Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Vi vil alle blive nødt til at flytte’

Beboerne på den engelske Somerset-slette har to år i træk oplevet det, meteorologerne har kaldt ’den værste oversvømmelse i 100 år’. Frygten for fremtiden sidder nu dybt i dem, hver gang det regner, fortæller de
Clare Aparicio viser det sted, hvor planen er at bygge en jorddæmning til forsvar mod fremtidige oversvømmelser. Dæmningen skal gå hele vejen rundt om landsbyen, og beboerne har selv samlet ind til den.

Anders Birger

Udland
13. december 2014

Det så pragtfuldt ud,« fortæller Rita Dobson, indehaver af The Anchorage – et romantisk stråtækt hus fra 1700-tallet – om forvandlingen af de omkringliggende marker til et stort, glimtende hav, da 372 millimeter regn sidste vinter ramte den engelske Somerset-slette og oversvømmede det flade landskab.

»Men det var knap så pragtfuldt, da vandet kom ind i huset,« tilføjer hun leende og viser med hænderne, hvordan hele underetagen var oversvømmet med omkring 30-40 centimeter vand.

»Vi flyttede brødristeren, elkedlen og mikroovnen ovenpå, hvor vi boede i to rum, mens huset tørrede i et par uger. Så skete det hele igen. Det var som en scene i en film. Det føltes uvirkeligt,« siger hun.

Mange af de billeder fra området, der i vintermånederne blev vist på tv-skærme og i aviser, var vitterligt uvirkelige. Et berømt billede viser en kano foran Dobsons hus, der ligger på det såkaldte Dock’s Corner, som dette hjørne af sletten kaldes.

Kanoer og andre både transporterede hver dag beboere afskåret fra omverden til højereliggende områder, hvor traktorer med ladvogne kørte børn i skole og voksne på arbejde langs de få veje, der ikke lå helt under vand. Den alternative transport blev et andet visuelt kendetegn på den vådeste vinter, området har oplevet i 200 år, efter at 12 store atlantiske storme ramte landet i januar og februar. I alt blev 7.000 britiske hjem oversvømmet, 11 personer mistede livet, og små virksomheder mistede omkring 830 mio. pund (7,8 mia. kr.).

De omfattende skader og nærmest bibelske scener har forvist det foregående års begivenheder til glemmebøgerne, men også 2012 blev dengang udråbt til »den vådeste i mands minde« og resulterede i omfattende oversvømmelser.

Ifølge Neil Adger, en geografi- professor fra Exeter University, der tidligere på året udgav en rapport for FN’s Klimapanel (IPCC), kan Storbritannien som resultat af klimaforandringer fremover forvente langt flere episoder med ekstremt vejr.

»Følgerne af klimaforandringer er her allerede,« sagde Adger til The Telegraph. »Vi bliver nødt til at vænne os til disse ting.«

Vejret bliver vildere

På Somerset-sletten mener de, at manglende rensning af floderne – hvilket har reduceret den mængde vand, de kan indeholde – er en medvirkende årsag til, at det gik så galt i 2013-2014 samt i 2012. Men de afviser ikke, at klimaforandringer er årsagen til, at de i disse år oplever flere storme og mere regn.

»Det må jeg erklære mig enig i. I 2012 sagde de også, at det var den værste oversvømmelse i 100 år, og så skete det igen,« siger Clare Aparicio, en ung mor og caféejer, der startede den lille organisation Flood Wings til støtte for lokale ofre for oversvømmelsen. I alt indsamlede hun og to kolleger i cafeen 18.000 pund (169.000 kr.), som bl.a. gik til at dække udgifter såsom benzin til de landmænd, der frivilligt stillede traktorer og mandskab til rådighed for at køre beboerne til og fra deres oversvømmede hjem.

»Vi modtog en masse donationer fra supermarkederne, men råvarer var ikke meget værd for dem, der havde mistet deres køkken. Så vi startede med at lave retter i cafeens køkken og kørte dem ud til de omkring 20 hjem, der ikke havde køkkenfaciliteter,« fortæller Clare Aparicio, som især hjalp beboerne i landsbyerne Muchelney og Thorney.

Blandt modtagerne var Lizzie Leach og hendes mand John – ejere af Muchelney Pottery – og deres kollega Nick Rees. Både hus og værksted var berørt i månedsvis, fortæller de, og Rees er ikke i tvivl om årsagen.

»Vi ved alle sammen, at det er på grund af klimaforandringer. Vejret bliver vildere og vildere og mere utilregneligt,« siger han, mens han viser Informations udsendte rundt i værkstedet, hvor »vandet kom og gik fire gange« i løbet af vinteren.

»Ovnene stod i godt 10 cm vand og murværket absorberede vandet, så selv efter at det forsvandt, tog det lang tid, før de var tørre igen. Vi kunne ikke arbejde i to måneder,« fortæller han.

Selve huset er endnu ikke helt på plads, fortæller Lizzie Leach.

»Det har taget længere tid at komme på plads denne gang. Det er anden gang på to år, vi er blevet oversvømmet, så vi venter lige og ser, hvad der sker til vinter. Måske sker det igen,« siger hun.

Denne afventende holdning er Leach-familien ikke ene om. Clare Aparicio fortæller, at der stadig er lidt penge i banken efter vinterens indsamling – i tilfælde af at det sker igen. Det frygter hun, for den mættede, mudrede jord vidner om, at der allerede nu ikke er megen absorberingsevne tilbage.

Rita Dobson, der købte The Anchorage med sin mand for 13 år siden, var ikke dengang bekymret for, om huset ville blive oversvømmet, på trods af at de omkringliggende marker ofte lå under vand. Det er alle vant til, siger hun, men selv i 2012 nåede vandet ikke op til hendes hus. Efter sidste vinter dukker frygten dog frem, så snart det begynder at regne.

»Jeg vil aldrig kunne slappe rigtig af igen, selv om der er blevet bygget jorddæmninger rundt om landsbyen. Men for at vi kan være sikre på, at de virker, skal vi have de samme vejrforhold igen, og det håber jeg heller ikke på,« siger hun.

’Al oversvømmelse kan undgås’

Ifølge professor Paul Bates fra Bristol University – medforfatter til en nylig Royal Society-rapport om verdens evne til at tilpasse sig klimaforandring – vil et voksende behov for midler til beskyttelse imod oversvømmelser i Storbritannien betyde, at der vil blive behov for at træffe nogle svære valg i fremtiden.

»I sidste ende kan vi blive nødt til at kompensere de folk, der bor der, så de kan flytte helt væk,« siger han til BBC og påpeger, at det primært er marker, der bliver oversvømmet i Somerset, og forholdsvis få huse.

»Al oversvømmelse kan undgås – men til hvilken pris,« spørger han.

Clare Aparicio erkender, at konsekvensen kan blive, at folk må flytte væk.

»Disse huse vil være utrolig svære at sælge,« siger hun og peger på et lyserødt hus tæt på The Anchorage, hvor en murer er ved at mure ydermuren op igen i en meters højde fra jorden.

Den oprindelige mur var lavet af ler, som ganske enkelt blev opløst af det stillestående vand, der nåede op til vinduerne. Familien er endnu ikke flyttet hjem.

»Hvis det fortsætter, vil det ende med, at ingen bor her. Hvis min søn en dag kom og sagde, at han ville købe et hus her i Dock’s Corner, ville jeg sige: ’Vær nu ikke dum’,« siger Aparicio, der er opvokset i en naboby. Hun påpeger, at mange højereliggende byer endnu ikke er blevet oversvømmet.

»Kingsbury blev ikke oversvømmet … men det gjorde Dock’s Corner selvfølgelig heller ikke for to år siden. Måske vil Kingsbury blive oversvømmet om 10 år, og så vil vi alle blive nødt til at flytte til højereliggende områder.«

Serie

Livet i klimaforandringens skygge

Seneste artikler

 • Kinesernes bilbegejstring strider med ønsket om renere luft

  9. december 2014
  Kineserne kræver ren luft, men samtidig stiger deres bilkøb eksplosivt. Bilglæden skal mindskes, hvis Kina skal holde sit løfte om, at CO2-udledningen skal falde efter 2030
 • Global opvarmning set fra oven

  4. december 2014
  Ida Pallesen er turistguide i Ilulissat i Grønland, hvor turister fra hele verden kommer for at se isfjorden. Men de gigantiske isfjelde bliver mindre år for år
 • En kystby der lever på lånt tid

  1. december 2014
  Ni år efter, orkanen Katrina oversvømmede New Orleans og sendte hundredtusinder på flugt, er store dele af byen blevet genopbygget. Men de fattige og sorte er taberne i en nyliberal økonomi, som har ændret denne enestående historiske bys karakter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Majbritt Nielsen

De skal nok heller ikke regne med at nogen betaler den pris det koster.
De ændringer der kommer fremover i vejret og forureningen. Den får lov at næsten uhindret at fortsætte.

Jeg tvivler rigtig meget på at der er nationer nok med politkere og borgerer der kan lave forandring der batter. Der simpelt hen for mange mennesker med hver sin mening og agenda...

Peter Ole Kvint

Nu har de mange steder fyld op langs floderne for at bygge. Hvorefter de bliver overrasket over at der nu ikke er plads til vandet.

Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, Majbritt Nielsen, Per Torbensen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
John Robert Parkins

all they need is a moat!
well as we all know
An Englishman's /womens home is his or her castle'

Niels Engelsted

I sandhed usædvanlige og spændende tider. Det er dog ikke sikkert, at syndfloden kommer først. Det kan også blive det finansielle totalsammenbrud eller måske ligefrem atomkrigen. Alle tre katastrofer er programsat og kommer, hvis vi ikke formår at aflyse dem.