Læsetid: 4 min.

Demokratiet får en ny chance på Sri Lanka

Oppositionen har vundet valget over den autoritære præsident Rajapaksa og siger nu, at den vil genindføre pressefriheden og standse det gamle regimes forfølgelse af kritiske journalister
63-årige Maithripala Sirisena er Sri Lankas nye præsident. Han forlod den forrige regering for at føre oppositionen til sejr. Hans forgænger, den autoritære Mahinda Rajapaksa, blev valgt til præsident første gang i 2005.

Ishara S. KODIKARA

12. januar 2015

Sri Lankas nye regering har hurtigt sat gang i at afvikle den afgående præsident Mahinda Rajapaksas autoritære styreform – således skal det nu være slut med at blokere bestemte hjemmesider, ligesom statslig intimidering af landets medier skal ophøre, og en ny politiefterforskning indledes af mordet på en fremtrædende journalist.

Analytikere har betegnet valgets seneste resultat som det mest betydningsfulde i Sri Lanka i årtier og en ny chance for omsider at få konsolideret demokratiet i ø-nationen.

Maithripala Sirisena, den 63-årige politiske veteran, som brød ud af den forrige regering for at føre oppositionen til sejr, blev formelt indsat fredag.

Mange havde forudsagt udbredt vold under valget, især da oppositionens valgkamp fik fremdrift. I sidste ende forløb alt dog uden større gnidninger med en rekordstor stemmeprocent på 81. Efter fintællingen stod det fast, at Sirisena havde fået 51,2 procent af stemmerne. Rajapaksa, som havde udskrevet nyvalg i sikker forvisning om at blive genvalgt for en tredje periode, erkendte ret hurtigt sit nederlag.

Medlemmer af oppositionen sagde dog lørdag aften, at det fredelige magtskifte fremfor alt skyldes, at ledende embedsmænd og hæren nægtede at adlyde ordrer fra den afgående regering om at indsætte tropper i Colombo, Sri Lankas kommercielle og kulturelle hovedstad. Da han lørdag talte ved en pressekonference – side om side med hærens talsmand – hævdede Rajitha Senaratne – et parlamentsmedlem, som hoppede af for at slutte sig til Sirisena – at det gamle regimes planer om at proklamere undtagelsestilstand var blevet forpurret.

»Hærchefen blev sat under pres for at indsætte soldater, men nægtede at efterkomme instruksen. Rajapaksa forsøgte indtil sidste øjeblik at blive ved magten. Det var først, da han indså, at spillet var ude, at han gik af,« sagde Senaratne.

Pressefriheden

Parlamentsmedlemmet sagde desuden, at den nye regering igen vil åbne efterforskningen af mordet på Lasantha Wickrematunge, daværende chefredaktør for Sunday Leader, som blev skudt ned i Colombo i 2009 og var en skarp kritikker af Rajapaksa.

Sirisenas nye premierminister, Ranil Wickremesinghe, sagde til de forsamlede pressefolk fredag, at »I er frie til at rapportere om alt, hvad I vil, uden at I skal frygte for at blive bortført«, og han erklærede tillige, at et program for internetcensur, som det gamle regime gennemtvang, nu ville blive trukket tilbage.

Aktivister, som har været kritiske over for regeringen, er i de senere år blevet udsat for konsekvent intimidering, og flere af dem er forsvundet efter at være blevet samlet op af hvide varebiler, der menes at tilhøre sikkerhedstjenesterne. Blandt disse var Prageeth Eknaligoda, en politisk satiretegner, som sidst blev set, da han blev tvunget ind i en bil ikke langt fra sit kontor.

Hårdnakket uvilje

Rajapaksa vandt uden besvær det valg, der gav ham hans anden præsidentperiode, i 2010: Han red dengang på en bølge af popularitet efter at have stået i spidsen for en blodig, men endelig sejr over tamilske separatister, hvilket gjorde en ende på 26 års lammende borgerkrig.

Hans beslutning om at udskrive nyvalg kan imidlertid være udtryk for erkendelse af dalende popularitet snarere end forsøg på en magtdemonstration. Frugterne af den hastige økonomiske vækst har Sri Lankas fattige, især dem i landdistrikterne, ikke set noget til, ligesom vreden stiger over korruptionen og den tilsyneladende omfattende nepotisme.

En hårdnakket uvilje til at søge forsoning med den tamilske minoritet og en voksende sekterisk vold betød, at Rajapaksa havde svært ved at tiltrække vælgere i flere valgkredse. Især ser stemmerne fra den tamilsk dominerede tidligere krigszone i nord og fra områder med store muslimske folkegrupper ud til at have spillet en nøglerolle i Sirisenas sejr.

Rajapaksa ragede uklar med Vesten efter beskyldninger mod ham for krigsforbrydelser, herunder drabene på tusindvis af tamilske civile i den sidste fase af borgerkrigen i 2009, og for at man nægtede at samarbejde med et internationalt efterforskningshold, skønt dette havde FN-mandat. I stedet har Sri Lanka siden knyttet sig tættere til Kina.

Regeringens linje

Skridt i retning af at koncentrere magten omkring præsidentembedet og svække domstolenes uafhængighed fik sidst i 2013 FN’s menneskeretskommissær, Navi Pillay, til at advare om autoritære tilbøjeligheder.

Aktivister har hilst den nye regerings udspil velkomment.

»Hvis regeringen har oprigtige hensigter om at befæste de demokratiske værdier i landet, er styrkelse af mediefrihed og ytringsfrihed helt klart et skridt i den rigtige retning,« siger Sunil Jayasekara fra Free Media Movement, en kampagnegruppe i Sri Lanka. »Men ord er ikke nok. Der skal handling til, som viser, at regeringen mener dette seriøst.«

Mange aviser har nu travlt med at indrette sig på den nye virkelighed efter magtskiftet. Det statsdrevne Daily News, som kørte en intens kampagne mod den nyvalgte præsident, har nu henvist Rajapaksa til et billede i frimærkestørrelse nederst på forsiden. Bare få dage før kaldte avisen den blotte udsigt til, at oppositionen skulle vinde valget over den siddende præsident for »fri fantasi«.

Rajpal Abeynayake, avisens redaktør siden 2011, har siden forklaret, at det for en statsejet avis må det være en opgave at »afspejle linjen hos den til enhver tid siddende regering«.

© The Observer og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu