Læsetid: 4 min.

Russerne vånder sig under rubelkrisen

Stadig flere russere forsøger at købe udenlandsk valuta eller sætter deres penge i biler, fotoudstyr og lejligheder for at undgå, at deres opsparede midler taber værdi
De russiske forbrugere kan konstatere, at priserne på dagligvarer går op, mens rublen fortsætter sin dramatiske nedtur

De russiske forbrugere kan konstatere, at priserne på dagligvarer går op, mens rublen fortsætter sin dramatiske nedtur

Ilya Pitalev

18. december 2014

Det er sikrest at gemme alle dine penge i rubler« – sådan lyder en vits, der i disse dage verserer i Rusland – »for ingen er trods alt dumme nok til at lede efter rigtige penge i en taske, der er lavet af rubler.«

Mens Ruslands valuta i denne uge har fortsat sin nedadgående spiral, må mange af de moskovitter, der ser deres opsparede midler udhules drastisk, ty til sort humor for at få afløb for deres frustrationer. Andre har en anden løsning: at shoppe løs i stor stil.

I indkøbscentret Jevropeiskij er priserne hurtigt på vej op. Jekaterina, en medarbejder i en butikskæde, der sælger husholdningsapparater, må dag for dag opjustere filialens prisliste.

»Alt hvad vi sælger her, er fremstillet i Europa. Så kan du regne resten ud selv,« siger hun.

Dog stiger priserne endnu ikke så hurtigt, som værdien af rublen falder. Moskva blev det billigste sted i verden at købe Apple-produkter, før Apple tirsdag indstillede alt onlinesalg i Rusland. Andre køber biler eller andre gensælgelige forbrugsgoder som en form for investering.

Mikhail Obvalin, bestyrer for en butik, der sælger fotoudstyr, fortæller, at omsætningen er gået støt i vejret i den seneste måned.

»Fotoudstyr er unikt. Det er som en bil. Man kan købe det, men sagtens sælge det senere med fortjeneste, hvis det stadig er nyt og ubrugt,« siger han. »Vi må hver dag hæve priserne for at holde trit med prisudviklingen.«

Olya, en kunstner, der kigger på øreringe i en smykkebutik på Jevropeiskij, fortæller, at hendes familie allerede for to år siden vekslede sine opsparede penge til euro. Ikke desto mindre finder hun rubelkrisen »forfærdelig«, siger hun.

»Vi lever i Rusland og får vores løn i rubler. Jeg tror, det her sker, fordi Vesten prøver at skade Rusland. Men vi russere vil aldrig lade os besejre.«

Nytårssang og finansielle skader

Stoisk ro – snarere end panik over rublens fald til rekordlave niveauer – er den dominerende følelse i den russiske hovedstad.

»De har netop rejst et juletræ og sat højttalere op, lige ud for min bygning,« siger en vestlig bankmand, der arbejder i Moskva.

»Det er surrealistisk: Jeg kan høre denne glade optimistiske musik og de russiske nytårssange, mens jeg opregner de finansielle skader her fra mit skrivebord, og jeg skal love for, at det kommer til at kræve mere end optimistiske julesange at få den gode stemning tilbage.«

Bankmanden oplyser, at han personligt har mistet mange penge efter at have investeret i aktier i den russiske udlånsbank Sberbank, som alene tirsdag mistede over 18 procent af deres værdi.

Også dem med mere beskedne mængder kapital mærker skruen strammes. Ud for en Moskva-filial af Sberbank siger ingeniør Andrej Matrosov, at han overvejer at købe en bil, en lejlighed eller finansielle værdipapirer.

»Man er nødt til at have udenlandsk valuta, det er også, hvad analytikerne her anbefaler,« siger Matrosov. »Ingen kan sige, hvornår vi rammer bunden i Rusland.«

Matrosov ville gerne have været en tur til Europa i det nye år – nu vil han i stedet tage til sin hjemby i Ural. Han fortæller, at han arbejder i et selskab, som leverer tjenester og udstyr til energiselskaber, og at man i november måtte fyre 5 procent af medarbejderne.

»De sagde også, at der ikke kommer lønforhøjelser til næste år og at dømme efter prognosen heller ikke i 2016.«

Ljubov Stepennaja, der arbejder på et forlag, har skyndt sig ind for at veksle rubler til euro for at have en valuta med, hun kan stole på ved et kommende krydstogt i Østersøen.

»Bare i det tidsrum, hvor jeg gik ind i Sberbank for at veksle, steg euroens kurs med yderligere 10 rubler,« siger hun. »For en uge siden havde jeg nok til at købe 200 euro. Nu har jeg kun nok til 150 euro«.

Rammes hårdt

Mens håbet er, at den svage rubel kan stimulere den lokale russiske produktion, rammes virksomhedsejere, der har brug for importerede varer, særlig hårdt. Da Rusland forbød import af mejeriprodukter fra EU i august, gik Alexandr Krupetskov, ejer af en osteforretning, over til at købe fra Schweiz i stedet. Men da han tirsdag ville foretage et større indkøb, suspenderede hans leverandører i dette land salget på grund af den kaotiske valutaudvikling.

»Vi har brug for at forstå, hvor den nye vekselkurs lander og så gå ud fra det«, siger Krupetskov. »Ingen vil købe ost, der er så dyr, så nu bliver jeg nødt til at kigge mig om efter russiske alternativer. Dem har jeg ikke kunnet finde indtil videre, men så må jeg bare fordoble min søgen.«

Ljudmila Gorbatjova, en pensionist, siger, at hun ikke har opsparing af betydning at bekymre sig om, men klager over, at det bliver stadig sværere at få hendes faste pensionsydelse på 12.000 rubler om måneden til at slå til, især fordi hun ud af pensionen også gerne vil bidrage til at betale for sine fire børnebørns underhold.

»Jeg ser sig om efter, hvad jeg skal købe til mine børnebørn til det nye år, men alt er så dyrt – priserne stiger overalt,« siger Gorbatjova. »De siger, at efter nytår vil priserne stige med yderligere ti procent. Da vi voksede op, var vi fattige, men lykkelige. Nu er der ingen lykke nogen steder.«

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når krisen for alvor kradser, løber alle efter de sande økonomiske værdier i samfundet.

- Jord og fast ejendom.

Jord giver dig mad på bordet og fast ejendom tag over hovedet og begge dele holder en vis værdi uanset inflation, recession og devaluering.

- Måske ikke 100% men alligevel...

Peter Nielsen, Preben Haagensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Kjeld Hansen,

ja, det kommer så f.eks. lidt an på hvor meget jordprisen er pustet kunstigt op af EU-tilskud osv., men lige det problem har russerne jo så ikke......

Det gør kameraer og biler tilsyneladende også, det sidste så i modsætning til herhjemme, hvor det jo siges, at de første 20.000 har man tabt i det øjeblik man kører ud fra forretningen. De må have en bedre beskatning derovre!

I sandheden vilde og uregerlige ombrydningstider vi alle befinder os i. Kan kun håbe verden kommer godt ud i den anden ende.

- Bliver helt forpustet og overblikket er for længst blæst væk, i det mindste for mig og sikkert også for mange andre, som prøver at følge med i begivenhederne.

Putin ynder at se sig selv afbildet som en helt i bar mave. I dag er han afbildet som et fiasko uden bukser.

Det ender nok med at det går, der er sager nok i verden - det er bare med at få det delt ud, så der er noget til alle. Det med at hamstre er en blindgyde.

Lasse Damgaard, det er et spændende spørgsmål, men svaret er muligvis lidt kedeligt, for sandsynligvis vil der ikke ske ret meget ved det. Rusland har et BNP på størrelse med Italiens eller Spaniens, og selv om det ville være trist med en bankerot i disse lande, og det ville være en katastrofe for euroen, så ville det næppe ryste verdensøkonomien. Der er det specielle ved Rusland, at det handelsmæssigt er et uland, det handler internationalt kun med tre varer, der betyder noget: olie, gas og våben. De første to er jo hamret ned i pris for øjeblikket og markedet er oversvømmet, den tredje handles først og fremmest mellem stater, med den russiske statskasse som backup. Meget ville afhænge af, præcis hvordan et sådant kollaps ville foregå, men afbrydelse af gasleverancer kunne betyde, at tyskerne genstartede deres atomkraftværker, og at udnyttelsen af nordafrikanske gasressourcer blev forceret. Helt lokalt vil det sikkert betyde, at svinekødsproducenter og ølbryggere skal til at lede efter andre kunder.

Mads Kjærgård

Putin har vel ikke selv bedt om det? Amerikanerne prøver jo helt bevidst at ramme Ruslands økonomi, fordi at den på sigt sammen med Kina, Indien o.a. kunne udgøre en trussel mod USA og mod petrodollaren. Måske har hele manøvren med Ukraine haft det sigte? Men lidt svært, at se hvordan Putin kunne have handlet, når USA havde besluttet at han skulle fjernes! Har læst en del om det, og det virker som om, at USA og England er parat til at gå hele vejen om så skulle være, så det er lidt svært for Rusland at manøvrere! At vi andre sluger den vestlige propaganda råt er vel den største fiasko!

Marina Kasimova, Connie Brask, morten Hansen, Thomas Borghus, Helge Sørensen, Curt Sørensen, Dennis Berg, Arne Hornborg, Nic Pedersen, Preben Haagensen, Claus Oreskov og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

For de fattige og ikke så vellønnede spiller det vel ikke en mærkbar rolle om rublen taber i forhold til dollaren. Den største del af befolkningen vil næppe være blandt dem der har opsparinger der kan tabe i værdi og som vi har set ved mange andre lejligheder, både i Europa og udenfor Europa, kan en devaluering være stabiliserende og godt for væksten, og kan være med til at dæmme op for korruption og den tilhørende kapitalflugt, hvilket sandsynligvis er et ret alvorligt problem i Rusland. På den måde kan de positive effekter af en devaluering sagtens veje tungere end de negative

Den hysteriske medie respons er bare del af den psykologiske krigsførelse mod Rusland.

Mere alvorligt er vel at mange af de økonomiske forbrydere som har plukket Rusland siden 90'erne har deres penge i sikkerhed i udlandet, og for dem betyder en billig rubel nye "investerings" muligheder.

Helge Sørensen, Rune Petersen, Arne Hornborg, Mads Kjærgård og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man kan da i øvrigt sige til Putins forsvar, at han befandt sig i noget af en "catch 22" situation.
For havde han ladet den amerikanske flåde ankre op i Krim og undladt at gøre noget for den store Russisk talende del af Ukraines befolkning, så var det da ikke sikkert, at russerne ville have været særligt glade for det. Jeg tænker lidt at udover det med Petrodollars, så var det måske også takken for at have blandet sig i Syriens krisen. Vesten og måske især Helle T havde vist set frem til at bombe, men nu blev lagerne af kemiske våben destrueret på fredelig vis. Jeg tænker, at det var da egentlig meget godt gået af Putin. Jeg tror at folk lader sig rive med at den hysteriske mediedækning og vore USA glade politikere. Man skal jo for øvrigt også tænkte på, at dette her går også ud over vores økonomi, men Ukraine er åbenbart så vigtigt, at opsvinget må vente og at man måske endda gerne tager endnu en krise. Det får mig bare til at tænke på, at der må være mere i det end som sådan. Ja Cameron har endda talt om krig i denne forbindelse, så der er mere på spil end lige hvad øjet og øret kan opfange, tror jeg! Men sort og hvid, det er jo en dejlig og nem måde, at dele verden op i, nemt at forholde sig til!

Marina Kasimova, Connie Brask, Henrik Leffers, Dennis Berg, Rune Petersen, Arne Hornborg, Niels Duus Nielsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Før murens fald kunne man som vestlig turist leve som grever og baroner, bo på luxushotel og spise på de mest ekslusive restauranter, ved at veksle dollars på gaden til 3-4 gange den officielle vekslekurs. Måske er dollarturismen atter engang vejen frem for Putins stormagtsdrømmende samfund af lydige mønsterborgere, der så uretfærdigt bliver pint og plaget af det onde Vesten.

Mads Kjærgård: "Putin har vel ikke selv bedt om det?" Jo, det har han vel? Hvorfor har overhovedet ladet Ruslands økonomi basere sig på Den Store Satans økonomi, hvis den er så ond? Er han djævledyrker måske?

Så er den russiske økonomi heller ikke større og vigtigere for verdenssamfundet. Ja EU har stor samhandel med Rusland, vi får olie og gas og de får industriudstyr og forbrugsvarer. Men Russisk økonomi er mindre end Italiens...så verden krakelerer ikke hvis Rusland gør.
Det farligste er vel egentlig Putin og has megalomani og hans lille statur. Lille mand stor bil...

@curt jensen

"For de fattige og ikke så vellønnede spiller det vel ikke en mærkbar rolle om rublen taber i forhold til dollaren."

Alle varer bliver dyrere! I stort set alle led i produktionen indgår komponenter som er værdisat i udenlandsk valuta. Uanset om det er kunstgødning, reservedele, forsikringer, internationale lånestrukturer, energipumper, halvfabrikata eller service produkter. Eller noget helt tolvte.

Så jo, det bliver også dyrere for de fattige og som altid er den relative påvirkning her den største.

Men efter en ihærdig indsats, godt hjulpet af ekstrem korruption og et kleptokrati af gigantiske dimensioner er det lykkedes de nuværende undertrykkere i Rusland stor set at køre landet fuldstændigt i hegnet. På trods af voldsomt store indtægter fra olie, gas og andre naturressourcer (guld, træ, diamanter osv). Godt klaret.

Tom Sietam:
- Grækenland kan vælte verdensøkonomien.
- Lehman Brothers, en virksomhed, væltede verdensøkonomien i 2008.
Rusland er noget større end begge.

Desuden skal du være forsigtig med at måle en økonomi i BNP. Det varierrer alt efter hvad du tæller med. F.eks. har Storbritannien været så desperate for at hæve BNP, at de nu tæller både narkohandel og prostitution med.

Et andet eksempel: I mange vestlige lande har man omsat arbejde, som tidligere blev udført i hjemmet, rengøring, børnepasning, pasning af ældre osv., til arbejde, som nu udføres ude i samfundet, enten af det offentlige eller af private. Nu kan det tælles med i BNP, hvor det ikke kunne før.
Hvordan ser det ud med dét i Rusland?

Italien er desuden et ret rigt og stort land, så det skal man ikke kimse ad.

Tom

Ja hvem ved. Men Rusland har mange store multinationale virksomheder der har bundet store økonomiske midler i partnerskaber og andet udviklings arbejde.
- Kunne det ikke tænkes og sandsynligt at et eller flere af disse selskaber kan få alvorlige problemer hvis de tab de får er så store at de må dreje nøglen ?
Et andet element er om ikke det også med den nuværende politik med forsøg på at smadre den russiske økonomi - får det fuldstændige modsatte resultat; Et Rusland der tvinges til at udnytte sit fødevareproduktionspotentalle endnu mere og måske konkurrere bedre end EU. Samtidig med at BRIKS landene opbygger deres eget økonomiske flow uden om EURO og Dollars.
Måske de globale effekter vi være små - og det bliver lokalt hvordan skaden rammer - her er EU lige skudlinen.
- Kunne det ikke tænkes at EU bliver den største taber i dette geopolitiske stole game ?

Preben Haagensen, Rune Petersen, Per Torbensen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar

Rusland er verdens største land og det eneste land, der har store uudnyttede resourcer, inkl. mere olie/gas end Saudi Arabien! -Og de er slet ikke begyndt at udnytte deres enorme skiffergas og skifferolie områder. Samtidig er det det land der vil vinde mest ved en klima-opvarmning... Så de er klart en trussel mod USAs verdensdominans, og det ved USA godt! Men vores politikkere står "skulder-ved-ankler" med oligarkerne i USA, og hopper med på det hele, med Tyskland lidt på sidelinien. Jeg tror faktisk det kommer til at ændre sig, efterhånden som dæmoniseringen af Putin bliver mere og mere utroværdig, lige nu er han vel den leder i verden, der har størst folkelig opbakning... Europas fremtid ligger i et samarbejde med Rusland og det er faktisk også det som russerne (ledere og befolkning) meget gerne vil!

curt jensen, Preben Haagensen, Rune Petersen, Nic Pedersen, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen, Helge Sørensen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

Mads Kjærgård:

"For havde han ladet den amerikanske flåde ankre op i Krim"

Ret bizar argumentation. Men man hører mange sjove påstande når man læser russiske medier.

"Europas fremtid ligger i et samarbejde med Rusland og det er faktisk også det som russerne (ledere og befolkning) meget gerne vil!"

Jeg ved ikke om russerne vil et samarbejde med resten af Europa, men jeg er helt overbevist om at samarbejde er vejen frem. Den kolde krig var på ingen måde godt og Rusland som fjendebillede er og var heller ikke nogen god ide.

Helge Sørensen, Preben Haagensen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

EU må hæve de sanktioner. Kun udfra det forhold at jeg synes det er rigtig meget synd for den russiske befolkning! Et er at de har den leder de har, men at økonomien samtidig går ad h... til hjælper på ingenting. Lederne af det land har deres på det tørre og mangler intet. Russerne mangler også de fødevarer som før kom fra EU. Så stop dem nu - Krim er tabt..

Jeg stoler mere på Putin end på Obama og Helle Thorning og alle de andre Bilderberg politikere.
Jeg stoler mere på Pravda end politikken og og de danske medier, der fylder os med løgn.

Marina Kasimova, Mads Kjærgård, curt jensen, Helge Sørensen, Dennis Berg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Det fortæller vel også mere om den magt Putin har over medierne og den kontrol han udøver.
Kritiske røster i Rusland findes jo nærmest ikke mere. Se selv efter...

Jeg er noget uforstående overfor dem som bliver ved med at fremture med at det er Vesten som er skyld i krisen med Rusland. Siden murens fald og Sovjetunionens opløsning tegnede der sig en fremtid med samarbejde og tillid. Den tillid forsøgte Vesten at skabe ved Partnerskab for fred og mange andre initiativer som skabe gode relationer. Bl.a. har Vesteuropa/NATO skåret kraftigt i militærudgifterne for at skabe tillid og selvfølgelig for at spare penge. Efter Putin er kommet til er nationalismen blevet det vigtigste redskab til fastholdelse af hans magt. Han har ført krige mod små nabolande har senest invaderet Ukraine, fordi Ukraine ønsker tættere bånd til Vesten og specielt EU. Der er ikke noget bedre end indre og ydre fjender som kan skabe sammenhold i et land som Rusland. Til trods for mange russeres elendige levevilkår og manglende ytringsfrihed og demokratisk underskud.
Det er da logisk at Ukraine er tiltrukket af den Vestlige levevis som gang på gang har vist sig at kunne tage hånd om menneskers basale behov, i mere eller mindre udstrækning, det kan diktature ikke, de håner mennesker og deres rettigheder. Det er for mig det helt basale i denne konflikt. Rusland har intet at tilbyde den almindelige Ukrainer og derfor vil de EU og ikke Rusland.
Putin er vor tids farlige mand, nationalist og diktator.
Lad os håbe at han bliver den eneste nationalist som er ved/kommer til magten i Europa. De har det med at skabe konflikter og krig.
Vesten skal selvfølgelig stå vagt om demokrati og ytringsfrihed, og da i særdeleshed i vort nærområde, hvis det betyder vi skal sulte Russerne til at afsætte Putin, må det jo være vejen, alternativet er ikke til at leve med.

Thomas Bindesbøll, Joen Elmbak, Bo Jørgensen, Morten Kjeldgaard og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

Bo Rosenkilde
Hvordan er Putin en diktator? Så vidt vides er han blevet valgt af folket, med en langt (laangt) større tilslutning end Obama, Cameron, Thorning osv osv. Han er stadig bakket op af ca. 80% af russerne, et nummer jeg tror de førnævnte ikke engang tør drømme vådt om.
Og så prøv at nævn, lad os sige 10-15, konflikter og krige i verden siden Putin kom til magten for omkring 15 år siden (du må selv vælge hvilke), og spørg dig selv hvor mange af disse er startet af Putin.
Russernes "elendige levevilkår" som du skriver, er direkte foresaget af vestens chok doktrin, og er kun blevet bedre efter Putin kom til. Når det kommer til ytringsfrihed, kan det godt være at Danmark ligger bedre, men man kan jo så spørge sig selv hvorfor hel.... danske medier så ikke bruger den, ud over at svine muslimer til.
Den tillid og samarbejder du desuden snakker om, kostede millioner af russere livet.

Det er en skam at der er den sprogbarriere mellem øst og vest, så alt hvad I kan forholde jer til, er vestlige mediers gengivelse af begivenheder og fortolkninger af hvad Putin har sagt. Specielt når egen logiske sans og kritiske tilgang til kilder er så mangelfuld...

Marina Kasimova, curt jensen, Per Torbensen, Rune Petersen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Putin har knægtet den kritiske presse, han har tøjlet oppositionen alt sammen vha kendte metode er som anvendes af enhver diktator. Putin tegner fjendebilleder og appellerer til den dumme russers nationalfølelse for de stemmer jo også.
Enhver påstand om at Putin ikke styret demokratiet i Rusland er hjernedød. Putin er Rusland og resten følger bare med indtil videre. Når Rusland bliver presset nok, så ryger Putin. Bare vent og se.

Grethe Brodersen

Det er tankevækkende, at nogle totalt mister deres normale kritiske sans, når det handler om Rusland og nærmest forguder alt fra den kant --- en slagside, som ikke just kvalificerer debatten.

Thomas Bindesbøll og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar

Forsvaret af Putin er lige så tyndt som et vågn op blad fra Jehovas vidner. Det er helt klart præget af had til USA og vestlige magter og en bevidst ignorering af Putins sabelraslen. Putins sikring af en fuldstændig magt minder om den samme frihed vi ser i Kina. Jo han er sandelig en guttermand der uhindret skal have lov til at bestemme over et andet selvstændigt land, med beviser der er lige så vandtætte som en si.

Putin er bundkorrupt både hvad angår hans sikring af magten og hans formues vokseværk. Dette er veldokumenteret og har været det i adskillige år. Alle russere i Rusland der ytrer sig offentligt i medierne forstummer pludselig enten ved at flytte fra Rusland, nedlukning af avisen, eller ved fængsling.

@Peter Nielsen

Af grunde hverken du eller jeg forstår eller nogen sinde kommer til at forstå er der tilsyneladende nogle der er så fyldt med had til Danmark og Danmarks allierede at enhver form for virkelighed preller fuldstændigt opg aldeles af på dem. Men sådan er det.

"Af grunde hverken du eller jeg forstår eller nogen sinde kommer til at forstå er der tilsyneladende nogle der er så fyldt med had til Danmark og Danmarks allierede at enhver form for virkelighed preller fuldstændigt opg aldeles af på dem. Men sådan er det."

OK

Af grunde hverken du eller jeg forstår eller nogen sinde kommer til at forstå er der tilsyneladende nogle der er så fyldt med loyalitet til Danmarks regering (uanset farve pt.!) og Danmarks regerings allierede at enhver form for virkelighed preller fuldstændigt og aldeles af på dem. Men sådan er det.

Ja, sådan var det, da nogle gik til Frikorpset og andre til datidens "terrorister", og sådan er det stadig.
Og må de bedste som dengang vinde i sidste ende!

Mads Kjærgård, Bill Atkins og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Mens vi venter på at en whistelblower (medierne er sat ud af spillet) kommer og fortæller os, at planerne for 'First Strike' og 'Deterrence'(begrænset atomkrig) ligger på generalstabens bord, og vi tvinges til at ihukommer kommandant for USA’s flåde i Middelhavet, den amerikanske admiral Gene LaRoque's ord: "De militære styrker i Europa er opbygget for at redde Europa ved at udslette Europa"

...så er vi nød til at finde os i, at mennesker, der efter deres egen opfattelse både er intelligente og belæste, sidder og hepper: "Mere kul på", "Mere kul på".

Det rene abzurdistan. Europærer med deres stolte kulturarv, der ønsker at udslettes i et ragnarok, mellem to kapitalismer. Islamisterne må le.

Jeg vil genlæse Huntingtons "Clash of Civilisations" i juleferien. Den er om muligt mere relevant end den nu afdøde forfatter anede, da han skrev den!

Nick, når nogen nævner Huntington - som jeg ikke er så imponeret over - så tænker jeg på Fukuyama. Fukuyama har da han, efter den kolde krigs afslutning, hævdede "historiens afslutning", gennem denne hans totale mangel på indsigt i kapitalismens natur, på en eller anden måde sat fokus på noget helt essentielt; nemlig at kapitalismen aldrig vil kunne sætte "tærring efter nærring". Enhver ved at kapitaliststater slås som bæster om de sidste smuler, og deres krige er det vi kalder historie...

Marx har dybere forklaret hvorfor det er sådan. Piketty har sat en helt enkel formel på: r>g.
Forstået som: Kapitalafkastet (r) skal klart og varigt holdes større end væksten i produktionen (g). Det kan kun ende galt - og kapitalisterne ved det ...de kan bare ikke standse det.

Bill,

jeg tror gerne, at du ikke er Huntington-fan. Han må kollidere med din grundoverbevisning, som jeg kender den (på desværre spinkelt grundlag, der dog borger for hæderlighed i mine øjne!).

Men i modsætning til (efter min mening) narren Fukuyama og den dybt seriøse og fremragende analytiker, men tvivlsomme spåmand Marx, så synes Huntington i den grad at få ret, som jeg husker hans værk.
Derfor vil jeg genlæse det for at tjekke om jeg nu husker ret!

(Marx kan fortjene samme øvelse, men næppe Fukuyama)

Mads Kjærgård

Tja jo, jeg tror, at et af amerikanernes mål var at bruge Krim som flådebase, det var blevet virkelighed. På den måde kunne de effektivt have mindsket Ruslands indflydelse i Mellemøsten.
Gammel DKPer, ha, den ville min løjtnant i Luftvåbenet have elsket, efter som jeg var clearet til NATO TOP SECRET, jeg har også arbejdet for det amerikanske luftvåben, og nok været mere pro amerikansk end de fleste. Mine tvivl begyndte med Irak krigen, og de manglede våben, og så begyndte jeg at læse historie og andre kilder, end de jeg sædvanligvis brugte, jeg fandt bl.a. nogle dokumentar udsendelser omkring de amerikanske krænkelser af USSRs luftrum og tænkte, det var satans! Så havde de jo haft ret, kunne det så tænkes at de havde haft ret i noget mere? Det fandt jeg så ud, at det havde de! Jeg tror ikke at man skal gøre Putin til nogen engel, Rusland har selvfølgelig også nogle ambitioner om magt, men i øjeblikket oplever jeg bare, at alle følger strømmen og udnævner USA til moralens og dydens vogtere, og det er de squ ikke, Hvor mange nakkede de fx ikke i Chile? Vietnam? Hvem er det, der står for alle verdens krige? Ruslands økonomi var ganske rigtigt bundet op på Vestens, men jeg tror ikke at Putin eller andre kunne havde forudset udviklingen og Rusland er jo et kapitalistisk land, glem ikke det, det er ikke USSR genoplivet! Men selv om jeg ikke er gammel DKP, men snarere en slags social liberal, så mener jeg, at Rusland lige i øjeblikket er ret megen uden skyld i udviklingen.
Jeg læser ikke Prava eller RT særligt meget men støtter mig mere til amerikanske intellektuelle og den familie, jeg har i USA, det vil forbløffe mange at høre, at de er langt mere kritiske overfor deres regerings motiver, end vi er her i Europa. Men det er jo det, man kalder en aktørhæmmende strategi, at skyde folk gedulgte motiver i skoene. Men måske søger vi bare sandheden! Og sandheden, den finder man hverken hos politikerne eller de vestlige medier! Men jeg forstår, jeg har selv været ligeså så tilhænger af USA engang, jeg er fx nok en af de eneste, der har set "De Grønne Baretter" mere end 20 gange! John Wayne var min amerikanske helt, indtil jeg fik læst lidt mere om ham, og fandt ud af, at han var en "draft dodger" (Ikke, at jeg ikke kan forstå det, men det tog ligesom lidt af glorien af) Et er dog rigtigt, jeg bryder mig ikke om den måde den vestlige verden udvikler sig på eller rettere har udviklet sig på siden 11/9 men det er jeg ikke alene om, og den holdning deler jeg med millioner af amerikanere! Noget andet er, at jeg i 70erne som pro amerikaner diskuterer op og ned af stolper med venstreorienterede, og så mange år efter, så er jeg nødt til at indrømme, at de havde ret, det var mig, der var en idiot, de havde langt mere styr på geopolitikken end jeg havde. Så man sige, at jeg er frelst, men nej, jeg har bare vænnet mig til at tjekke fakta og læst nogle hyldemeter mere om politik og historie! Men som Gandhi sagde, man kan jo tage fejl, men i øjeblikket mener jeg, at Putin har mere ryggrad og ben i næsten end nogen dekadent vestlig politiker, som stort set alle er reduceret til finansverdens skødehunde!

Marina Kasimova, Stig Bøg, Rune Petersen, Bill Atkins, Keld Sandkvist og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Mads Kjærgård,

jeg vil blot sige tak.
Det er en stor ting, ikke at være alene af sin slags! :-)
(vi er vist faktisk ved at være nogle stykker)

@Nic Pedersen

Den sved hva´?

Og jeg forstår stadigvæk ikke den næsegruse beundring for et undertrykkende, stærkt konservativt religiøst diktatur.

http://politiken.dk/tv/ECE2436981/det-er-livsfarligt-at-vaere-journalist...
http://djkredsfyn.dk/Nyheder/2011/Juli/Farligt-at-vare-journalist/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia

Men du må af en eller anden for mig uforståelig grund nære afgrundsdyb beundring for stærke mænd, lande som nærmer sig fascismen i sin konstruktion , konservative kristne organisationer med stor indflydelse på lovgivning, korruption af episke dimensioner, undertrykkelse af anderledes tænkende og kleptokratier. Og da vi her lever i et demokrati må du både have den holdning samt udtrykke din støtte til det. Så fortsæt du bare men din kærlighedserklæring til Rusland.

Nils Bøjden,

Det er desværre ikke første gang i historien, en uforståelig fascination af den stærke mand har kunnet iagttages. Måske skyldes det et behov for at få udstukket en nem og sort/hvid tilværelsesforståelse.

Jeg kan forstå kærligheden til russerne og til Rusland som land, som jeg selv deler. Men beundringen af Putin og hans semi-fascistiske Rusland er for mig dybt uforståelig.

et undertrykkende, stærkt konservativt religiøst diktatur? USA eller Rusland ... same same

Spørgsmålet er hvad der sker når den slags regimer klasker mod hinanden - men det bekymrer vel ikke et ægte koldkrigerfossil som Nils Bøjden.

Og Rusland vil for resten næppe komme til at sige "vuf" lige foreløbig, hvor meget nogle "fossiler" og fantaster end drømmer og galper derom:

"- Vi tror på, at Rusland har mulighederne og kundskaberne til at overvinde de nuværende problemer i økonomien. De kinesisk-russiske strategiske partnerskabsforbindelser befinder sig på et højt niveau, og vi hjælper og støtter altid vores venner, siger Wang Yi og tilføjer.

- Hvis Rusland har brug for det, så vil vi yde al den støtte, som vi kan tilbyde, siger den kinesiske udenrigsminister."

http://www.information.dk/telegram/519524

Per Torbensen, Bill Atkins, Rune Petersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Sider