Læsetid: 3 min.

Dansk øjenvidne: Egyptisk politi dræbte kvindelig demonstrant

Politiet skyder og dræber kvindelig egyptisk demonstrant op til fireårsdagen for den egyptiske revolution. De skød, som ville de dræbe, fortæller en dansk kvinde, der overværede episoden på tæt hold
Shaimaa al-Sabagh bløder fra hovedet, efter hun er blevet skudt af egyptisk politi i det centrale Kairo. Hun døde senere af sine kvæstelser. Danske Sara Brandt, der var på stedet, fortæller, at politiet skød, som ville de dræbe.

Shaimaa al-Sabagh bløder fra hovedet, efter hun er blevet skudt af egyptisk politi i det centrale Kairo. Hun døde senere af sine kvæstelser. Danske Sara Brandt, der var på stedet, fortæller, at politiet skød, som ville de dræbe.

Al Youm Al Saabi

Udland
24. januar 2015

En kvindelig egyptisk aktivist blev her til eftermiddag skudt og dræbt af politiet i Kairo. Episoden kommer dagen før årsdagen for revolutionen i 2011.

Danske Sara Brandt, der arbejder for den lokale kvinderettighedsorganisation Cewla, var til stede og så den kvindelige aktivist blive skudt på gaden. Hun fortæller, at politiet valgte at skyde med tåregas og hagl, såkaldt birdshot, da den blot 20-30 mand store demonstration fra partiet Den Socialistiske Folkealliance nærmede sig Talaat Harb-rundkørslen i det centrale Kairo.

»Normalt står politiet på længere afstand, f.eks. 40 meter væk, når de skyder med tåregas eller birdshot. Men det her var kun på fem meters afstand. Det var, som om de skød for at slå ihjel.«

Regimet i Egypten har siden militærkuppet i sommeren 2013 slået stadigt hårdere ned på kritiske stemmer fra både Det Muslimske Broderskab, civilsamfundet og de liberale demonstranter, der gik på Tahrirpladsen 25. januar 2011.

Kampråb

I eftermiddags sad Sara Brandt selv på Café Riche, der ligger mellem Tahrirpladsen og Talaat Harb-rundkørslen, med sin farmor og farfar, som er på besøg fra Danmark.

»Pludselig kommer en demonstration gående ude på gaden. De råber: ’brød, frihed og social retfærdighed’, som var det, mange demonstranter typisk råbte under revolutionen i 2011. Man kan se på deres bannere, at de kommer fra den socialistiske alliance, som er et af de partier, der blev oprettet efter revolutionen,« fortæller Sara Brandt.

Gæsterne på cafeen går ud på gaden, og nogle af dem, heriblandt Sara Brandts egyptiske svigermor og dennes kæreste, følger med demonstrationen mod Talaat Harb.

»Flere af dem, jeg er på cafeen med, nærmer sig demonstrationen for at tage billeder, da vi hører sirener fra politiet. Det, ved man, er et tegn på, at nu skyder de snart.«

Caféen lukkede

Sara Brandt står i døren til cafeen, mens hendes egyptiske kæreste henter sin mor og dennes kæreste, der er fulgt efter demonstrationen for at tage billeder.

»Pludselig hører vi 7-10 skud, og vi løber ind på cafeen. Inde fra cafeen kan vi se, at en kvinde på den anden side af gaden bliver skudt.«

»Nogle mænd forsøger at bære kvinden over på vores side af gaden og ind på cafeen. Men personalet lukker cafeen og sørger for, at ingen kommer ind«, fortæller Sara Brandt. Så mændene sætter sig med kvinden i en smal sidegade ved siden af cafeen.

»Hun har blod i ansigtet og på halsen og er helt livløs. Politiet kommer over og taler med mændene, og lidt senere går de længere ned ad gaden med hende, inden de tager på hospitalet.«

Advarsel: Videoen indeholder voldsomme billeder

 

Efterfølgende er det blevet bekræftet, at kvinden, Shimaa al-Sabagh, har mistet livet.

Sisis jerngreb

Det har op til årsdagen for revolutionen været usikkert, hvor meget der ville blive demonstreret i Kairo, særligt fordi myndighederne har slået hårdt ned på demonstrationer, siden hærchef Abdel Fattah al-Sisi præsident Mohammed Mursi ved et militærkup i sommeren 2013.

Ikke desto mindre har politiet været massivt til stede i på centrale pladser i Kairo i dagene op til årsdagen, fortæller Sara Brandt.

»På Talaat Harb var der flere politivogne, der er specielt tilegnet demonstrationer, og rundt om dem stod kampklædt politi bevæbnet med haglgevær og tåregas.«

Efter Hosni Mubarak blev væltet i 2011, har Egypten været præget af uro. Først blev Mohammed Mursi fra Det Muslimske Broderskab valgt som præsident, men efter kun ét år på posten med utallige demonstrationer og uroligheder, blev han væltet i et militærkup. Siden har Abdel Fatteh al-Sisi ledet landet med et stramt greb om civilsamfundet.

Bland andet har Egypten under al-Sisi forbudt Det Muslimske Broderskab og presset civilsamfundsorganisationer til at registrere sig hos det såkaldte Ministerium for Social Solidaritet – og dermed dermed underlægge sig styrets kontrol.

Indenrigsministeriet i Egypten benægter i en pressemeddelelse, at det var en politimand, der skød og dræbte Shaimaa al-Sabagh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

" Je suis Shaima " , kommer der til at stå på skiltene til den næste demonstration.

Brian Nocis Jensen, lars abildgaard, David Zennaro og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

De har fået Mubarak 2. Det er så sørgeligt som det overhovedet kan være.
Jeg ved ikke om det er sandt, men jeg hørte et sted sagt at mange er glade for Sisi fordi der nu er "ro". Utroligt hvis det er sandt.
"They came for the jews- but iwas no jew so i didn't speak up- They came for the socialist-but I was no socialist so I didn't speak up. When they came for me there was no one to defend me.....Det er nok sådan dem der lukker øjne for Al Sisis rædsler kommer til at opleve det.

Mads Berg, Henrik Christensen og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg tror bare vi skal blande os helt udenom.
Det kommer til at blive grimt at se på, men imperialisterner i vest har ikke noget at bidrage med.
Kissinger havde ret.

randi christiansen

I hvad?

Egon Maltzon:

Imperialisterne i vest har skam masser at bidrage med, bl. a. John Kerrys ros af det militære kup som 'restoring democracy':

http://www.nytimes.com/2013/08/02/world/middleeast/egypt-warns-morsi-sup...

Og 1,3 milliarder dollars i direkte militær bistandshjælp, plus yderligere 7 millioner dollars i 'security programs assistance':

http://www.mcclatchydc.com/2014/04/24/225464_egypt-aid-by-the-numbers.ht...

Apropos Henry Kissinger så har han åbenbart også noget at tilbyde Egyptens militære autokrater:

http://egyptianstreets.com/2014/09/23/egypts-president-sisi-meets-top-us...

... Osv., osv. Men bortset fra de detaljer var din bemærkning rigtig smart.

Mads Berg, Torben Nielsen, Jan Pedersen, lars abildgaard, peter fonnesbech, Brian Nocis Jensen, Henrik Christensen, Peter Hansen, Karsten Aaen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Egypten er en "Failed state".

Det var landet under Mubarak og tidligere ledere med udspring fra militæret.
Det var landet under Morsi, da islamisterne tog over efter arbejdernes og de intellektuelles revolution.
Og det er landet stadig, nu under Sisi.

Men alle diktaturer falder før eller siden.
Egypterne må kæmpe videre indtil et reelt folkestyre kan tage over og og bringe fremskridt og tålelige forhold for alle.
Demokratiet er ikke perfekt, men eneste mulighed for frihed.

Jens Jørn Pedersen

Et usmageligt billede af gru og ulykke!

Torben Nielsen, Claus Jensen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Forskellige kulturer, forskellige resultater.