Læsetid: 4 min.

I ’Saltgraven’ løb CIA’s tortur løbsk

Efterretningstjenesten CIA lod i sit hemmelige fængsel i Afghanistan uuddannede officerer tortere fanger, der var tilbageholdt uden grundlag for mistanke. Metoderne fortsatte uden for kontrol og trods klager fra forhørsledere
11. december 2014

I 22 timer ad gangen henover to dage hang Ridha al-Najjar fra et rør i loftet ved hjælp af håndjern, ude af stand til at bevæge sine arme. Han havde hætte over hovedet, ble på og ingen adgang til et toilet. Sådan lyder én blandt flere beskrivelser af, hvordan fanger blev behandlet i ’Salt Pit’, CIA’s hemmelige fængsel nord for Kabul i Afghanistan. Detaljerne er kommet frem i den rapport om CIA’s brug af tortur, som det amerikanske senats efterretningsudvalg offentliggjorde tirsdag. Den beskriver i detaljer strategien for at få oplysninger ud af Ridha al-Najjar, der var mistænkt for at have været livvagt for al-Qaeda-lederen Osama bin Laden:

»Isolation i fuldstændig mørke, gør hans mad dårligere, sørge for at holde ham ved en ubehagelig (lav) temperatur, [spil musik] 24 timer i døgnet og hold ham fastspændt i kæder med hætte over hovedet,« lyder det i rapporten om afhøringen, der satte standarden for afhøringer i Saltgraven, hvor omkring 64 fanger ifølge New York Times blev tilbageholdt i løbet af to år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • peter fonnesbech
  • David Zennaro
Espen Bøgh, peter fonnesbech og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der bør være en og anden etisk test for mennesker, der kommer i jobs, hvor de får magt over andre. Signal værdien i at kunne tænke i baner, hvor man tænker på andre er vigtig - hvis det ikke var vigtigt, så ville der ikke være så meget hjernevask med henblik på at umenneskelig gør andre.

Hvad har man gjort for at afradikalisere torturbødlerne?

Espen Bøgh, lars abildgaard, Peter Ole Kvint, peter fonnesbech, Rune Petersen, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@Steen Sohn:

Man har vel forfremmet dem?

lars abildgaard, Peter Ole Kvint, Nic Pedersen, Rune Petersen, Torben Selch, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Ingen skal tro, at CIA gjorde al det i hemmelighed, og uden at magthaverne Washington DC vidste det.

USA´s tidligere vicepræsident, Dick Cheney, kalder i tv-kanalen, Fox News, den opsigtsvækkende rapport om CIA´s torturmetoder for "det rene affald", og forsvarer de anvendte torturmetoder.

"Hvad er du rede til at gøre, for at få svar omkring fremtidige angreb mod USA", spørger han også.

Og så oplyser han, at præsident Georg Bush selvfølgelig fik alle de oplysninger omkring USA´s brutale torturmetoder, han behøvede at vide.

erling jensen, lars abildgaard, Denise Jerian, Peter Ole Kvint, Tue Romanow, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Henrik Christensen, HC Grau Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Og hele svineriet skal nok blive tørret af på de lavtrangerende bavianer, mens de store dyr går fri !

Nogen her, som tør vædde?

Espen Bøgh, erling jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Denise Jerian og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Den enkelte amerikaner må vil efterhånden opdage at USA ikke mere er et demokrati men et Oligarki. Jeg kan i hvert fald ikke accepterer at et land der benævner sig som et demokrati overhovedet bruger tortur. Bevis jeres værd som et ægte demokrati kære amerikanske statsborgere retsforfølg være eneste fra øverste top til bunden.

erling jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Holger Madsen og Denise Jerian anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Hvem har skylden? Den lader jeg ligge.

Hvad er årsagen?
Når det amerikanske politi er mere optaget af at få uskyldige til at tilstå. End at fange de rigtige forbrydere så er det logisk, at CIA må overgå dem. Det hele fungere ikke.

Javist kan man sige det gik galt i "saltgraven" men jeg er nu af den overbevisning, at det stikker langt dybere.

Når forfatteren med Joshua E.S. Phillips ikke stikker dybere, så er det reelt et forsvar og en retfærdig tro på Amerikas globale rettigheder og exceptionalisme forankret i en tro på nationalismen og patriotismen til Amerika, som verden eneste retfærdige stat, der kæmper for friheden overalt og har guds ord for det?!

Vi burde hellere tale langt mere om den McChartyistiske stat Amerika, hvor arven fra dengang er ufattelig mistænksomhed, løgnagtige anklager mod andre, overvågning i det skjulte uden dommerkendelser, tilbageholdelser a'la Kafka, retfærdig støtte og hjælp til militærregimer i liberalismen navn, kommunistangst der berettiger til undergravelse og "fjernelse" af personer eller politikere valgt demokratisk i deres egne lande.

McCarthy perioden trækker således tydelige spor til nutidens, men McCarthy er også et produkt af sin tids Amerika, og derfor blot det mest synlige eksempel fra datiden, der i dag kan bruges som henvisende eksempel på det vi ser i dag.

Samuel Johnson tillægges følgende udsagn; "Patriotisme er det sidste tilflugtssted for slyngler", og det er stadig holdbart i dagens Amerika.

Det er i toppens pyramiden disse slyngler skal findes og straffes, sådan som vi har set det både i nyere tid og tidligere, og ingen har som Amerika været sygeligt interesseret i at få straffet disse slyngler ved internationale domstole, - men da Amerika ikke vil stille sine egne slyngler såvel til skue, samt ikke i verdens øjne behæftes med den skam der deraf følger, skjuler man sig for omverdenen, og dermed skjuler man sine krigsforbrydelser og nærer disse krigsforbrydere i Amerika.

Husk på hvad Bush sagde efter 1.. september til verden; "dem der skjuler krigsforbrydere er medskyldige"(det var sådan han sagde), og udsatte dermed en ramme, som Amerika i dag selv overtræder groft, og imod eget udsagn om krigsforbrydere, - for den slags gælder ikke for Amerikanske borgere!

William Calley der stod bag maskren i Mi Lai i Vietnam, blev ganske rigtigt dømt, - men var alligevel en fri man meget meget kort tid efter, som en hån mod ofrene, og mod selve krigsforbrydelsen.

Det er fra toppen af den statslige pyramide ansvaret for disse krigsforbrydelser ligger, og det er da også fra den kant de blev udtalt som retfærdige og nødvendige for Amerikas sikkerhed, - ja de blev nærmest minimeret som noget rigtigt, af Bush, Cheney og ikke mindst Rumsfeld!

I selvbedraget optik for verdens moralske, etiske og eneste retfærdige demokrati på fører Amerika sig frem på rene McChartyistiske principper om løgn og bedrag for omverdenen, i sin egen perspektiv af exceptionalisme der står over resten af verdens meninger!