Nyhed
Læsetid: 4 min.

Piketty: Juncker bør ikke være kommissionsformand

Ifølge den franske stjerneøkonom Thomas Piketty har Jean-Claude Junckers sats på at gøre Luxembourg til skattely for andre landes virksomheder forvoldt det europæiske projekt stor skade
Den franske økonom Thomas Piketty er blevet en superstjerne, efter han tidligere i år udgav bogen ’Kapitalen i det 21. århundrede’. Piketty besøgte i denne uge København og deltog torsdag aften i et arrangement på Den Sorte Diamant i København

Den franske økonom Thomas Piketty er blevet en superstjerne, efter han tidligere i år udgav bogen ’Kapitalen i det 21. århundrede’. Piketty besøgte i denne uge København og deltog torsdag aften i et arrangement på Den Sorte Diamant i København

Tor Birk Trads

Udland
13. december 2014

Som Luxembourgs leder gennem de årtier, hvor hertugdømmet organiserede sig som et foretrukkent skattely for andre europæiske virksomheder, har Jean-Claude Juncker forrettet så megen skade mod det europæiske fællesskab, at han ikke bør være EU-Kommissionens formand.

Det siger den franske økonom Thomas Piketty til Information efter de såkaldte LuxLeaks-afsløringer, som Piketty kalder en »kæmpe skandale«.

»Jeg mener ikke, Juncker bør være formand, for at sige det ligeud,« siger Piketty og peger på, at Juncker som en af arkitekterne bag den europæiske union samtidig har arbejdet for ideen om, at Europa skulle organisere sig gennem indbyrdes konkurrence.

Luxembourg-lækagerne af hundredvis af aftaledokumenter fra fire store revisionsfirmaer har blotlagt, hvordan Luxembourg har gjort det muligt for store virksomheder – heraf mange europæiske – at flytte indtjening til hertugdømmet med det formål at barbere skattebetalingen. Men konkurrencen landene imellem om at tiltrække virksomheder gennem hemmeligholdelse og fordelagtig beskatning har ifølge Piketty været dybt skadelig for Europa.

Juncker-paradokset

»Er det virkelig det europæiske projekt, den europæiske civilisations projekt, at stjæle dine naboers skattegrundlag, og det gør vi så bare alle sammen?« spørger Piketty, som i sit arbejde med at kortlægge økonomisk ulighed har peget på, at en manglende indsats for transparens om kapitaloverførsler i blandt andet EU’s ledelse har gjort det meget vanskeligt at vide, hvor formuer findes, hvor store de er, og hvem de tilhører.

»Luxembourg-lækken er en kæmpe skandale, men den kommer ikke til at blive den sidste, medmindre vi griber drastisk ind,« siger Piketty.

Bjarke Møller, direktør i Tænketanken Europa, er enig med Piketty i, at »det ikke kan være det europæiske projekt at stjæle fra naboerne«. Men Piketty går for langt, når han ønsker Juncker afsat som kommissionsformand, mener han.

»Juncker har helt klart et moralsk og etisk problem. Men paradokset er, at han netop af den grund er nødt til at gå længere. Politisk vil han lægge pres på medlemslandene for at gå med til fælles minimumsregler for selskabsskatten og kræve en hårdere indsats mod skatteunddragelse,« siger Bjarke Møller med henvisning til det arbejdsprogram, som Kommissionen præsenterer i næste uge.

Efter hans vurdering »tegner det til at blive ambitiøst«. Han mener også, Piketty overser, at Juncker »faktisk har slået til lyd for en mere social markedsøkonomi«.

Thomas Piketty er imidlertid ikke alene om at kræve Junckers afgang. Han får opbakning fra den britiske skatteekspert og aktivist Richard Murphy, der er ophavsmand til flere rapporter om skattely.

»Juncker er totalt kompromitteret,« siger Richard Murphy. »I de seneste 15 år har han været en kæmpe hindring mod alle tiltag mod skattely. Han er ikke på nogen måde kvalificeret til nu at lede Europa på et tidspunkt, hvor den vare, der er mest mangel på i alle medlemslande, er skatteindtægter.«

Selv har Jean Claude Juncker hidtil fastholdt, at han ikke personligt har været involveret i de lukrative skatteaftaler, som multinationale selskaber har kunnet få med de luxembourgske myndigheder.

Udtalelser fra internetgiganten Amazons tidligere skattechef, Robert D. Comfort, har imidlertid sået tvivl om den påstand. Da selskabet i 2003 skulle finde ud af, i hvilket land det ville lægge sit europæiske hovedkvarter, var Juncker ifølge den tidligere Amazon-chef villig til at strække sig endog meget langt, for at valget faldt på Luxembourg.

»Hans budskab var simpelt: Hvis I støder på problemer, som I ikke umiddelbart kan løse, så kom tilbage og fortæl mig om det. Jeg vil prøve at hjælpe«, siger Robert D. Comfort ifølge den luxembourgske avis d’Lëtzebuerger Land.

Junckers bekendelse

Selskabet fik siden i fortrolighed en lukrativ aftale med de luxembourgske skattemyndigheder. Den er nu under efterforskning for at være ulovlig statsstøtte.

Onsdag erkendte Juncker så over for den franske avis Libération, at Luxembourg-lækagen »indikerer, at jeg har taget del i manøvrer, som ikke opfylder elementære regler for etik og moral«.

Hos IBIS er politikchef Lars Koch, der er udviklingsorganisationens ekspert i skattely, på den baggrund ligesom Piketty stærkt kritisk over for Juncker. Han går dog ikke så vidt at kræve kommissionsformandens afgang.

»Hvis Juncker skal blive siddende på sin post, skal der komme en meget stærk handlingsplan mod skattely. Det skal ikke være sådan noget sniksnak, som vi tidligere har set,« siger han.

Tove Ryding, der er talsperson for Eurodad, en sammenslutning er 47 ngo’er, mener ikke, det er frugtbart for diskussionen at fokusere på »personspørgsmål«.

»Det handler om at forpligte Juncker til at gøre noget, hvis han bliver. Og hvis han ikke bliver, skal vi ikke tro, problemet forsvinder med ham – så skal den næste person forpligtes til at gøre noget. Derfor nytter fokus på personen ikke noget. Det handler om at fokusere på, hvad kommissionen gør nu.«

Det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Jean-Claude Juncker eller hans kontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og Margrethe Vestager gør det hun er bedst til.

Bjarne Andersen, Anders Kristensen, Kurt Nielsen, HC Grau Nielsen, Lene Christensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Jean-Claude Juncker var åbenbart gæst i dag hos CSU i Bayern på deres Parteitag in Nürnberg (lige netop dér!) - så derfor kunne manden ikke tage telefonen - man kender vel sine ægte venner ...

morten Hansen, Jette M. Abildgaard, Per Torbensen, Michal Bagger, Kurt Nielsen, Helmut R., HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Rune Petersen, Anne Eriksen, Gert Romme, Stig Bøg og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

Den kære Junckers er jo blandt venner. Så ingen mega skandale kan vippe ham af pinen. Har hørt Helle er dus med ham...

For en skandale af uhørt dimensioner er det, at den ansvarlige arkitekt af lilleput landet og skatte snylteren Luxembourg's EU undergravende skattepolitik er EU kommissionsformanden Junckers.

- Kan det egenligt blive mere betændt?

morten Hansen, Einar Carstensen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Holger Madsen, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, peter fonnesbech, Helle Nielsen, Carsten Mortensen og John Christensen anbefalede denne kommentar

Bill Atkins
12. december, 2014 - 23:04

Marianne Vestager kommer fra magt i Danmark til en "parkeringsplads" i Bruxelles...

Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

"Derfor nytter fokus på personen ikke noget"

- Skal det så betyde, at mordere skal fritages for straf, da det alligevel ikke forhindre, at der begås nye mord?

morten Hansen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Britt Kristensen, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Rune Petersen, Nille Torsen, Carsten Mortensen, Torben Lindegaard og John Christensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Måske en ny kommissionsformand vil være bedre til at bremse skattekonkurrence mellem EU's medlemslande - det er ikke til at vide.
Men vi ved kum al for godt, at Juncker slet ikke tænker i de baner.
Han er plumrådden hele vejen igennem, så ud med ham.

Bjarne Andersen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Preben Rasmussen

Luxembourg er økonomisk og politisk en parasit i Europa.
Mange i systemet har i årevis haft kendskab til hvordan Luxembourg systematisk har stjålet skattegrundlag fra bl.a Danmark.
Nu er det almen viden. Og tak for det.
Men får det konsekvenser for Juncker ?
Nej. Overhovedet ikke.
Business as usual. Og M. Vestager bakker pænt op om arbejdsgiveren.

morten Hansen, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Kim Houmøller, Tue Romanow og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Hvis økonomer kan se det! ....så er det slemt.

morten Hansen, Jette M. Abildgaard, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Niels-Holger Nielsen, Erik Jensen , Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Thomas Borghus, Lene Christensen, Rune Petersen, curt jensen og Sven Elming anbefalede denne kommentar

Bjarke Møller har ret

Der er ikke opnået særskilt fornuftigt ved at lægge al energi i at udskifte Juncker - hvilket ikke kan gøres uden at hele kommissionen skal omdannes med deraf følgende turbulens. Der er meget ræson i at udnytte hans skyld til at forlange, at han nu får gjort noget ved det problem, han selv har været med til at skabe. Hver gang han fremover vakler, vil der være en masse diskussion af Luxembourgs illoyalitet mod resten af Europa. Skandalen kan blive det brændsel, der holder gang i indignationen.

Jørgen Mathiasen, Toke Andersen, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Frank Hansen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Egentlig er jeg ikke overrasket - for selv om jeg ikke har vidst præcis, hvordan det foregik, så har man jo godt vidst, at noget foregik, så større selskaber ikke behøvede at betale skat.
Men alligevel - jeg ER overrasket over, at nogen overhovedet kan finde på at forsvare, at Juncker fortsat er kommissionsformand.
Det må være umuligt, selv for folk, der er øvede i dobbelttænkning, at tro på Juncker, når han siger, han ikke var involveret.
Hvis det skal forstås oprigtigt, at man ønsker folkelig opbakning til EU, skal man lade være med at beholde en, der åbenlyst lyver, på sådan en post. Det skulle ikke være umuligt at fatte - end ikke for en, der er direktør i tænketanken Europa.
Den slags virksomhed, der her er beskrevet, er årsag til nedskæringerne overalt i det offentlige - og al hetzen mod de arbejdsløse - fordi skattegrundlaget for vores velfærdssamfund smuldrer.
Og så skal man høre på forsvar for, at manden, der afslørede det, straffes - og Juncker går fri ...

morten Hansen, Rune Petersen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Olav Bo Hessellund, Holger Madsen, Michal Bagger, Erik Jensen , Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen, Vibeke Rasmussen, Lene Christensen, Jens Kofoed, Kjeld Hansen, Thorbjørn Thiesen, Anne Eriksen, Nille Torsen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Hverken Tove Ryding eller Lars Koch viser her vilje til at stå fast på den eneste kurs over for skurvede hoveder - skarp lud. Deprimerende at fortalerne for NGO'erne er så uskarpe i mælet. Hvis ikke der OGSÅ bliver vist vilje til indgreb over for de direkte ansvarlige for skattely konstruktionerne, som har kostet EU borgerne og globalt nationalstateres regeringer millarder i indtægter, hvordan skal man så forholde sig de, der lovliggør hvad før var økonomisk kriminalitet, som det her er udtryk for? Skal de have "straffrihed"? Der er tale om en politisk markering over for Juncher, og det ville være en lille straf sammenlignet med den store skade han og ligesindede har voldt de danske og europæiske borgere ved at muliggøre multinationale selskaber skattefrihed gennem Luxembourg finten. Det skal koste noget, også politisk, at handle på den måde. Piketty og Murphy har ret - ud med ham. Og få strammet reglerne.

morten Hansen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Holger Madsen, Michal Bagger, lars abildgaard, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Rasmus Kongshøj, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Vibeke Rasmussen, Lene Christensen, Kjeld Hansen, Thorbjørn Thiesen, curt jensen, Nille Torsen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Nu er Luxembourg jo ikke det eneste problem og har ikke været det i år-tier. Hvad med Cayman Island, Isle of Man, Malta, Cypern, Gibraltar, Irland

morten Hansen, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Kurt Nielsen, Britt Kristensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Rune Petersen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek og curt jensen anbefalede denne kommentar

Ulven skal beholdes som fårehyrde fordi det er ham der både kender fårene og de andre ulve bedst?

Ja, på en måde kan det godt være fordelagtig med en kommissionsformand som man har en klemme på. Men disse folk har det med at finde smuthuller og Junckers netværk af kende og ikke kendte allierede og små hjælpere må være enormt. Så mon ikke det ender med at han tager fusen på alle, igen?

Etisk ansvarligt er det i hvert fald ikke at beholde ham.

Hvis jeg skulle være lige så koldt i røven som disse mennesker er, ville jeg sige:
Lad os bruge ham til at gøre det vi vil have ham til at gøre, og så snart han ikke længere er til nytte, skal han droppes som en varm kartoffel, og så skal han drages til ansvar for sine forbrydelser mod menneskeheden.

For det er hvad det er. Tag ikke fejl, økonomisk kriminalitet i den størrelsesorden koster menneskeliv og skaber katastrofer og lidelser for tusindevis af mennesker.

Det skal i hvert fald ikke overlades til Junckers "at skabe en mere social markedsøkonomi i Europa" især da kommissionen andet sted er godt i gang med at undergrave projektet EU og sælge resterne ud til den US amerikanske finans Moloch igennem TTIP. http://en.wikipedia.org/wiki/Moloch

morten Hansen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Preben Haagensen, Vang Bach, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Rasmus Kongshøj, Britta Hansen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen, Kjeld Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

At lade Juncker blive siddende som kommissionsformand, svarer til at slippe løverne ind i antilopernes indhegning, - og så kan man tænke sig til resten.

I Danmark skal man have en ren straffeattest selv som flaskedreng i et supermarked, men som kommissionsformand er den bedste kvalifikation; "moralsk anløbenhed. økonomisk sabotage mod det Europæiske projekt, bedrag af andre lande for deres retmæssige andel af skattekronerne", - som det ypperste kvalitetsstempel på hæderlighed uden for og hævet over enhver form for korruption!

Torben Arendal, morten Hansen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Michal Bagger, Erik Jensen , Kurt Nielsen, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj, Britta Hansen, Michael Bundgaard Pedersen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen, Rune Petersen, Kjeld Hansen, peter fonnesbech og curt jensen anbefalede denne kommentar

Jan Weis har ganske ret.

Jean-Claude Juncker er virkelig bland venner og meningsfæller i den dybt korrupte, Franz Josef Strauss´s, gamle parti, CSU (Christlich Demokratische Union).

Det er også her, storkapitalens hellige mand på jorden, den stok konservative Edmund Stoiber huserer. Det er ham, der modsætter sig, at Europa investerer sig ud af den økonomiske situation, men i stedet forlanger besparelser og sociale omstillinger, så storkapitalen fortsat kan bevare sin magt, og samtidig tjene enorme summer hjem på andre landes ulykke.

morten Hansen, Per Torbensen, curt jensen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Kurt Nielsen, Britt Kristensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen, Rune Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben Selch
EU må starte med medlemslandene. Du nævner Malta, Cypern & Irland.
Du kan godt tilføje Danmark. Vi har som bekendt forbehold på retsområdet.

I øvrigt slår alle partier i Folketinget 7 kors for sig, når en fælles EU selskabsskattepolitik nævnes.
Så alle 28 medlemslande skal være enige om en fælles skattepolitik for selskaber -
det sker jo aldrig.

Preben Haagensen, Kurt Nielsen, Britta Hansen, Oluf Husted og Thora Hvidtfeldt Rasmussen anbefalede denne kommentar

Claus Hastrup,
enig. Men det viser også hvor lidt kendskab man har til finansjonglørernes virkemåde og beskidte tricks. Man tør ikke droppe ham fordi han er en af de ganske få der har tilstrækkelig kendskab for at kunne skade systemet for alvor - hvis dette overhovedet er muligt.

Personligt synes jeg man skulle gå meget mere rabiat til værks og rydde hele ondskaben op med rub og stub, men hvem skal gøre det? Hele systemet er jo råddent helt ind til kernen. Som det nu er skruet sammen, hvis man vil lukke et (skatte)hul, så kan man kun det ved at grave et nyt.
Ellers ryger vores pensioner med i det, ikke?
Også NGO formænd skal gå på pension en dag...

Og når man ikke tør at droppe et par storbanker fordi man er bange for at "too big to fail" hvad så når det er hele systemet skal rykkes op?

Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Britta Hansen, Lene Christensen, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Gert Romme,
CSU står for Christlich Sociale Union" og findes kun i Bayern, mens CDU findes i alle andre forbundsstater end Bayern. De kaldes "søsterpartier" men har på mange områder større afstand end der er mellem CDU og SDP.

Godt der endelig bliver tager hul på dette helt igennem korrupte E.U. Men mon det hjælper noget? Os som betaler kan have vor tvivl. Det er jo nemmere at jagte ofrene for den fejlslagne økonomiske politik, end at jagte tyveknægtene der sidder tilbage med rovet. Skal vi tage det tilbage, bliver det ikke noget kønt syn!

Mette Hansen, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller,
indtil videre ser det ikke ud som om det bliver "os" der tager det tilbage, men at resterne af rovet bliver solgt til højstbydende på Wallstreet.
Det er hvad TTIP handler om.

Bjarne Andersen, Mette Hansen, Preben Haagensen, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, randi christiansen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

Når nu tilhængerne af at beholde Juncker mener, at man skal sætte en tyv til at fange tyve, så mener de måske også, at den nuværende kommission med sin kulsorte miljøprofil er den helt rigtige til at sikre fremtidens miljø- og klimapolitk?

Bjarne Andersen, Mette Hansen, lars abildgaard, Kurt Nielsen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvis man forventer, at Jean Claude Juncker kerer sig så meget om 'den folkelige opinion' i Velfærdsstaten Danmark under afvikling, at han vil kravle ned fra den gren i 'pengetræet', han sidder så godt på som formand for EU-Kommissionen, før den bliver savet væk under ham af stærkere kræfter med større kædesave på det globale marked, er man da næsten for dum til at have stemmeret til EU-parlamentet.

Og hvis man tror, hans lille danske kanariefugl (konkurrencekommissær Margrethe Vestager) ikke ved, hvor David køber øllet, og hvem der skifter vand og fylder foderskålen i det forgyldte bur, hun slår sine triller i, er man næsten mere dum end politiet tillader.

Hun er da den sidste man kan mistænke for at ville hakke efter den hånd, der fodrer fjerkræet i Kommissionsformand Junckers lune voliere i Berlaymont-bygningen, hvor også EU-Parlamentarikerne har til huse, når de ikke er midlertidig udstationeret i Strassbourg.

b

Torben Arendal, morten Hansen, Jan Weis, Jette M. Abildgaard, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Preben Haagensen, Olav Bo Hessellund, Niels Engelsted, Michal Bagger, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Lene Christensen, Rune Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Der er efterhånden meget, som tyder på at ude i den store verden er det stor kapitalen som sætter dagsorden. Også den politiske. Tag f.eks. Blackrock, den nye kæmpe på Wallstreet. Politikerne er i det globale økonomiske spil reduceret til marionetdukker, da de ingen reelle handlemuligheder har. Hvorimod globale økonomiske netværk som Blackrock og Goldman Sachs har hele verden som deres legeplads, hvor de kan gøre præcis hvad de vil uden, at nogen kan gribe ind. - Og den mulighed bruger de ekstremt flittig uden moralske og etiske forhindringer af nogen art. Kan det betale sig, at investerer i ødelæggelse af verdens klima gør disse kæmper (mennesker) det uden tøven i kapitalismens djævelske navn og når skaden er sket tjener sådanne mennesker igen på de nye muligheder ødelæggelser byder på.

Alt imens politikerne bare står og glor på det sker - De hjælper oven i købet til med f.eks. salg af Dong til Goldman & Sacks, samt gennem lovgivning og liberalisering og privatisering af vores værdier, samt liv og sjæl og kapitalisering af vores børn.

- Dem som betaler glidet i dette super kapitalistiske konkurrence cirkus med blod og sved, samt livet som indsats er DIG.

Corporate world er ikke fremtiden - Det er nu...

morten Hansen, Bjarne Andersen, Mette Hansen, Preben Haagensen, Torben Nielsen, Bente Simonsen, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Michael Bundgaard Pedersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

I øvrigt, så betyder din nye økonomiske fremtid "deleøkonomi", mens kun de super riger ejer.

Gennem den nye trend "deleøkonomi" kommer du til intet at eje samtidig mens de super rige kan fortsætte som om intet var hent med hensyn til klimaforandringer.

For at forhindre verdens klima i at kollapse er det DIG, som gennem deleøkonomi kommer til at skære ned og omlægge dit liv til kun det aller mest nødvendige så du lige akkurate har nok til at konkurrere videre for at skabe værdi for verdens rigeste.

- Du bliver for fremtiden for alvor reduceret til slave og det helt frivilligt tror du, da du er hjernevasket til at tro på du lever i frihed og demokrati.

morten Hansen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen, Michael Bundgaard Pedersen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

"Er det virkelig det europæiske projekt, den europæiske civilisations projekt, at stjæle dine naboers skattegrundlag, og det gør vi så bare alle sammen?"

Piketty er en eminent forsker. Det kan ikke passe, at han er så naiv. at han tror, at problemet bare er Juncker?

"Det handler om at forpligte Juncker til at gøre noget, hvis han bliver. Og hvis han ikke bliver, skal vi ikke tro, problemet forsvinder med ham..." (Tove Ryding)

Lige præcis! Det handler om økonomisk magt, som bliver mere og mere centraliseret på færre og færre personer - det har Piketty jo selv påvist. Problemet forsvinder ikke med Juncker.

morten Hansen, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Når man følger lidt med i, hvad der sker i verden tegner der sig et billeder af, at mennesker verden rundt er godt og grundigt trætte af den måde politikerne og kapitalen påtvinger folk at leve og indordne sig på.

At der efterhånden, næsten dagligt, bliver opbygget en meget stærk folkelig verdensomspændende bevægelse mod kapitalens mørke magt kan vi takke internettet for - Der har aldrig nogen sinde været noget, der bare minder om noget, som binder verdens befolkning sammen som internettet gør det.

- Så hvornår mon USA og vesten begynder, at indføre censur på internettet i den nationale sikkerheds navn?

Holger Madsen, Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar

http://www.politiko.dk/perspektiv/droemmen-om-borgerloen

Fremtiden er basisløn til alle. Slet ingen tvivl om dette. En kæmpegevinst vil f.eks. være et langt mere dynamisk samfund og der vil blive frigivet 100.000 vis af hænder som i dag arbejder med et meningsløst indhold i den offentlige administration med velfærdsydelser. Alle disse kan komme i nye stillinger med mere mening.

Grethe Preisler

Åh herregud -skalrwhistlebloweren Thomas Piketty nu headhuntes til et job som cheføkonom i den danske afdeling af Borgerlønsbevægelsen BIEN?

Der er mange måder at fange fisk på, men dén havde Piketty nok ikke lige set komme. Hvad bliver mon det næste, han skal headhuntes til? Et bijob som regnskabskonsulent for Alternativets store rorgænger?

Jette M. Abildgaard, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Curt Jensen, tak for din kommentar.

Jeg har haft ophold i forbundsrepublikken i flere omgange, og kender ganske godt til de Tyske partier - herunder også CDU og CSU.
Og mit indlæg drejede sig faktisk om Junker og CSU. Og det med Strauss og Stoiber ville jo heller ikke rigtigt passe på CDU.

Juncker er kun èn mand.
Går han foran i oprydningen og den lykkes efter den brede offentligheds mening, skyldes det, at systemet vil.
Lykkes det ikke, skyldes det, at systemet ikke vil.
Så kan man lede efter årsagerne til fiaskoen, men ikke hos denne ene person.
Derfor ligegyldigt, om han sidder eller falder af.
Egentlig ved en tidligere ræv vel bedst, hvordan den beskytter gæssene.

Bente Simonsen, Rasmus Kongshøj, curt jensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Nu skal du høre her, hr. Piketty.

Hvis der er noget du ikke bryder dig om, så gør dog forhelvede noget ved det!

Ja, jeg har læst en masse artikler om din bog og og jeg er meget enig i de fleste af dine betragtninger, men jeg er stadig ikke overbevist om, hvor vidt DU VIRKELIG vil have afgørende indflydelse på ikke bare Frankrigs, men hele verdens økonomi.

Ved at du skriver bøger og bliver interviewet af Krasnik og andre journalister med en dybdegående kritisk tilgang, får du intet gennemført af. Du bliver simpelthen nødt til at gå ind i politik. Jeg siger ikke, at du skal stille op til et valg i Frankrig, men du bør helt klart gøre noget aktivt politisk, således, at dit budskab kan spredes til hele verdenen og ikke til kun til de samme Information, Le Monde etc. - læsere.

Og vil du forsætte med ikke at blande dig i den globale økonomiske politik, så er du fandme også selv udenom ikke at få dine teorier, analyser og råd, implementeret i global økonomisk politik.

"Hiding doesn't accomplish anything".

- Oscar Ibrahim

Michael Bundgaard Pedersen

Hvor bliver sanktionerne af..........?

Hvem skader hårdest DK?

Luxembourg eller USA?

Nåh nej, det gør Rusland!

georg christensen

Juncker, en "tingest" i ulveklæder midt i den europæiske fåreflok, og vores valgte politikere, såkaldte ledere, følger bare, uvidende, "vel nok", med i deres egen uvidenhed.

Juncker har allerede med sin fortid bevist sin manglende "respekt" overfor " EU folket", og bør så sendes på pension, ikke en af EU folket betalt pension, men af hans egen lille "sippe" betalt.

Lad os få "BUH" råberne frem i EU parlamentet inden hvert enkelt samfund skiller sig ud og EU tankegangen lander i kaos.

NB: Uden Russerne og Tyrkerne, er EU tankegangen kun en "illusion". skabt af magtbegærdets fradrags berettigede "reklame idioter", som med tomme ord og indholdsløse sætninger terroiserer samfundene de er valgt at bestyre.

I et lyst øjeblik med det store forkromede overblik over tysk politik kan man sagtens argumentere for, at dette sammenrend under betegnelsen CSU, et parti stiftet af den reaktionære og yderst dystre, tenderende til korrupte, figur Strauss efter krigen, på mange måder kunne betragtes som nazismens bløde arvtagere og blev det af mange tyske intellektuelle ...

Alene 'Spiegelaffæren' og 'Starfighteraffæren' viste tydeligt, hvad denne mand var i stand til indenfor det unge tyske demokratis rammer, men han blev heldigvis stoppet i tide og der blev sørget for, at han ikke blev Kanzler …

Deres seneste ’forslag’ på partidagen i Nürnberg, som nævnt gæstet af en Juncker placeret på en fremtrædende plads, gik på, at alle indvandrere og andre tilflyttere også skulle tale tysk inden for hjemmets fire vægge – men de roede hurtigt tilbage efter en omfattende kritik og udlevering til latteren i hele BRD – og alt imens går nyindrettede og modtageparate flygtningecentre i Bayern til en afveksling op i påsatte flammer …

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/csu-kommentar-zu-horst-seehofe...

...og Juncker er ikke særlig glad for at blive konfronteret af spørgsmålstegnet ved hans egnethed til at forestå processen hen mod at lukke skattely. Det bliver tydeligt i dette TV-interview med Claus Kleber, ZDF, hvor Juncker reagerer irriteret og hele 2 gange tilretteviser Kleber, da han udtaler sine tvivl.

For dem, der forstår tysk - se med fra min. 8.09 http://www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/sendung-verpasst#/beitrag...

"»Juncker har helt klart et moralsk og etisk problem. Men paradokset er, at han netop af den grund er nødt til at gå længere. Politisk vil han lægge pres på medlemslandene for at gå med til fælles minimumsregler for selskabsskatten og kræve en hårdere indsats mod skatteunddragelse,« siger Bjarke Møller med henvisning til det arbejdsprogram, som Kommissionen præsenterer i næste uge."

-ok, så fordi ræven har blod på tænderne, så er det altså netop den, men skal sætte til at vogte over gæssene?

Det var dog en absurd tankegang. Hvis Juncker på nogen måde kan kompromitteres personligt af det foreliggende materiale, må han trække sig eller vippes ud hurtigst muligt.

randi christiansen

Ja, men så længe der ikke blir gjort op med bagfolkene, blir det bare en ny lakaj på posten - fat deet nu

Kære tilhængere af basisløn,
hvad får jer egentligt til at tro at basisløn vil være en løn man vil kunne leve af?

jeg er selv medlem i BIEN men gør mig ingen forhåbninger om at kampen er vundet bare vi får gennemført basisløn. Basisløn er en logisk fortsættelse og socialpolitisk kulmination af den rgerende liberalistiske verdensorden, men magthaverne vil have at vi skal leve i den illusion at ideen kommer fra folket, noget vi skal tage ejerskab for ved at kæmpe for det.

Før vi har sendt de 1% og deres lakajer, de såkaldte demokratisk valgte politikere, ud på en af de mange flydende stillehavs-affaldsøer får vi ikke fred på jorden, ej heller social stabilitet. Basisløn eller ej vil ikke ændre en dyt på det. Så længe disse folk får lov til at regere med pengemagt, vil basisløn bare være en anden sulte-overførselsindkomst og med sikkerhed lavere som de overførselsindkomster den vil afløse.

Der skal en helt anden grundholdning til for at redde både klima, økonomi og verdensfreden, kort sagt - vores civilisation. Vi må lægge profit- og vækstfilosofien i graven og erstatte disse med den universelle holdning at jordens ressourcer er fælleseje og skal deles blandt alle verdensborgere på lige fod og at intet menneske må udnytte et andet menneskes arbejdskraft til personlig vinding. Intet menneske kan eje jord, man kan kun leje det af fællesskabet.

Ikke socialisme, marxisme eller hvad for en -isme man nu kan finde på, men hele menneskeheden som en global andelsforening under bæredygtighedens principper. Basislønnen vil så være den andel man kan få udbetalt som penge. Forskellen mellem menneskene vil ikke længere defineres af hvor mange penge man har, men hvad man vil bruge pengene til.

Søreme simpel, ikke?

Katrine Visby, Michael Bundgaard Pedersen, Torben Nielsen, Kurt Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og det er et meget stort opgør - deres fordækte magtspil er langt mere omfattende end offentligt kendt. Det har udspundet sig i skjul og under dække af demokratiske mekanismer - som jo ikke har kunnet beskytte os effektivt mod privatkapitalismens rovdrift på fællesejet, det er tværtimod lykkedes at bilde et flertal ind, at den model er god. Og således deltager alle fårene i kampen om guldet - en kamp til døden.

Apropos TTIP! Der samles stadigvæk underskrifter mod TTIP. Selv om der er indsamlet over 1.100.000 underskrifter fra over 7 EU lande, så er Danmark underrepræsenteret!

http://noah.dk/ttip/

Jette M. Abildgaard, Lone Christensen, Torben Nielsen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

Jan Weis
13. december, 2014 - 15:09

Det er ligeledes CSU, som står bag indførelsen af, at udlændinge skal betale for at køre på de tyske Bundesstrassen og Autobahn. I begyndelsen skulle det i øvrigt gælde for hele vejnettet.

randi christiansen

Og penge, curt - hvad skal vi med dem, når vi har alt, hvad vi skal bruge?

Der er i øvrigt kræfter inden for det Bayriske CSU, som mener Bayern skal frigøre sig fra resten af BRD og blive et selvstændigt land, da de mener det er Bayern, som finansiere resten af BRD.

Det er korrekt at Junckers bare er én mand. Men det er også korrekt at han har begået økonomisk kriminalitet i en enorm omfang, at han har misbrugt sit embede og forrådt demokratiet.

Hvis ikke vi kræver at manden straffes, hvad vil det så ikke sige om os?

Det kan sagtens være at han skal holdes til at skulle rydde op i det svineri som han har været med til at lave, men så skal det være del af hans straf, og ikke fordi det er ligegyldig om han beholder sin post eller ej.

Man kan altid starte en Avaaz kampagne, samle en million eller to underskrifter og kræve hans afgang.

www.avaaz.org

Torben Nielsen, lars abildgaard, Rune Petersen, randi christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Kjeld Hansen,
Det er gammel vin. CSU har lige fra grundlæggelsens dato brugt trusslen om at løsrive sig fra BRD som politisk løftestang. Faktum er at Bayern, som er den stat med det langt største areal, er en såkaldt "fristat" med vidtgående autonomi indenfor BRD og en total løsrivelse ville være temmelig dumt og hører hen i det politiske segment der vil have kongen Ludwig II tilbage, dvs. mere eller mindre konstant alkoholiserede stammtisch filosoffer. (Dem findes der en hel del af i Bayern)

Randi,
som sagt kan man bruge pengene (kontanter) til at købe ting med. Der skal da stadig produceres, handles og konsumeres og folks ønsker, behov og tilbøjeligheder er og bliver forskellige.
Penge som bytte-medium er jo en genial sag. Men penge er jo ikke længere bare penge. I dag er penge noget banker producerer som det passer dem ved at sælge gældsbevis, ofte uden tilstrækkelig dækning. Ægte penge, altså kontanter, spiller næsten ingen rolle mere, samfundsøkonomisk.

Katrine Visby, Michael Bundgaard Pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Margrethe Vestager, har muligvis ingen kommentar til Jean-Claude Juncker, men jeg har ikke er problemer med, at genkende international organiseret kriminalitet mafia, når jeg ser det.

At det ikke er ligetil, at straffe, det er kendetegnet, for denne type kriminalitet, det gør det ikke lovligt.

Hvis nogen har været i tvivl om, at EU er et elitært økonomisk firma, så har de fået syn for sagen, at Jean-Claude Juncker bliver siddende, det siger mere end tusinde ord om EU.

Per Torbensen, Einar Carstensen, Holger Madsen, Torben Nielsen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det er præcis det samme som når vi lader skattesnydere få frit lejde mod at de betaler deres skyldner. Det stinker og undergraver principper om lighed for loven mv. Men skæpper godt i kassen hvilket igen kommer alle til gode.
Vi kan ikke straffe Juncker uden at skyde os selv i foden.
Det er afgjort en bitter pille at sluge - ikke at kunne straffe et grådigt svin, en nation af grådige svin, der systematisk har undergravet og lænset fællesskabet.
Men det må være muligt at handle strategisk, udnytte situationen og få en fordel der ikke inkluderer yderligere skade på fællesskabet.
Spørgsmålet er så om logikken holder i virkeligheden ?

randi christiansen

Selvf skal juncker dyppes i tjære, rulles i fjer og køres langt ud af byen - det hjælper bare ikke en bønne, hvis ondets rod ikke fjernes. Juncker er kun stik i rend dreng for de egl skurke - som bl.a. befinder sig her (blackrock) :

http://www.ardmediathek.de/tv/Reportage-Dokumentation/Die-Story-im-Erste...

Torben Nielsen, Rune Petersen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Det, der kommer til at ske nu, med hele denne sag, er følgende: Juncker bliver siddende da han er den internationale kapitals betroede medarbejder. De, der har magten til at fjerne ham, kan sagtens bestikkes til at holde kæft og rette ind, hvis de slår sig i tøjret.

Juncker og den internationale kapital er klar over at afsløringen har givet lidt småridser i lakken - ikke noget nævneværdigt - driftsomkostninger. Så sammen med vennerne sjusser de sig frem til størrelsen af den godtgørelse, som vil kunne lukke kæften på de 'vrede masser' (meget højt sat ca. 10% af befolkningen i eu) og mens forhandlingerne herom foregår under højlydt larm i den indignerede presse, oprettes der i stilhed - under den højlydte presses radar - fire, fem (TTIP kunne være en af dem) endnu værre smuthuller så processen med overtagelsen af den absolutte magt kan nå at være på plads inden klimakatastrofen begynder at udrydde masserne for alvor. Den totale centraliserede overvågning kunne være en anden....

curt jensen, Rune Petersen, randi christiansen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Sider