Nyhed
Læsetid: 3 min.

Camerons vigtigste møde

Den tyske kansler, Angela Merkel, var i går på lynvisit i London, hvor hun holdt liv i den britiske premierministers håb om EU-genforhandling
Efter mødet mellem Angela Merkel og David Cameron erklærede den tyske kansler sig villig til at ’søge fælles løsninger’ i forhold til Storbritanniens bekymringer om EU.

Facundo Arrizabalaga

Udland
8. januar 2015

Det handlede officielt om dagsordenen for det kommende G7-møde i Bayern i begyndelsen af juni, da den tyske kansler, Angela Merkel, i går gæstede London og premierminister David Camerons residens i Downing Street.

Uofficielt handlede mødet mellem de to regeringsledere om, i hvor høj grad Angela Merkel kan og vil bakke op om Camerons planer for en reform af EU, hvilket ifølge de britiske medier gjorde det til »et af David Camerons vigtigste møder i hans regeringstid«.

Som Europas mest magtfulde leder vil Merkel nemlig – ifølge The Financial Times – med en enkelt uforsigtig bemærkning »kunne torpedere Camerons lovede europæiske genforhandling, inden den overhovedet er begyndt«. Genforhandlingen er tilmed en af premierministerens vigtigste kort i kampen om genvalg ved forårets parlamentsvalg.

Cameron kunne dog ånde lettet op, da kansleren på et fælles pressemøde efter en times samtale erklærede sig villig til at »søge fælles løsninger« på Storbritanniens bekymringer om EU. »Hvor der er vilje, er der en vej,« sagde hun, men gentog, at »vi ønsker ikke at sætte spørgsmålstegn ved den fri bevægelighed«.

Til gengæld erklærede hun sig enig i at »se på misbrug af den fri bevægelighed« og sagde, at misbrug skulle bekæmpes, for at den fri bevægelighed kunne fungere.

Med de ord holder hun liv i Camerons løfte om genforhandling, samtidig med at hun anerkender bekymringerne blandt et voksende antal tyske borgere over immigration, der er på det højeste niveau i 20 år i Tyskland, og som tidligere på ugen førte til, at 18.000 anti-islamiske demonstranter forsamledes i protest i Dresden.

Immigration fra fattigere til rigere EU-lande har skabt lignende utilfredshed i andre EU-lande og har ført til en styrkelse af EU- og immigrationsfjendtlige partier.

Anspændt forhold

Men trods det umiddelbare fælles fodslag mellem de to ledere om mulige begrænsninger i sociale velfærdsydelser til immigranter er forholdet mellem dem anspændt, efter at den britiske premierminister flere gange i de seneste år har fejlbedømt Merkels reaktion på hans handlinger og udtalelser. Han undervurderede f.eks. Merkels vrede, da han trak sit konservative parti ud af den magtfulde EPP-gruppe i Europa-Parlamentet umiddelbart efter valget i 2010, og i sommer fejlbedømte han hendes mulighed for at sætte en stopper for Jean-Claude Junckers udnævnelse til ny kommissionsformand.

Da han sidste efterår legede med ideen om at indføre begrænsninger på EU-borgernes grundlæggende ret til fri bevægelighed, udtalte Merkel ifølge de tyske medier, at hun frygtede, at Cameron var ved at føre Storbritannien til et »point of no return« i Europa. Tyskland – slog hun også dengang fast – ville under ingen omstændigheder pille ved den fri bevægelighed.

Da den britiske premierminister i december holdt sin store tale om landets reformkrav, ændrede han som resultat fokus til bekæmpelse af såkaldt »velfærdsturisme« snarere end en begrænsning af den fri bevægelighed.

Kravene var dog stadig markante. Cameron kræver bl.a., at immigranter har et jobtilbud, før de kommer til landet, og han vil begrænse en del offentlige suppleringsydelser i fire år samt sætte en stopper for udbetaling af børnepenge, hvis børnene ikke bor i landet. Nogle af ændringerne vil – erkender Cameron – kræve traktatændringer.

Den tyske grænse

Et – fra tysk side – formål med gårsdagens samtale var ifølge tyske diplomater, Bloomberg har talt med, at slå fast, at der er grænser for, hvad Merkel kan levere i forbindelse med reformforhandlinger. Ifølge nyhedsbureauet ønsker »Berlin at undgå at øge de britiske forventninger til, hvad Tyskland kan gøre for at hjælpe Storbritannien i EU«.

»Vores røde linjer har længe været kendt af den britiske regering,« sagde den tyske viceudenrigsminister Michael Roth til bureauet tidligere på ugen.

»Vi ville byde det velkomment, hvis problemerne med EU blev konkret identificeret – og det blev gjort klart, hvad Storbritanniens forventninger til EU er,« tilføjede han.

Så langt gik Cameron ikke i går. På pressemødet nøjedes han med at sige, at han anerkendte »Merkels villighed til at hjælpe med at finde løsninger på reformerne, som EU har så hårdt brug for, for at kunne at tilpasse sig en verden i forandring«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her