe interessekonflikter.

»Jeg havde håbet, at presset fra Ban Ki-moons klimatopmøde i New York i september og fra rapporterne i oktober fra FN’s klimapanel var slået mere igennem her i Lima, end det faktisk er,« siger Danmarks klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i en foruddiskontering af COP20-resultatet.

Han siger, at uenigheden om klimafinansiering er »en sten i skoen« i og med at u-landene forlanger klare løfter og en køreplan for, hvordan og hvornår de lovede 100 mia. dollar fra klimatopmødet i København bringes til veje.

»Men vi har jo her på COP20 sikret de første 10 mia. Og det er f.eks. svært for mig at forpligte den finansminister, der sidder om 10 år.«

Det ræsonnement anfægt-er Troels Dam Christensen, der er koordinator for de danske ngo’ers netværk, 92-gruppen.

»U-landene har brug for forudsigelighed, så de kan planlægge og investere på klimaområdet. De må vide, hvornår hvilke beløb er til rådighed. Og der er ikke noget nyt i, at en finansminister eller regering i et land som Danmark binder sig langsigtet. Vores egen beslutning om at blive fossilfri i 2050 indebærer jo f.eks. investeringsmæssige forpligtelser mange år frem.«

En underliggende bevægelse

Kilder i FN-systemet gættede i går aftes på, at de anspændte forhandlinger kan vare lige til midnat lørdag.

I lyset af udsigterne til et beskedent resultat af COP20 understreger Rasmus Helveg Petersen, at den langsomme bevægelse i forhandlingerne ikke må ses som et billede på den samlede globale klimaindsats.

»For der sker samtidig vigtige fremskridt. Der foregår ekstremt meget derude – en underliggende bevægelse, som er meget stærk.«

Her i Lima har man f.eks. kunnet høre Ramon Mendez, chef for Energistyrelsen i Uruguay, forklare, hvordan det lille latinamerikanske land næste år regner med at nå op på 95 pct. dækning af elforsyningen med vind, vandkraft og biomasse.

»Og det har ingenting ekstra kostet. Vi har faktisk sparet penge og kunnet sætte elprisen ned,« fortalte Mendez forleden.

Rasmus Helveg Petersen påpeger selv, at Kina i virkeligheden er langt mere fremkommelig, end den hårde retorik her i Lima giver indtryk af.

»Man kan mærke, at de har truffet en dyb beslutning om at ændre energipolitikken. Kina vil et nyt sted hen, og de er i gang,« siger klimaministeren.

I noget mindre målestok nævner han, hvordan Danmark har udviklet en model for finansiering af grønne energiprojekter, hvor et forsikringsselskab – med den danske stat som garant – påtager sig risikoen, hvis f.eks. en virksomhed i Mexico gerne vil investere i at reducere sit energiforbrug, men ikke kan låne penge til det.

Sådan handler det om at hæve sig over fortrædelighederne i COP20-landsbyen og fastholde det overblik, at virkeligheden og vejen mod grøn omstilling er meget andet end indgroede, rituelle slagsmål mellem lande.

Serie

Klima i Lima

Seneste artikler

 • Klimakampen er et trekantsdrama

  12. december 2014
  Både erhvervsledere og civilsamfundets aktivister i Lima synes, politikerne på COP20 svigter. Derfor må de selv tage initiativet. Spørgsmålet er, om de kan gøre det i fællesskab, eller om de er i modsætning til hinanden
 • Penge kan spærre for klimaenighed i Lima

  11. december 2014
  U-lande stoler ikke på i-landes erklæringer om at ville skaffe klimabistand fra både statslige og private kilder. Men i-landene vil ikke love mere
 • Hvad man ikke siger højt i Lima

  9. december 2014
  Her på COP20-klimamødet er man på det rene med, at en klima-aftale i Paris om et år ikke vil sikre FN’s to graders-mål. Dertil er landene for langt fra hinanden. Klimakampen må derfor føres bredere
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her