Baggrund
Læsetid: 3 min.

Antallet af politiske fængslinger i Kina er ’svimlende højt’

På et årti er antallet af politiske fængslinger i Kina steget trefold, samtidig med tortur mod regeringskritikere fortsat er udbredt
Kinesiske sikkerhedsstyrker anholder herover en demonstrant i Ürümqi, den største by i Xinjiang-provinsen. En ny rapport dokumenterer, hvordan kunstnere og politiske aktivister i stigende grad fængsles og udsættes for tortur i Kina.

Kinesiske sikkerhedsstyrker anholder herover en demonstrant i Ürümqi, den største by i Xinjiang-provinsen. En ny rapport dokumenterer, hvordan kunstnere og politiske aktivister i stigende grad fængsles og udsættes for tortur i Kina.

AFP

Udland
10. januar 2015

Antallet af kinesere, der dømmes for politiske forbrydelser, er steget markant siden præsident Xi Jinping kom til magten, og kritikere af det kinesiske styre bliver fortsat udsat for tortur.

Det fortæller to rapporter, som blev offentliggjort denne uge, og som understreger kommunistpartiets strammerkurs over for aktivister og minoriteter, som menneskerettighedsorganisationer beskriver som den hårdeste i årtier.

Flere end 2.300 personer blev i 2013 arresteret eller retsforfulgt for at true statens sikkerhed, en anklage der oftest bruges til at undertrykke kritikere, lyder det i en rapport fra Dui Hua Foundation, som baserer sine tal på statistikker fra Kinas centrale anklagemyndighed. Antallet er omkring tre gange højere end for et årti siden, og er også en markant forøgelse sammenlignet med årene umiddelbart før Xi Jinping blev kommunistpartiets leder i 2012.

Dui Hua, en organisation, der bl.a. fokuserer på fangers forhold i Kina, beskriver antallet som »svimlende højt«, specielt set i lyset af, at kommunistpartiet inden for de sidste år i stadig højere grad er begyndt at bruge andre anklager, såsom at ‘skabe splid og fremprovokere sammenstød’ eller ‘illegale forretningsaktiviteter’, for at få ram på politiske modstandere.Det samlede antal kinesere, der dømmes i politisk motiverede retssager, kan dermed være endnu højere.

Langt de fleste, der anklages for at true statens sikkerhed, dømmes i al hemmelighed. »Manglen på gennemsigtighed i sager om statens sikkerhed fortsætter med at være et alvorligt problem,« lyder det fra Dui Hua, der kun var i stand til at identificere 31 af de dømte ved navn.

De fleste af dem er tibetanere, som bl.a. er dømt for at opfordre til mere selvbestemmelse for det tibetanske folk. Men der er også medlemmer af det uighuriske mindretal i Xinjiang-provinsen og kinesiske politiske aktivister.

Udbredt tortur

Blandt de dømte er 24-årige Huang Wenxun, der i den centrale Hubei-provins blev arresteret for at sprede demokratiske ideer. Inden sin dom blev han ifølge menneskerettighedsorganisationen Chinese Human Rights Defenders tortereret med elektriske stød for at fremtvinge en tilståelse. Og netop Chinese Human Rights Defenders har i denne uge offentliggjort en ny rapport med påstande om tortur mod kunstnere og aktivister i Kina.

Organisationen skriver i rapporten, at ofrene inden for de seneste uger blev »udsat for tortur og anden mishandling af politiet og fængselsvagter«.

»Som det er almindeligt i denne slags sager, så har myndighederne afslået at undersøge klagerne (om tortur, red.) indsendt af advokater, hvilket betyder, at de ansvarlige ikke vil blive retsforfulgt,« siger Chinese Human Rights Defenders.

Rapporten beskriver bl.a. hvordan den 29-årige kunstner og digter Wang Zang, som på sociale medier havde udvist støtte for de nylige demokratidemonstrationer i Hongkong, blev afhørt i fem dage og fire nætter i træk uden at få lov til at sove. I løbet af afhøringerne tvang politiet ham til at stå op, og når han ikke kunne stå længere, blev han slået.

En kvinde, Li Biyun, der tidligere har udfordret kommunistpartiet i lokalvalg som uafhængig kandidat, fik brud på rygsøjlen efter tæsk af politiet. Sun Desheng, en aktivist i det sydlige Kina, blev også tæsket af politiet og fik arme og ben bundet i 15 dage som straf. Og Yao Baofen, der klagede over lokalt magtmisbrug, blev som straf indespærret i en psykiatrisk institution.

Sjælden indrømmelse

Amnesty International har også tidligere dokumenteret det kinesiske styres tortur og mishandling af kritikere. En hyppig torturmetode er elektriske stød. Adskillige menneskerettighedsadvokater er inden for de seneste år også blevet udsat for tortur. I en sjældent set indrømmelse af problemerne i det kinesiske retssystem skrev den statskontrollerede avis China Daily i sidste måned i en leder, at »det ikke har været usædvanligt« for politiet at fremtvinge tilståelser fra anklagede gennem tortur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her