Læsetid: 3 min.

USA skal chokeres til at afsværge tortur

Efter seks års efterforskning vil Senatets efterretningsudvalg i dag offentliggøre chokerende detaljer om CIA’s tortur af terrormistænkte. Hensigten er at sikre, at det aldrig sker igen, siger senator Diane Feinstein
Guantánamobasen har historisk været et symbol på de ting, der er gået galt i USA’s krig mod terror. Søndag blev seks fanger løsladt fra basen. Arkiv

Shane T. Mc

9. december 2014

I dag forventes efterretningsudvalget i USA’s senat at offentliggøre en længe ventet rapport om CIA’s angivelige anvendelse af ulovlige forhørsmetoder – tortur – mod 20 terrormistænkte personer i hemmelige fangelejre mellem 2002 og 2009.

Der er tale om et redigeret sammendrag på 480 sider af en rapport, der i sin helhed fylder 4.000 sider.

Offentliggørelsen af rapporten har været planlagt i lang tid og er godkendt af Barack Obamas regering. Men både CIA og store dele af USA’s efterretningsagenturer, tidligere medlemmer af Bush-regeringen og nogle republikanske senatorer vender sig imod at lufte CIA’s snavsetøj for åbent tæppe.

De henviser til risikoen ved, at en grafisk beskrivelse af torturmetoder vil bringe amerikanske gidsler i fare og opildne radikale elementer i den islamiske verden til at angribe amerikansk personel, civilt som militært.

Fredag opfordrede udenrigsminister John Kerry senatsudvalgets formand, Diane Feinstein, til at udsætte offentliggørelsen og skulle bl.a. have nævnt gidsler, der holdes af Islamisk Stat, som grund. Søndag sagde Feinstein imidlertid til Los Angeles Times, at hun ikke agter at vente længere.

I januar vil republikanerne overtage kontrollen med Senatet, og senator Feinstein frygter tilsyneladende, at de vil lægge CIA-rapporten på is. Hun mener, at nogle af afsløringerne vil chokere amerikanerne, hvilket præcist er hendes ærinde.

»Enhver, der læser dette her, vil sørge for, at det aldrig sker igen,« siger Feinstein.

Efterdønningerne fra terrorangrebene mod New York og Washington, D.C. den 11. september 2001 forfølger således stadig USA som et spøgelse, der ikke uden videre kan manes væk.

Udover torturbeskyldningerne mod CIA er der en uafsluttet krig i Afghanistan, en genoplivet krig i Irak mod Islamisk Stat, de (ofte kritiserede) hemmelige droneangreb på udenlandske staters territorier og de 142 strandede fanger i Guantánamo-lejren.

Men USA’s bestræbelse på at tage et opgør med ’de mørke sider’ af kampen mod terror – et udtryk brugt af vicepræsident Dick Cheney i 2002 – går trods alt fremad, dog med snegleskridt.

Guantánamo

Søndag kom der skred i løsladelsen af 67 fanger i Guantánamo-lejren, som for længst er blevet godkendt til overførsel til lande, der ønsker at huse dem som flygtninge. Seks fanger, herunder en sultestrejkende syrer, blev fløjet til Uruguay, hvor de får status som flygtninge og er frie til at rejse, hvorhen de vil som nye statsborgere.

Til næste år planlægger Obama-regeringen yderligere at reducere antallet af indsatte. De fleste skal sendes til tredjelande, mens de resterende overføres til fængsler på det amerikanske fastland, hvor nogle vil blive stillet for domstole, og andre skal holdes i forvaring, indtil USA erklærer krigen mod al-Qaeda og Taleban ovre.

Historisk set har Guantánamo-lejren virket som et stærkt symbol på alle de ting, der er gået galt i USA’s kamp mod islamistiske terrorgrupper. At tilbageholde personer mistænkt for terroraktivitet på ubestemt tid uden at stille dem for en domstol blev af nogle juridiske eksperter fordømt som en overtrædelse af krigskonventionerne og af det hævdvundne internationale retsprincip habeas corpus.

I den islamiske verden har billeder af fanger, udsat for ydmygende behandling af vogtere i Guantánamo, hjulpet radikale grupper med at rekruttere nye jihadister. Endnu værre var afsløringen af Pentagons brug af hårde forhørsmetoder mod nogle af de indsatte i lejren – metoder, der lå på grænsen til eller opfyldte definitionen af tortur i både amerikansk lovgivning og i FN-konventionen.

Da Forsvarsministeriet slog bak i 2006 og ophørte med den brutale forhørsteknik, fortsatte CIA midlertid sit ’torturprogram’ i hemmelige fangelejre i Østeuropa og Mellemøsten. Denne praksis blev først stoppet, da præsident Barack Obama trådte til i 2009.

Siden 2008 har Senatets efterretningsudvalg efterforsket CIA’s praksis og gang på gang mødt modstand og forhaling. Lederen af CIA’s forhørsprogram under Bush-regeringen, José Rodriguez, har i kronikker i The Washington Post i april og sidst i søndags bittert forsvaret forhørsteknikkernes lovlighed.

Rodriguez har i særdeleshed afvist en vigtig konklusion i rapporten om, at anvendelsen af forhørsteknikker som ’water boarding’ faktisk ikke ydede værdifulde efterretninger, der reddede menneskeliv. Han anfører endvidere, at hverken han selv eller nogle af hans underordnede er blevet afhørt af senatsudvalgets efterforskere.

I går forlød det, at tidligere præsident George W. Bush og en gruppe rådgivere fra hans regering agter at give deres offentlige støtte til CIA’s udsagn; at alt, hvad der skete i de hemmelige fangelejre var lovligt, og at de ikke blev ført bag lyset af CIA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Janus Agerbo
  • Espen Bøgh
Janus Agerbo og Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dianne Feinstein det var vist hende der fik sin "vækkelse" omkring overvågning/efterretningstjenesten - da hun en dag gloede ud af vinduet i sit hus - og så direkte ind i en drone-flyver. :)

Men et stort tillykke til USA - De har kun en vej at gå, og det her er et skridt i den rigtige retning. Men pyha der er langt endnu.

Hvis EU og USA tog hinanden "i hånden" og lagde tryk på alle de diktatorer og udemokratiske ledere, som daglig krænker menneskerettighederne, så ville det måske begynde at ligne noget ?

EU og USA repræsenterer tilsammen den største økonomiske og militære styrke i hele verden - så hvorfor ikke bruge styrken til noget super positivt ?

"De henviser til risikoen ved, at en grafisk beskrivelse af torturmetoder vil bringe amerikanske gidsler i fare og opildne radikale elementer i den islamiske verden til at angribe amerikansk personel, civilt som militært."

Hvor letkøbt af dem. Det er altså ikke offentliggørelsen af torturen der bringer nogen i fare og opildner radikale elementer, det er selve udførelsen af den.

Niels Duus Nielsen, Nanna Wulff M., Bo Carlsen, Rune Petersen, Nic Pedersen, Tue Romanow, uffe hellum, Rasmus Kongshøj, Mads Berg, Janus Agerbo, Tue Juncker-Løndal, Elisabeth Andersen og Jens Haushøj anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

USA er en ung nation. Eller hvis vi skal personificere landet, en vred ung mand, med bumser og alt for mange kræfter, som alt for hurtigt har fået alt for meget magt. USA trænger, med andre ord, til at blive tæmmet og for så vidt civiliseret. Vi ser det bl.a. herhjemme, når amerikanernes dysfunktionelle retsvæsen aflædes for åben skæm som nu forleden, og på daglig basis, når landet trækker os med i en af de mange krige, som vil verden det så godt men alt for ofte ender med at føre til kaos. USA har brug for hjælp og det skal selvfølgelig være kvalificeret hjælp. Det er her det gamle Europa, i form af det nye EU, måske har en vigtig rolle at spille. Men det kræver at den unge mand er lydhør eller open minded, som de siger over there og det burde ikke falde dem så svært, eftersom amerikanerne har ry for at være åbne og imødekommende; nu skal vi bare have koblet lidt tankevirksomhed på. Men sådan er det jo ofte med unge.

Hvor er det ynkeligt at overtage nysproget.

Der er ingen grund til at sætte anførselstegn om tortur og koncentrationslejr, når der notorisk er tale om at påføre psykisk eller fysisk smerte på forsvarsløse, og tale om tilbageholdelse af krigsfanger, der ikke er formelt anklaget for nogen forbrydelse.

Når torturtilhængere som Fogh og Bush og Rodriguez har brug for nysprog, illustrerer det, at de selv føler, en retslig eller demokratisk evaluering muligvis vil gå imod dem.

Når konzentrationslejre lægges udenfor det amerikanske retssystem (verdens stærkeste, med små og store fejl), så er det fordi torturtilhængerne ikke har lyst til at stå til ansvar for deres programmer, og ikke ønsker, at ofrene skal kunne forsvare sig.

Kære Information: Send alle skribenter på et kursus i at undgå nysprog i andet end citater. Det er godt at være objektiv, men det er ynkeligt at være neutral, når der vitterlig er tale om meget grove forbrydelser.

Kære anti-amerikanere: Det amerikanske retssystem har ret god beskyttelse af dem, der kan holde deres kæft overfor politiet og financiere professionelle forsvarere. Bl.a. er alle "beviser" fremskaffet som resultat af tortur eller ulovlig ransagning eller ulovlig tilbageholdelse automatisk ugyldige. Hvis bare vi kunne erklære alle fangelejre og krigszoner som "amerikansk territorium med fuld retslig dækning", så havde ofrene straks bedre kort på hånden.

Peter Ole Kvint

Uffe Hellum: "Kære anti-amerikanere: Det amerikanske retssystem har ret god beskyttelse af dem, der kan holde deres kæft overfor politiet og financiere professionelle forsvarere. Bl.a. er alle "beviser" fremskaffet som resultat af tortur eller ulovlig ransagning eller ulovlig tilbageholdelse automatisk ugyldige. "
kære Uffe. Det amerikanske retssystem har ret god beskyttelse de rige. Men de fattige har ikke mulighed for at financiere professionelle forsvarere.

uffe hellum, Bo Carlsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Jeg bliver syg langt ind i sjælen, når jeg hører om Guds eget lands kamp for demokrati og menneskerettigheder.
Beskæmmende at disse stater i Nordamerika, er vores regerings bon-kammerater.

erling jensen, Niels-Holger Nielsen, Bo Carlsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Guantánamo og CIA tortur udført enten på basen eller ude i andre lande er Amerikas ansvar, og ingen andres, men når det gøres på den måde perverterer man såvel sin egen som sit lands moral og etik overfor mennesket, og sin egen skyldfølelse, som man "tror" man kan fralægge sig ved, at lade andre udenfor sit lands grænser udeføre det for sig.

I stigende grad perverterer Amerika verden opfattelse af moral og etik på verdensplan, og hører slet ikke til iblandt lande der er repræsenteret i FN, men selv FN er blevet forvænt med denne perversion på global plan, og i stigende grad mangler vi en klar åben retorik imod dette fra FNs side, så det bliver kendt for alle, hvad Amerika reelt står for moralsk og etisk.

- Oh jo, den sang har vi hørt så tit; ("vi arbejder i det stille diplomati bag facaden"), et selvopfundet bedrag om virkningen, for så længe det ikke er offentligt, så alle kan lære af det og det bliver en standard for FN, - så længe vil Amerika fortsætte sine blodsudgydelser, tilfangetagelser i koncentrationslejren Guantánamo , tortur overalt i verden, og med det stille diplomatis slet skjulte anerkendelse ved afvisningen af åben tale alle kan høre!

FNs fine folk af politiske plattenslagere får løn af verdens befolkninger, men vil ikke være givende for god moral og etik i offentlig tale, så det bliver offentlig standard, men hjælper i stedet med at skjule krigsforbrydelser mod menneskeheden som Amerika foretager dagligt!

Niels Duus Nielsen, erling jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Obama og tortur

På sin anden arbejdsdag som præsident i sin første embedsperiode underskrev manden en række "executive orders" med det sigte at lukke Guantanamo fangelejren inden for et år, og at forbyde de groveste former for forhørsmetoder. I dag skriver vi 2014, og intet er sket. Den mand er en vaskeægte bedrager. I sin første "State of the Union" tale en uge senere erklærede han flg:
"Jeg kan stå her i aften og sige, uden undtagelse eller tvetydigt, at USA udøver ikke tortur. Vi kan give det løfte her i aften".

Inden for få dage efter denne garanti, fortalte hans jurister i Justitsministeriet amerikanske dommere, med vendinger, der ikke var til at misforstå, at den nye regering ikke ville bevæge sig væk fra Bush's politik vedr. overgivelse af fanger og formodede "fjendtlige kombattanter". Personer, der var blevet taget til fange af den amerikanske myndighedspersoner og overført til hemmelige fængsler i andre lande med det klare mål at blive tortureret, ikke kunne pådømmes ved amerikanske domstole, og at Obamas administration ikke havde nogen lovlige forpligtelser til at forsvare eller endog indrømme dets handlinger i en amerikansk domstol. "Fjendtlige kombattanter" ville ikke kunne få international legal beskyttelse, hvis de var kidnappet af amerikansk personel, ligegyldigt hvor i verden det havde fundet sted.

Det amerikanske tortur system står i fuldt flor og grænserne for det amerikanske imperium er bl. a. afgrænset af dets oversøiske torturcentre.

Erling Jensen, cand.jur.