Læsetid: 5 min.

Lukkethed spænder ben for opklaring af civile tab

Pårørende til civile ofre for de vestlige bombardementer i Irak får sværere ved at søge erstatning, når Danmark afviser at offentliggøre, hvor kampflyenes bomber falder. Amnesty International opfordrer til øget gennemsigtighed
Det kan ikke udelukkes, at der sker ’utilsigtede følgeskader’, der kan koste civile livet, når man angriber mål på jorden, siger forsvarschef Peter Bartram. Her venter irakere ved et checkpoint.

Andrea Bruce

13. december 2014

Civile risikerer at blive dræbt, når danske kampfly – såvel som den øvrige koalition – bomber i Irak. Samtidig gør lukketheden omkring især de danske angreb det noget nær umuligt for de dræbtes efterladte at opklare, hvilket land, der stod bag angrebet. For selv om luftvåben fra 12 lande, herunder otte vestlige og fire arabiske, samarbejder om at bombe i Irak og Syrien, er der ikke nogen formel alliance – som der er i for eksempel Libyen og Afghanistan.

USA, der leder krigsindsatsen i både Irak og Syrien, har derfor meldt ud, af det er op til det enkelte land at håndtere sager om civile drab. Og derfor er det langt sværere for civile, der har mistet familiemedlemmer eller materielle ting, at vide, hvor de skal henvende sig, mener Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty International.

»Det er selvfølgelig en svaghed, for hvis man skal holde de enkelte lande til ansvar under deres egen lovgivning, så gør det hele billedet meget mere tåget og svært at se, hvor man skal rette henvendelse til,« siger hun. »Det er naivt at tro, at man kan gå krig, uden at der sker civile drab.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Pedersen
  • Laurids Hedaa
Jan Pedersen og Laurids Hedaa anbefalede denne artikel

Kommentarer

Da jeg var yngre undrede det mig at nogle mennesker, her i vores civiliserede samfund, 'meldte sig ud' - At de fandt et sted de kunne slukke for strømmen og kappe internetforbindelsen, uden mobildækning.

Efterhånden begynder jeg at forstå dem.

Vores nationale selvforståelse er på mange områder så langt ude af trit med virkeligheden, at det er fortvivlende. Det herskende narrativ mht. vores krigsiver og hvad 'vores drenge' foretager sig i krige vi er løjet ind i, tåler ikke offentlighedens opmærksomhed.
Vi er de gode. Vi er de retfærdige. De generøse.

Et lille, selvtilstrækkeligt, sprittet, nationalistisk, egoistisk, krigsliderligt, pseudodemokrati, med en anseelig gruppe af forgældede, overvågede, fedladne, forblændede, stressede, opportunt religiøse, lykkepilleædende, autoritetstro borgere, som fejrer halloween, black friday og valentines day, når de ikke klapper hælene sammen og apatisk, tamper med på krigstrommen, er nu en realitet.

Vi skulle hver især prøve én nat i en iskold flygtningelejr, hvor man febrilsk knuger sit yngste, afkræftede afkom ind til sig, som var det sidste chance.

Eller måske bare kapitulere og gemme sig på Falster.

Laurids Hedaa, Jette M. Abildgaard, Torben Selch, Henrik Christensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Oven på dette har alle i bananrepublikken en vis ret til at anklage alle involverede for mord og umenneskelighed.

Man har jo altid et valg, og de der går med til at arbejde på disse vilkår, er jo på ingen måde helte. De er jo simpelt hen dybt ansvarlige for, hvad de gør, og det kan de ikke tørre af på uinteresserede og ligeglade politikere. Men det er jo klart, at disse politikere også har et stort ansvar.

Hvis disse dødens embedsmænd ikke er tilfredse med at blive beskyldt for mord og umenneskelighed, kan de jo bare rense sig i en retsproces ved at bevise deres uskyld.

Laurids Hedaa, Rasmus Kongshøj, Jette M. Abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

»Skulle der opstå tvivl eller mistanke om, at danske fly har været involveret i et strafbart forhold i forbindelse med, at der er sket utilsigtede følgeskader, så vil forsvaret inddrage Auditørkorpset for den videre efterforskning af forholdet.«

Ja, jeg ringer også altid til politiet, hvis jeg kommer til at gå over for rødt. Det er i min egen bedste interesse, ikke sandt?

Jan Pedersen, Laurids Hedaa, Rasmus Kongshøj, Jette M. Abildgaard og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Hvis de allierede under den 1. og den 2. verdenskrig skulle have betalt for de civile tab som følge af bomber og granater o s v , så ville de have gået konkurs. (Ingen ville have haft råd til at bekæmpe fascisterne ?)

i skulle hver især prøve én nat i en iskold flygtningelejr, hvor man febrilsk knuger sit yngste, afkræftede afkom ind til sig, som var det sidste chance.

Thomas Borghus...
Det er netop dette, som danske fly - efter anmodning fra den irakiske regering - hjælper til med at undgå,
ved at forsøge at stoppe IS's tyranniske fremfærd i Irak, så befolkningen ikke behøver at flygte fra deres hjem i Irak.

Den store Flygtninge-strøm er i og fra Syrien,
hvor IS har mere frit spil p.g.a. borgerkrigen.
Dansk militær deltager ikke i Syrien.
Nogle danske civilister "leger" dog jihad-krigere for IS's tyranniske kalifat....

Hvis vi skal blive ved med at køre det her FE, PET, NSA, og Embedsvælde og politisk møg-svineri af bestillingsarbejde - så er vi altså nødt til at have en borgerlig regering - som ikke render rundt og klokker sådan i det. Vi er nødt til at have nogle politikere der kan lyve uden at blinke, og komme med amatør-agtige udmeldinger som ikke i parti-disciplinen er afstemt professionelt med alle aktører.

Eller mister vi altså borgere som Ellen Nielsen heroverfor - som naivt kan blive ved med at leve i en ostklokke og ikke engang se - hovedårsagen til ISIS mulighed for opblomstring.

Tager man de to whistleblowere ifm Eritrea sagen - så skyldes deres sygemelding pga. stress og mørke sind - jo ikke at de siger fra. Det får man ikke stress af. Men nok mere at det er shit-case nummer 3978 - at formørkelses rapporter, der gør at Danmark undercover kan agere i folks bevidsthed som lille HC. Andersen land, men agerer stort set på alle punkter som en slyngelstat .

og ikke kommer med amatør-agtige udmeldinger som ikke i parti-disciplinen er afstemt professionelt med alle aktører - herunder Nato og USA. Skulle der stå

@information.
Jeg synes godt nok det er groft at forsvaret ikke svarer jer inden 24 timer. (Udover at de ikke kan nå at svare).

Til gengæld har jeg et spørgsmål til jer : Hvorfra ved i at :"Forsvaret ikke vil udbetale kompensation for civile tab under danske angreb". Jeg forventer naturligvis svar inden 24 timer.

Alle i der kritiserer forsvaret, og skriver om civile tab.
Brok jer til Iraks regering, vi bruger både tid, material og mandskab på opfordring af Iraks regering.
Hvorfor skal vestmagterne altid kæmpe "med den ene hånd bundet på ryggen", medens IS skærer hovedet af kvinder og børn, - bare for at "amnesti international" kan bære sig af deres "godhed".
Hvor mange uskyldige civile har vestmagterne og sovjet ikke dræbt i Tyskland under anden verdenskrig ?
Hvis der havde været et organ som "amnesti international" på den tid, var de alle blevet fængslet eller henrettet for defaitisme.
Enten fører man krig, eller også fører man rundkredssamtaler siddende på gulvet, jeg foretrækker at vore soldater ikke skal have en "hånd bundet på ryggen:"

Ham Bartam er da et arrogant tågehorn, hvis jeg må være så fri. Han må vel sagtens have noget at skjule, for uintelligent kan han vel ikke være?