Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Ingen husbond – ingen begravelse

Præst i Colorado afbrød begravelse og nægtede at fortsætte medmindre alle tegn på den afdødes homoseksualitet blev fjernet
Udland
19. januar 2015

Kirken var fyldt med over 100 sørgende venner og familie, der var blomster overalt og begravelsesceremonien for 33-årige Vanessa Collier – gift og mor til to børn på 7 og 11 år – var gået i gang, da præsten afbrød arrangementet og nægtede at foretage sig yderligere. Det lyder som optakten på en meget ringe film, men det var, hvad der skete i byen Lakewood uden for Denver i den amerikanske stat Colorado forrige lørdag. Staten har siden oktober 2014 godkendt homoseksuelle vielser, men da det gik op for præsten ved New Hope Ministries, at Colliers ægtefælle var en anden kvinde, skulle ikke han ikke nyde noget af at begrave synderen.

Den præst, der stod for begravelsen, Ray Chavez, havde fået tilsendt oplysninger i god tid – inklusive en mindevideo – oplyser familien til avisen Denver Post; alligevel var det først, da den vagthavende præst så den åbne kiste under selve begravelsen, at den grufulde sandhed gik op for ham. Kisten var delvist dekoreret med billeder af Collier og dennes hustru, Christina. Præsten forlangte, at »alle synlige beviser på afdødes homoseksualitet« øjeblikkeligt blev fjernet, ellers kunne han ikke fortsætte begravelsesritualet, der på det tidspunkt havde været i gang i 15 minutter.

Som onlinemediet Queerty efterfølgende bemærkede i sin reportage var der med andre ord ikke så meget »elsk din næste« over kirken.

Alternativ livsstil

De chokerede deltagere i begravelsen besluttede sig for at tage bisættelsen i egne hænder. De tog kisten og bar den ud af kirken, samlede alle blomsterbuketter og udsmykning og vandrede i samlet flok over til en bedemandsforretning med et kapel i nærheden. Der blev Collier så begravet.

En nær ven af den afdøde, Victoria Quintana, kalder optrinnet for sørgeligt og »dybt ydmygende«. En anden ven, Jeanette Arguello, siger til Queerty: »En kirke, der afviser en begravelse. Hvornår har man hørt om den slags?«

»Vi ønsker ikke åben homoseksualitet manifesteret på hellig indviet jord,« forklarede præsten Gary Rolando til en lokal ABC tv-kanal efterfølgende. Han begravede dog Collier via den nævnte bedemandsforretning med kapel.

»Jeg elsker denne familie, jeg kendte den afdøde og var godt klar over, at hun havde en alternativ livsstil, og det er en meget trist historie for kirken.«

Episoden har tiltrukket sig opmærksomhed langt uden for Colorado, men alle reportere, der har forsøgt at kontakte pastor Chavez, har fået samme behandling fra kirkekontoret: Røret bliver lagt på.

Rettidig omhu påkrævet

Det er imidlertid ikke første gang, noget sådant sker i USA. Sidste sommer ringede en præst fra byen Tampa i Florida til en sørgende mor, der vågede over sin lovformeligt gifte afdøde søns kiste, og meddelte hende, at han alligevel ikke kunne begrave sønnen på grund af dennes seksualitet. Der var under et døgn til den ellers planlagte bisættelse.

Amerikanerne lever ellers i nye tider, hvor et flertal af borgere og stater for første gang i landets historie nu godkender homoægteskaber. Alligevel må moralen være: Vælg din begravelse med omhu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her