Læsetid: 4 min.

I ’Saltgraven’ løb CIA’s tortur løbsk

Efterretningstjenesten CIA lod i sit hemmelige fængsel i Afghanistan uuddannede officerer tortere fanger, der var tilbageholdt uden grundlag for mistanke. Metoderne fortsatte uden for kontrol og trods klager fra forhørsledere
11. december 2014

I 22 timer ad gangen henover to dage hang Ridha al-Najjar fra et rør i loftet ved hjælp af håndjern, ude af stand til at bevæge sine arme. Han havde hætte over hovedet, ble på og ingen adgang til et toilet. Sådan lyder én blandt flere beskrivelser af, hvordan fanger blev behandlet i ’Salt Pit’, CIA’s hemmelige fængsel nord for Kabul i Afghanistan. Detaljerne er kommet frem i den rapport om CIA’s brug af tortur, som det amerikanske senats efterretningsudvalg offentliggjorde tirsdag. Den beskriver i detaljer strategien for at få oplysninger ud af Ridha al-Najjar, der var mistænkt for at have været livvagt for al-Qaeda-lederen Osama bin Laden:

»Isolation i fuldstændig mørke, gør hans mad dårligere, sørge for at holde ham ved en ubehagelig (lav) temperatur, [spil musik] 24 timer i døgnet og hold ham fastspændt i kæder med hætte over hovedet,« lyder det i rapporten om afhøringen, der satte standarden for afhøringer i Saltgraven, hvor omkring 64 fanger ifølge New York Times blev tilbageholdt i løbet af to år.

»Ifølge CIA’s generalinspektør blev tilbageholdelse og afhøringen af Ridha al-Najjar ’modellen’ for, hvordan andre tilbageholdte skulle håndteres ved DETENTION SITE COBALT,« lyder det i rapporten. ’COBALT’ er rapportens kodenavn for ’Salt Pit’, der var et af de første såkaldte black sites, hvor al-Qaeda-mistænkte blev tilbageholdt og afhørt. Al-Najjar blev anholdt i den pakistanske kystby Karachi og overført til fængslet i Afghanistan i september 2002. Han sidder i dag fængslet på Bagram-basen, ligeledes nord for Kabul. Han er aldrig blevet sigtet.

Arbejdsmetoderne i ’Salt Pit’ er blot et eksempel blandt mange i den over 500 sider lange rapport, der indeholder en lang række nye detaljer om bl.a. anal tvangsfodring samt afsløringer af, at CIA enten underdrev eller var ude af stand til at få overblik over antallet af fanger.

Både i rapporten og af amerikanske medier, herunder L.A. Times og New York Times, bliver ’Salt Pit’ fremhævet som det mest tydelige tegn på en efterretningstjeneste, der kørte af sporet i kampen mod terror. Om ’Salt Pit’ nævner rapporten blandt andet, at den »lavt rangerede CIA-officer, der var udnævnt til at være fængselsinspektør »har et sted mellem en lille smule og ingen erfaring med afhøringer eller håndtering af fanger«. Det skete til trods for, at hans kolleger forinden havde opfordret til, at han »ikke længere burde have adgang til klassificerede oplysninger grundet »mangel på ærlighed, dømmekraft og modenhed«.

Samme officer beordrede en anden fange, Gul Rahman, bundet fast til væggen med kæder, kun let påklædt. Næste morgen var han død af kulde. Fire måneder senere fik CIA-officeren 2.500 amerikanske dollar i bonus for sit »gennemgående fremragende arbejde«.

Et af CIA’s egne opsynsudvalg anbefalede senere en disciplinærsag mod officeren, men ideen blev skudt ned af justitsminister Eric Holder i 2012.

CIA løbet løbsk

Joshua E.S. Phillips er journalist og forfatter til bogen None of us were like this before, der beskriver, hvordan udsendte amerikanske soldater blev torturbødler i krigen mod terror. Amerikaneren har i mange år undersøgt både CIA og militærets brug af tortur.

»Rapporten bekræfter, hvad folk har sagt i årevis, mens ansatte, der har udtrykt bekymringer, er blevet ignoreret, undermineret eller sågar truet,« siger Phillips, der påpeger, at flere af CIA’s egne undersøgelser har påvist, at tortur ikke var en brugbar forhørsmetode.

»Når folk bryder loven systematisk i hvilken som helst del af en statslig tjeneste, så har du som regering en uberegnelig institution, der ikke plejer dine interesser,« siger han.

Opspind levede videre

Joshua E.S. Phillips’ udsagn bekræftes af rapporten, der også påpeger, at oplysninger fra torturafhøringerne, der senere viste sig at være usande, levede videre.

»Justitsministeriet udførte ingen uafhængig analyse eller verificering af de oplysninger, det modtog fra CIA. Ministeriet advarede dog imod, at hvis CIA’s fakta ændrede sig, ville de juridiske følgeslutninger ikke nødvendigvis længere være gyldige,« lyder det i rapporten.

Selv når CIA erkendte, at oplysninger var forkerte, fik de lov at leve videre i systemet, anfører rapporten:

»I tilfælde, hvor CIA fastslog, at de oplysninger, det (CIA, red.) havde videregivet til Justitsministeriet var usande, gjorde CIA sjældent ministeriet opmærksom på det.«

Rapporten påviser tilmed, at CIA’s bogføring og opsyn var så ringe, at efterretningstjenesten ikke havde overblik over sine egne aktiviteter i krigen mod terror.

»CIA’s bogføring af dets fanger« i Afghanistan var så mangelfuld, at det i den periode »ikke var muligt for CIA at fastslå, hverken hvor mange fanger, det havde tilbageholdt, eller deres identitet«.

I telefonen fra New York veksler Joshua E.S. Phillips mellem slet ikke at være overrasket over omfanget af den tortur, rapporten beskriver, til at brøle af frustration over, at hans land ikke har stillet torturbødlerne til ansvar.

»Det store spørgsmål er jo, hvorfor USA ikke er seriøse, når det kommer til ansvarliggørelse. Hvordan kan det være okay, at vi har efterretningstjenester, der opfører sig på den her måde?« siger forfatteren.

»Jeg har haft modstridende holdninger om CIA i løbet af krigen mod terror, og jeg tror på statens ret til at beskytte sin egen sikkerhed, som det står nedskrevet i vores forfatning. Men hvis CIA ikke er ansvarlige over for nogen, så har vi en organisation, der er løbet fuldstændig løbsk. Det er er ingen overdrivelse at sige, at det er et kæmpe problem for vores demokrati,« siger Joshua E.S. Phillips.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • peter fonnesbech
  • David Zennaro
Espen Bøgh, peter fonnesbech og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der bør være en og anden etisk test for mennesker, der kommer i jobs, hvor de får magt over andre. Signal værdien i at kunne tænke i baner, hvor man tænker på andre er vigtig - hvis det ikke var vigtigt, så ville der ikke være så meget hjernevask med henblik på at umenneskelig gør andre.

Hvad har man gjort for at afradikalisere torturbødlerne?

Espen Bøgh, lars abildgaard, Peter Ole Kvint, peter fonnesbech, Rune Petersen, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@Steen Sohn:

Man har vel forfremmet dem?

lars abildgaard, Peter Ole Kvint, Nic Pedersen, Rune Petersen, Torben Selch, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Ingen skal tro, at CIA gjorde al det i hemmelighed, og uden at magthaverne Washington DC vidste det.

USA´s tidligere vicepræsident, Dick Cheney, kalder i tv-kanalen, Fox News, den opsigtsvækkende rapport om CIA´s torturmetoder for "det rene affald", og forsvarer de anvendte torturmetoder.

"Hvad er du rede til at gøre, for at få svar omkring fremtidige angreb mod USA", spørger han også.

Og så oplyser han, at præsident Georg Bush selvfølgelig fik alle de oplysninger omkring USA´s brutale torturmetoder, han behøvede at vide.

erling jensen, lars abildgaard, Denise Jerian, Peter Ole Kvint, Tue Romanow, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Og hele svineriet skal nok blive tørret af på de lavtrangerende bavianer, mens de store dyr går fri !

Nogen her, som tør vædde?

Espen Bøgh, erling jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Denise Jerian og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Den enkelte amerikaner må vil efterhånden opdage at USA ikke mere er et demokrati men et Oligarki. Jeg kan i hvert fald ikke accepterer at et land der benævner sig som et demokrati overhovedet bruger tortur. Bevis jeres værd som et ægte demokrati kære amerikanske statsborgere retsforfølg være eneste fra øverste top til bunden.

erling jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Holger Madsen og Denise Jerian anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Hvem har skylden? Den lader jeg ligge.

Hvad er årsagen?
Når det amerikanske politi er mere optaget af at få uskyldige til at tilstå. End at fange de rigtige forbrydere så er det logisk, at CIA må overgå dem. Det hele fungere ikke.

Javist kan man sige det gik galt i "saltgraven" men jeg er nu af den overbevisning, at det stikker langt dybere.

Når forfatteren med Joshua E.S. Phillips ikke stikker dybere, så er det reelt et forsvar og en retfærdig tro på Amerikas globale rettigheder og exceptionalisme forankret i en tro på nationalismen og patriotismen til Amerika, som verden eneste retfærdige stat, der kæmper for friheden overalt og har guds ord for det?!

Vi burde hellere tale langt mere om den McChartyistiske stat Amerika, hvor arven fra dengang er ufattelig mistænksomhed, løgnagtige anklager mod andre, overvågning i det skjulte uden dommerkendelser, tilbageholdelser a'la Kafka, retfærdig støtte og hjælp til militærregimer i liberalismen navn, kommunistangst der berettiger til undergravelse og "fjernelse" af personer eller politikere valgt demokratisk i deres egne lande.

McCarthy perioden trækker således tydelige spor til nutidens, men McCarthy er også et produkt af sin tids Amerika, og derfor blot det mest synlige eksempel fra datiden, der i dag kan bruges som henvisende eksempel på det vi ser i dag.

Samuel Johnson tillægges følgende udsagn; "Patriotisme er det sidste tilflugtssted for slyngler", og det er stadig holdbart i dagens Amerika.

Det er i toppens pyramiden disse slyngler skal findes og straffes, sådan som vi har set det både i nyere tid og tidligere, og ingen har som Amerika været sygeligt interesseret i at få straffet disse slyngler ved internationale domstole, - men da Amerika ikke vil stille sine egne slyngler såvel til skue, samt ikke i verdens øjne behæftes med den skam der deraf følger, skjuler man sig for omverdenen, og dermed skjuler man sine krigsforbrydelser og nærer disse krigsforbrydere i Amerika.

Husk på hvad Bush sagde efter 1.. september til verden; "dem der skjuler krigsforbrydere er medskyldige"(det var sådan han sagde), og udsatte dermed en ramme, som Amerika i dag selv overtræder groft, og imod eget udsagn om krigsforbrydere, - for den slags gælder ikke for Amerikanske borgere!

William Calley der stod bag maskren i Mi Lai i Vietnam, blev ganske rigtigt dømt, - men var alligevel en fri man meget meget kort tid efter, som en hån mod ofrene, og mod selve krigsforbrydelsen.

Det er fra toppen af den statslige pyramide ansvaret for disse krigsforbrydelser ligger, og det er da også fra den kant de blev udtalt som retfærdige og nødvendige for Amerikas sikkerhed, - ja de blev nærmest minimeret som noget rigtigt, af Bush, Cheney og ikke mindst Rumsfeld!

I selvbedraget optik for verdens moralske, etiske og eneste retfærdige demokrati på fører Amerika sig frem på rene McChartyistiske principper om løgn og bedrag for omverdenen, i sin egen perspektiv af exceptionalisme der står over resten af verdens meninger!