Nyhed
Læsetid: 3 min.

Årsdagen for den egyptiske revolution blev blodig

Mindst 15 mistede livet under demonstrationerne for fireårsdagen for den egyptiske revolution. Politiet skød for at dræbe, fortæller en dansk kvinde, der blev vidne til en kvindelig demonstrants død i lørdags
Shaimaa al-Sabbagh (forrest i grå trøje) i lørdagens demonstration i Kairo, kort før hun blev ramt af skud og døde.

Eymen El-Gebaly

Udland
26. januar 2015

Fireårsdagen for den egyptiske revolution, der i 2011 tvang daværende præsident Hosni Mubarak fra magten, blev som frygtet blodig. Mindst 15 er blevet dræbt i weekendens demonstrationer, heriblandt to fra de egyptiske sikkerhedsstyrker, lyder det fra det egyptiske indenrigsministerium.

Årsdagen var i forvejen set som en test af, om islamistiske og liberale kræfter igen turde demonstrere deres utilfredshed mod det nye regime under præsident Abdel Fattah al-Sisi, der med et kup overtog magten fra Det Muslimske Broderskab sidste år. Regimet i Egypten har siden militærkuppet slået stadigt hårdere ned på kritiske røster fra både Det Muslimske Broderskab, det organiserede civilsamfund og de liberale demonstranter, der oprindeligt udløste den egyptiske revolution, der første til Mubaraks fald. Sidste år mistede mindst 50 personer livet under demonstrationer på årsdagen for revolutionen.

Angrebet af politiet

En af de dræbte i weekendens demonstrationer er Shaimaa al-Sabbagh, mor til en fem-årig dreng.

Lørdag var hun og 20-30 andre fra det egyptiske venstrefløjsparti, Socialistisk Folkealliance, på vej igennem Kairo i en planlagt demonstration, da de blev angrebet af egyptisk politi. Det fortæller danske Sara Brandt, der arbejder for den lokale kvinderettighedsorganisation Cewla. Hun var til stede og så den kvindelige aktivist blive skudt tæt ved Talaat Harb-rundkørslen i det centrale Kairo.

Ifølge Sara Brandt blev den kvindelige demonstrant slået ihjel, da politiet begyndte at skyde med tåregas og hagl, såkaldte birdshots, fra meget kort afstand.

»Normalt står politiet på længere afstand, f.eks. 40 meter væk, når de skyder med tåregas eller birdshot. Men det her var kun på fem meters afstand. Det var, som om de skød for at slå ihjel.«

Lørdag eftermiddag sad Sara Brandt selv på Café Riche, der ligger mellem Tahrirpladsen og Talaat Harb-rundkørslen, med sin farmor og farfar, som er på besøg fra Danmark.

»Pludselig kommer en demonstration gående ude på gaden. De råber: ’brød, frihed og social retfærdighed’, som var det, mange demonstranter typisk råbte under revolutionen i 2011. Man kan se på deres bannere, at de kommer fra Socialistisk Folkealliance, som er et af de partier, der blev oprettet efter revolutionen,« fortæller Sara Brandt.

Gæsterne på cafeen går ud på gaden, og nogle af dem, heriblandt Sara Brandts egyptiske svigermor og dennes kæreste, følger med demonstrationen mod Talaat Harb.

»Flere af dem, jeg er på cafeen med, nærmer sig demonstrationen for at tage billeder, da vi hører sirener fra politiet. Det, ved man, er et tegn på, at nu skyder de snart.«

Drab skal undersøges

Sara Brandt står i døren til cafeen, mens hendes egyptiske kæreste henter sin mor og dennes kæreste, der er fulgt efter demonstrationen for at tage billeder.

»Pludselig hører vi 7-10 skud, og vi løber ind på cafeen. Inde fra cafeen kan vi se, at en kvinde på den anden side af gaden bliver skudt,« forklarer hun.

»Nogle mænd forsøger at bære kvinden over på vores side af gaden og ind på cafeen. Men personalet lukker cafeen og sørger for, at ingen kommer ind,« fortæller Sara Brandt.

Mændene sætter sig i stedet med kvinden i en smal sidegade ved siden af cafeen.

»Hun har blod i ansigtet og på halsen og er helt livløs. Politiet kommer over og taler med mændene, og lidt senere går de længere ned ad gaden med hende, inden de tager på hospitalet.«

Indenrigsministeriet i Egypten benægtede i første omgang i en pressemeddelelse, at det var en politimand, der affyrede de skud, der kort efter tog livet af Shaimaa al-Sabbagh. Efterfølgende har den egyptiske premierminister, Ibrahim Mahlab, dog garanteret, at sagen vil blive efterforsket til bunds.

»Hvem der end begik en fejl vil blive straffet,« sagde han søndag.

Artiklen er blevet opdateret søndag. Dele af artiklen blev allerede bragt lørdag på information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er sørgeligt at det land ikke kan finde ud af det.

Militæret måtte tage magten (igen-igen) for ikke at landet, rettere befolkningen på godt 90 millioner, skulle geråde i anarki og kaos. Som jeg skrev her for fire år siden, dengang nogle troede at der var forår i luften, kan Egypten ikke regeres uden om militæret. Det må derfor være op til egypterne at vise militæret, at det kan lade sig gøre. Hvis det altså kan. På den anden side, flertallet af egyptere er måske godt tilfredse med tingenes nuværende tilstand?

At befolkningen er tredoblet på 50 år uden at økonomi og velstand/velfærd for det store flertal er fulgt med, kan der dårligt laves om på nu. Og befolkningstallet vil fortsat stige resten af dette årtusinde ud.