Læsetid: 8 min.

'Europas centrum-venstre har fået det hvide snit'

Yanis Varoufakis er under eurokrisen blevet den mest markante offentlige intellektuelle i Grækenland. Nu skal rockstjerneøkonomen måske skifte sin motorcykel ud med en ministerbil: ’Jeg er virkelig bekymret for dagen efter valget,’ siger han til Information
Søndagsfrokost i et suppekøkken drevet af den græsk-ortodokse kirke i det centrale Athen en uge inden valget. Under krisen har de fattigste grækere mistet omkring en tredjedel af deres månedlige rådighedsbeløb. Og landets økonomi er skrumpet med 25 pct. på seks år.

Milos Bicanski

22. januar 2015

Hvis venstrefløjspartiet Syriza vinder søndagens parlamentsvalg i Grækenland, skal en 53-årig universitetsøkonom, som under krisen har opnået rockstjernestatus i landet, forsvare grækernes interesser i EU. En uge inden valget strømmede Athens borgere til byens koncerthus for at høre den sandsynligvis kommende finansminister, Yanis Varoufakis, præsentere sin seneste bog og diskutere krisepolitikken. Hans modstander – Babis Papisdimitriou, økonom, tv-journalist, konsulent for banksektoren og en af de varmeste fortalere for reformerne under krisen – får ikke et ben til jorden. For hver gang han åbner munden, bliver ordene overdøvet af vrede tilråb fra salen:

»Vi har hørt dig sige det samme hver aften på tv i årevis. Hold nu kæft!« råber en mand, inden han forlader sin plads midt i salen og stormer mod udgangen. Varoufakis høster derimod det ene bifald efter det andet. Men inden længe risikerer han at skulle spille på udebane:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jan Pedersen
 • Espen Bøgh
 • Ole Henriksen
 • Henrik Klausen
 • Henrik Plaschke
 • Curt Sørensen
 • Michal Bagger
 • Ingolf Bent Skipper
 • Anne Eriksen
 • Gert Romme
 • Claus Jensen
 • Rasmus Kongshøj
 • Torben Selch
Jan Pedersen, Espen Bøgh, Ole Henriksen, Henrik Klausen, Henrik Plaschke, Curt Sørensen, Michal Bagger, Ingolf Bent Skipper, Anne Eriksen, Gert Romme, Claus Jensen, Rasmus Kongshøj og Torben Selch anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

"Nu skal rockstjerneøkonomen måske skifte sin motorcykel ud med en ministerbil" -
pinlig dårlig og ekstrem personfikseret artikel op til det græske valg, Mads Frese. Øv.

Grækenland er et demokrati, og de elendige græske regeringer og politikere har alle været valgt af det græske folk ved demokratiske valg. (Andre landes vælgere har i hvert fald ikke haft indflydelse.)

Hvorfor skal andre landes mere fornuftige folk betale for det mangeårige græske overforbrug ?

Grækerne burde vel for længst have forladt EURO'en i stedet for at forsøge at "hænge på" og få andre til at betale gildet.

Det bedste for alle parter er vel at grækene går ud af EURO'en og evt også ud af EU ? - og så må de græske vælgere vælge nogle ledere, der fra top til bund udrydder korruption, nepotisme, skattesnyd o s v.

Det er måske et "prestige-tab" for EU, hvis grækerne siger "farvel" til EURO'en ( og måske EU) , men det er nok det bedste for alle.

Espen Bøgh, Preben Haagensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Robert Kroll
Grækerne kan ikke smides ud af hverken euroen eller EU.
Kun kan de selv trække sig, hvis de vil, hvad intet tyder på, at de vil.

Curt Sørensen

Hvorfor skal tyske og franske investorer holdes skadesløse ved at byrden af den økonomisk krise presses ned over den i forvejen så plagede græske befolkning? Og hvorfor er EU' toppolitikere og økonomer så dogmatisk dumstædige? Og hvorfor forsøger EU-eliterne at intimidere den græske befolkning og udefra påvirke et demokratisk valg? Ja, hvorfor mon? Det har nok noget at gøre med magt og interesser. EU er ikke en altruistisk velgørenhedsorganisation, men spydspidsen i den neo-liberalistiske omstrukturering af Europas økonomi, en politik der overalt i Sydeuropa har haft katastrofale følger.

Her er iøvrigt den seneste græske opinionsundersøgelse

http://www.tovima.gr/en/article/?aid=668879

Ole Henriksen, Niels-Holger Nielsen, Sebastian Dorset, Benny Larsen, Henrik Klausen, Claus Jørgensen, Thorbjørn Thiesen, tine koed thomsen fragkiskatos, Anne Eriksen, Rune Aagaard, Hannah Werk, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Bill Atkins, John Christensen, Niels Duus Nielsen, Claus Jensen, Michal Bagger, Torben Selch, Claus Kristoffersen, erik mørk thomsen, Rasmus Kongshøj og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tysklands konkurrenceevne er afhængig af, at de sydeuropæiske økonomier holder kursen på EURO nede.

Henrik Klausen, Anne Eriksen, Bill Atkins, Gert Romme, Preben Haagensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Meget interessant opinionsundersøgelse.
Syriza står til 30%. Husk at det vindene parti i Grækenland får 50 ekstra mandater, bare for at blive størst.

Anne Eriksen, Rune Petersen, Gert Romme og Torben Selch anbefalede denne kommentar
georg christensen

Som international socialist , (dem er der flest af), mange tør bare ikke udtrykke sig på grund af synlige , som usynlige "trusler, som på bedste propagandistisk vis udtrykkes af magtbegærdet.

Når det nu er skrevet, så hvis jeg var stemmeberettiget i Grækenland, så ville jeg som , (halv dansker, halv tysker, men hel "Europæisk sønderjyde" stemme på dig.

For mig, er det virkelig opmuntrende, når i sær "Grækerne" tør gøre op med den Europæiske enevældige neo kapitalistiske kultur, i sær når jeg tænker på , at "demokratiets" opståen, startede hos jer, men nok desværre med flere tusinde års forsinkelse , som efter min opfattelse , skyldes maffialignende propagantistiske "tros forvirringer", som blev understøttet at "religions terroisme", som vi i dag ikke ønsker at forstå, og altid understøttet af politisk magtbegærd , som for tiden styres af "finansindustriens spillegale ludomaner".

Vær ikke bange kære Græker, tænk nogle tusinde år tilbage, til dengang, hvor "demokratiets" tanke startede, dengang, hvor de gamle guder var ved at blive erstattet af nogle nye, som i grunden bare med andre "navne" forsøgte og stadig forsøger at proffilere sig selv i "ene vældens lys".

Torben Nielsen

"Socialdemokratisk svigt" Ja -osse i Grækenland! Alle steder!

Espen Bøgh, Benny Larsen, Henrik Klausen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Jacob Jensen, Rune Petersen, Helene Kristensen, Torben Selch og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
georg christensen

Til Michael Kongsted Nielsen: Hvordan virker mon det engelske valg system, har det mon også en lignende unøjagtighed indbygget?.

Olav Bo Hessellund

Robert Kroll: "Grækerne burde vel for længst have forladt EURO'en i stedet for at forsøge at "hænge på" og få andre til at betale gildet."

Ja, men sagen er bare, at så ville de store tyske virksomheder, som i årenes løb har kunnet afsætte deres Mercedes'er, BMW'er og andet isenkram, ikke have kunnet handle med grækerne uden risiko for at blive betalt i deflaterede dracmer.

Det rimelige ville selvfølgelig være, at de store tyske virksomheder, der har høstet fordelen ved den faste eurokurs, betalte noget tilbage af de store profitter, de har indkasseret i årenes løb. Tyskland mangler jo ikke penge - det vidner deres store overskud på betalingsbalancen om. Problemet er selvfølgelig, hvordan overskuddene skal fordeles i det tyske samfund - kapitalismen i en nøddeskal, så at sige.... eller "så'n er det jo", som Margrethe Vestager plejer at sige.

Henrik Klausen, Claus Jørgensen, Anne Eriksen, Rune Petersen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Ja Draghi kommer formentlig imorgen med en EURO kanon på omkring 1000 milliarder Euro, med en 50 til 80 milliarder Euro om måneden. Og forventninger som dukkede i Børsen idag - kunne da pludselig også ses på kurserne i Europa.
Det holder simpelthen ikke - Vi er nødt til at prøve en anden kurs.

Valget bliver meget spændende på søndag.

"Syrizas største ambition er at åbne diskussionen om eurosamarbejdets indretning – en fælles valuta uden en fælles og demokratisk vedtaget økonomisk politik fungerer ikke".

Det er jo interessant, at et græsk venstrefløjsparti har en så paneuropæisk vision. Den slags forslag kan få en dansk socialdemokrat eller SF-er til at løbe skrigende bort.

Henrik Klausen, Thorbjørn Thiesen og Hannah Werk anbefalede denne kommentar

De nævnte danske partier er ikke venstrefløj, Frank Hansen.

Benny Larsen, Jeppe Petersen, Anne Eriksen, Torsten Jacobsen, Rune Petersen, Bill Atkins, lars abildgaard, Torben Nielsen, John Christensen, Helene Kristensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Socialdemokratisk svigt går tilbage til splittelsen i den internationale arbejderbevægelse i 1914. Siden har de arbejdet for kompromis med kapitalismen.
Nu har de kompromitteret sig endegyldigt.
Produktivkræfternes udvikling på globalt niveau, gør at vi nu må tøjle kræfterne - så ressourcerne ikke ødsles bort og vi kvæles i skidt. Det kræver samfundsmæssig indgriben - IKKE mere marked. Ikke Flere EURO.

Svaret er ikke at venstrefløjen så skal overtage de døde socialdemokratiske ideer.
Vi skal videre.
Vi skal demokratisk finde nøglen til det postkapitalistiske samfund. Hvad barnet så end skal døbes?

Bæredygtig kapitalisme er en antagonistisk modsætning.
Ender som kapitalismens omfavnelse af miljøkampen I 1980' erne - rent markedsføringsstunt, og intet andet.
Det rykker ikke.

Gid at grækerne finder en god vej ud af trojkaens beskidte spændetrøje den 25. januar 2015.

Vi kan bakke grækerne og spanierne op, ved vores eget valg i 2015 ved at give liste Ø et jordskredsvalg.
Mindst 30%

Demokratisk socialisme frem for konkurrencestat/konkurrencesamfund.

Hvem ønsker egentligt det ræs mod bunden, med der af følgende mere krig?

God dag der ude

John Christensen

Robert Kroll.......Grækerne har ikke "levet mere over evne" end vi selv har!
De lider hårdt under EURO regimet fordi de ikke kan regulere deres egen økonomiske politik - på grund af EU?

Se hvordan Island red stormen af, så forstår du hvad jeg mener.

Henrik Klausen, tine koed thomsen fragkiskatos og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Claus Jensen,

Jeg mindes ikke at have set Enhedslisten forslå en fælles økonomisk politik i EU, men EL er måske heller ikke et venstrefløjsparti.

Frank Hansen:

Personligt kan jeg ikke konkludere så meget om, hvordan Syrizas Europavision adskiller sig fra EL's på baggrund af konstateringen af den åbenlyse sandhed, at fælles valuta uden fælles økonomisk politik har haft uheldige følger for de svage lande. Der må vi nok have fat i et velinformeret partimedlem.

Bjarne Falk Rangård

Euroen er ikke mulig som fælles møntenhed for såvel landene nord for som syd for alperne.
Spanien, Portugal,Italien og specielt Grækenland har ikke en produtivitet der kan klare den relativt lave Eurokurs. Det er stort se tkun Tyskland der har fordel af den aktuelle kurs konkurrencemæssigt.
Men den tyske disiplinering har også gjort det muligt at holde tyske lønninger så lave at der skal mere end et job for de lavtlønnede for at opretholde en levestandard. En lønpolitik som Venstre herhjemme også er tilhænger af, men først skal vi lige ha taget det endelige opgør med fagforeningerne, noget som de borgerlige partier har forsøgt i årtier.
Ja det er et spændende valg og måske den største mulighed for at gøre op med det neoliberalistiske demokratur som har bredt sig for at sikre de rigeste mod at betale for den krise de har skabt.

Ole Henriksen, Henrik Klausen, Anne Eriksen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

At forlade Euroen vil være en katastrofe for Grækenland, og vil betyde at almindelige middelklassefamilier vil falde ned i fattigdom. Dracmen vil falde drastisk i værdi, hvilket betyder at udenlandske varer vil stige tilsvarende. Grækenland importerer stort set alt hvad befolkningen har brug for, har ringe egenproduktion, og eksporterer mindre end de importerer. Da grækernes produktion ligeledes er afhængig af importerede maskiner og råvarer, vil disse også stige. Det vil være katastrofalt for almindelige forbrugere, som ikke vil have råd til at købe noget som helst. Tænk Tyskland i 1920'erne. Dem der ønsker for Grækenland at de forlader Euroen, ønsker samtidig den kapitalistiske økonomis brutale konsekvenser for den græske befolkning. Bemærkelsesværdigt at såkaldte venstreorienterede synes det ville være en god løsning.

Det er uden for enhver tvivl i den græske arbejderklasses interesse at forblive i Eurozonen, og det er i alle europæeres interesse at eurolandene og trojkaen dropper den udsigtsløse austerity politik.

Steffen Gliese

Eller også, Morten Kjeldgaard, ville det betyde, at internationale produktionsvirksomheder i højere grad ville profitere på valutaforskellen og etablere virksomheder i Grækenland.

Hvilket dog nok ville kræve, at Grækenland skulle levere bevis for vilje til at kunne konkurrere med Bangladesh på lave lønninger ud i overskuelig fremtid, hvilket ikke umiddelbart varsler astronomisk levestandard for befolkningen.

Det var jo bl. a. der, man tidligere havde forregnet. Nok er Grækenland billigt, men Asien er billigere.

Slog mig lige, det minder lidt om fodbold og den "professionelle" fodboldverden.
I den forbindelse skulle TTIP så gøre de kontinentale fodbold organisationer til en fælles fodbold organisation - med ISDS som overordnet "juridisk" klage myndighed.

Problemet med Grækenland - er at man forsøger at bevare holdet i den Europæiske superliga, til trods for de ikke har "holdet" til det. I gamle dage ville holdet så trække sig ned i 2. division med en "devaluering".

Jamen hvordan skulle man kunne få et "2. rangs" fodboldhold til at kunne blive i toppen af europæisk fodbold? Ja ser man på engelsk fodbold - er der jo sket det at udenlandske "oligarker" og oliesheiker har købt holdene - og skudt milliarder ind i klubberne og indsat nye administratorer og managers. Indsat og indkøbt spillere fra andre nationer - dvs. købt spillere der styre forskellige pladser på banen - eller kort sagt mer og mer privatisering.

Før var holdet sammensat af spillere som også kom for at hygge sig, socialt sammenvær og få en øl bagefter. Nu er de forsvundet.

Problemet er bare, at Grækenland og andre lande ikke er et fordboldhold - men mennesker, at nogle af os ikke kun ønsker os en professionel tilværelse - men også social ansvar, hygge og omsorg.

Hvad er det vi vil?

Claus Jørgensen, Anne Eriksen, Hannah Werk og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Er problemet ikke dette, at i samme øjeblik Grækenland bliver endeligt afsløret som en failed state, så begynder dominobrikkerne at vælte, og end ikke Tyskland vil gå fri i retning af at have failed i en fatal grad. Selv med tyskernes hang til konservatisme og jævn, borgerlig købmandslogik, så har de ikke desto mindre tilladt deres bankvæsen at vokse helt ud af proportioner. Ligesom man gjort det i praktisk alle landene indenfor hele OECD, og, nå ja, over det meste af kloden.

Fint at tyskerne igennem årtier har kunnet levere højkvalitetsindustriprodukter til the upcoming economies, men ingen lande, heller ikke Tyskland, har nogen strategi for en livsform og en økonomi, som kan trives og samtidig holde sig indenfor planetens økologisk bæreevne. Vores løbske bankvæsen har jo været det der har muliggjort vores gældsætning af hele planeten, også i økologisk forstand.

Alle landene indenfor EU, såvel som USA, Japan, BRIKS-landene, alle har ført en komplet ryggesløs politik, stik imod traditionelle konservative standpunkter om at sætte tæring efter næring. Hverken tyskerne eller danskerne eller nogen andre er i en position til at pege fingre ad grækerne. Alle har failed. Miserably.

Men med alle mulige mere eller mindre desperate fiksfakserier er det altså lykkedes at dække over dette sammenbrud og dette historiske ledelsessvigt. Blot brænder misforholdene sammen netop i dette græske valg. Yanis Varoufakis taler om tingene som de er. Det kan i sig selv vise sig at være dråben, der får bægeret til at flyde over, eller måske nærmere, dråben der varsler det kommende digebrud.